Brakke zxv7200, alleen signaal bij 480p

  • 19 July 2020
  • 45 reacties
  • 824 keer bekeken

Reputatie 5
Badge +4

Ik blijf mij verbazen over de gekke ZTE digitenne ontvanger. Gisteravond op de camping in Friesland/Langweer “geen digitenne signaal”??op diverse kanalen op npo slecht, steeds op en af. Na enig pielen bleek als ik de resolutie op 480p zet er wel signaal en beeld is. Kan iemand mij uitleggen wat dit met elkaar te maken heeft?

 

*Admin: titel aangevuld i.v.m. vindbaarheid


Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.

45 reacties

Reputatie 7
Badge +28

Hoi @sailorbobby ,

Mooi dat het kampeerseizoen weer begonnen is.

En nee, de situatie in Zuid-Friesland is helaas nog niet verbeterd. 
 

Voor het technische antwoord op jouw vraag kun je het beste afgaan op de antwoorden van @DVB-T combiner . 
 

Ik leen even een stukje van hem uit het grote ontvangsttopic.

Nog een opmerking over het bereik van de zenders. Zoals ik al eerder schreef is met de parameters van DVB-T2 gewoon iets meer signaal ruisafstand nodig. Langweer was voor DVB-T al aan de rand van het buitenantenne bereik van Leeuwarden. Het kan zijn dat daarom gewoon meer nodig is dan de standaard KPN antenne. Dat is niet iets waar KPN voor kan zorgen maar ik begrijp ook wel dat iemand geen investering wil doen in een grote buitenantenne. Dan zijn er andere opties die misschien aantrekkelijker zijn.

Vrij vertaald: Jij verlaagt de HD-kwaliteit van het signaal waardoor de kans op ontvangst groter wordt. 
 

Wat betreft de situatie van Digitenne in Zuid-Friesland: Ik heb onlangs een voorstel ingediend bij KPN om een extra signaal richting Friesland te sturen vanuit de zendmast van Lelystad. Ik ben heel benieuwd of dat plan uitgevoerd gaat worden. 
 

https://forum.kpn.com/digitenne-12/heeft-de-nieuwe-ontvanger-een-slechtere-onvangst-dan-de-oude-469873

 

Reputatie 5
Badge +4

Dat verhaal ken ik, ik loop al langer mee op dit forum. Maar ik snap niet dat de signaalmeter 0 aangeeft en géén digitenne signaal, dit er wel is op 480p er wordt toch maar één signaal uitgezonden en de draaggolf blijft hetzelfde. Dat de kwaliteitmeter verschilt kan ik inkomenals je minder kwaliteit vraagt

Reputatie 7
Badge +28

@KeesYagi

Heb jij nog een aanvulling?

. . . Maar ik snap niet dat de signaalmeter 0 aangeeft en géén digitenne signaal, dit er wel is op 480p er wordt toch maar één signaal uitgezonden en de draaggolf blijft hetzelfde. Dat de kwaliteitmeter verschilt kan ik inkomen als je minder kwaliteit vraagt

Dat vind ik wel interessant, als dat zo is dan is dit weer een geval van een techniek die er wel is maar nooit in de gebruiksaanwijzing terecht komt, dat gebeurd wel vaker, met allerlei apparaten.

Het zo natuurlijk best wel kunnen, dat zou mooi zijn, ik heb liever een “slechter” beeld dan geen beeld.

Met FM radio is het ook zo dat je bij matige stereo ontvangst, met ruis dus, beter op mono kan luisteren, daar lijkt dit wel op, als het klopt.

 

Reputatie 6
Badge +4

Dit probleem is eerder gemeld/ voorbijgekomen en ik heb hierover iets nagevraagd bij een specialist. Het probleem zit hier waarschijnlijk in de HDMI kabel die storing uitstraalt als er hogere frequenties op staan. Dit is bij HD duidelijk ongunstiger dan bij SD.

 

Het klopt dus dat er niets wijzigt aan de uitzending of gevoeligheid maar wel aan het onderliggende stoorniveau in het kanaal dat uit de ontvanger met HDMI kabel lekt. Oplossing een andere HDMI kabel of de antenne ver weg zetten?

 

Ik hoorde van mijn collega een waarschijnlijk hier al bekende (andere) klacht. Er was een LED lamp in de caravan die de ontvangst stoorde. Na een paar lampen te hebben gewisseld was er wel eentje bij die goed ging zodat ze gewoon TV konden kijken met het licht aan.

 

Heel eerlijk vind ik dit echt onvoorstelbaar. Er zijn CE normen voor EMC die deze ellende hadden moeten voorkomen. De fabrikant van de LED lampen gaat ook niet meer doen dan net genoeg om de norm te halen maar deze zijn niet oneindig streng. Je kunt gewoon niets lijden als de ontvangst precies op het randje draait.

Reputatie 7
Badge +28

Interessant @DVB-T combiner 

Heb jij nog wat meer info over de te gebruiken HDMI-kabel? Want er komen hier op het forum zo ontzettend vaak vragen langs over storingen of een ontvangst op het randje, dat ik wel een extra tip kan gebruiken in de toekomst.  

A ! , dat is een meer plausibele  verklaring ben ik bang voor.

Bij storing is het zo dat er een ongewenst signaal niet gemaakt zou moeten worden maar dat het niet in het verstoorde apparaat zou moeten kunnen komen.

Het signaal zou alleen door de antenne opgevangen moeten worden, niet door de kabel oid.

Je kunt gewoon niets lijden als de ontvangst precies op het randje draait.

Zo is’t maar net.

Betere antenne kabel gebruiken en de antenne verder weg ?

 

 

Reputatie 6
Badge +4

Interessant @DVB-T combiner 

Heb jij nog wat meer info over de te gebruiken HDMI-kabel? Want er komen hier op het forum zo ontzettend vaak vragen langs over storingen of een ontvangst op het randje, dat ik wel een extra tip kan gebruiken in de toekomst.  

Nee helaas maar ik denk dat slechte kabels minder goed zijn afgeschermd waardoor de hoge video frequenties dus meer naar buiten ‘lekken’ om dan weer via de antenne opgepikt te worden.

 

Of er een aantoonbare relatie is tussen prijs van de HDMI kabel en dit probleem durf ik niet te beweren.

Reputatie 6
Badge +7

Het is toch de ontvanger die de signaalsterkte weergeeft? Zoals ik het nu begrijp wordt de ontvanger op 480p gezet en wordt er dan een 100% signaalsterkte gegeven. Bij 1080p is het 0%.

Dat een externe storingsbron  (zoals een LED-lamp) hier invloed op heeft begrijp ik dus als er al een kabel vervangen moet worden is dat de kabel tussen de antenne en de ontvanger. De HDMI kabel heeft hier mijn inziens niks mee te maken toch?

Reputatie 6
Badge +7

Ik zie nu antwoord van @DVB-T combiner ….

Over de HDMI kabel gaan digitale signalen, blokgolven met allerlei nare bij producten die dan de lucht cg de ether in gaan.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Fourieranalyse#Voorbeeld_fourierontbinding

Reputatie 7

I.p.v. Tv kijken kun je ook lekker het water in of op in Langwar :blush:

Reputatie 6
Badge +4

Over de HDMI kabel gaan digitale signalen, blokgolven met allerlei nare bij producten die dan de lucht cg de ether in gaan.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Fourieranalyse#Voorbeeld_fourierontbinding


Juist! De ontvanger produceert op deze manier zelf stoorsignalen maar die horen niet naar buiten te lekken.

 

Het vervangen van het antenne kabeltje zal hierin trouwens geen verbetering geven want het slaat echt terug op de actieve antenne die vele malen meer oppikt dan het afgeschermde coax kabeltje tussen antenne en ontvanger.

Reputatie 6
Badge +7

Even weer terugkomend op het fenomeen 1080(p) geen signaal, 480p wel signaal:

Dit is misschien wel een tijdelijke oplossing voor al die mensen die last hebben van een externe storingsbron (lekkende HDMI kabel, LED lamp, Windturbine, buitenthermometer, langsrijdende vrachtwagens etc) bij een ZXV7200. Want blijkbaar heeft hij dan wel voldoende signaal om beeld te krijgen. De firmware of chipset is blijkbaar niet zo slim om bij lage bandbreedte een lagere kwaliteit te kiezen. Zoals gezegd, een wat slechter beeld is beter dan helemaal geen beeld.

@sailorbobby had jij nou ook problemen thuis met storingen in ontvangst? Want dan zou je eens deze instelling zo laten als je thuiskomst. En daarna bij KPN korting eisen totdat ze een Rebox ontvanger sturen :-)

En bij 720p (de lage HD norm)? En waarom niet 576p???? Dan heb je gewoon standaard Europees SD. 480p is de (lagere) norm in o.a. de V.S.

I.i.g. sowieso niet de HDMI en antenne kabel dicht bij elkaar en parallel aan elkaar.

Reputatie 5
Badge +4

720, 576 geprobeerd maar alleen signaal op 480p. Antenne kabel is rg59u met v5 buiten boven op het dak. Orginele bij geleverde hdmikabel zit ver vd antenne. Deze philips 26” lcd tv doet al jaren dienst, al bij dvb-t met de topfield heeft ook altijd goed gefunctioneerd. Ik heb helaas mijn fta xoro 8720 niet bij me anders had ik die geprobeerd, doet het meesstal wel beter

 

Dat zal toch een HDready tv zijn dan? Die ondersteund sowieso niet hoger dan 1080i. Dat zal het hoogste zijn wat ie aankan.

Mee eens. Technisch zijn de KPN ontvangers voor Digitenne niet top.

Reputatie 5
Badge +4

Dat zal toch een HDready tv zijn dan? Die ondersteund sowieso niet hoger dan 1080i. Dat zal het hoogste zijn wat ie aankan.

Mee eens. Technisch zijn de KPN ontvangers voor Digitenne niet top.


Klopt Peter, heb hem normaal op 1080i gehad en later op 720p om betere ontvangst te hebben maar nu kon het alleen op 480p. Dit klopt natuurlijk voor geen meter dat de hdmi output invloed heeft op de signaalsterkte (rode knop), dit is echt een fout vd ontvanger waar ik al langer mn bedenkingen bij heb en ook bij het update beleid van Kpn. Als ik zo’n ontvanger had gekocht was ie al lang naar de winkel terug gegaan. Zo blijkt maar dat dat huurbeleid de technische vooruitgang belemmert!

Heel apart. FF getest. (alleen met NPO gekeken)

1080i instelling: signaalsterkte 47%

480p: signaalsterkte 47 %

Bij een vriend, die uit zijn raam de zendmast kan zien, is de sterkte nog maar 55 %. Er is dus iets raars met die aanduiding in de ontvangers van KPN.

Hier zxv7200, vriend ook.

Het gaat natuurlijk om gevallen waar bij de signaal sterkte rond de kritische grens zit, de ruisdrempel.
En of het stoor signaal van de HDMI kabel naar de antenne gaat is maar zeer de vraag, het wordt in het zelfde kleine kastje gemaakt dus is het goed mogelijk dat het intern gebeurd.
Mogelijk een niet goed ontkoppelde voeding, of ontbrekende afscherming.
Ik kan een poging doen om mijn (jawel) ontvanger open te maken.

Een betere antenne kabel zal dus wellicht niet helpen voor betere afscherming maar wel minder demping geven en door de antenne hoger te zetten zal er meer signaal in de ontvanger komen.

Als het idd het HDMI signaal is wat de storing veroorzaakt, dan zou het zo kunnen zijn dat de HDMI frequentie net uit fase staat met de zendfrequentie waardoor de vermeende signaal sterkte variatie ontstaat, fasing, zoals we dat ook als geluidseffect kennen.

Vraag : komt die signaal sterkte variatie voor op alle tranport-stromen ?
De zendfrequenties dus die meerdere TV kanalen bevatten.

Reputatie 5
Badge +4

Volgens mij heeft de zte ontvanger geen enkele vorm van afscherming, alleen een print in een plastic bakje geen tuner in een blikje zoals de oude ontvangers die ook een metalen kast hadden. Maar waar het mij om gaat dat de hdmi output resolutie invloed heeft op de s-meter op 720p 0% en op 480p 51% signaal!

A ! je hebt ‘m opengemaakt, ik nog niet, maar zo te lezen weet ik al genoeg, te klein, te goedkoop enzo.

Als men nu er voor gekozen had om een gedeelte in de antenne te bouwen dan was er ook een betere scheiding tussen de conflicterende signalen geweest.

In een satelliet ontvanger kop zit ook al een 1e bewerking, dat is omdat er anders geen signaal overblijft door de demping vd kabel op die hoge frequentie.

En ik heb dit al eens geopperd :

https://forum.kpn.com/digitenne-12/dvb-t-ontvanger-in-2-delen-voorstel-428781

Wie heeft er nog eens zin om er naar te zoeken wat het huidige aanbod is van die dingen.

Reputatie 6
Badge +4

Volgens mij heeft de zte ontvanger geen enkele vorm van afscherming, alleen een print in een plastic bakje geen tuner in een blikje zoals de oude ontvangers die ook een metalen kast hadden. Maar waar het mij om gaat dat de hdmi output resolutie invloed heeft op de s-meter op 720p 0% en op 480p 51% signaal!

Is dat een feit of een vermoeden? Maar hoe het ook is gebouwd: De HDMI signalen mogen niet dusdanig sterk uit de ontvanger of HDMI kabel/ TV input stralen dat dit terugslaat op de UHF ontvangst van de actieve antenne. Het beschreven gedrag met verschillende resolutie instellingen wijst hier duidelijk wel op.

 

Ik weet niet of er is getest met de actieve antenne op grote afstand van de ontvanger? Hoe ziet dat eruit bij PeterG? Hij heeft het probleem niet lees ik.

 

En elke keer verbaas ik me er over hoe zo iets in elkaar zit, daar zijn heel veel mensjaren aan onderzoek en experimenten in gaan zitten.

Maar veel wijzer wordt ik er nog niet van natuurlijk.

Het zou mooi zijn als er al iemand anders deze ontvanger heeft uitgeplozen als dan niet met dit probleem als aanleiding. Deze ontvanger is zws in grote aantallen gemaakt, dat kan niet anders, als dan niet met kleine variaties.

Als het mogelijk is om het probleem waar  nu een vermoeden van is te bewijzen  dan kan kpn er mee terug naar de leverancier.