Apple liefhebbers, iOS 13 komt in het najaar uit

  • 30 June 2019
  • 0 reacties
  • 173 keer bekeken

Reputatie 7
Badge +22
iOS 13 is de grote software-update die in het najaar van 2019 naar de iPhone en iPad komt. Op deze pagina lees je alles over ondersteunende apparaten en alle nieuwe functies.


Alles over iOS 13


Het hele jaar door brengt Apple tussentijdse updates uit voor iOS, maar één keer per jaar is het tijd voor grootse veranderingen. Dit najaar komt iOS 13, dat weer een aantal flinke stappen vooruit zet. Er zijn een heleboel ingrijpende nieuwe functies, verbeteringen en zelfs een hele nieuwe look in de vorm van een Dark Mode.


iOS 13: wanneer is de release?


Al jaren houdt Apple een strak schema aan als het om software gaat, dus we wisten dat iOS 13 tijdens WWDC 2019 zou worden onthuld. Tijdens een keynote presenteerde Apple de belangrijkste iOS 13-vernieuwingen, waarna de eerste ontwikkelaarsbèta kort daarna verscheen. Dat geeft ontwikkelaars de kans om voor de definitieve release in september apps gereed te maken. Later die maand verschijnt ook de publieke bèta van iOS 13. Dat betekent concreet dus het volgende.
  • iOS 13 onthulling: op 3 juni tijdens de WWDC 2019 keynote
  • Eerste iOS 13-ontwikkelaarsbèta: 3 juni, vlak na de keynote
  • Eerste publieke iOS 13-bèta: 24 juni 2019
  • iOS 13 release: in september 2019
Zodra er meer bekend is over de specifieke releasedatum van iOS, dan lees je dat natuurlijk op deze pagina.

Welke apparaten gaan iOS 13 ondersteunen?

In tegenstelling tot iOS 12, werkt iOS 13 niet meer op alle apparaten die iOS 13 gaat ondersteunen. Door de nieuwe functies die worden toegevoegd, vallen er wat oudere iPhones en iPads buiten de boot. Deze apparaten zullen dus op iOS 12 blijven steken en krijgen na dit najaar geen nieuwe updates meer.
De volledige lijst met iOS 13 ondersteunende apparaten is als volgt:
Dit betekent dat de iPhone 5S, iPhone 6, zesde generatie iPhone touch, iPad mini 2, iPad mini 3 en iPad Air buiten de boot vallen.

iOS 13 getest: lees onze preview

iOS 13 voelt op alle fronten aan als een update waarmee Apple de verzoeken van gebruikers tegemoet komt. Dat begint met opvallende functies als de donkere modus, het swipe-toetsenbord en de optie om twee AirPods met een iPhone te koppelen, maar gaat een stuk verder.De privacy van gebruikers wordt nog beter beschermd, de Foto’s-app gaat er flink op vooruit en vrijwel alle bestaande apps van Apple krijgen een fijne upgrade, waarvan de Herinneringen-app de grootste is. Als de stabiliteit de komende maanden verder wordt verbeterd, kan iedere iPhone-gebruiker zich opmaken voor een fantastische update dit najaar.


Lees verder in onze volledige iOS 13 preview


iOS 13 publieke bèta nu beschikbaar

Apple bracht op 24 juni de eerste publieke bèta van iOS 13 uit. Deze testversie is voor iedereen met een ondersteunend apparaat te downloaden via de website van Apple. Met de bèta krijg je vroegtijdig toegang tot alle nieuwe functies van de update, maar gaat het nog wel om een vroege versie die de nodige bugs kan bevatten. Installeer dus niet zomaar deze iOS 13 bèta maar lees eerst in onze gids hoe je ervoor zorgt dat jouw gegevens veilig zijn mocht er iets fout gaan.
Ook leggen we uit hoe je de bèta kunt downgraden, zodat je zonder probleem weer terug kunt naar het stabiele iOS 12. In de aanloop naar de definitieve release in september zullen er verschillende bèta-updates verschijnen. Installeer deze altijd zo snel mogelijk, omdat deze ervoor zorgen dat bugs worden opgelost en de software stukje bij beetje steeds stabieler wordt.

Lees het laatste nieuws over iOS 13

iOS 13-functies: dit zijn de belangrijkste

Vorig jaar maakte Apple pas op de plaats met iOS 12, een update die zich vooral op verbeteringen op de achtergrond focuste. Grotere vernieuwingen zouden een jaartje doorgeschoven zijn, wat iOS 13 een van de grotere updates in de geschiedenis van iOS maakt. Dit zijn alle verbeteringen op een rij.

1. Dark Mode

Gebruikers vragen er al jaren om, maar nu komt hij er echt: een systeembrede donkere modus voor de iPhone en iPad. Hiermee verander je met een druk op de knop de witte menu’s van iOS in een zwarte variant, die een stuk fijner is om naar te kijken in de avonduren.
Alle apps van Apple zijn klaargemaakt voor Dark Mode, zoals Notities, Muziek en zelfs de wallpaper van je home- en lockscreen. Ook het deel-scherm is in een donkere kleur gehuld en toont voortaan de mensen waar je vaak bestanden mee deelt automatisch in beeld als deelsuggesties.
Omdat veel populaire iOS-apps al een Dark Mode-functie hebben, kun je vanaf iOS 13 bijna alles wat je op je iDevice doet een donker of licht kleurtje geven. Net zoals dat al een jaar kan op de Mac dankzij macOS Mojave.

2. Sneller (apps updaten)

iOS 12 focuste zich al op het sneller en stabieler maken van de software, en iOS 13 doet daar nog een stapje bovenop. Niet alleen wordt Face ID sneller door de update, ook wordt het updaten van apps een stuk vlotter, tot wel zestig procent zijn nieuwe versies van apps straks geïnstalleerd. Daarnaast starten applicaties veel sneller op, waardoor je minder lang hoeft te wachten voordat je met je favoriete apps aan de slag kunt. Verwacht ongeveer dat apps tot twee keer sneller geladen zijn dan voorheen.

3. Een nieuw homescreen op iPad

Dit jaar gaat het eindelijk gebeuren: voor het eerst krijgt het homescreen van de iPad een opknapbeurt. Het startscherm heeft jarenlang enkel als een plek voor je app-iconen gefungeerd, maar daar komt nu verandering in. App-iconen staan wat dichter bij elkaar, zodat er meer ruimte overblijft voor andere dingen. Gelukkig maar, want voortaan kun je op de iPad dankzij iPadOS widgets op je homescreen plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de Weer-app of de Nieuws-app, maar ook je meest recente notities. Reken er maar op dat app-ontwikkelaars op slimme wijze widgets gaan maken die speciaal op je iPad-homescreen tot hun recht gaan komen.

4. Meerdere grote iPad-aanpassingen

De voornaamste kritiek op de iPad Pro 2018 ging niet zozeer over de kwaliteit van de hardware, maar de tekortkomingen van de software. Dit heeft Apple ter harte genomen met iOS 13. Centraal hierbij staat een nieuwe vorm van multitasking, waarmee het een stuk gemakkelijker en vooral simpeler wordt om meerdere iOS-apps naast elkaar te gebruiken. Zo kun je apps op elkaar stapelen door ze over elkaar heen te leggen. Even vegen is vervolgens genoeg om tussen deze apps te schakelen, zodat je niet steeds het dock of homescreen opnieuw hoeft op te roepen.


5. Een nieuwe volumeregelaar

Al jaren is er veel kritiek op de manier waarop er een gigantisch vierkant op je scherm verschijnt als je het volume aanpast. Veel apps van derden hebben inmiddels een andere manier geïntroduceerd om deze regelaar te tonen, maar vanaf iOS 13 gaat ook Apple overstag. De nieuwe weergave van het volume-icoon is ongetwijfeld een van de verbeteringen die niet opvalt tussen alle grote aanpassingen, maar wel een van de vernieuwingen die je het meest gaat tegenkomen in dagelijks gebruik.

6. Vernieuwde versie van Bestanden-app

Twee jaar geleden introduceerde Apple met de Bestanden-app (of Files) een bestandenmanager voor iOS. Hoewel het een goede start was, valt er nog een hoop aan te verbeteren om hem net zo functioneel te maken als de Finder op de Mac. Daarom heeft Apple aan een compleet vernieuwde versie van deze Bestanden-app gewerkt. Deze maakt het veel makkelijker om overzicht te krijgen in de bestanden op je apparaat en in de cloud en geeft je eindelijk de optie om een usb-stick of externe harde schijf aan te sluiten.
Dit kan groot nieuws betekenen voor de iPad, omdat een goede Bestanden-app de tablet dichterbij de functionaliteit van de Mac kan brengen. Dat is hoog tijd, want bij de iPad Pro 2018 bleek vooral dat iOS 12 de krachtige hardware van de tablet in de weg zat. Laten we hopen dat Apple hier met iOS 13 verandering in brengt.

7. Sign in with Apple

Inloggen met Facebook of Google: veel websites hebben twee knoppen op hun pagina staan om snel in te loggen. Daar komt spoedig een nieuwe knop bij in de vorm van ‘Sign in with Apple’, een nieuwe manier die jouw privacy voorop zet.
Zodra je op deze knop drukt om in te loggen, wordt er geen locatiedata gedeeld. Zodra een website meer info vraagt, krijg je precies te zien wat voor persoonlijke info er wordt opgevraagd. Wil je liever niet dat een site je e-mailadres krijgt? Dan maakt Apple een tijdelijk adres voor je aan die de mail vervolgens naar je echte mailadres doorstuurt.

8. Verbeteringen voor Siri

Ook Siri wordt een stuk slimmer in iOS 13. Dat heeft voornamelijk gevolgen voor de AirPods, HomePod en CarPlay. Door een update kan Siri straks inkomende berichten, van bijvoorbeeld iMessage, aan je voorlezen, zodat je niet je iPhone erbij hoeft te pakken. Het is dan ook mogelijk om meteen op een berichtje te reageren. Ook fijn is dat je voortaan met twee setjes AirPods samen naar dezelfde muziek kunt luisteren.
De HomePod ondersteunt Handoff, zodat je de muziek die je onderweg luistert direct naar je HomePod kan overzetten door je iPhone simpelweg naast de speaker te houden. Helaas is de slimme speaker van Apple nog steeds niet in Nederland beschikbaar.
Tot slot is de stem van Siri menselijker gemaakt, wat je vooral hoort als de assistent lange antwoorden geeft op vragen.

(BRON: iPhoned.nl)

Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.