Kijk uit met Black Friday-aanbiedingen

  • 21 november 2018
  • 2 reacties
  • 230 keer bekeken

Reputatie 7
Badge +18
Kijk uit met Black Friday-aanbiedingen
De Black Friday-gekte is dit jaar in Nederland nog extremer dan in voorgaande jaren. Maar het is voor de consument goed opletten bij het koopjesfestijn dat uit Amerika is komen overwaaien.


Vooral elektronicazaken boden in voorgaande jaren in Nederland alleen op de bewuste vrijdag zogenaamde Black Friday-deals aan. Dit is dit jaar heel anders. Niet alleen elektronicazaken maar echt alle segmenten in de detailhandel – zelfs supermarkten en winkelketens als Lidl, Albert Heijn en Kruidvat – proberen de omzet te vergroten met de gekte die Black Friday wordt genoemd. Een andere vernieuwing is dat de koopjes niet alleen op de bewuste vrijdag in fysieke winkels te koop zijn. Doorgaans kan nu de hele week – en dus ook al op dit moment – online aan de koopjesjacht deelgenomen worden.

Prijsverhoging

Maar het is voor de consument toch ook heel goed uitkijken voordat men daadwerkelijk tot aankoop van een product overgaat. Niet alleen verhogen verkopers in de weken voor dit soort aanbiedingenfestijnen ongemerkt de prijzen van een product. Uiteindelijk leidt dit ertoe dat in enkele gevallen de Black Friday-deal duurder uitpakt dan hetzelfde product in een andere aanbieding enkele weken geleden die door dezelfde verkoper aan klanten werd gepresenteerd. Maar er zijn ook echte zeer goedkope aanbiedingen in het overzicht van de Black Friday-deals te zien. Zo biedt Albert Heijn de innovatieve smartspeaker Google Home Mini voor 39 euro aan. Dit is twintig euro goedkoper dan de gangbare prijs bij andere verkopers. Natuurlijk zolang de voorraad strekt. En die zal op Black Friday in de fysieke winkels van Albert Heijn niet groot zijn omdat deze speaker nu al online te bestellen is. En wie op zoek is naar een goedkope Google Chromecast kan deze nu al online voor 29 euro bij Mediamarkt bestellen.

Televisie

Waar de consument vooral op de hoede moet zijn, is bij de aanschaf van een nieuwe televisie tijdens dit koopjesfestijn. Uit eigen onderzoek van Totaal TV blijkt dat in enkele gevallen oudere modellen tijdens Black Friday tegen gunstige prijzen worden aangeboden. Dit is zeker niet erg voor consumenten die de televisie alleen gebruiken om naar lineaire tv te kijken en om content via externe streamingtechnieken als Apple TV en Chromecast te gebruiken. Anders wordt het als het aanwezige Smart TV-platform gebruikt wordt. Een televisie met een dergelijk platform van twee jaar oud kan al snel verouderd zijn waardoor een deel van de aangeboden apps niet meer functioneren. Wat ook opvalt, is dat enkele verkopers – vooral bij het merk Samsung – een niet door Samsung Nederland geleverd model aanbieden. Deze televisies kunnen wel met de Nederlandse menutaal gebruikt worden, maar de kans is aanwezig dat zenderlijsten van Nederlandse aanbieders als Ziggo en Canal Digitaal niet ondersteund worden. Ook de werking van CI+ modules Nederlandse aanbieders is niet gegarandeerd. En als laatste kunnen in deze gevallen problemen met garantielevering via de Nederlandse distributeur ontstaan. In het geval van Samsungtelevisies is het dus aan te raden goed op de achterzijde van de televisie te controleren of de gekochte televisie een Nederlands model is. Dit is herkenbaar door de toevoeging XXN achter het modelnummer.

Bron

2 reacties

Reputatie 7
Mee eens. Het zijn geen echte aanbiedingen. Vaak is de prijs hoger dan normaal zelfs. De bijenkorf schijnt daar ook 'goed' in te zijn. Mediamarkt vast ook: die hebben veel klanten die ziende blind en horende doof zijn.
En ja, ik kom er ook wel eens. Er is een eentje op 10 minuten fietsen hiervandaan. Maar vergelijk toch vaak wel even prijzen met Bol.com, Cool Blue, BCC . . .
Reputatie 7
Het deel over garantie is een beetje stemmingmakerij. Immers, om aanspraak te kunnen maken op garantie moet je altijd bij de leverancier (de - al dan niet web - winkel) zijn en niet bij de fabrikant. Zo zit het consumentenrecht in elkaar. En als een leverancier een "buitenlands" toestel verkoopt zullen ze er dus rekening mee moeten houden dat een eventuele reparatie of vervanging "onder garantie" door hun bekostigd zal moeten worden.
En verder: KPN en - in toenemende mate - ook Ziggo leveren tv via een settopbox en als dus de HDMI-aansluitingen van zo'n toestel maar werken (en die zijn vast niet regiogebonden) is er geen vuiltje aan de lucht. De meeste mensen gebruiken de smartfuncties toch niet of nauwelijks, ik ook niet zelfs niet van m'n fonkelnieuwe LG's.

Reageer