Vraag

Fritz box i.p.v Experiabox

  • 29 October 2016
  • 54 reacties
  • 14248 keer bekeken

Goedemorgen beste forumleden,

Ik heb een vraag.
Omdat ik niet helemaal blij ben met de werking van de Experiabox, en hoe hij is dicht getimmerd waardoor ik zelf niet veel kan tweaken en aanpassen. Wil ik mijn oude(re) Fritz box 7340 aansluiten op de plek van mijn Experiabox V10.

Dit heb ik gisteren een tijdje geprobeerd, en ik zal proberen uit te leggen wat ik gedaan heb.

Allereerst heb ik de Fritz box een factory reset gegeven, omdat hij op XS4ALL instellingen stond (mijn vorige provider) en omdat ik stiekem mijn wachtwoord ook niet meer wist. Dus, na de reset heb ik hem weer opgestart, ik moest ''other provider'' selecteren omdat KPN er niet (standaard) tussen staat en deze heb ik KPN genoemd (joh?). Daarna moest ik een username en een password invullen. Maar, alles wat ik geprobeerd heb, klopt niet. Van mijn ''MijnKPN'' username en wachtwoord tot elke username die ik op internet gevonden heb en standaard wachtwoorden die men zegt dat KPN wel eens gebruikt zoals ''kpn'' of ''KPN'' of ''40222'' maar helaas tevergeefs.

Nu zei iemand op een ander forum dat je niet een gebruikersnaam moet hebben, maar dat er in de Experiabox een username en wachtwoord staan die je dus moet gebruiken. Dus ik even gezocht, en inderdaad stond er onder het kopje ''internet'' een username en een wachtwoord. De username is een mac adres (dit is even een voorbeeld, ik weet hem niet uit mijn hoofd) XX-XX-XX-XX-XX@internet. En dat ''@internet'' klopt dan weer wel, dat kan ik mij herinneren.
Daaronder staat ook inderdaad een wachtwoord, maar dat wachtwoord is ****** En deze was volgens iemand gewoon te knippen en te plakken in een tekstbestandje. Maar dit lukt dus niet blijkbaar.

Als dit het wachtwoord is dat ik nodig heb om internet via KPN te ontvangen door mijn Fritz box, dan ben ik wel heel nieuwsgierig naar dit wachtwoord.

KPN zelf zegt dat het wachtwoord achterop de Experiabox staat. Maar dit is het wachtwoord voor de modem zelf, en deze hoort niet bij dit mac adres. Dit is niet degene die ik zoek. Onderstaande afbeelding is het wachtwoord dat ik dus blijkbaar nodig heb om in te vullen in de Fritz box:Deze heb ik hier nodig:Maar nogmaals, KPN zegt deze niet te weten, en als ze deze wist konden ze die niet geven wegens privacy redenen. Op zich begrijpelijk. Maar, het apparaat staat bij mij thuis, dus ik zou het prettig vinden als ik ook alles kan inzien wat erin zit en wat het doet. En dus ook dingen wijzigen die ik wens te wijzigen.

De reden waarom ik de Fritz box wil aansluiten is onder andere omdat de Experiabox zo dicht getimmerd is, dat ik niet eens kan inzien op welke kanalen er storing is van welke apparaten en/of welke netwerken. Bij de Fritz box kan dit dus wel, en dat vind ik prettig omdat ik op die manier zo nu en dan eens mijn kanaal kan wijzigen, omdat iedereen dat hier doet. En ja, ik weet dat ik in de Experiabox ook een kanaal kan toewijzen, maar ik kan de storingen niet zien. De Fritz box is dus veel opener voor ons en dus vind ik dit prettiger.

Of ik hem er uiteindelijk tussen laat zitten hangt ook een beetje af van de snelheid. Want ik haal met de Experiabox ook zeker 65Mbit, en met de Fritz box (ingesteld op XS4ALL instellingen) maar 36Mbit. Wellicht als ik volledig op KPN instellingen zit dat hij het beter doet, maar dat kon ik dus nog niet uitproberen wegens dat wachtwoord en de username die mij onbekend zijn. Ik heb hier nooit mail van gehad, nooit papieren (ik heb überhaupt nooit wachtwoorden of logins in mijn papieren ontvangen op mijn televisie code na dan)

Verder heb ik ook geen keuze kunnen maken tussen Annex A of Annex B, dus ik heb het idee dat de Fritz 7340 standaard op Annex A staat of zo (ik heb de meeste instellingen nagekeken, een nieuwere Fritz heeft dan ook een tab waar je dit kunt wijzigen, mijn 7340 heeft dit helaas niet)

Wie kan mij hiermee helpen? Ik denk dat het weinig zin heeft om contact op te nemen namelijk met Fritz, want het wachtwoord is hen natuurlijk ook niet bekend. Ik wil namelijk heel graag kijken of ik de Fritz box erop kan aansluiten en of ik deze sneller kan krijgen dan 35Mbit.

Lang verhaal, maar ik hoop dat het duidelijk is. Mochten er onduidelijkheden wezen, vraag gerust. Ter info: Ik weet wel wat van computers, modems/routers, virussen. Ik kan ook zelf PC's bouwen en zo, maar ik ben met bepaalde dingen zoals Annex A en B en PPPoE en PPPoA een beetje nieuw, dus mocht iemand een mooie uitleg hebben, heel graag in Jip- en Janneke taal :D

Bij voorbaat dank.

54 reacties

Reputatie 7
Ik heb niet je héle verhaal gelezen, maar heb je ook telefonie en interactieve tv van KPN?
Als je dan namelijk een ánder modem i.p.v. een Experiabox gebruikt kun je alleen nog gebruik maken van internet. Niet meer van telefonie en tv. Daar is toch écht de Experiabox voor nodig.

Je kunt wel de Fritzbox als tweede router (zo instellen) achter de Experiabox gebruiken.
Reputatie 7
Wat is er dicht getimmerd aan die Experia Box, want die van mij is zo open als wat.
Vertel eens waarom je ontevreden bent over de Experia Box en wat je wilt bereiken.
Als je ook Interactieve televisie of vaste telefonie van KPN afneemt, zet dan dit idee in de ijskast, je hebt de Experia Box nodig voor een goede werking daarvan.

Als het je gaat om het beste kanaal voor jouw wifi (storingen), zet voor 2.4GHz dat kanaal dan op auto, dan regelt de Experia Box zelf wel dat het beste kanaal gekozen wordt. Je moet dan alleen geen mobiele apparaten van Amerikaanse makelij hebben immers die Amerikanen snappen nog steeds niet dat er ook een kanaal 13 is in alle andere delen van de wereld.
Daarnaast ga je natuurlijk van 5GHz wifi gebruik maken met die V10 en dan zal je nauwelijks last hebben van buren.
Ik heb wel het hele pakket inderdaad, maar we hebben geen vaste telefoon staan dus telefonie gebruiken wij (nog) niet. Dus alleen internet en TV. Maar uit jouw reactie kan ik dus ophalen dat TV niet gaat werken met de Fritz 7340, dat is dan weer balen.

Ik weet niet precies wat het nut verder is om een router achter een modem te zetten, behalve dat je voorheen routers gebruikte om meerdere computers aan te sluiten op je netwerk, maar dit kan nu natuurlijk op de meeste modems (al dan niet alle modems) al. En anders begrijp ik het misschien niet helemaal 🙂 Dan hoor ik het graag.


Wat er is dicht getimmerd in de Experiabox is wat in mijn verhaal staat. Dat is onder andere dat ik niet kan zien van welke kanalen ik storing heb, en welke kanalen de minste draadloze netwerken zitten. Dit kan in de Fritz wel en dat is handig omdat je dan nog wel eens kunt switchen van kanaal.
In de Experiabox kan ik alleen kanalen wijzigen, maar niet zien welk kanaal de minste storingen heeft. Als ik dit over het hoofd gezien heb hoor ik dit graag. Ik heb de Experiabox V10 staan hier.
Ik zal hem eens op auto optie zetten straks, maar ik zou het evengoed prettig vinden om het zelf te kunnen zien.

5GHz klinkt leuk, maar ik gebruik boven ook internet voor mijn gameconsoles, die moeten wel goed stabiel zijn. En ik heb eerder al eens problemen gehad met dat het ontvangst net niet voldoende was om stabiel te gamen. Dat is erg lastig, dus 5GHz gaat het sowieso niet worden.
Volgens mij heb ik hier geen Amerikaanse apparaten staan, dus dat scheelt alweer een hele boel.

En stiekem heb ik het vermoeden dat mijn internet nog een beetje sneller kan dan wat ik nu heb. De medewerker heeft in de winkel 100Mbit beloofd die zou ik ook met gemak gaan halen op mijn adres. Natuurlijk moeten we rekening houden met 10% of zo verlies, dus 80 kon hij garanderen. Ik heb hier nog expliciet naar gevraagd of dit echt zo was (dat is het dubbele namelijk van wat ik van mijn andere provider kreeg) maar ik kom niet verder dan 65 tot 68Mbit. Daarom wilde ik eens proberen of de Fritz het nog wat kon verbeteren, al is het maar een klein beetje.

Dus die storingen zien én de kans dat het misschien toch nog iets sneller kon bij elkaar, is het proberen waard dacht ik.
Welke snelheid je kunt halen op jouw adres kun je hier vinden.KPN levert in een aantal situaties een hogere xDSL-snelheid dan andere aanbieders (ook al zijn dat soms dochters van KPN). Dat komt omdat KPN als enigste pairbondig aanbiedt (het samenvoegen van 2*2 koperdraden). daarmee is bijna een verdubbeling van de snelheid mogeijk. Of pairbondig op jouw adres mogelijk is kun je zien in de link die ik al aangaf.
Verder is er een aantal appjes beschikbaar (Android, iOS en Windows) waarmee je het gebruik van Wi-Fi kanalen in je omgeving kunt zien. Zij geven vaak ook aan wat het beste kanaal is in jouw situatie, dus daar heb je volgens mij de Fritzbox helemaal niet voor nodig.
Reputatie 7
...Ik weet niet precies wat het nut verder is om een router achter een modem te zetten, behalve dat je voorheen routers gebruikte om meerdere computers aan te sluiten op je netwerk, maar dit kan nu natuurlijk op de meeste modems (al dan niet alle modems) al. En anders begrijp ik het misschien niet helemaal 🙂 Dan hoor ik het graag...Ook vandaag de dag sluit je jouw computers aan op een router, niet op een modem. Zowel de Fritzbox als de Experia Box zijn routers met ingebouwd modem.

...Wat er is dicht getimmerd in de Experiabox is wat in mijn verhaal staat. Dat is onder andere dat ik niet kan zien van welke kanalen ik storing heb, en welke kanalen de minste draadloze netwerken zitten. Dit kan in de Fritz wel en dat is handig omdat je dan nog wel eens kunt switchen van kanaal.
In de Experiabox kan ik alleen kanalen wijzigen, maar niet zien welk kanaal de minste storingen heeft. Als ik dit over het hoofd gezien heb hoor ik dit graag. Ik heb de Experiabox V10 staan hier...
Dat heeft dus niets met "dichttimmeren" te maken, maar dat is gewoon functionaliteit die niet beschikbaar is in de Experia Box. Ik zou je willen adviseren om de app Wifi Analyzer te downloaden op een Android device. Daarmee kan je ook prima bekijken in hoeverre de wifi zenders elkaar "storen" cq "overlappen". Bijkomend voordeel is dat je die metingen ook kunt doen op de plek waar het mobiele apparaat gebruikt wordt (woonkamer, studeerkamer, tuin, etc.) en dat zou nog wel eens tot andere inzichten kunnen leiden.

...En stiekem heb ik het vermoeden dat mijn internet nog een beetje sneller kan dan wat ik nu heb. De medewerker heeft in de winkel 100Mbit beloofd die zou ik ook met gemak gaan halen op mijn adres. Natuurlijk moeten we rekening houden met 10% of zo verlies, dus 80 kon hij garanderen. Ik heb hier nog expliciet naar gevraagd of dit echt zo was (dat is het dubbele namelijk van wat ik van mijn andere provider kreeg) maar ik kom niet verder dan 65 tot 68Mbit. Daarom wilde ik eens proberen of de Fritz het nog wat kon verbeteren, al is het maar een klein beetje.Die Fritzbox zal die snelheid echt niet gaan verbeteren. Er is juist erg veel aandacht besteed aan de optimalisatie van xDSL in de V10.
Nog een opmerking: je krijgt ook bij KPN alleen de (download)snelheid waar je volgens je abo recht op hebt (b.v. max. 60 Mb/s bij een Standaard abo). Als op jouw adres meer mogelijk is (volgens de link in mijn vorige bericht) krijg je die snelheid alleen als je daarvoor de 100/10 Mb/s optie aan je abo hebt toegevoegd (via Mijn KPN). Als pair bonding nodig is om die snelheid te halen én als dat op jouw adres mogelijk is komt er (gratis) een monteur dat aansluiten (IS/RA-2, Y-kabel).
Allereerst bedankt voor jullie reacties, wordt erg gewaardeerd. Zo kan ik mijn kennis ook verbreden en andere meningen of bevindingen zijn ook altijd welkom.

@ Henk:
Bij koper staat
Internet snelheid: 85Mbit/s
iTV: 2HD

Technologie;
ADLS2+: 11Mbit/s
VDSL*: 42Mbit/s
Bondig*: 85Mbit/s

Daaronder staat nog *ISDN niet mogelijk bij VDSL en Bonding.
Glas (is dat FttH?) is helaas niet beschikbaar hier.

@ wjb:
Oh, ik dacht dat het juist andersom was, een modem met ingebouwde router. Weer wat geleerd, daarvoor kom ik hier ook dus :D

Ik zal wel even rondneuzen voor de WiFi analyzer, ik heb alleen geen Andriods hier. Ik heb zelf een Windows foon, maar dat moet wel goed komen denk ik.

Ai, dan zal ik het daar maar bij laten denk ik. Ik was namelijk echt in de onderstelling dat de Experiabox een naar ding was en dat de Fritz hét apparaat was (hoewel de 7340 al wat ouder is natuurlijk). Maar dat is dus niet helemaal waar lees ik.

Maar toch vind ik het nog een mysterie, waarom er een wachtwoord staat onder dat mac adres, waar KPN niets van weet, en ik geen gegevens van heb... Hoe zit dit dan?
Ook voor Windows Phone/Windows 10 Mobile is Wi-Fi analyzer beschikbaar. Maar ook voor Windows (10) op een laptop/desktop/tablet.
Uit de waardes die je opgeeft zie ik dat je 85 Mb/s kunt halen met pair bondig. Je kunt daarvoor in je abo - zoals ik al aangaf - via MijnKPN de 100 Mb/s optie aanzetten. Als je nu nog geen bondig hebt (dan loopt er een Y-kabel van een ISRA-2 punt naar de V10) dan zal dat in gang gezet worden (soms ook neemt een moderator dat hier op). Als je een Standaard abo hebt heb je feitelijk nu al recht op bonding omdat je zonder maar 42 Mb/s haalt en dat is lager dan de max. 60 Mb/s die je bij Standaard zou kunnen halen. Voor een Instap abo is geen bondig nodig, maar ook daar kun je volgens mij de 100 Mb/s optie kiezen (voor bonding).
FttH (Fiber to the Home) is inderdaad glasvezel. En dat w8woord? Tja, dát krijg je niet van KPN.
Ik zal straks even checken voor een analyzer, is natuurlijk wel zo handig.

De 100Mbit optie staat al aan, daar betaal ik per maand ook €5,00 extra voor. Ik heb KPN alles-in-1 instap van 20Mbit en daar de versneller van (tot) 100Mbit bovenop. Er loopt inderdaad een y kabel van het IS/RA punt naar mijn mo... Eeeeh router (ik ga het vanaf nu router noemen aangezien ik het altijd verkeerd benoemde). Deze kabel is een bestaande kabel met een stukje eruit gesneden en de andere kabel hierop aangesloten, dus niet een knappe Y kabel zeg maar (wellicht geeft dit ook wat verlies?!)

Zojuist nog even een meting gedaan (speedtest) en daar kwam uit Ping 30Ms, download 61.77 Mbps en upload 10.32 Mbps. Er is bij aansluiting wel enorm gekliederd met de kabels en met dat kastje verderop in de straat. Uiteindelijk is dit eruit gekomen, maar ik had hem toch wel liever sneller gewild.

Waarom zou KPN dat wachtwoord niet geven? Dat is toch een beetje gek? Ze zeggen op facebook dat ze het niet weten, maar dat is toch raar? Ik moet toch gewoon wachtwoorden kunnen wijzigen als ik dit graag wil of nodig vind? Dat kan op die manier natuurlijk niet.
Reputatie 7
Met de Experia haal je nu down 65 Mbit vermeld je. Dat is wat je mag verwachten met een Standaard of Premium abo (= 60/6) zonder de 100/10 optie. En je hebt dus al bonding anders zou je die 65 bij lange na niet halen.

Heb je deze speedtest al gedaan? BEDRAAD!
http://speedtest.operator.nl/kpn/

Boven die 65 ga je alleen komen met de 100/10 optie, zoals Henk al aangeeft. Maar niet hoger dan 85 dus.
Modemrouter zou beter zijn, want de ExperiaBox is het beide. Daarom noem ik het altijd maar gewoon ExperiaBox (EB). Doe je de meting over Wi-Fi? Zo ja, kun je 'm ook eens bekabeld doen. En wat zegt de V10 zelf (Status > DSL > Geavanceerd, DSL link informatie, Actual rate (en dan alleen de waarde voor bonding)?
Reputatie 7
...Maar toch vind ik het nog een mysterie, waarom er een wachtwoord staat onder dat mac adres, waar KPN niets van weet, en ik geen gegevens van heb... Hoe zit dit dan?Als het goed is maakt het wachtwoord helemaal niets uit. Er wordt eigenlijk helemaal geen gebruik van gemaakt. Ik heb ooit korte tijd een Cisco RV180W als router gebruikt en toen was het wachtwoord kpn (kleine letters). Let wel op, KPN gebruikt vlan6 (virtual lan 6) voor Internet en jouw Fritzbox zou daar dan ook voor ingesteld moeten staan.

Persoonlijk zou ik er echter geen enkele aandacht meer aan schenken en gewoon die Experia Box gaan gebruiken. Het is jammer dat er zoveel negatieve fabeltjes op Internet te vinden zijn over de Experia Box. Tijden veranderen en geloof me, ik ben een veeleisende Internet gebruiker die geen enkel probleem heeft met de Experia Box. Er blijven altijd dingen te wensen en gelukkig worden er nog een aantal verbeteringen doorgevoerd, maar ook nu al is de Experia Box een prima router.
Reputatie 7
Badge +30
Dat PPPoE wachtwoord is gewoon kpn inderdaad
De speedtest is inderdaad bedraad. De opgegeven speedtest (zelfde als die ik gebruikte, alleen zonder KPN erop) is qua upload wel erg droevig moet ik zeggen, maar dat zal wel een momentopname zijn.Op de andere site is de download hetzelfde en de upload haalt daar wel 10.23.

Maar, met de versneller moet ik dus zeker boven de 65 komen? Dat is zuur, want gemiddeld zit ik eronder of erop, maar erboven maar heel soms. En ik doe de test dan ook netjes met zo min mogelijk programma's draaiende.

Modemrouter, dan gaat dat hem worden haha.

Wat de modemrouter ( Geavanceerd --> DSL --> Actual rate] is het volgende:
Line 1: 5918/40778 kbps line 2: 5181/29076 kbps.
Wat ''bonding'' precies is heb ik geen flauw idee, maar dit staat er achter de Actual rate.

Wat het mysterieuze wachtwoord betreft zegt KPN (via facebook) dat deze automatisch wordt ingeladen in de Experia box, net als de iTV gegevens, daar staan zij dus buiten. Dat kan dus verklaren waarom deze onbekend is, en waarom het niet lukt.

Inderdaad ben ik een beetje op de reviews af gegaan over de Experia box, die waren ook best wel negatief. Hoewel de V10 al wel een stuk verbeterd zou zijn in vergelijking met eerdere versies.

Maar oke, ik ben erover uit, de Fritz is leuk, maar ik hou het wel bij de Experia box. Echter ben ik nog wel erg benieuwd naar reacties over de snelheid van mijn verbinding. Die moet toch sneller kunnen dan 62Mbp/s?

Wederom bedankt voor de reacties en de tips/adviezen en meningen.
Reputatie 7
Ik heb zelf een glasvezel verbinding en ben daarmee dus niet zo thuis in xDSL verbindingen, maar gelukkig zijn er hier ook forumleden die daar vrijwel alles over weten. 🙂 Nu weet ik zeker dat die specialisten gaan vragen om een screenshot van die pagina met die DSL waarden want daar staan nog een heleboel andere getalletjes op die interessant zijn en een hoop vertellen over de kwaliteit van de lijn. Kan jij hier een screenshot van die pagina plaatsen?
Oke, nou ja we wachten het even af wat de andere kenners ervan zeggen. Een screenshot is geen probleem, onderstaand het resultaat. Ik hoop dat je (of iemand anders) er wat wijzer van word. Ikzelf begrijp er niet zoveel van :D

Reputatie 7
@RobinFlikkema, it's all yours. 🆒
Reputatie 7
Badge +30
Ik heb niet het hele topic gevolgd, en het is me nu te laat op de avond om het even door te lezen dus het kan zijn dat ik dingen noem die al gezegd zijn.
Wat ''bonding'' precies is heb ik geen flauw idee,

Wat het mysterieuze wachtwoord betreft zegt KPN (via facebook) dat deze automatisch wordt ingeladen in de Experia box, net als de iTV gegevens, daar staan zij dus buiten. Dat kan dus verklaren waarom deze onbekend is, en waarom het niet lukt.

Bonding is simpelweg het gebruiken van 2 lijnen voor 2x de snelheid.
Het "mysterieuze wachtwoord" is niets mysterieus en is gewoon "kpn" dit wordt via TR-069 ingeladen zodra de EB wordt aangesloten.
@RobinFlikkema, it's all yours. 🆒
Je ziet dat de Line Attenuation van beide lijnen 17,9 is. Dit betekent dat beide lijnen zo goed als even lang zijn en dat je op zo'n 1200 meter zit.
Wel kan je zien dat de Attainable (en Actual) rate van beide lijnen erg veel verschillen. Dit is naar mijn idee niet de bedoeling, en KPN had dit ook niet verwacht. Ik denk dat het dan ook verstandig is dat een WebCare specialist zijn of haar licht er over laat schijnen en eventueel een monteur stuurt.

Heb je dit zelf aangesloten? Of heeft een monteur dit aangesloten? Daarnaast ben ik zeer benieuwd hoe jouw aansluiting er nu precies uit ziet want ik lees iets over kabels en y-kabels., en dit zou zeker een oorzaak kunnen zijn van een slechte lijn.

Daarnaast, die Fritzbox die je hebt kan volgensmij helemaal niet met deze aansluiting overweg en haalt maximaal 30-40Mbit. Naar mijn mening hebben de nieuwere EBs betere specificaties
Reputatie 7
...Heb je dit zelf aangesloten? Of heeft een monteur dit aangesloten? Daarnaast ben ik zeer benieuwd hoe jouw aansluiting er nu precies uit ziet want ik lees iets over kabels en y-kabels., en dit zou zeker een oorzaak kunnen zijn van een slechte lijn...Hmmm, daar had ik overheen gelezen.

...Er loopt inderdaad een y kabel van het IS/RA punt naar mijn mo... Eeeeh router (ik ga het vanaf nu router noemen aangezien ik het altijd verkeerd benoemde). Deze kabel is een bestaande kabel met een stukje eruit gesneden en de andere kabel hierop aangesloten, dus niet een knappe Y kabel zeg maar (wellicht geeft dit ook wat verlies?!) ...Ik hoop dat die Y-kabel een originelee Y-kabel is en nog in originele staat is.. Zou je er voor kunnen zorgen dat alleen de originele Y-kabel tussen de Experia Box en het IS/RA punt zit en niets anders.
Bedankt voor de uitleg over ''bonding''. Dit is nu duidelijk :)
Wat het wachtwoord betreft, ik heb alles al geprobeerd, ook KPN en kpn ook leeg gelaten, en kpnkpn etc. Niets werkte. Maar dat geeft niet, want het blijkt dat de EB beter is dan ik gedacht had en gelezen had op forums. De Fritz hoeft er niet meer tussen. En nadat ik gelezen had dat ik dan ook geen TV zou hebben, dat was helemaal de doorslag. Geen TV = een boze vrouw, en dat is weer heel vervelend haha.
Buiten dat heeft de Fritz inderdaad niet meer gegeven dan ± 35Mbit/s. Misschien kwam dit omdat hij op XS4ALL instellingen stond?! Maar als hij inderdaad niet veel hoger zal komen, is de Fritz daarmee dus van de baan :D

Wat de aansluiting betreft. Normaal kan ik alles prima zelf aansluiten ja, maar deze keer kon dat dus niet. Er moesten twee kabeltjes bij, omdat ik met mijn oude provider maar 2 kabeltjes had, dus minder snelheid. Ik ben niet zo heel handig wat kabels betreft, dus dat heb ik inderdaad laten doen door de monteurs. De eerste monteur had een beetje aan geklierd, die werkte er net, gesplitste kabel op een splitter, dan weer een gesplitste kabel en nog een splitter, de kabels liepen door de woonkamer, de snelheid was niet hoger dan 35Mbit/s of zo. Hij kon er verder niets meer mee. Dus contact opgenomen met KPN, foto laten zien van hoe het was aangesloten, dit vond KPN ook niet kunnen dus stuurde zij nog een monteur.
Die monteur moest lachen om hoe klungelig dit was aangesloten, en heeft het toch wel ietsje beter gemaakt. Maar er zit nog wel een kabel tussen met een inkeping (dus geen Y-kabel)
Daarom kan ik ook niet de ''originele'' Y-kabel plaatsen, aangezien het gewoon ingesneden is. Hieronder even een foto van het IS/RA punt en de kabel.Ik hoop dat jullie hier wat mee kunnen, mocht iets niet helemaal duidelijk zijn of er een andere foto moet komen, laat het even weten 🙂
Reputatie 7
Dat ook het wachtwoord kpn niet werkte op jouw Fritzbox had te maken met het vlan waarop de PPPoE verbinding opgezet moet worden. Zie een eerder bericht van mij. Maar goed, we vergeten die Fritzbox want nu heb jij een Experia Box die die Fritzbox met gemak verslaat. :8

Ik hoop dat iemand van KPN Webcare snel op dit topic gaat reageren en er voor gaat zorgen dat er een originele Y-kabel naar jou gestuurd wordt. Deze "Y-kabel" zou de boosdoener wel eens kunnen zijn.

De lengte van een originele Y-Kabel is maar zo'n 50cm en het betekent dus ook dat de Experia Box vlak bij het IS/RA punt geplaatst moet worden.
Aaaaah, dat zou een heleboel verklaren inderdaad... Wel een beetje vreemd dat KPN dan zegt dat ze het niet weten, als het gewoon ''kpn'' is... Jammer, zo scoor je bij mij ook weer geen punten. Eerlijkheid is alles. Maar goed, volgende verhaal inderdaad.

De lengte van 50cm gaat de kabel dan niet halen naar mijn EB. Mijn EB staat namelijk (bewust) niet in mijn meterkast. Dat vind ik toch wel zo'n vreemde plek. Ik heb dan ook bewust meer kabel gevraagd aan de monteur, de modemrouter staat in de kamer waar ik hem prima kan bedienen indien nodig (ik sluit er nog al eens een console op aan, en heb dan geen zin om de meterkast continu in te gaan).
Sowieso gaat hij het niet redden, want de IS/RA hangt al zeker 85cm van de grond af :D

Overigens als er een Webcare zo vriendelijk is om mee te lezen, onze telefoonaansluiting doet het ook niet. Die is namelijk niet aangesloten door de monteur omdat ie tekort kabel had daar. Dus mochten we in de toekomst een vaste telefoon willen hebben, dan werkt ie nog niet 🙂
Reputatie 7
Badge +30
Wat bedoel je precies met je telefoonaansluiting doet het niet? Je kan je telefonie toch gewoon uit de Experiabox halen?

Verder, is het mogelijk om, als test, de EB tijdelijk in de meterkast te zetten zodat je weet of de snelheid dan beter is?
Reputatie 7
...De lengte van 50cm gaat de kabel dan niet halen naar mijn EB. Mijn EB staat namelijk (bewust) niet in mijn meterkast. Dat vind ik toch wel zo'n vreemde plek. Ik heb dan ook bewust meer kabel gevraagd aan de monteur, de modemrouter staat in de kamer waar ik hem prima kan bedienen indien nodig (ik sluit er nog al eens een console op aan, en heb dan geen zin om de meterkast continu in te gaan).
Sowieso gaat hij het niet redden, want de IS/RA hangt al zeker 85cm van de grond af 😃...
Toch ben ik bang dat jij jouw Experia Box in de meterkast zal moeten plaatsen. Voor een optimale snelheid is het cruciaal dat de afstand tussen Experia Box en IS/RA punt zo klein mogelijk is vooral tegenwoordig met die snellere xVDSL verbindingen. Bij de Experia Box is ook een beugel geleverd waarmee de Experia Box opgehangen kan worden.

Ik pleit al zeer lange tijd voor het afsplitsen van de modem functionaliteit in een Experia Box naar een apart apparaat. Dus geen "modemrouter" meer maar een los modem en een losse router. Het modem kan dan bovenop het IS/RA punt geplaatst worden terwijl de router dan gewoon in de woonkamer geplaatst kan worden. Helaas bestaat er nog geen los modem en router.

...Overigens als er een Webcare zo vriendelijk is om mee te lezen, onze telefoonaansluiting doet het ook niet. Die is namelijk niet aangesloten door de monteur omdat ie tekort kabel had daar. Dus mochten we in de toekomst een vaste telefoon willen hebben, dan werkt ie nog niet :)Persoonlijk denk ik dat je beter een DECT telefoon kunt gebruiken waarvan het basisstation ook gewoon in de meterkast komt.
Oh dus de telefoon steek je in de EB? Ik begreep dat deze gewoon nog in die stekkerdoos moest met 4 gaatjes (hoe heet dat ding ook alweer?) Die zit namelijk niet aangesloten zei de monteur en daardoor was het niet mogelijk om de telefoon daarop aan te sluiten. Maar als de telefoon gewoon in de EB gaat, dan is dat ook geen probleem dus.

EB in de meterkast zetten is een probleem, ik heb namelijk geen stopcontact in de buurt. Er is er wel een in de hal, maar al zou ik de modemrouter daar in hangen (oh ja, dat kon ook nog inderdaad wat je zegt, helemaal niet aan gedacht) dan moet ik de adapter (die sowieso te kort is) door de gang laten lopen op een centimeter of 60 hoog die oploopt naar het stopcontact 🙂 Is geen goed idee zeg maar.

Maar om alles toch zo goed mogelijk te kunnen bekijken heb ik de modemrouter even verplaatst naar zo dicht mogelijk bij de meterkast met de deur open als kon. Enige beperking die ik hierin had, was het stopcontact die iets verder zat dan de kabel lang was. Dus hij stond er een centimeter of 40 vanaf.

De resultaten zijn als volgt. Als ik hem dichtbij de meterkast heb staan, dan is de ping 28ms en de download 57.49Mbit/s en upload 10.35Mbit/s.
Zet ik hem daarna weer terug naast de bank, dus een stukje verder, dan zijn de resultaten als volgt. Ping 31ms, download 59.94Mbit/s en upload 10.32Mbit/s. Ook dit zal een momentopname zijn natuurlijk, maar vlakbij de meterkast is dus minder goed als iets verder van de meterkast af. Beide metingen zijn uiteraard bekabeld gedaan.

Reageer