Klaar voor de toekomst: Veranderingen bij Digitenne [2018-2019]

  • 30 January 2018
  • 1568 reacties
  • 235332 keer bekeken

Reputatie 7
Badge +30

In 2017 hebben we de rechten verworven om Digitenne te mogen blijven uitzenden. Een voorwaarde daarvan is dat we gebruik gaan maken van een nieuwe techniek: DVB-T2. Deze techniek wordt ook in andere landen gebruikt en geeft de mogelijkheid om zenders in HD-kwaliteit door te geven. Wel betekent dit dat we onze zendmasten moeten ombouwen, en dat alle klanten een andere ontvanger nodig hebben. In dit topic vertellen we jullie meer over de nieuwe ontvanger en hoe we het omwisselen gaan aanpakken. Heb je daarna nog vragen, plaats een reactie. Voor elke regio die omging hebben we een extra topic met aanvullende informatie.

De omzetting van heel Nederland heeft inmiddels succesvol plaatsgevonden.
Aanvullende informatie omzetting Regio Noord [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 2 (Midden) en 2.1 (Friesland) [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 3 (Brabant, Zeeland) [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 4 (Limburg) [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 5 (Holland en Utrecht) [Afgerond]
 

Digitenneveranderingen in het kort

Vanaf 1 februari 2018 krijgen alle nieuwe Digitenneklanten de nieuwe ontvanger. Vanaf maart 2018 t/m zomer 2019 gaan we bij alle bestaande klanten de ontvanger(s) omwisselen. Gefaseerd per regio bouwen we in de tussentijd alle masten om. De eerste regio zal dan in het vierde kwartaal van 2018 DVB-T2 krijgen, de laatste in 2019. Hieronder een kaartje van de regio's. De laatste hiervan is op 9 juli succesvol omgezet.

81e5e2da-a077-43c7-a6ea-72d1af14b56e.png

 

Frequentiewijzigingen

Naast het overgaan naar een nieuwe techniek, verandert ook een deel van de frequenties. Dit is gedaan tussen 26 februari 2019 en 8 oktober 2019. Een overzicht van de huidige frequenties vind je hier.
Zoals je daar ziet veranderen we ook de terminologie een beetje. In plaats van bouquetten hebben we het nu over Nationale Transportstreams (NTS) en de Regionale Transportstream (RTS). RTS is wat voorheen bouquet 1 was, met de NPO en de regionale omroepen. NTS1 was bouquet 2, NTS2 was bouquet 3 etc..

 

Nieuwe Techniek

We gebruiken DVB-T2 MPEG 4 H.265 (HEVC). Met deze techniek kunnen we zenders in HD-kwaliteit (1080p) gaan doorgeven. De zenders die we al in HD-kwaliteit binnenkrijgen, geven we ook zo door. Lagere kwaliteit gaan we in ons uitzendcentrum upscalen (omzetten naar HD) en dan zo uitzenden.

 

De nieuwe ontvangers

We hebben voor de nieuwe Digitenne twee nieuwe ontvangers. Hiermee kun je zowel DVB-T als DVB-T2 ontvangen. In deze ontvangers zit géén losse smartcard meer. We gebruiken een CAS (Conditional Access System) nummer. Dit CAS-nummer zit ingebouwd in de ontvanger en is bij ons geactiveerd voor een abonnement. Hierdoor kun je alleen met deze ontvanger de abonnementszenders bekijken.
De eerste nieuwe ontvanger wordt gemaakt door ZTE en is de ZXV7200. Dit apparaat is 16,3 cm breed, 4,5 cm hoog (inclusief voetjes) en 11,5 cm diep. Reken er bij de diepte echter nog wel een cm of 2 bij als alle stekkers er in zitten.

 

b2ae9745-c17d-4fe1-96e7-4ef528e7214d.png

De voorkant van de ontvanger. Het display geeft zendernummers weer. De knoppen zijn voor Menu, Volume (x2) en Kanaal (x2) en een OK-knop voor het bevestigen van menuopties.

 

e75769ab-8676-4551-9886-38fe20b0cee1.png

De achterkant heeft de antenne-ingang, video- en audio-uitgangen, een HDMI-uitgang, de aansluiting voor de stroomkabel en een aan/uit knop. Je ziet daar ook een ethernet aansluiting. Die is niet in gebruik.

De tweede nieuwe ontvanger is de Rebox RBX2800. Dit apparaat is qua formaat vergelijkbaar aan de ZTE.

03d17d44-cb61-47a2-b931-0db8f67f5e59.jpg

De voorkant en bovenkant van de ontvanger. Het heeft een display dat net zo werkt als de ZTE. De knoppen zitten hier echter aan de bovenkant en niet aan de voorkant. De knoppen zijn voor Aan/Uit, Menu, Volume (2x) en Kanaal (2x).

 

519879a6-fb2c-48e3-8a9f-07b06ae4caba.png

De achterkant heeft antenne-ingang, HDMI-uitgang, en de aansluiting voor de stroomkabel. Deze ontvanger heeft niet, zoals de ZTE, tulpstekkerpoortjes, maar een 3,5mm jack. Een extra kabeltje om de SCART converter hierop aan te sluiten wordt meegeleverd. De aanwezige ethernet- en usb-poorten zijn niet in gebruik.

 

06aa1f7a-979e-46ff-9fa4-0c04e1edbca2.png

De software is op beide ontvangers hetzelfde. Het menu is standaard in het Nederlands. Je kunt deze echter ook instellen op Engels. Druk daarvoor, tijdens het kijken, achter elkaar op de rode, groene en blauwe knop op de afstandsbediening. Zie voor meer afbeeldingen van het menu, de los bijgevoegde afbeeldingen aan het eind van dit topic.

 

8fc42984-f4b1-4bed-9bd7-d4b52a15badf.jpg

 

De nieuwe insteekkaart

Perr 27-01-2022 is het mogelijk om een insteekkaart te nemen in plaats van een ontvanger. Zie daarvoor dit aparte topic Introductie van de Digitenne Insteekkaart (CI+ Module)

 

Het omwisselen van de apparatuur[ (voltooid)

Nieuwe klanten krijgen direct de nieuwe ontvanger geleverd. Bestaande klanten benaderen we gefaseerd voor een omwissel. We beginnen in maart 2018 met klanten met alleen huurtuners. Daarna klanten die alleen Digitenne van ons hebben met één kooptuner. Daarna klanten met een insteekkaart en tenslotte klanten met meerdere kooptuners of ontvanger met opnamefunctionaliteit.
Het is niet meer mogelijk om met een eigen gekochte tuner gebruik te maken van het abonnement. Als je alleen de NPO-kanalen en de regionale zender wilt zien, dan kun je nog wel een eigen tuner aanschaffen. Mits deze de gebruikte DVB-T2 techniek ondersteunt.
Zodra je aan de beurt bent krijg je van ons bericht. Dit doen we via e-mail en brief. De omruil kun je dan plannen via de servicetool op deze pagina. Log daar in met je klantnummer en de laatste drie cijfers van je rekeningnummer. Je krijgt dan een overzicht met al je tuners/insteekkaarten die bij ons bekend zijn. Per stuk kun je vervolgens kiezen of je ze wilt omwisselen, of uitzetten.
Als je nog geen bericht hebt gehad maar je wilt al wel graag omwisselen, of er is een probleem met je huidige ontvanger, dan kun je ook gebruik maken van de tool. Kom je er niet uit, of is er een probleem, klop bij ons aan, dan helpen we je verder. Dit kan door te reageren in dit topic (of een eigen topic aan te maken) of contact op te nemen via telefoon (0800-0402) of chat.

 

Veelgestelde vragen

Verandert er iets aan de prijs?
Een los Digitenne abonnement is €18 met daarbij één ontvanger inbegrepen. Aanvullende ontvangers (max. 3 per abonnement) zijn toe te voegen voor €5 per maand. Heb je Digitenne in combinatie met interactieve tv dan betaal je niet voor het abonnement maar alleen voor de ontvangers. Wel zul je meer gaan betalen als je nu kooptuners hebt en deze omwisselt voor de nieuwe ontvanger. Je gaat dan huur betalen.

Kan ik ook opnemen met de nieuwe ontvanger?
Nee. De ontvanger heeft wel een usb-poort aan de zijkant en er zitten opnameknoppen op de afstandsbediening, maar deze werken niet.

Komen er ook zenders bij?
Nee. Het aantal zenders blijft gelijk. Hier vind je een zenderlijst. Mochten we onverhoopt toch willen gaan uitbreiden in zenderaantal, dan zal dit pas zijn nadat de omschakeling naar DVB-T-2 voltooid is in 2019. Wel zijn er, na de omschakeling, voor iedereen twee regionale zenders beschikbaar. Welke dat zijn zie je in dit overzicht.

25db343b-a0ea-408d-aba2-318fdd68a333.png



Kan ik de zenderlijst aanpassen/zenders verbergen?
Ja dit kan. In het menu kun je de bestaande zenders van plaats veranderen. Ook kun je zenders verbergen of vergrendelen. Verbergen zorgt ervoor dat je de zender helemaal niet meer ziet, ook niet in de (mini)gids. Vergrendelen zorgt dat je een pincode moet invoeren tijdens het zappen ernaartoe. Deze pincode kun je in het menu ook zelf instellen. Daarnaast kun je ook een Kinderslot activeren, dit vergrendelt zenders gebaseerd op Kijkwijzer indicaties. Bij de Rebox is het op dit moment nog zo dat aanpassingen in je zenderlijst niet worden onthouden als je de ontvanger stroomloos maakt. Stand by is geen probleem. Dit wordt in een volgende softwareupdate verholpen.

Wat zit er in het pakket meegeleverd?
In het pakket zit de nieuwe ontvanger, de stroomkabel, de afstandsbediening met batterijen en een HDMI-kabel. Let er op dat je wel je huidige antenne behoudt! Bij omwisselen leveren we ook nog een SCART verloopkabel mee. Voor nieuwe klanten wordt dat niet standaard gedaan. Wel krijgen zij een code om in onze webshop een gratis verloopkabel te bestellen. Heb je verder een langere antennekabel nodig, dan wordt daarvoor ook een code meegeleverd. Je kunt daarmee in de webshop een verlengkabel bestellen.

Hoe sluit ik de ontvanger aan op mijn tv?
Dit gaat op een vergelijkbare manier als met de oude ontvanger. Steek de stroomkabel in de ontvanger en in het stopcontact. Gebruik vervolgens de HDMI-kabel om de ontvanger met je tv te verbinden. Kies voor zenders zoeken en dan regionaal zoeken. De zenders worden dan toegevoegd. Je kunt vervolgens de antenne wizard gebruiken om de beste ontvangst te bepalen. Heeft je tv geen HDMI-ingang, dan kun je een SCART-verloopkabel gebruiken. Let er hierbij op dat je bij sommige tv's deze dan handmatig op het juiste invoerkanaal moet zetten. De ontvanger wordt geactiveerd geleverd. Zodra de zenders zijn toegevoegd kun je dan ook kijken 🙂 Hieronder in de bijlagen enkele afbeeldingen van de menu's. Te weten: abonnementstatusscherm, drie schermen van de antennewizard/zenders zoeken, fabrieksinstellingen reset, de zenderlijst en een afstandsbediening op groter formaat :)

Laatste update: 1-02-2022


Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.

1568 reacties

Reputatie 5
Badge +1
Dat de mast R'dam - Waalhaven ruim 200m is was me wel bekend. En ook kan ik bevestigen dat k21 best op grote afstand ontvangen kan worden.
Onlangs in Antwerpen nog, waar op het dak van een hotel een antenne tbv. ontvangst van Nederlandse TV geïnstalleerd is, bleek k 21 te ontvangen. Niet dat er veel speelruimte was qua signaal-ruis afstand, maar het was mogelijk met een antenne die niet eens ideaal was voor ontvangst van k21.
Bij dat hotel wordt overigens k 33 van Breda ontvangen en was toen al in DVB-T2, maar dat terzijde.

Voordat ik aan het rekenen ging heb ik eerst gekeken waar de horizon van de mast in R'dam - Waalhaven en Goes lag. Die ligt voor R'dam-Waalhaven op +/- 51 km en Goes op +/- 41,7 km. Met een onderlinge afstand van zo'n 56 km is er dus een grote overlap
Reputatie 7
Badge +30
Goed om te zien dat jullie dit zo in detail uitzoeken en berekenen. Gisteravond is het besluit genomen om de RTS op Goes niet op 25 juni om te zetten. Deze zal dus op kanaal 54 blijven uitzenden. We gaan dat nog wel aanpassen, maar wanneer wordt nu nog naar gekeken. Het zal in ieder geval na 9 juli zijn. Het was al een hele puzzel om tot deze datum te komen, dus er moet weer opnieuw gepuzzeld worden om tot een nieuwe datum te komen

We hebben hiervoor gekozen omdat we de kans op problemen door het uitzenden van zowel T1 als T2 op dezelfde frequentie gewoon helemaal willen uitsluiten.

Ik pas het startbericht hier op aan.
Reputatie 7
Badge +28
Goed besluit ! 👍

Mooi om te zien dat KPN rekening houdt met de deskundige inzichten van @WAAE en @DVB-T combiner .
Reputatie 5
Badge +1
RF techniek is mijn vak, maar dan met heeeeele kleine vermogens.... Maar de achterliggende techniek is toch wel goeddeels hetzelfde.


Weet iemand hier hoe het werkt en waarom wel goed gaat bij o.a. digitale TV uitzendingen als er meerdere zenders in een SFN op hetzelfde kanaal synchroon werken en er storing optreedt ?

Het werd al eerder genoemd door VB Combiner, de eerste voorwaarde is dat alle zenders synchroon moeten lopen, m.a.w. op exact hetzelfde moment moeten alle zenders hetzelfde signaal uitzenden. Daarnaast speelt de tijd een rol die nodig is om het signaal vanaf de zender de ontvanger te laten bereiken.

Het principe is dat wat op een willekeurig moment de signalen die van de zenders in een SFN komen op het moment dat het ontvangen wordt altijd precies hetzelfde pakketje nullen en enen bevat.
Telkens wordt er kort door alle zenders een signaal uitgezonden gevolg door een pauze.
Je kan je voorstellen als er een signaal van een veraf gelegen zender ontvangen wordt dat het signaal wat je ontvangt vertraagd is. Zolang het laatste stuk daar van maar in de pauze valt van de dichtbij gelegen zender is er niets aan de hand. Is de vertraging te groot (ofwel er wordt alweer een nieuw pakketje ontvangen van de zender dichtbij) dan wordt tegelijkertijd een oud en een nieuw pakketje ontvangen. Dat gaat niet goed.Het gevolg is storing.

Nu kan je er niets aan doen dat het voor het signaal tijd kost om van de zender naar de ontvanger te gaan. Ook kan je er niets aan doen dat (door verschil in afstand of reflecties) het signaal dat door de zenders in de SFN wordt uitgezonden op verschillende momenten bij de ontvanger aankomt.

Al deze problemen zijn bekend. Voorkomen moet dus worden dat er verschillende pakketjes nullen en enen tegelijkertijd ontvangen kunnen worden. De truc die gebruikt wordt is door tussen elke pakketje nullen en enen een pauze in te lassen. Dit noemt men de Guard Interval.

In deze pauze worden nog wel signalen ontvangen echter dat zijn de signalen van verder afgelegen zenders. Heel belangrijk is dat voor dat het einde van die pauze van geen van de zenders nog een signaal ontvangen wordt. Na de pauze starten de zenders tegelijk met het uitzenden van het volgende pakketje nullen en enen. Van de zender die het dichtst bij staat krijgt de ontvanger het eerst signaal binnen en vervolgens van de zender die wat verder weg staat enz.

Dit proces herhaalt zich keer op keer.

Bij de bouw van een SFN is bekend hoe groot de onderlinge afstand tussen de zenders is, Men kan dus bereken hoe groot deze pauze (Guard Interval) moet zijn.

De maximale mogelijke lengte van die pauze is gelijk aan de tijd die uitzenden van het pakketje nullen en enen inclusief die pauze duurt. Enfin, als dus alles pauze is, zend niks uit en dat is niet zo efficiënt. Het gaat er dus om een middenweg te vinden tussen enerzijds het zo efficiënt mogelijk benutten van beschikbare capaciteit en anderzijds het zo groot mogelijk maken van het SFN netwerk.

Zo'n periode waarin het pakketje nullen en enen wordt uitgezonden inclusief de eerdergenoemde pauze wordt "Symbool" (Symbol op z'n Engels) genoemd.

Maar, helaas, als er maar 1 draaggolf voor wordt gebruikt en er toch een hoge totale bit-rate moet worden overgebracht wordt de symbool duur heel kort. Te kort voor ons doel want er kan geen pauze ingelast worden die lang genoeg is.

Ook daar is weer een oplossing voor: het gebruik van zeer veel draaggolven met elk geringe bandbreedte. Elke draaggolf afzonderlijk brengt dus maar heel weinig over, maar alle draaggolven tezamen kunnen wel een bit-rate overbrengen die hoog genoeg is,

Bij DVB-T werden +/- 8000 draaggolven gebruikt ( 8k modus). In een 8 MHz breed kanaal duurt 1 Symbol ongeveer 1 mili-seconde.

Van deze 1 mili-seconde is een deel de eerder genoemde pauze (Guard Interval) Gedurende de rest van die tijd zijn alle 8000 draaggolven in uitzendingen en zijn ze elk apart gemoduleerd. Deze modulatie veranderd gedurende deze periode niet.
Als je ziet staan: Guard Interval = ¼ betekent dit dat een kwart van de tijd pauze is, ofwel hier is dat dan 0,25 seconde. Nu kan je uitrekenen hoeveel km tussen de zenders mag zitten die het verst van elkaar weg staan. Dat is +/- 67 km.

Nu bestaat er ook de 2k modus. Hier worden +/- 2000 draaggolven gebruikt. Het gevolg is dat een Symbol nu geen 1 ms maar 0,25 ms lang is. Als je dit in hetzelfde SFN wilt toepassen zou de hele Symbol duur opgaan aan die pauze wat dus geen optie is. Anderzijds kan je de SFN in kleinere SFN’s opsplitsen, echter dan heb je meer frekwentieruimte nodig. M.a.w. met DVB-T kon men niet zulke grote SFN’s bouwen.

Tov. DVB-T zijn bij DVB-T2 zijn wat meer settings waaruit men kan kiezen.
Zo heeft KPN voor DVB-T2 o.a. gekozen voor 32k modus. Er zijn hier dus +/- 32000 draaggolven. Bij de 32k modus duurt één Symbol 4× zo lang als bij de 8k modus, ofwel 4 ms. Als daar nu, zoals KPN doet, als Guard Interval 1/8 gekozen wordt is deze 0,50 ms lang. Nu kan de afstand tussen de verst van elkaar staande zenders in een SFN 2× zo groot worden ofwel 134 km. Tegelijkertijd krijgt men een ander voordeel: Doordat maar 1/8 deel van de tijd er niet is (ipv. ¼ ) wordt niet 75% maar 82,5% van tijd gebruikt om signalen uit te zenden. Ofwel de maximale bit-rate is 16% hoger in vergelijking met een Guard Interval van ¼ .
Met deze setting werd het ook mogelijk grotere SFN’s te bouwen voor de RTS. Je ziet het o.a. in Brabant en Limburg waar nu kanaal 33 van Heerlen tot Roosendaal gebruikt wordt. Die afstand is 131 km. Ongeacht het gegeven dat onder normale omstandigheden ontvangst over zo’n afstand niet plaatsvindt, ook de gekozen settings bij DVB-T2 zorgen er zo voor dat de kans op onderlinge storing door zenders in deze grote SFN nihil is.
Reputatie 7
Badge +28
@Erik_ In het startbericht noem je een bedrag van 15,50 per maand. Wil je dat aanpassen naar 17,00?
Reputatie 7
Badge +30
Ha, heb ik dat nog niet aangepast, I'm on it!
Reputatie 5
Badge +4
@Erik_ In het startbericht noem je een bedrag van 15,50 per maand. Wil je dat aanpassen naar 17,00?

Nee, natuurlijk niet want dan zakt het aantal klanten nog verder weg naar 0 ofzo. (sarcasme)

Als dit https://www.totaaltv.nl/nieuws/komt-einde-gratis-npo-kijken-via-ether-in-zicht/ plan trouwens serieus werkelijkheid wordt dan zie ik de definitieve doodsteek voor Digitenne.

Maarja, die krielkip spamt het hele jaar al met "nieuws" in de vorm van "kan", "is mogelijk", "zou kunnen" en "mischien", dus mischien ook maar niet te veel aantrekken van deze amateur.
Reputatie 7
Badge +30
@adam88: hou op. Je mening over TotaalTV is duidelijk. Maar berichten zoals degenen die we verwijderd hebben kun je achterwege laten. Zie ook de huisregels.
Reputatie 7
Badge +30
Inmiddels is de nieuwe datum voor de frequentiewijziging van Goes RTS (van kanaal 54 naar 21) ook bekend. Dat wordt de nacht van 23 op 24 september.

Nog als aanvulling op wat ik eerder schreef over de beslissing om de RTS later te doen: Het is mogelijk dat het gelijktijdig uitzenden van DVB-T1 en DVB-T2 op dezelfde frequentie tot storing kan leiden. Op basis van onze berekeningen is de afstand tussen de masten voldoende en de kans op verstoring klein. Maar, we willen dat risico natuurlijk zo klein mogelijk hebben. En, omdat kanaal 54 verder nergens meer gebruikt wordt, geeft dat ons de mogelijkheid om die in Goes wat langer te gebruiken. Na overleg met de verschillende partijen en specialisten en netwerkbouwers hebben we dus ook besloten om de RTS frequentie in Goes eerst op 54 te laten. Op die manier voorkomen we elk risico op mogelijke verstoring.

Dit betekent dan dus wel, voor de mensen die op de mast Goes zitten, dat ze een extra keer zenders zullen moeten scannen. Niet alleen volgende week, maar dan in september dus nog een keer.
Reputatie 5
Badge +1
Goed te zien dat het risico op storing nu vermeden wordt.
Ik deel de visie van de moderator niet dat de afstand tussen de masten voldoende zou zijn om storing te voorkomen indien er met verschillende uitzend technieken gewerkt wordt.

Gisteren was ik DVB-T2 signalen aan het analyseren.
Op kanaal 32 ( 562,000MHz ; TSID dec: 2314 hex: 0×90A ) zag ik SID's staan tbv. software update's voor 3 ontvangers.
Naast de 2 bekende typen ( ZTE ZXV7200 en de Rebox 2800 ) zag ik nog een SID staan van een voor mij nog onbekende ontvanger.
Het gaat om de SID 6212 (0×1844) met de naam " SSU_ON3001TZAP ".

Is er een 3e type ontvanger in aantocht ?? Kan iemand mij daar meer over vertellen ?
Reputatie 7
Badge +30
Ik heb het nagevraagd, en het antwoord is: Er wordt dagelijks gewerkt aan innovatie van het KPN netwerk en de apparatuur die daarop aangesloten is. Wij beschikken niet over informatie over die werkzaamheden.



Verder heb ik de nieuwe datum voor Goes RTS verwerkt in de tabel in het startbericht.
Reputatie 2
Badge
Deze is gepland voor vannacht. Ik begrijp dat dit niet doorgaat?
Reputatie 7
Badge +28
Klopt, deze wijziging is uitgesteld tot 24 september 2019.

Als deze wijziging komende nacht zou worden doorgevoerd, is er reëele kans op storingen met het signaal vanuit Rotterdam.

Wel vinden er vannacht wat verschuivingen plaats van zenders op de bestaande kanaalnummers
Reputatie 2
Badge
24 sep 2019 neem ik aan. Wat wordt dan de frequentie?
Reputatie 7
Badge +28
Ja klopt, ik het het jaartal toevallig net aangepast....
Het wordt dan kanaal 21.
Reputatie 2
Badge
Waarom dan wel en nu niet als het 21 blijft ?
Reputatie 7
Badge +28
Op dit moment wordt vanuit Zuid-Holland ook uitgezonden op kanaal 21. Maar dan wel met een DVB-T-signaal.

Aangezien de signalen verschillend zijn gaat er (grofweg halverwege Rotterdam en Goes) mogelijk/waarschijnlijk storing plaatsvinden op dit kanaal tussen 25 juni en 9 juli. Om deze problemen voor te zijn is besloten om de kanaalswitch te Goes uit te stellen. Gaat alleen nu wel wat langer duren.
Reputatie 2
Badge
ok
Reputatie 7
Badge +30
De frequentiewijzigingen in Goes, Roosendaal en Breda zijn afgelopen nacht goed verlopen. Zit je op een van die masten en heb je geen zenders, herscan dan even 🙂
Reputatie 7
Badge +30
@Jaap2018, welkom! Ik heb je vraag (en reacties erop) samengevoegd met het hoofdtopic over de Digitenne veranderingen. Alle informatie over de wijzigingen kun je in dit topic vinden. Als er iets verandert laten we het hier ook weten 🙂
Reputatie 5
Badge +4

Oproepertje, wil iemand een camera of video opname maken van het uitschakelen van DVB-T1?


Regio 5 komt 9 Juli a.s., dus hierbij het verzoek voor regio 5. (niet geschoten is altijd mis 🙂 )

Ik zit in regio 2, maar heb dit gemist. Ik dacht dat het signaal in de nacht van 12-2 en 13-2 eruit ging ipv. tussen 11-2 en 12-2.

Graag een opname met camera camcorder/fototoestel of mobiel, maakt niet zoveel uit zolang de kwaliteit redelijk is.. Een TS (Transport Stream) recording mag ook.
Graag posten op internet (liefs YouTube)

Alvast bedankt!
Reputatie 5
Badge +1
Geen probleem adam88 !

Zonodig kan ik alle 4 NTS streams en de 2 hier te ontvangen RTS streams opnemen. Wel zal ikeerst moeten testen of de oude USB dongles ( die zijn enkel geschikt voor DVB-T1 ) ook nog werken. Deze gebruik ik al lange tijd niet meer.

Ik neem dan de complete transport streams op. De NTS streams worden daarom dus ook versleuteld opgenomen.

Nog even een praktische vraag:
Steeds is de datum 09 juli genoemd.
Vindt de omschakeling plaats in de nacht van 09 op 10 juli ? Of is het een nacht eerder, van 08 op 09 juli ??

Oproepertje, wil iemand een camera of video opname maken van het uitschakelen van DVB-T1?


Regio 5 komt 9 Juli a.s., dus hierbij het verzoek voor regio 5. (niet geschoten is altijd mis 🙂 )

Ik zit in regio 2, maar heb dit gemist. Ik dacht dat het signaal in de nacht van 12-2 en 13-2 eruit ging ipv. tussen 11-2 en 12-2.

Graag een opname met camera camcorder/fototoestel of mobiel, maakt niet zoveel uit zolang de kwaliteit redelijk is.. Een TS (Transport Stream) recording mag ook.
Graag posten op internet (liefs YouTube)

Alvast bedankt!


Wat is de achterliggende gedachte/reden van dit verzoek?
Reputatie 7
Badge +28
Nog even een praktische vraag:
Steeds is de datum 09 juli genoemd.
Vindt de omschakeling plaats in de nacht van 09 op 10 juli ? Of is het een nacht eerder, van 08 op 09 juli ??


De omzetting gebeurt in de nacht van 8 op 9 juli!
Formeel is het dan 9 juli. Het oude signaal gaat uit tussen 01:00 en 02:00 uur. Rond 08:00 zou T2 dan in de lucht moeten zijn.