iPhone - tips, trucs en vragen over de instellingen

  • 28 april 2016
  • 1 reactie
  • 2156 keer bekeken

Reputatie 7
Badge +12
Ben jij de trotse eigenaar van een iPhone 6 of 7? Dan heb je vast wel eens gemerkt dat het door de grootte van het scherm lastig is om alle hoekjes met de vingers van één hand te bereiken. Om dit op te lossen kan je tweemaal de “home” knop licht aanraken, hierdoor zakt het scherm voor de helft naar beneden en kan je overal makkelijk bij.

Deel jouw kennis over de iPhone met ons
Net als bovenstaande tip, zijn er nog vele andere handige tips, trucs en mogelijkheden voor je iPhone. Heb jij een handige suggestie of een vraag over de instellingen van je Apple telefoon? Plaats ze dan hieronder.  


1 reactie

Reputatie 5
Badge +2
Waarom is dit topic eigenlijk zo leeg? 2 jaar verder en niets...?
Willekeurig een paar tips voor de iPhone (X) dan maar:

- Hierboven wordt gesproken over "reachability", dus het scherm omlaag halen door 2x te tikken op de homeknop. Gezien de X geen homeknop heeft, is dat natuurlijk een lastige. Toch is die feature weer aan te zetten. Instellingen -> Algemeen -> Toegankelijkheid -> Bereikbaarheid (zet aan).
Als je nu vanaf boven naar beneden over je gesture bar (dat balkje onderin beeld) schuift, gaat je scherm omlaag. :)

- Je kunt ook in apps in één keer helemaal terug naar boven scrollen door midden in het bovenste randje van je scherm te tikken. (Bij de X dus in t midden van de inkeping (wel op het scherm nog, niet op het glas erboven :P)).

- Mensen hebben vaak dat FaceID niet werkt in bed. Dat komt niet omdat FaceID je gezicht niet kan zien, maar omdat 9 van de 10 mensen hun telefoon dicht bij hun hoofd houden als ze hun telefoon van het nachtkastje pakken. De telefoon kan je dus niet zien. De oplossing? Hou je armen wat verder van je gezicht af zodat de camera je kan scannen!

- Mensen klagen dat FaceID soms niet werkt om te unlocken, hij herkent ze niet. Maar hoe krijg je nu de telefoon zo ver dat hij je gezicht opnieuw gaat scannen? Natuurlijk, je kunt op annuleren drukken en dan weer omhoog swipen. Of je kunt het scherm uit en weer aan doen.
Je kunt ook gewoon je telefoon achterover kantelen en meteen weer terug naar voren. Het toestel zal je gezicht meteen opnieuw scannen! =)

- De camera van de iPhone X kan ongekend goede filmpjes maken. Wist je dat je zelfs in 4K op 60FPS kan schieten? Instellingen -> Camera -> Neem video op -> 4K op 60FPS.
Let wel op: dit vreet extreem veel opslaggeheugen van je iPhone. Aanrader is om hem gewoon standaard op 1080p30 of 1080p60 te zetten, en enkel als je écht iets in superhoge kwaliteit wilt hebben zet je hem op 4K60. Of stel de Camera in op 1080p30, en gebruik een app als ProCam die je default op 4K60 laat draaien. Dat kan natuurlijk ook. (ProCam is sowieso een aanrader!) Let op dat er door de hoge framerates minder licht opgevangen kan worden door de camera; in situaties met zeer slechte belichting ben je dus soms beter af om toch maar naar 1080p30 te schakelen zodat de sensor meer licht kan opvangen. In goed verlichte omgevingen of overdag in de zon kan je echter super toffe filmpjes schieten in de 4K60 modus.

- Wist je dat je met WhatsApp van je Live Photo een GIF kunt maken? Dus dat de foto's ook bewegen als je het met WhatsApp verstuurd? Deze functie is een beetje obscuur, maar is wel beschikbaar.
Klik in een gesprek op de + knop, dan op "Foto- en videobibliotheek". Op je Filmrol. Force touch op de foto die je wilt versturen, zodat je een peek 'n pop preview schermpje krijgt. Terwijl je dit vasthoudt swipe je omhoog. Lo and behold: er komt een pop-up menu'tje tevoorschijn waar je kan kiezen of je het wilt versturen als GIF of als normale foto! WhatsApp zet de Live Photo om naar GIF, en klaar is kees!
Alternatief kun je een app als ImgPlayPro of LP Converter kopen om je (Live) Foto's en video's makkelijk te bewerken en om te zetten naar GIF.

- Wist je dat foto's op iOS een zoekfunctie heeft waarin het mensen en objecten kan herkennen?
Mensen ("Personen") is sowieso een leuke optie, waarmee je veel (niet alle, want soms herkent ie iemand gewoon niet) foto's waar een bepaald persoon in staat makkelijk kan vinden. Na een paar keer uitbreiden heb je dan een flink profiel, en kan je ook leuk flashbacks ("Momenten") genereren met die personen!
Maar er is ook een zoekfunctie. Tik rechtsboven in op het vergrootglaasje, en je kan van alles intikken.
Hij herkent je kat, je hond, personen die je een naam hebt gegeven, objecten (bijvoorbeeld: auto, autoband, pannenkoeken, noem het maar op!). Makkelijk vinden wat je zocht. 🙂

- Wist je dat je sinds iOS 11.3 kunt kijken hoe goed je batterij nog is op alle iOS-telefoons?
Instellingen -> Batterij -> Batterijconditie!

- Om je privacy te beschermen en advertenties te blokkeren, kun je Safari uitbreiden met extensions.
Op je iPhone kun je bijvoorbeeld "Crystal" downloaden. Dit blokkeert advertenties en probeert tracking tegen te gaan! Erg handig. 🙂 Soms kan het wel zo zijn dat ie dan iets blokkeert dat je wel wilde openen. Geen probleem, als je zo'n melding krijgt; hou de vernieuwknop ingedrukt en kies "Laad zonder materiaalblokkeringen"; en de site zal gewoon laden!

- Over Privacy gesproken, Instellingen - Safari: zet daar "Voorkom volgen" en "Volg me niet" aan, en het is aan te raden om "Toegang camera en microfoon" uit te schakelen.
En zet ook meteen Instellingen - Privacy - Reclame: "Beperk reclametracking" aan, en als je dat aan hebt gezet ook meteen even tikken op "Stel reclame-ID opnieuw in...".
Daarnaast is het aan te raden om onder Instellingen - Privacy - Locatievoorzieningen eens te kijken welke apps toegang hebben tot je locatie. Als je vindt dat een app niet constant toegang nodig hebt, zet dan "Altijd" om naar "Bij gebruik". Of als je denkt dat een app het helemaal niet nodig heeft, zet het dan uit!

Daarnaast kan je bij "Systeem" veilig de volgende punten uitzetten zonder beperkingen in het gebruik:
HomeKit (als je dat niet gebruikt.), Locatiegebonden Ads, Locatiegebonden suggesties, Meldingen op locatiebasis, Mobiel netwerk zoeken, Tijdzone instellen, Wifinetwerken, iPhone-analyse, Populair vlakbij, Routes en verkeer, Verbeter kaarten. (Die laatste 4 moeten sowieso uit als je zo min mogelijk data wilt versturen.) Het is wel sterk aan te raden om "Zoek mijn iPhone" en "SOS-noodmelding" aan te laten staan! Dat kan je wel eens redden in nood of als je toestel gejat is.

- Heb je meerdere WiFi-netwerken maar wil je niet dat je toestel automatisch verbinding maakt met een van de twee/drie/whatever? Dat kan. Als je in de buurt bent van dat netwerk: Instellingen - Wifi, tik op de informatieknop achter de naam van het netwerk, zet "Verbind automatisch" uit.

- Wist je dat de iPhone X camera app in "PORTRET" modus allemaal mooie effecten kan toevoegen zoals gausian blur en toneelbelichting-effecten? Een absolute aanrader om eens mee te spelen als je bepaalde objecten, personen of huisdieren heel tof in beeld wilt krijgen. Ze moeten wel een seconde of 2 a 3 een beetje stilzitten. 😉

- Wist je dat je Siri WhatsApp-berichten kan laten versturen?
Erg handig. "Hey siri, stuur een WhatsApp-bericht naar ", de rest wijst zich vanzelf. 🙂 Je kan het ook in één keer doen, maar dat is niet altijd even goed werkend te krijgen: "Hey siri, stuur een WhatsApp-bericht naar met ". Siri leest overigens altijd netjes het bericht terug (als je geluid aanstaat) en vraagt dan bevestiging om het te versturen. Ideaal als je niet naar je telefoon kan, wil of mag kijken.

- Je kan FaceID snel blokkeren. Kom je in een situatie waarbij je niet wilt dat je telefoon (per ongeluk) zal unlocken? Druk de volume omhoog en aan/uit knop tegelijk in (2 a 3 seconden). Je telefoon schiet direct in de beveiligingsmodus, schakelt FaceID uit en biedt je aan om een SOS-noodmelding te maken of je Medische ID te tonen. Uiteraard schakelt FaceID weer in zodra je je beveiligingscode hebt ingevoerd.

- Over het Medische ID gesproken, het is raadzaam om die in te stellen. Stel dat er iets gebeurt en alleen je iPhone is er, dan kan men makkelijk zien wie je bent, wat je evt ziektes en medicijnengebruik zijn (als je dat er zelf in zet) én wie ze kunnen bereiken in geval van nood. Zeker als je een bepaalde ziekte of allergie hebt kan dat levensreddend zijn als ambulancepersoneel dat direct ziet.
Je stelt dit in door "Contacten" te openen, naar boven te scrollen als je daar nog niet bent (zie de eerdere tip!), en dan op je eigen contactenkaart tikken. Tik op "Wijzig" en scroll helemaal naar beneden. Daar verschijnt "Wijzig medische ID". Veel invulplezier!
Deze dat is overigens alleen toegankelijk op het toestel en door het toestel, andere apps kunnen daar niet bij.

Reageer