Beantwoord

Batterijtijd op twee verschillende plaatsen in Nederland

  • 26 February 2020
  • 12 reacties
  • 211 keer bekeken

Reputatie 1

Ik heb een bijzondere situatie gevonden, welke ook reproduceerbaar is op meerdere dezelfde toestellen, met verschillende simkaarten. Na de “administratieve” overgang van Telfort naar KPN (laten we 1 februari aanhouden) is de batterijtijd van meerdere toestellen met deze sims (abo, abo, prepaid) significant slechter geworden (rond 18 uur) in het oosten van het land, terwijl het in het westen van het land minstens anderhalve dag standby stand een optie is.

 

Wat we inmiddels hebben geprobeerd:

  • mobiel dataverkeer uit
  • wifi uit
  • vliegtuigstand
  • gloed nieuwe batterijen
  • sim wisselen met t-mobile
  • klantenservice KPN

 

Welke telefoons we beschikbaar hebben:

  • Samsung J3 (2016) (Lineage OS met Root)
  • Samsung J3 (2016) (stock android)
  • Wiko Lenny 3 (stock android)

 

 

 

Onderstaande is van gisteren/vandaag, vrije val aan het begin is Oost-Nederland. Dan een rit naar het westen. Wat mij opvalt is dat het signaal in het westen zwakker is, maar dat dit de batterijtijd enorm ten goede komt. Ik ben op zoek naar een inhoudelijke reactie die verder gaat dan “koop een nieuwe telefoon” of “ga in het westen wonen”. Ik ga er gemakshalve van uit dat meer mensen dit probleem zullen hebben.

 

 

icon

Beste antwoord door Bart van KPN 17 March 2020, 17:08

Bekijk origineel

Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.

12 reacties

Reputatie 7
Badge +20

Hoi @skinkie, ik denk dat je daar ook het antwoord moet zoeken. Hoe meer jouw toestel aan het zoeken is naar een verbinding, hoe meer energie dat kost. In het Oosten van het land is dat dus meer dan in het Westen. Want wat je telefoon doet is constant pingpongen met de mast om signaal over en weer te krijgen. Hoe vaker en intenser dat gebeurt hoe meer energie dat kost. 

Reputatie 1

Hoi @Bart_Z, zoals je in beide plaatjes kunt zien is het effect juist omgekeerd evenredig. De signaalsterkte is in het oosten groen (5/5), en in het westen oranje (4/5). We hebben inmiddels contact gehad met een expert binnen KPN en gaan zo een nieuwe simkaart testen wanneer 1 telefoon weer compleet hebben opgeladen.

Reputatie 1

Zoals toegezegd een update na de simkaart wijziging. De wijziging geeft in Oost-Nederland dus geen verandering.

 

 

Ik weet niet precies wat de onderstaande grafiek poogt weer te geven, anders dan dat het ‘stabieler’ lijkt gedurende de momenten dat er minder verbruik is.

 

Reputatie 7
Badge +20

Heb je deze uitkomst nog weer besproken met de specialist? 

Ik kan het niet anders verklaren dan dat het toch iets te maken heeft met het aantal connecties met de masten in de buurt. 

Reputatie 1

@Bart_Z het duurde even om dat we het grondig wilde testen. Helaas is er in de tussentijd geen contact meer met de specialist van KPN geweest. We hebben een workaround gevonden, maar nog geen root cause. Als eerste bood de nieuwe simkaart geen oplossing. Dus gingen we verder kijken. Beide Samsung telefoons hebben de optie om een Voorkeursnetwerktype te kiezen. Voor het gemak houden we de nieuwste Android versie aan. LTE, 3G, 2G. Wanneer de telefoon een voorkeur heeft voor LTE loopt in Oost-Nederland de accu leeg, maar in West-Nederland zal gewoon met LTE worden verbonden. LTE is niet beschikschikbaar in het Oosten, het wordt niet opgepikt in een tool zoals Network Monitor. Wanneer het voorkeursnetwerktype niet op LTE staat, dus 3G of 2G dan is de accuduur weer zoals verwacht. Zowel in het oosten als in het westen.

 

Omdat we natuurlijk bezig zijn met evidence-based research hebben we LTE ook in het westen in de gaten gehouden. Je ziet het hier onder, in het geel/oranje. Dat betekent dat het 2G/3G signaal daar ook nog steeds significant beter is. De batterij gaat langer mee met 3G, maar niet heel veel langer als LTE in het westen.

 

 

 

De keuze om 3G als voorkeursnetwerk aan te geven wordt echter door Big Brother KPN na enige tijd opgemerkt. Erg bijzonder niet?

 

 

Reputatie 7
Badge +20

Ik vermoed wel dat de sms van de specialist komt. Dat ze dit ook nog even in de gaten houden. 

Ik vind het echter wel vreemd dat LTE in het Oosten niet beschikbaar is. 4G heeft daar prima dekking en zou gewoon beschikbaar moeten zijn. Maar wel is duidelijk dus dat  4G meer energie verbruikt dan 3G of zelfs 2G.

Reputatie 1

Dit is waarschijnlijk KPN site 9478-1800 / 9478-800, aan de Gildeweg.

Logging met G-MoN: http://stefan.konink.de/contrib/kpn/gmon.zip

Dus we komen hier tot HSPA+, zelfs naast de mast, maar nergens LTE.

 

 

Reputatie 7
Badge +20

Naast de mast is het bereik ook niet het best. De mast zendt zijwaarts, dus verder van de mast moet het signaal stukken beter zijn. Wel vreemd dat je geen LTE haalt. Zou wel zo moeten zijn. Jouw toestel kan wel beide frequenties aan waarover LTE verzonden wordt? Dus de 800 en 1800 Mhz? En heb je een locatie? P:ostcode van de mast? Ik kan zo op het nummer de mast niet 1,2,3 vinden. 

Reputatie 1

@Bart_Z het zal een van deze zijn. 5431SP, 5437AJ, 5431SM (Gildekamp). Maar ik kreeg vandaag nog een tip: De masten in Zoetermeer zouden van Huawei zijn, terwijl de apparatuur in Cuijk door Ericsson is geleverd. Er zou een incompatibiliteit kunnen zijn tussen telefoon en zender en dat dat de reden is dat het toestel in Zoetermeer met KPN wel op LTE komt.

 

Volgens het grote internet ondersteunt het toestel voor 4G banden: B1, B3, B5, B7, B8, B20

https://www.frequencycheck.com/models/Om284/samsung-sm-j320fn-dd-galaxy-j3-2016-duos-lte

 

Daarnaast heb ik net een sim van T-Mobile in hetzelfde toestel gedaan, waarbij direct wordt verbonden met LTE.

 

 

Reputatie 7
Badge +20

Ik heb de site gevonden die je stuurde. Deze heeft een 4G antenne die uitzendt via de 800 frequentie. Zou onder B20 moeten vallen volgens mij en dus gewoon opgepakt moeten worden. Alles testen die ik doe geven een goede verbinding aan. En ja, het netwerk krijgt een upgrade en worden voorzien van nieuwe apparatuur. Dit kan niet allemaal tegelijk natuurlijk. Jouw verklaring zou dan wel eens zo kunnen zijn. Ik heb dat echter nog niet eerder gehoord. Als je het toestel uit en weer aan zet dan? Lost dan het probleem op?

Reputatie 1

@Bart_Z Tuurlijk is het toestel al heel vaak aan en uit geweest. Hoe hadden we anders simkaarten kunnen wisselen om het met T-mobile te kunnen testen? Laten we eerst vaststellen dat het in ieder geval met een Samsung J3 2016 speelt, ok, ouder toestel maar gezien het bij T-Mobile geen probleem geeft en een deel van het KPN netwerk lijkt me dit geen “issue”.

Goed was is ons probleem hier nu: We hebben twee J3-2016, die beide leeggaan als ze op 4G zijn ingesteld in deze regio. Als het toestel in Zoetermeer op het netwerk zit, werkt 4G wel. Het lijkt me op zich een boeiend avontuur om nu aan Samsung te gaan vragen wat de oorzaak kan zijn... Heeft KPN belangstelling - of beter gezegd - de middelen om na te gaan waardoor deze incompatibiliteit ontstaat, of publiek te melden dat specifiek dit toestel niet op een deel van het 4G netwerk van KPN werkt?

 

Ik heb de simkaart net in een Nokia 3.1 gestopt en op dezelfde locatie, zonder problemen op KPN 4G. Dus ja… nee… het antwoord dat je gaf helpt nog niet echt verder.

 

 

Reputatie 7
Badge +20

Nokia gaat dus wel zonder problemen op 4G. het zit dan dus niet in het netwerk. Maar lijkt het toch toestelgebonden. Zou het dan toch zijn dat de 800 Mhz frequentie van 4G niet goed opgepakt wordt?