Vraag

Van analoge radio naar digitale radio

  • 4 July 2021
  • 3 reacties
  • 2907 keer bekeken

Reputatie 2

Landelijke zenderuitbreiding DAB+ door frequentieveiling

In de komende maanden wordt het landelijke zenderaanbod van het digitale etherradionetwerk DAB+ met twaalf zenders uitgebreid.

JARCO KRIEK

17 MEI 2021

COMMENTS 4

DELEN5

Landelijke zenderuitbreiding DAB+ door frequentieveiling

Foto ProShots

Agentschap Telecom (AT) gaat twaalf vergunningen veilen die gebruik gaan maken van de zogenaamde laag 7 van DAB+ bandbreedte die voor Nederland beschikbaar is. Het landelijk dekkend netwerk gaat uitzenden via frequentiemux 9C. Het wordt naast de frequentiemuxen van NPO, VCR (commerciële radio) en dienstenaanbieder MTVNL (dat bandbreedte commercieel aan geïnteresseerde partijen verhuurt) het vierde landelijk dekkend DAB+ netwerk van Nederland worden. Overigens betekent de term landelijk dekkend in praktijk dat in grote – maar zeker niet alle – delen van Nederland buitenhuis ontvangst met bijvoorbeeld draagbare radio of autoradio mogelijk is. Binnenhuis ontvangst is beperkter.

 

Vraag te groot

Radiozenders met interesse in het landelijk uitzenden via DAB+ konden zich vanaf begin van dit jaar voor de benodigde vergunning bij toezichthouder AT aanmelden. Omdat het aantal aanmeldingen hoger dan twaalf is, worden de uitzendvergunningen nu op 22 juni om 10.00 uur via internet geveild. Een marktpartij mag tijdens de veiling op maximaal vier uitzendvergunningen bieden. De uitzendvergunning zijn tot en met 2033 – dus twaalf jaar – geldig.

 

Betere geluidskwaliteit

Aan de twaalf uitzendvergunningen zit de verplichting dat de radiozenders met een bandbreedte van 96kbps dienen uit te zenden. Dit betekent dat de geluidskwaliteit beter is dan dat bijvoorbeeld de landelijke commerciële radiozenders nu via DAB+ uitzenden. Bij deze uitzendvergunningen is de beschikbare bandbreedte met 128kbps per uitzendvergunning wel groter, maar deze ruimte moet met twee zenders gevuld worden.

 

Bron: https://www.totaaltv.nl/nieuws/landelijke-zenderuitbreiding-dab-door-frequentieveiling/


Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.

3 reacties

Reputatie 2

Einde analoge radio in zicht? Radiozenders: FM wordt DAB+

Ziggo is bezig met het gefaseerd uitschakelen van analoge FM-kabelradio. Maar komt het einde van analoge FM radio via de ether nu ook in zicht?

JARCO KRIEK

22 MAART 2021

COMMENTS 6

DELEN4

Einde analoge radio in zicht? Radiozenders: FM wordt DAB+

Foto Getty Images

FM wordt DAB+. Met deze slogan zijn de publieke en commerciële radiozenders begonnen met een campagne om Nederlanders de overstap van analoge FM naar digitale DAB+ radio te laten maken. Maar de radioliefhebber hoeft zich niet te haasten. Het duurt nog jaren voordat analoge radio definitief uit de ether verdwijnt.

 

Nog geen datum einde FM

Vandaag begint op alle Nederlandse publieke en commerciële radiostations de nieuwe campagne ‘FM wordt DAB+. Ben jij al om?’. De campagne laat zien dat in de afgelopen decennia digitalisering heeft gezorgd voor gebruiksgemak. Zo verving onder andere de OV-chipkaart de strippenkaart, de navigatie de wegenkaart en streamingsdiensten de videotheek. Het gebruik van FM neemt af. Zodra het aantal luisteraars via analoge FM is afgenomen tot dertig procent van de Nederlandse bevolking, zullen partijen in onderling overleg een datum vaststellen waarop FM wordt afgeschakeld.

 

Meer digitaal luisteren

Mensen luisteren steeds meer digitaal naar de radio. In de meest recente NLO cijfers zien we dat 38,3% van de beluistering via internet en DAB+ gaat, dit was een jaar eerder nog maar 33,5%. Gemiddeld over 2020 werd 11,2% via DAB+ geluisterd en 24,6% via internet. Luisteren via FM/Kabel nam af tot 56,7% in december 2020/januari 2021. Dit was 60% in dezelfde periode een jaar eerder.

 

Miljoenen DAB+ radio’s

Inmiddels zijn bijna 2,5 miljoen DAB+ radio’s (inclusief automotive) verkocht en 72% van de nieuw verkochte auto’s reed met DAB+ standaard aan boord de weg op. Sinds 20 december 2020 is de Europese richtlijn van kracht dat alle nieuw verkochte auto’s standaard zijn voorzien van digitale radio DAB+. Mensen luisteren graag naar het grotere aanbod dat op DAB+ te horen is in vergelijkinging met de FM. Met de start van een nieuwe landelijke DAB+-multiplex, gepland eind 2021, verbreedt dit aanbod. Ook steeds meer lokale omroepen zenden uit via DAB+. Bij grote retailers bestaat het radio-aanbod uit gemiddeld 90% digitaal - DAB+, IP en/of hybride - waardoor het aantal radio’s met alleen FM als ontvangstmogelijkheid zich steeds meer uit faseert.

 

Nog jaren FM

Paul Römer, Voorzitter Stuurgroep Digital Radio NL en Managing Director Radio en Televisie Talpa Network: "Het ligt in de lijn der verwachting dat in de komende 5 tot 8 jaar steeds meer luisteraars via digitale devices naar de radio gaan luisteren. Met deze nieuwe campagne die door alle stations wordt uitgezonden, maken we mensen hier steeds meer bewust van."

 

Bron: https://www.totaaltv.nl/nieuws/einde-analoge-radio-in-zicht-radiozenders-fm-wordt-dab/

Reputatie 6
Badge +8

Zit je je website lekker te promoten. Met on-nieuws dat hier al he-le-maal niet thuis hoort.

Je moet wat als je je IT expert noemt, best moeilijk een beetje knippen en plakken van een compleet artikel, kan bijna niemand en dan ook nog bron vermelding er onder, top gedaan, moeilijkheidsgraad: 1 voor beginners.🤣😭🤣😭🤣😭