Beantwoord

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik ook de RTL zenders goed kan zien met Digitenne

  • 7 May 2023
  • 11 reacties
  • 254 keer bekeken

Reputatie 1
Badge

Na het bericht dat er een Digitenne zender bijgeplaatst was in Tjerkgaast (Spannenburg) heb ik weer een Digitenne abonnement afgesloten om in de buurt van Elahuizen TV te kunnen kijken. De ontvangst was hier in het verleden ronduit slecht want afhankelijk van de mast in Leeuwarden. In heb een 30 dB DVB-T2 buitenantenne met LTE filter op het dak staan, gericht op de mast van Spannenburg (ik weet de fysieke richting). De afstand is hemelsbreed nog geen 10 km. Bij zenderzoeken krijg ik 34 TV zenders dus so far so good. De kwaliteit van de NPO zenders is goed, maar de RTL zenders geven een haperend beeld. Ik heb de nodige acties ondernomen om dit te verbeteren: stroom van de ZXV7200 af, terugzetten naar fabrieksinstellingen, zender zoeken op regio,  uitgebreid zoeken en handmatig zoeken op kanaal 46. Bij de laatste actie worden de RTL zenders inderdaad gevonden maar de kwaliteit verbetert niet. 


Wellicht dat een van de KPN / Digitenne kenners nog een goede tip voor me heeft. Omdat hier bij vragen van anderen naar gevraagd werd zal ik mijn CAS code proberen toe te voegen aan mijn profiel, anders kan ik die via PB geven. Alvast dank voor eventuele tips. 

icon

Beste antwoord door Noordzee 7 May 2023, 18:36

Bekijk origineel

Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.

11 reacties

🤔

Gebruik eens zenders zoeken met "uitgebreid zoeken".

Is de antenne wel verticaal gemonteerd?

Zo dus

 

Reputatie 1
Badge

Dank voor uw reactie. Uitgebreid zoeken heb ik meermalen gedaan. Qua antenne heb ik zowel horizontaal als verticaal geprobeerd, geen verschil gevonden. Ik heb de Telstar DVB-T2 antenne. https://www.conrad.nl/nl/p/telestar-antenna-3-lte-actieve-dvb-t-t2-platte-antenne-binnen-buiten-versterking-30-db-wit-1497311.html
 

Reputatie 7
Badge +28

Hallo @Sentinel ,

Kanaal 46 geeft bij jou inderdaad de minste sterkte met maar 1,3 kW aan zendvermogen, dus het is niet raar dat je daarop problemen krijgt op tien km afstand. (Hoe lager het RF-kanaal, hoe beter de ontvangst.) 

Dankzij het geringe vermogen is de ontvangst alleen daar in de directe omgeving goed te doen. (o.a. Slotermeer, Tjeukemeer, Groot Brekken) 

De oplossing kan bestaan uit twee elementen: 

  • De antenne hoger plaatsen, twintig centimeter kan al een verschil geven.
  • De antenne heel nauwkeurig uitrichten. Is een kwestie van uitproberen. 

Tenslotte zou je een betere antenne kunnen aanschaffen. Bijvoorbeeld bij voorkeur deze:

 https://digitennes.nl/antennes/478-rebox-re-23ga-dvb-t2-power-plus-buiten-antenne-80km-8717056977386.html

of anders eventueel deze : 

https://digitennes.nl/antennes/479-digitenne-dvb-t2-buitenantenne-rebox-sharkfin-re-23sa-50km-8717056976846.html

Reputatie 2

Hallo.

Ik zou inderdaad een meer richtingsgevoelige antenne gebruiken. Die geeft meestal een beter resultaat dan de antenne, die je nu gebruikt. De door @Noordzee aanbevolen  https://digitennes.nl/antennes/478-rebox-re-23ga-dvb-t2-power-plus-buiten-antenne-80km-8717056977386.html lijkt mij een goede.

De yagi antenne van mijn foto is beter dan die van jouw, Sentinel. 

https://digitennes.nl/antennes/404-funke-yaginx-buitenantenne-voor-dvb-t-dvb-t2-8717056977386.html

Verder vraag ik me af of je 'm wel juist gericht hebt. Waar de kabel aansluiting zit is de achterkant van de antenne (dunne vlak).

Reputatie 7
Badge +28

@PeterG 

Ik heb die Funke-antenne express niet genoemd. Toen iemand op een ander forum deze antenne daar (afgelopen week) wilde bestellen, kreeg hij te horen dat die antenne uitverkocht is. Maar goed, die Rebox is natuurlijk een hele goede. 

Reputatie 1
Badge

Dank voor de reacties, ik zal eens kijken naar een van de genoemde richtingsgevoelige antennes.

Toch jammer dat er niet met wat meer kW’s aan zendvermogen op ingezet wordt, zo heeft het grootste deel van Friesland maar beperkt plezier van de nieuwe Digitenne zendmast. 

Reputatie 1
Badge

Obv bovenstaande adviezen heb ik de Rebox Re-23GA aangeschaft en uitgepeild op Spannenburg. Met een beetje draaien en keren heb ik hier mee (bij mooi weer) een signaal kwaliteit van 96% kunnen halen op kanaal 46. Zeer de moeite waard, de beeldkwaliteit is prima. Dank voor de tips!

 

Uitstekende keuze 🙂. Alle credits voor @HG5812 .

https://digitennes.nl/antennes/478-rebox-re-23ga-dvb-t2-power-plus-buiten-antenne-80km-8717056977386.html

 

Reputatie 7
Badge +28

Uitstekende keuze 🙂. Alle credits voor @HG5812 .

 

HaHa @PeterG , prima natuurlijk. Maar ik had die antenne daarvoor al aanbevolen. 😉

 

 

Hallo.

 De door @Noordzee aanbevolen  https://digitennes.nl/antennes/478-rebox-re-23ga-dvb-t2-power-plus-buiten-antenne-80km-8717056977386.html lijkt mij een goede.

 

Reputatie 7
Badge +28

Obv bovenstaande adviezen heb ik de Rebox Re-23GA aangeschaft en uitgepeild op Spannenburg. Met een beetje draaien en keren heb ik hier mee (bij mooi weer) een signaal kwaliteit van 96% kunnen halen op kanaal 46. Zeer de moeite waard, de beeldkwaliteit is prima. Dank voor de tips!

 

Graag gedaan @Sentinel !Â