Ontwikkelingen van Vaste aansluitingen

  • 19 June 2021
  • 17 reacties
  • 310 keer bekeken

Reputatie 2

BT start met revolutionaire glasvezel tests, de helft minder vertraging

 

Geplaatst: donderdag 10 jun 2021 11:05

BT kondigt de start aan van tests met een nieuw type optische glasvezel, hollow fibre, op de onderzoeks- en engineeringcampus van BT in Engeland. De testfase is in samenwerking met providers Lumenisity en Mavenir.

Met onderzoek naar hollow fibre kan men zien hoe optische glasvezels in de toekomst kunnen worden verbeterd. Hollow fibre heeft de mogelijkheid om de latentie of signaalvertraging - die wordt veroorzaakt door licht dat door glas reist - met wel 50% procent te verminderen. De nieuwe vezel heeft een met lucht gevulde centrale kern, omhuld door een buitenste ring van glas om zo de laserstraal te geleiden terwijl de signaalsnelheid dicht bij de snelheid van licht blijft.

Onderzoekers van BT maken bij de tests gebruik van een 10 kilometer lange hollow fibre kabel, geleverd door Lumenisity. Dit nieuwe type netwerkkabel heeft een holle, met lucht gevulde kern die over de hele lengte van de kabel loopt. De hollow fibre kabel wordt gebruikt om een aantal gebruiksscenario’s te testen, waaronder potentiële voordelen voor 5G-netwerken en ultraveilige communicatie, zoals Quantom Key Distributions (QKD).

Netwerken werken momenteel wereldwijd nog met single-mode optische glasvezel wat bestaat uit massieve glasvezelstrengen, waarvan de onderzoeks- en engineeringcampus van BT ook pionier was. Het glas in deze kabels transporteert snel informatie over lange afstanden omdat het licht van laserzenders door de glasvezelstrengen wordt geleid. Glas zorgt echter van nature voor een vertraging van licht. Wanneer het licht via de lucht transporteert kan de vertraging met 50% worden verminderd.

De vermindering van de vertraging biedt vele voordelen. Zo kan hollow fibre flink bijdragen aan high-frequency trading (HFT) handel en de verlaging van mobiele netwerkkosten. In samenwerking met Mavenir heeft BT aangetoond dat hollow fibre de afstand tussen straatantennes en back-end verwerking in centrales kan vergroten. Door het verminderen van vertragingen kan het gebruik van hollow fibre in het Radio Access Network (RAN) de kosten van het mobiele netwerk verlagen doordat meer 5G-antennes vanuit één centrale of kast kunnen worden bediend.

Professor Andrew Lord, BT's hoofd van Optical Network Research: “We zijn verheugd om te beginnen met het testen van hollow fibre en de kansen en voordelen te ontdekken van deze technologie in specifieke scenario’s. Hollow fibre zou een belangrijke rol kunnen spelen in de toekomst van de wereldwijde communicatie-infrastructuur en een stap voorwaarts zijn in capaciteit en snelheid, om gelijke tred te houden met de vraag naar snelle, low latency communicatie, gedreven door 5G netwerken streaming en meer.”

Mike Fake, Lumenisity’s Director verantwoordelijk voor Product Management: “Lumenisity is verheugd om de leverancier te zijn van de in het veld inzetbare CoreSmart®️ hollowcore-kabel voor de tests van BT. Dit is opnieuw bewijs van de impact die onze unieke low-latency, goed presterende kabels kunnen hebben op de netwerken die door onze partners worden beheerd.”

John Baker, Mavenir’s Senior Vice President Business Development: “Het vermogen om het bereik van met glasvezel verbonden radio’s uit te breiden, toont nogmaals de kracht van Open RAN en zijn ecosysteem aan. Deze verbetering zal het aantal cases dat kan worden bediend vanuit een gecontaineriseerde cloud-based Open RAN-oplossing aanzienlijk vergroten.”

 

 

 

Bron: https://www.persberichten.com/persbericht/101957/BT-start-met-revolutionaire-glasvezel-tests-de-helft-minder-vertraging

 

 

Wat gaat KPN eraan doen om de vertraging verder te verlagen op de glasvezel aansluitingen en 5G ?


Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.

17 reacties

Reputatie 2

Kiezen Ziggo en Telenet toch voor glasvezel?

Liberty Global lijkt te onderzoeken of het in Nederland en België mogelijk is om via glasvezel internet aan te gaan bieden.

JARCO KRIEK

8 JUNI 2021

COMMENTS 6

Kiezen Ziggo en Telenet toch voor glasvezel?

Foto ProShots

Liberty Global heeft een groot belang in de kabelbedrijven Ziggo en Telenet die op dit moment via coaxkabel in combinatie met DOCSIS 3.1 internet in Nederland en België aanbieden. Collega’s van Tweakers ontdekten echter dat Liberty Global onder de naam VividFibre in beide landen mogelijk internet via glasvezel wil gaan aanbieden. Liberty Global heeft hiervoor een site opgezet en is daarnaast een campagne op Facebook begonnen. De internetsite lijkt onderdeel van een marktonderzoek.

 

Goedkoper

Opvallend is de prijsstelling van voorgestelde diensten. De internet-only abonnementen zouden in snelheid van 400Mbps tot 20Gbps beschikbaar moeten komen. De genoemde abonnementsprijzen liggen tussen de 45 en 75 euro per maand. Dat is niet alleen veel goedkoper dan de huidige abonnementsprijzen bij Ziggo en Telenet, maar betekent ook een prijsdoorbraak in het segment glasvezelabonnementen. VividFibre belooft ook dat maximaal drie apparaten ‘van automatische updates’ worden voorzien en bij duurdere abonnementen een snelheidsgarantie.

 

Opdracht

De Nederlandse website van VividFibre staat op naam van het Rotterdamse ontwerpbureau Evers en de Gier. Dit bedrijf zegt desgevraagd tegen Tweakers dat de website in opdracht van Liberty Global is gemaakt en onthoudt zich van verder commentaar. Na de ontdekking van Tweakers zijn de Nederlandse en Belgische websites van VividFibre inhoudelijk gewijzigd en wordt nu alleen gemeld dat de site ‘in aanbouw’ is.

 

Bron: https://www.totaaltv.nl/nieuws/kiezen-ziggo-en-telenet-toch-voor-glasvezel/

 

Concurrentie voor KPN ?

Reputatie 2

Delta Fiber gaat volgend jaar 10Gbit/s-glasvezelabonnement aanbieden

 

06-05-2021 • 16:12

Delta Fiber maakt een begin met het implementeren van de XGS-PON-techniek voor glasvezelinternet. Daarmee wordt het mogelijk om snelheden van 10Gbit/s aan te bieden. De provider zegt dat deze snelheden vanaf volgend jaar beschikbaar zijn.

Delta Fiber zegt dat het de technologie voor consumenten en zakelijke klanten grootschalig uitrolt. Concreet wordt het netwerk hiermee voorbereid op veel hogere snelheden, tot 25Gbit/s. Vanaf volgend jaar komen snelheden tot 10Gbit/s beschikbaar. Wanneer dat precies het geval zal zijn, is nog onbekend.

Om deze snelheden mogelijk te maken, gaat Delta Fiber vanaf september in het Zeeuwse Kapelle met het eerste project van start, om de eerste wijkcentrale gereed te maken. Waarschijnlijk betekent dit dat Kapelle ook een van de eerste dorpen is waar 10Gbit/s beschikbaar komt. Vanaf september wordt XGS-PON voor de provider ook de standaard voor de aanleg van alle nieuwe glasvezelnetwerken in Nederland.

Volgens Delta Fiber verandert er niets in de manier van aanleggen, waarbij er nog altijd een 'unieke glasvezelkabel' vanuit de wijkcentrale naar elke woning gaat. Wel zal er nieuwe apparatuur nodig zijn, zowel in de wijkcentrale als voor het aansluitpunt in de huizen en de modems. Daarvoor werkt de provider samen met Nokia. Klanten van Delta Fiber die wonen in gebieden waar XGS-PON wordt geïmplementeerd, krijgen een andere, niet genoemde modem met ondersteuning voor WiFi 6.

Bij het huidige glasvezelaanbod, waarbij veelal 1Gbit/s het maximum is, gaat het om GPON-netwerken. Om snelheden tot 10Gbit/s te halen, is een overstap naar XGS-PON nodig, wat is te beschouwen als de opvolger van GPON. De PON-techniek wijkt af van de in Nederland nog veelgebruikte point-to-pointarchitectuur. Bij laatstgenoemde architectuur loopt er vanuit de centrale een aparte glasvezel naar ieder huis. Bij PON wordt de verbinding zodra deze de wijk binnenkomt, via een optische splitter opgedeeld, waarna het volledige signaal via elke ader naar elke woning gaat. De modem moet dan via tijdsvensters het juiste signaal eruit pikken.

Tweak begon in 2019 tests met 10Gbit/s-glasvezelverbindingen, maar dat is nog niet breed beschikbaar. Het nieuwe glasvezelnetwerk dat T-Mobile met Open Dutch Fiber aanlegt bij een miljoen Nederlandse huishoudens, moet ook 10Gbit/s-verbindingen ondersteunen.

 

 

Bron: https://tweakers.net/nieuws/181336/delta-fiber-gaat-volgend-jaar-10gbit-s-glasvezelabonnement-aanbieden.html

Reputatie 2

T-Mobile wil minstens miljoen Nederlandse huishoudens van glasvezel voorzien

 

07-04-2021 • 08:27

T-Mobile zegt dat het in vijf jaar tijd minstens een miljoen Nederlandse huishoudens van glasvezelinternet gaat voorzien. Het gaat om een project met Open Dutch Fiber, waarbij de provider zich richt op 'overwegend stedelijke gebieden' waar nu nog geen glasvezel is.

T-Mobile zegt dat Open Dutch Fiber binnenkort met de aanleg van het eerste deel van het glasvezelnetwerk begint, waarvan T-Mobile voor de duur van twintig jaar de eerste huurder wordt. De provider maakt niet duidelijk waar de aanleg van dit eerste deel van het netwerk zal plaatsvinden. Het gaat om een open netwerk waar ook andere providers gebruik van kunnen maken om diensten aan te bieden. De aanleg begint in het tweede kwartaal van dit jaar en in het project zal minstens 700 miljoen euro worden geïnvesteerd.

De provider zegt dat het netwerk van Open Dutch Fiber gebruikers snelheden zal bieden van minimaal 1Gbit/s en maximaal 10Gbit/s. T-Mobile benadrukt dat het relatief lage prijzen zal vragen, waarbij het bedrijf aangeeft dat het momenteel al glasvezelklanten van snel internet voorziet voor 25 euro per maand. Of dat ook de tarieven worden die voor gebruikers van het nieuwe netwerk gaan gelden, is niet bekend.

De ceo van T-Mobile Nederland, Søren Abildgaard, benadrukt dat Open Dutch Fiber alleen glasvezel aanlegt in gebieden waar dat nu nog niet aanwezig is. "Het nut van het aanleggen van een glasvezelnetwerk waar andere partijen dat al hebben gedaan of nog aan het doen zijn, ontgaat mij. Ik onderschrijf de conclusie van de Autoriteit Consument & Markt dat dit alleen maar leidt tot vertraging van de digitalisering van Nederland en verspilling van geld van investeerders en telecomproviders."

Open Dutch Fiber is een nieuw opgericht bedrijf van investeringsfonds KKR en Deutsche Telekom Capital Partners. KKR bezit het merendeel van de aandelen en DTCP wordt een minderheidsaandeelhouder. De twee partijen geven aan dat Open Dutch Fiber zich richt op stedelijke gebieden en 'gebieden met een hogere bevolkingsdichtheid'.

 

Bron: https://tweakers.net/nieuws/180182/t-mobile-wil-minstens-miljoen-nederlandse-huishoudens-van-glasvezel-voorzien.html

Reputatie 2

Internetprovider Tweak gaat overal 10Gbit/s-abo's aanbieden waar nu 1Gbit/s is

 

10-10-2019 • 14:06

Glasvezelaanbieder Tweak wil later dit jaar overal waar het nu 1Gbit/s-abonnementen aanbiedt ook 10Gbit/s-abonnementen aanbieden. Het abonnement van 10Gbit/s bestaat al langer, maar moet daardoor op veel meer plekken af te sluiten zijn.

Tweak heeft nu al enkele plekken met 10Gbit/s, maar als dit doorgaat kunnen 662.383 huishoudens in Nederland het abonnement afsluiten, zegt commercieel directeur Randal Peelen tegen Tweakers. De provider begint nu met een test, om te kijken of het aanbieden van die snelheid geen problemen oplevert. "Dat doen we uit voorzichtigheid", aldus Peelen. Tweak roept klanten op zich aan te melden voor de test via een topic op het eigen forum.

De bedoeling is om een abonnement met 10Gbit/s up en down te gaan aanbieden voor 89 euro per maand of 890 euro per jaar. Het abonnement met 1Gbit/s kost nu 39 euro per maand. De provider benadrukt dat het abonnement niet bedoeld is voor zakelijk gebruik.

Het topic vermeldt dat het voorlopig gaat om een abonnement zonder telefonie en televisie. Bovendien moeten testers beloven dat ze geen misbruik maken van de snelle verbinding. "Het maandelijkse verkeersvolume mag niet lange tijd exorbitant hoog zijn. Dat kan namelijk onredelijke transitkosten met zich meebrengen. Wij behouden ons dan het recht voor de verbinding te staken of terug te brengen naar 1000Mbit/s bij misbruik of overlast."

 

 

Bron: https://tweakers.net/nieuws/158434/internetprovider-tweak-gaat-overal-10gbit-s-abos-aanbieden-waar-nu-1gbit-s-is.html

Reputatie 2

Delta Fiber wil met nieuwe generatie glasvezel snelheid opvoeren naar 25Gbps

De techniek staat niet stil: Delta Fiber Nederland wil met de nieuwste technologie de snelheid op de eigen glasvezelnetwerken uiteindelijk tot 25Gbps opvoeren.

JARCO KRIEK

6 MEI 2021

COMMENTS 5

DELEN3

Delta Fiber wil met nieuwe generatie glasvezel snelheid opvoeren naar 25Gbps

Foto Getty Images

Delta Fiber stapt over naar de nieuwste technologie voor glasvezel. Het bedrijf maakt het mogelijk om Nederlands hoogste internetsnelheden te bieden via het zogenoemde XGS-PON. Met deze techniek zijn snelheden tot 10 Gbps mogelijk en is het netwerk voorbereid op snelheden tot maar liefst 25 Gbps. Delta Fiber is de tot nu toe enige internetprovider in Nederland die deze technologie voor consumenten en de zakelijke markt grootschalig uitrolt.

 

Wat gaat dat supersnel internet kosten?

Later dit jaar maakt Delta Fiber de prijzen bekend voor de eerste abonnementen tot 10 Gbps. Met het aanbieden van deze nieuwe snelheden loopt DELTA Fiber voorop in Nederland.

 

Wanneer gaat aanleg beginnen?

De eerste plaats waar deze technologie wordt uitgerold, is het Zeeuwse Kapelle. Daar wordt in het dorp de eerste wijkcentrale voorzien van deze nieuwste apparatuur. Vanaf september wordt deze technologie de standaard voor de aanleg van alle nieuwe glasvezelnetwerken door Delta Fiber in Nederland.

 

Stijgend dataverkeer

“Met deze nieuwste technologie kunnen onze klanten profiteren van de hoogste internetsnelheden van Nederland. Elk jaar stijgt het dataverkeer met zo’n veertig procent. We gaan nu werken aan snelheden tot 10 Gbps. Met deze upgrade is ons netwerk ook voorbereid op snelheden tot 25 Gbps. Zo kunnen we blijven meegroeien met de behoefte van onze klanten in de toekomst”, zegt CTO John Wittekamp van Delta Fiber. De nieuwe glasvezeltechniek wordt geleverd door de Finse leverancier Nokia. Het gaat om apparatuur in de wijkcentrale, het aansluitpunt in huis en het modem. Aan de manier van aanleggen verandert verder niets. Elke woning krijgt vanuit de wijkcentrale een unieke glasvezelkabel aangelegd.

 

Nieuw modem met wifi 6

In gebieden waar XGS-PON wordt uitgerold, krijgen klanten een modem dat past bij deze nieuwste technologie. Dit modem is standaard voorzien van Wifi 6. Wifi 6 kan snelheden tot 10 Gbps aan en verdeelt het verkeer naar aangesloten apparaten efficiënter. Bovendien heeft Wifi 6 minder last van andere netwerken en presteert beter bij een afnemend wifi-signaal.

 

Wat doet de concurrentie?

Zowel ZiggoKPNT-Mobile als E-Fiber leveren op hun netwerken op dit moment een maximale internetsnelheid van 1Gbps. Bij Ziggo gaat het hierbij alleen om de downloadsnelheid en is de uploadsnelheid beduidend lager. Ziggo en KPN hebben op het eigen netwerk al testen uitgevoerd waarbij een snelheid van bijna 10Gbps wordt gehaald.

 

https://www.totaaltv.nl/nieuws/delta-fiber-wil-met-nieuwe-generatie-glasvezel-snelheid-opvoeren-naar-25gbps/

Reputatie 2

VodafoneZiggo haalt downloadsnelheid van 10Gbit/s tijdens test

VodafoneZiggo heeft tijdens een test een downloadsnelheid van 10Gbit/s bereikt. Dat meldt het bedrijf op zijn website. Daarnaast wil de provider downloadsnelheden van maximaal 1Gbit/s aanbieden aan alle gebruikers in de loop van 2022.

De test vond plaats in de VodafoneZiggo TEC Campus in Amsterdam, waar de provider 'zijn monteurs opleidt en netwerkinnovaties uitprobeert', meldt het bedrijf op zijn website. De testopstelling is volgens de provider vergelijkbaar met het bestaande Ziggo-netwerk dat klanten gebruiken.

Het netwerk van Ziggo betreft een hybride netwerk van glasvezel en coax. De verbinding bestaat volgens de provider voor een groot deel uit glasvezel, hoewel het laatste gedeelte van de verbinding, van wijkkast tot woning, gebruikmaakt van koperen coaxkabels. Op dit gedeelte van het netwerk past Ziggo docsis 3.1 toe, waarmee snelheden van maximaal 10Gbit/s haalbaar zijn. Voor de test gebruikte het bedrijf zes aan elkaar gekoppelde modems, omdat een modem maximaal 2,5Gbit/s kan verwerken, schrijft VodafoneZiggo.

In de loop van volgend jaar zou VodafoneZiggo al zijn klanten verder toegang willen geven tot downloadsnelheden van maximaal 1Gbit/s, zo schrijft het bedrijf. De provider begon in 2019 met het aanbieden van deze snelheden, onder andere in Utrecht en Hilversum. In de daaropvolgende maanden heeft het bedrijf zijn 'GigaNet' uitgerold naar verschillende andere steden.

 

 

Bron: https://tweakers.net/nieuws/180680/vodafoneziggo-haalt-downloadsnelheid-van-10gbit-s-tijdens-test.html

Reputatie 2

Ziggo breidt supersnel gigabit internet verder uit

Ziggo heeft een volgende stap gezet in de uitrol van het snellere maar vooral ook stabielere op DOCSIS 3.1 gebaseerde GigaNet-netwerk.

JARCO KRIEK

20 APRIL 2021

COMMENTS 10

DELEN3

Ziggo breidt supersnel gigabit internet verder uit

Foto ProShots

Ziggo heeft vandaag 72.000 huishoudens en bedrijfspanden in Den Bosch en Deurne op het nieuwe GigaNet-netwerk aangesloten. Een onderdeel hiervan is het leveren van internet met de gigabit internetsnelheid van maximaal 1000Mbps (1Gbps). Het gaat hierbij in tegenstelling tot glasvezel van onder meer KPN en T-Mobile alleen om gigabit download. De uploadsnelheid blijft met maximaal 50Mbps nog achter. Ziggo is wel bezig met het uitschakelen van analoge FM-kabelradio. Met de bandbreedte die hierdoor vrij komt, kan Ziggo binnen het huidige DOCSIS 3.1 met enkele vervolgstappen uiteindelijk tot maximaal 2Gbps opvoeren. Ziggo kan inmiddels in 3,1 miljoen huishoudens en bedrijfspanden in het verzorgingsgebied gigabit internet leveren. VodafoneZiggo - eigenaar van Ziggo - verwacht dat in de loop van 2020 gigabit internet in het gehele verzorgingsgebied is uitgerold.

 

Zonder graven

Ziggo kan het netwerk voor gigabit geschikt maken zonder daarbij graafwerkzaamheden uit te voeren. Het geleverde signaal van diensten gaat bij het kabelbedrijf voor 97 procent door glasvezel. Alleen het laatste deel van wijkkast naar aansluitpunt in de woning of bedrijfspand is een coaxiale verbinding. Bij gigabit verandert Ziggo alleen apparatuur boven de grond zoals in de wijkkast en een deel van de bekabeling inclusief connectoren in de woning van klanten. In onder meer Eindhoven, Den Haag en Rotterdam zijn KPN en T-Mobile wel bezig met de aanleg van een glasvezelnetwerk dat symmetrisch gigabit internetsnelheden kan leveren. Maar omdat bij deze aanleg fysiek in de grond gegraven dient te worden, duurt het nog enkele jaren voordat alle huishoudens en bedrijfspanden op glasvezel zijn aangesloten.

 

Sneller en stabieler internet

Gigabit biedt Ziggo-klanten niet alleen de mogelijkheid om voor een abonnement te kiezen waarbij sneller internet wordt geleverd. Voor alle klanten – ook als een abonnement met een lagere internetsnelheid wordt gekocht – heeft GigaNet voordelen. Zo wordt de capaciteit uitgebreid. Hiermee kan Ziggo probleemloos het nog steeds stijgende dataverbruik van klanten in goede banen leiden. De grotere capaciteit van het netwerk zorgt tevens voor meer stabiliteit. Hierdoor wordt de kans op storing minder.

 

Abonnement

Ziggo levert het gigabit abonnement GIGA met een maximale downloadsnelheid van 1Gbps dus nu op drie miljoen adressen. De uploadsnelheid bedraagt op dit moment nog 50Mbps. Een verhoging van de uploadsnelheid wordt binnen afzienbare tijd verwacht. Binnen de eerste fase van DOCSIS 3.1 – waarmee Ziggo begint – kan de uploadsnelheid theoretisch tot maximaal 300Mbps verhoogd worden. Verdere doorontwikkeling van GigaNet moet binnen enkele jaren uiteindelijk leiden tot een maximale downloadsnelheid van 10Gbps en een uploadsnelheid van 2Gbps. De opwaardering naar de Gigabit-internetsnelheid ten opzichte van de hoogste DOCSIS 3.0 internetsnelheid van 500Mbps bedraagt tien euro per maand.

 

 

https://www.totaaltv.nl/nieuws/ziggo-breidt-supersnel-gigabit-internet-verder-uit/

Reputatie 2

Ziggo moet haast maken anders verliest het klanten

Het is natuurlijk maar een cijfer, maar steeds meer Nederlanders zijn ‘cijfergeil’. En dus is voor Ziggo haast geboden om de uploadsnelheid van internet te verhogen.

JARCO KRIEK

5 APRIL 2021

COMMENTS 18

DELEN15

Ziggo moet haast maken anders verliest het klanten

Foto Getty Images

Ziggo voelt de hete adem van glasvezel in steeds meer regio’s in het eigen verzorgingsgebied in de nek. Wat betreft downloadsnelheid hoeft het kabelbedrijf zich geen zorgen te maken. Net als glasvezel levert Ziggo inmiddels in ruim drie miljoen huishoudens een maximale downloadsnelheid van 1000Mbps (1Gbps). Nog dit jaar wordt dit verdubbeld. Het gaat voor Ziggo echter mis bij de geleverde uploadsnelheid die op dit moment blijft steken op 50Mbps. Dit terwijl bij glasvezel down- en uploadsnelheid gelijk zijn. Waar aanbieders als KPN en T-Mobile via glasvezel nu 1000Mbps download leveren, is de uploadsnelheid hetzelfde. Glasvezel kan dus een twintig keer snellere upload bij klanten in de huiskamer of op kantoor leveren dan kabel.

 

Analoge FM-kabelradio

Nu heeft – enkele uitzonderingen nagelaten – geen enkele consument echt een uploadsnelheid van 1000Mbps nodig. Uploaden met 50MBps – wat Ziggo levert – gaat ook goed, maar neemt wat langer tijd in beslag. Net als bij de downloadsnelheid gaat het vooral om het getal. Gigabit internet met 1000Mbps is voor het daadwerkelijke gebruik eigenlijk veel teveel van het goede. Maar alleen om mee te doen met de wedloop om het hoogst mogelijke getal gaat Ziggo in de komende maanden analoge FM-kabelradio opofferen om het uploadgetal 50 bij de uploadsnelheid minimaal te verdubbelen maar mogelijk wellicht ook wel te verdrie- of verviervoudigen.

 

Ziggo moet wel

Een - zeker voor ouderen - relevante dienst als analoge FM-kabelradio opdoeken alleen om een hoger getal richting klanten te communiceren. Gaat dat niet een beetje ver? Nee, eigenlijk moet dit liever vandaag dan morgen gebeuren. Niet omdat het echt noodzakelijk is, maar om op de 'cijfergeilheid' van een grote groep Nederlanders in te springen. Wacht Ziggo te lang met het verhogen van de uploadsnelheid dan gaat het klanten kosten. Het kabelbedrijf kan worden geoormerkt als een van de duurste internetaanbieders van Nederland. Daarvan mag verwacht worden dat de uploadsnelheid – ook al hebben weinig Nederlanders dit daadwerkelijk nodig – wellicht niet gelijk met het goedkopere glasvezel is, maar in ieder geval niet een factor twintig lager, zoals nu het geval is. Aarzelt Ziggo te lang en blijft het als marktleider te hoog van de troon naar beneden kijken dan kan op termijn de marktleiderpositie in gevaar komen.

 

Bron: https://www.totaaltv.nl/nieuws/ziggo-moest-haast-maken-anders-verliest-het-klanten/

Reputatie 2

Ziggo sluit huizen nieuwbouwwijken op glasvezel aan, maar snelheid blijft gelijk

Ziggo gaat de komende week een aantal nieuwbouwwoningen in Rotterdam voorzien van fiber to the home; dat doet het bedrijf voor het eerst. Ziggo wil vanaf volgend jaar 'duizenden' woningen van glasvezelaansluitingen gaan voorzien, maar de snelheden stijgen vooralsnog niet.

Nu nog gebeurt het alleen in Rotterdam, bij de Zalmhaventoren, maar ook woningen in Den haag en Arnhem zijn dit jaar al aan de beurt voor glasvezelkabels van Ziggo. Dit jaar wil het bedrijf 'honderden' nieuwbouwwoningen uitrusten met glasvezel, zegt het tegen de NRC.

Deze glasvezelaansluitingen zullen in ieder geval 'voorlopig' dezelfde maximumsnelheden bieden als het bedrijf nu al hanteert. Dit omdat Ziggo de bestaande modems blijft gebruiken, die nog steeds een stukje 'ouderwetse' coaxkabel vereisen voor hun aansluiting. De deur wordt hiermee wel geopend voor het inzetten van glasvezelmodems, die dan ook glasvezelsnelheden kunnen bereiken.

Over die snelheid stelt Ziggo dat het huidige aanbod 'genoeg' is voor consumenten. Die snelheid is maximaal 1000Mbit/s downstream en 50Mbit/s upstream, bij het duurste abonnement. Zeker onder gebruikers van Tweakers wordt die uploadsnelheid vaak niet als genoeg ervaren en is de downloadsnelheid juist meer dan genoeg.

Men kan de ftth-aansluitingen verwachten in grote, volledig nieuw aan te leggen wijken. "Als in een bestaande wijk twee nieuwe woningen gebouwd worden, zullen we waarschijnlijk de bestaande coax-infrastructuur gebruiken. Maar als er aan de rand van de stad een nieuwe wijk gebouwd wordt met meer dan honderd woningen, dan ligt glasvezel voor de hand", vertelt Leo-Geert van den Berg, Director Fixed Network bij Ziggo, aan de krant.

VodafoneZiggo zag volgens de laatste kwartaalcijfers 9000 internetabonnees vertrekken. Daarbij leek de provider te wijzen op concurrentie van glasvezelinternet bij andere providers, waardoor meer consumenten zijn overgestapt. KPN meldde onlangs dat het het drie miljoenste huis op glasvezel aan heeft gesloten. In heel Nederland hebben volgens het bedrijf 3,9 miljoen huizen glasvezel.

 

Bron: https://tweakers.net/nieuws/183660/ziggo-sluit-huizen-nieuwbouwwijken-op-glasvezel-aan-maar-snelheid-blijft-gelijk.html

Reputatie 2

Ziggo voelt druk: kwart internetabonnementen via glasvezel

Steeds meer Nederlanders gebruiken een glasvezelverbinding voor het leveren van vaste diensten zoals tv en internet.

JARCO KRIEK

20 JUNI 2021

COMMENTS 6

DELENUNDEFINED

Ziggo voelt druk: kwart internetabonnementen via glasvezel

Foto Getty Images

Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat aan het einde van het eerste kwartaal van 2021 een kwart van de ondervraagden vaste diensten bij een aanbieder kochten die deze diensten via glasvezel in de woning brengt. Het gaat om twee miljoen glasvezelabonnementen die op dit moment worden verkocht. Het slechte nieuws voor marktleider op het gebied van vaste diensten Ziggo is dat Telecompaper verwacht dat glasvezel in 2025 een dominante marktpositie heeft.

 

Ziggo

Dit betekent dat in 2025 bij meer dan de helft van de verkochte abonnementen voor vaste diensten de levering via glasvezel loopt. In praktijk betekent dit dat mocht deze verwachting uitkomen Ziggo in 2025 zijn positie als marktleider heeft verloren. Ziggo levert diensten namelijk via coax in de woning. Het kabelbedrijf zegt zelf geen plannen te hebben om in de toekomst het laatste gedeelte van wijkkast naar huisaansluiting te verglazen. Ziggo zegt dat dit niet nodig is omdat 97 procent van het signaal van de geleverde dienst door glasvezel gaat. Maar ondanks dit kan Ziggo door de laatste meters coaxverbinding bijvoorbeeld geen symmetrische internetsnelheid aan klanten leveren. Iets dat bij glasvezel wel gebruikelijk is.

 

KPN

In het eerste kwartaal van 2021 kwamen er 120.000 nieuwe glasvezelaansluitingen in Nederland bij. Dit komt vooral omdat KPN de ambitie heeft om via dochterbedrijf KPN NetwerkNL in de komende jaren elk jaar minimaal een half miljoen woningen in Nederland op glasvezel aan te sluiten. Daarnaast zijn ook T-MobileDelta Fiber Nederland en E-Fiber in Nederland actief met de aanleg van glasvezel. Veelal ook in gebieden waar Ziggo via de kabel vaste diensten aanbiedt.

 

Bron: https://www.totaaltv.nl/nieuws/ziggo-voelt-druk-kwart-internetabonnementen-via-glasvezel/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F&referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Reputatie 2

Beursblik: verkoop T-Mobile Nederland deert KPN niet

Bericht delen via:

LinkedInFacebookTwitterWhatsApp

Kopieer link

Door ABM Financial News

 

op donderdag 17 juni 2021

Views: 4.438

Beursblik: verkoop T-Mobile Nederland deert KPN niet
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Een nieuwe eigenaar voor T-Mobile Nederland zou onzekerheid kunnen geven over de marktstructuur voor KPN, maar UBS blijft positief  over het Nederlandse telefoniebedrijf. Dat stelde de Zwitserse zakenbank donderdag in een rapport.

Deutsche Telekom wil zijn Nederlandse mobiele dochter verkopen, meldde persbureau Reuters, en private-equity-investeerders zoals KKR, EQT, Warburg Pincus en de Franse ondernemer Xavier Niel worden genoemd als mogelijke bieders.

EQT en KKR hebben al glasvezel-activiteiten in Nederland, wat tot synergievoordelen kan leiden. Beide bedrijven hebben recent ook interesse getoond in KPN, maar die avances werden door het Nederlandse telecombedrijf niet beantwoord. 

Als Niel T-Mobile Nederland koopt, zou dat kunnen leiden tot speculatie dat hij de Nederlandse markt wil 'disrupten', wat beleggers als negatief voor KPN zouden kunnen zien. In Zwitserland viel een telecomovername door Niel overigens minder verstorend uit dan de markt vreesde, schreef analist Polo Tang.

UBS blijft positief over KPN gezien de stabilisatie van de omzet en een mogelijk dividendrendement van meer dan 10 procent inclusief aandeleninkopen.

Ook blijft een overnamescenario mogelijk en de daarbij behorende premie ia nog maar ten dele in de koers verwerkt, denkt  UBS.

 

Bron: https://www.iex.nl/Nieuws/722326/Beursblik-verkoop-T-Mobile-Nederland-deert-KPN-niet.aspx

Reputatie 2

Ziggo stapt toch over op glasvezel tot in de meterkast

Al enige tijd waren er aanwijzingen dat Ziggo op termijn de overstap naar glasvezel gaat maken. Maar het kabelbedrijf ontkende structureel.

JARCO KRIEK

25 JUNI 2021

COMMENTS 13

DELEN13

Ziggo stapt toch over op glasvezel tot in de meterkast

Maar nu blijkt dat Ziggo toch gedeeltelijk van coax naar glasvezel gaat overstappen. Het gaat in eerste instantie om nieuwbouwwoningen. Maar dat Ziggo in het gehele verzorgingsgebied de laatste connectie van wijkkast naar huisaansluiting van coax naar glasvezel gaat vervangen, lijkt slechts een kwestie van tijd. Zeker nu KPN in 2026 vrijwel het gehele kopernetwerk voor glasvezel heeft vervangen, is voor Ziggo de noodzaak om coax vaarwel te zeggen groot. Want hoe Ziggo het op dit moment ook probeert het te bagatelliseren: glasvezel is kwalitatief een betere distributiemethode in vergelijking met coaxkabel.

 

Rotterdam

In Rotterdam wordt volgens NRC de komende week de eerste woning opgeleverd met een glasvezelaansluiting van Ziggo. En daarna volgen nog meer woningen rond de Zalmhaventoren. Na Rotterdam volgen later dit jaar nog honderden nieuwbouwwoningen in Den Haag en Arnhem. En daar blijft het niet bij. Vanaf 2022 gaat Ziggo duizenden aansluitingen per jaar verglazen. Maar ondanks dat Ziggo glasvezel tot in de meterkast in deze gevallen gaat aanleggen, blijft het kabelbedrijf in de woning coax gebruiken. Dit zorgt er onder meer voor dat alle Ziggo-abonnees dezelfde apparatuur kunnen gebruiken. Er komt dan ook vooralsnog geen afwijkend fiberaanbod bij Ziggo. Dit houdt in dat Ziggo ook bij glasvezel in de meterkast geen symmetrische internetsnelheid gaat leveren.

 

Straten open

Ziggo gaat de aansluiting alleen verglazen als de straten omwille van andere redenen open zijn gebroken. En dan vindt verglazing alleen plaats als een groot aantal woningen van glasvezel in de meterkast kan worden voorzien. Bijvoorbeeld bij de bouw van een nieuwbouwwijk of een groter flat- of appartementsgebouw.

 

Gigabit

Ziggo is nog zeker tot medio 2022 bezig om het huidige coaxnetwerk in het verzorgingsgebied naar de DOCSIS 3.1 techniek op te waarderen. Hierdoor kan Ziggo alle klanten gigabit internet leveren. De maximale te leveren downloadsnelheid mag dan wel 1000Mbps (1Gbps) zijn, de uploadsnelheid blijft op dit moment met 50Mbps fors achter. Ziggo-eigenaar VodafoneZiggo is wel bezig met het uitzetten van analoge FM-kabelradio bij het kabelbedrijf. Met de vrij te komen ruimte kan Ziggo in theorie de uploadsnelheid tot 300Mbps verhogen. Met andere aanpassingen kan dit later zelfs tot 2Gbps worden verhoogd. De downloadsnelheid kan met DOCSIS 3.1 uiteindelijk naar maximaal 10Gbps worden verhoogd.

 

DOCSIS 4.0

Het is koffiedik kijken wat daarna gaat gebeuren. Na DOCSIS 3.1 komt DOCSIS 4.0. Maar de overgang naar deze nieuwe techniek kost veel geld. Het is dus niet ondenkbaar dat op dat moment wordt gekozen om coax vaarwel te zeggen en ook bij bestaande aansluitingen het coax tot in de meterkast voor glasvezel te vervangen.

 

Bron: https://www.totaaltv.nl/nieuws/ziggo-stapt-toch-over-op-glasvezel-tot-in-de-meterkast/

Reputatie 2

KPN breidt glasvezel uit tot drie miljoen aansluitingen

KPN heeft via dochterbedrijf KPN NetwerkNL in drie miljoen woningen en bedrijven een glasvezelaansluiting aangelegd. Dit heeft het telecombedrijf bekendgemaakt.

JARCO KRIEK

21 JUNI 2021

COMMENTS 0

DELEN0

KPN breidt glasvezel uit tot drie miljoen aansluitingen

KPN legde de drie miljoenste glasvezelaansluiting in Zwolle aan. Op dit moment heeft ongeveer 45 procent van de Nederlandse huisadressen toegang tot het glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL. Op deze manier kunnen Nederlandse gezinnen en bedrijven vaste diensten zoals tv, internet en telefonie gebruiken. De komst van meer glasvezel in Nederland zorgt voor een grotere en kwalitatief betere concurrentie met kabelbedrijf Ziggo. Vooral op het gebied van het leveren van internet is glasvezel met symmetrische internetsnelheden superieur aan de kabeltechniek DOCSIS 3.1 die op dit moment door Ziggo in een groot deel van het verzorgingsgebied wordt gebruikt. Ziggo kan wel gigabit downloadsnelheid gelijk aan glasvezel leveren, maar blijft met een uploadsnelheid van 50Mbps ver achter.

 

Snellere aanleg

In totaal heeft ongeveer de helft van de woningen en bedrijven in Nederland toegang tot glasvezel. Driekwart van de operationele glasvezelnetwerken in Nederland wordt door KPN NetwerkNL geëxploiteerd. De overige netwerken zijn onder meer van Delta Fiber Nederland, T-Mobile en E-Fiber. KPN gaat gestaag verder met de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken. Momenteel sluit KPN NetwerkNL ongeveer 9.000 adressen per week op glasvezel aan. Dit komt overeen met vier nieuwe glasvezelaansluitingen per minuut. In het huidige tempo heeft vrijwel iedereen in Nederland in 2026 toegang tot een glasvezelnetwerk.

 

Aanleg gaat door

KPN wil de komende jaren minimaal een half miljoen adressen per jaar op glasvezel aansluiten. Voor dit jaar ligt KPN op koers. Begin juni werd de 200.000ste nieuwe glasvezelaansluiting van dit jaar gerealiseerd. Door de gestage uitrol van nieuwe glasvezelnetwerken begint KPN in 2023 op grotere schaal met het uitfaseren van het oudere kopernetwerk. Binnen tien jaar moet koper zijn uitgezet in gebieden waar KPN NetwerkNL een actief glasvezelnetwerk in gebruik heeft. Om glasvezel nog sneller aan te kunnen leggen, heeft KPN met pensioenfonds ABP de joint-venture Glaspoort opgetuigd. Dit bedrijf richt zich op de aanleg van glasvezel in kleinere dorpen, kleine woonkernen en bedrijfsterreinen.

 

Bron: https://www.totaaltv.nl/nieuws/kpn-breidt-glasvezel-uit-tot-drie-miljoen-aansluitingen/

Reputatie 2

KPN verhoogt internetsnelheid glasvezel

KPN gaat de uploadsnelheid van internet via glasvezel vanaf juli verhogen. De maximale uploadsnelheid wordt hierdoor 1000Mbps (1Gbps).

JARCO KRIEK

24 JUNI 2021

COMMENTS 0

DELEN3

KPN verhoogt internetsnelheid glasvezel

Foto Getty Images

Met een symmetrische internetsnelheid is zowel de down- als uploadsnelheid gelijk. In het geval van KPN glasvezel wordt de symmetrische internetsnelheid 1Gbps. De nieuwe symmetrische snelheid komt zowel bij nieuwe als bestaande abonnementen beschikbaar.

 

Gefaseerd

KPN gaat de nieuwe snelheid gefaseerd invoeren voor een groot deel van de glasvezelaansluitingen. Dit betekent dus dat niet bij alle glasvezelaansluitingen symmetrisch 1Gbps wordt aangeboden. De nieuwe snelheid is op dit moment op 2.5 miljoen adressen beschikbaar. Voor het einde van dit jaar is dit bij vrijwel alle KPN-glasvezelaansluitingen het geval.

 

Wholesale

KPN gaat symmetrisch 1Gbps niet alleen aan alle eigen klanten – zowel consumenten als zakelijk – leveren. De nieuwe snelheid komt ook voor wholesale-afnemers beschikbaar. Dit betekent dat serviceproviders op het KPN-glasvezelnetwerk zoals T-MobileOnline.nlYoufone en Freedom Internet de nieuwe hogere internetsnelheid bij KPN kunnen inkopen en daarna aan eigen klanten kunnen verkopen.

 

Voordeel

De mogelijkheid voor het leveren van symmetrisch internet is een van de grotere voordelen van glasvezel ten opzichte van andere distributiemethoden zoals kabel en DSL. Ziggo – de grootste concurrent van KPN – kan via kabel wel een downloadsnelheid van 1Gbps leveren, maar de uploadsnelheid blijft met de huidige 50Mbps ver achter. Ziggo kan mogelijk aan het einde van dit jaar de uploadsnelheid verhogen, maar blijft zelfs daarna nog ver van het punt dat symmetrisch 1Gbps aan klanten geleverd kan worden.

 

Geen uitzondering

KPN is overigens zeker geen uitzondering met het leveren van symmetrisch 1Gbps. Het telecombedrijf kan eerder bestempeld worden als laatkomer op dit gebied. Vrijwel alle aanbieders die internet via glasvezel leveren, hebben een abonnementsvorm waarbij symmetrisch 1Gbps wordt geleverd. Dit geldt natuurlijk niet voor serviceproviders die gebruik maken van KPN glasvezelnetwerken waarbij de serviceprovider geen eigen apparatuur wil of kan gebruiken.

 

Bron: https://www.totaaltv.nl/nieuws/kpn-verhoogt-internetsnelheid-glasvezel-symmetrisch/

Reputatie 2

Ziggo-eigenaar Liberty Global hint opnieuw op levering diensten via glasvezel

Liberty Global is opnieuw een marktonderzoek in Nederland en België begonnen om de mogelijkheid van levering van glasvezeldiensten te peilen.

JARCO KRIEK

1 JULI 2021

COMMENTS 2

DELEN1

Ziggo-eigenaar Liberty Global hint opnieuw op levering diensten via glasvezel

Foto Getty Images

Liberty Global is in Nederland voor vijftig procent eigenaar van VodafoneZiggo, waaronder kabelbedrijf Ziggo valt. In België is het bedrijf met bijna 58 procent van de aandelen meerderheidsaandeelhouder van Telenet. Het is voor de tweede keer in korte tijd dat een marktonderzoek uitlekt dat in opdracht van Liberty Global is begonnen. Enkele weken geleden gebeurde dit onder de naam VividFibre. Dit keer wordt de naam FibreNova gebruikt.

 

Gelijkenis

De Belgische techsite Datanews viel de gelijkenis tussen de internetsites van VividFibre en FibreNova op. In tegenstelling tot VividFibre wordt de naam Liberty Global niet op de internetsite van FibreNova genoemd. Hier wordt het bedrijf FNBCom genoemd. Dit bedrijf wordt omschreven als een toonaangevende internationale verstrekker van video-, spraak- en internetdiensten via breedband met activiteiten in vier landen. Navraag van de Belgische techsite bij Liberty Global bracht aan het licht dat dit marktonderzoek eveneens uit de koker van Liberty Global komt.

 

Internetdomeinen

Het huidige marktonderzoek is gekoppeld aan een Facebook-pagina. Deze pagina is gekoppeld aan een ‘internetprovider’ die het internetadres fibrenova.co.uk gebruikt. De Britse telecomwaakhond Ofcom zegt niets te weten over deze ‘Britse internetprovider’. De internetsite is op 15 juni geregistreerd. Op dezelfde dag zijn ook de internetdomeinen fibrenova.nl en fibrenova.be geregistreerd. De Nederlandse en Belgische internetsites staan geregistreerd op naam van het Nederlandse ontwerpbureau Evers en de Gier. Dit bedrijf had ook de internetsites van VividFibre in beheer.

 

Glasvezel de toekomst

Het wordt steeds duidelijker dat Liberty Global voor de Nederlandse en Belgische activiteiten van VodafoneZiggo en Telenet op termijn een overstap van coax (DOCSIS) naar glasvezel aan het voorbereiden is. In Nederland werd afgelopen week al duidelijk dat Ziggo bij nieuwbouwprojecten voor de laatste verbinding van wijkkast naar huisaansluiting glasvezel in plaats van coax gaat gebruiken. Ondanks dat Ziggo en Telenet blijven zeggen dat er nog voldoende concurrerende toekomstperspectief in hun Hybride Fiber Coax (HFC) netwerk zit, wordt steeds meer duidelijk dat glasvezel het meest toekomstzekere netwerk voor het leveren van de vaste diensten tv en internet is. Dit wordt nu ook door meer consumenten gezien. Dit komt vooral omdat de uploadsnelheid van internetabonnementen bij Ziggo en Telenet beduidend lager is dan de symmetrische internetsnelheid die via glasvezel wordt geleverd.

 

Bron: https://www.totaaltv.nl/nieuws/ziggoeigenaar-liberty-global-hint-opnieuw-op-levering-diensten-via-glasvezel/

Reputatie 2

KPN gaat symmetrisch gigabit internet vanaf 18 juli leveren

KPN kondigde eerder al aan dat bij het gigabit glasvezel internet binnenkort een symmetrische internetsnelheid van 1Gbps wordt geleverd.

JARCO KRIEK

3 JULI 2021

COMMENTS 1

DELEN3

KPN gaat symmetrisch gigabit internet vanaf 18 juli leveren

KPN heeft aan de term 'binnenkort' nu een datum gekoppeld. Symmetrische gigabit internet wordt namelijk vanaf 18 juli aan een deel van de klanten bij het glasvezel gigabit abonnement geleverd. De wijziging wordt voor alle bestaande en nieuwe klanten doorgevoerd. De nieuwe snelheid bij het gigabit abonnement wordt dus 1000/1000Mbps. Dit is op dit moment nog 1000/500Mbps. Symmetrisch gigabit internet is vanaf 2020 commercieel beschikbaar op de glasvezelnetwerken van KPN NetwerkNL. Deze internetsnelheid wordt dan ook al enige tijd door diverse serviceproviders aan hun klanten aangeboden.

 

Niet iedereen tegelijk

Niet alle aansluitingen op het KPN glasvezelnetwerk krijgen per 18 juli toegang tot symmetrisch gigabit. KPN stelt dat uiterlijk eind 2021 iedere klant van het telecombedrijf met een gigabit abonnement toegang tot 1000/1000Mbps internetsnelheid heeft.

 

Bron: https://www.totaaltv.nl/nieuws/kpn-gaat-symmetrisch-gigabit-internet-vanaf-18-juli-leveren/

Reputatie 2

Delta Fiber wil met nieuwe generatie glasvezel snelheid opvoeren naar 25Gbps

De techniek staat niet stil: Delta Fiber Nederland wil met de nieuwste technologie de snelheid op de eigen glasvezelnetwerken uiteindelijk tot 25Gbps opvoeren.

JARCO KRIEK

6 MEI 2021

COMMENTS 5

DELEN3

Delta Fiber wil met nieuwe generatie glasvezel snelheid opvoeren naar 25Gbps

Foto Getty Images

Delta Fiber stapt over naar de nieuwste technologie voor glasvezel. Het bedrijf maakt het mogelijk om Nederlands hoogste internetsnelheden te bieden via het zogenoemde XGS-PON. Met deze techniek zijn snelheden tot 10 Gbps mogelijk en is het netwerk voorbereid op snelheden tot maar liefst 25 Gbps. Delta Fiber is de tot nu toe enige internetprovider in Nederland die deze technologie voor consumenten en de zakelijke markt grootschalig uitrolt.

 

Wat gaat dat supersnel internet kosten?

Later dit jaar maakt Delta Fiber de prijzen bekend voor de eerste abonnementen tot 10 Gbps. Met het aanbieden van deze nieuwe snelheden loopt DELTA Fiber voorop in Nederland.

 

Wanneer gaat aanleg beginnen?

De eerste plaats waar deze technologie wordt uitgerold, is het Zeeuwse Kapelle. Daar wordt in het dorp de eerste wijkcentrale voorzien van deze nieuwste apparatuur. Vanaf september wordt deze technologie de standaard voor de aanleg van alle nieuwe glasvezelnetwerken door Delta Fiber in Nederland.

 

Stijgend dataverkeer

“Met deze nieuwste technologie kunnen onze klanten profiteren van de hoogste internetsnelheden van Nederland. Elk jaar stijgt het dataverkeer met zo’n veertig procent. We gaan nu werken aan snelheden tot 10 Gbps. Met deze upgrade is ons netwerk ook voorbereid op snelheden tot 25 Gbps. Zo kunnen we blijven meegroeien met de behoefte van onze klanten in de toekomst”, zegt CTO John Wittekamp van Delta Fiber. De nieuwe glasvezeltechniek wordt geleverd door de Finse leverancier Nokia. Het gaat om apparatuur in de wijkcentrale, het aansluitpunt in huis en het modem. Aan de manier van aanleggen verandert verder niets. Elke woning krijgt vanuit de wijkcentrale een unieke glasvezelkabel aangelegd.

 

Nieuw modem met wifi 6

In gebieden waar XGS-PON wordt uitgerold, krijgen klanten een modem dat past bij deze nieuwste technologie. Dit modem is standaard voorzien van Wifi 6. Wifi 6 kan snelheden tot 10 Gbps aan en verdeelt het verkeer naar aangesloten apparaten efficiënter. Bovendien heeft Wifi 6 minder last van andere netwerken en presteert beter bij een afnemend wifi-signaal.

 

Wat doet de concurrentie?

Zowel ZiggoKPNT-Mobile als E-Fiber leveren op hun netwerken op dit moment een maximale internetsnelheid van 1Gbps. Bij Ziggo gaat het hierbij alleen om de downloadsnelheid en is de uploadsnelheid beduidend lager. Ziggo en KPN hebben op het eigen netwerk al testen uitgevoerd waarbij een snelheid van bijna 10Gbps wordt gehaald.

 

Bron: https://www.totaaltv.nl/nieuws/delta-fiber-wil-met-nieuwe-generatie-glasvezel-snelheid-opvoeren-naar-25gbps/