Klaar voor de toekomst: Veranderingen bij Digitenne [2018-2019]

  • 30 January 2018
  • 1568 reacties
  • 235390 keer bekeken

Reputatie 7
Badge +30

In 2017 hebben we de rechten verworven om Digitenne te mogen blijven uitzenden. Een voorwaarde daarvan is dat we gebruik gaan maken van een nieuwe techniek: DVB-T2. Deze techniek wordt ook in andere landen gebruikt en geeft de mogelijkheid om zenders in HD-kwaliteit door te geven. Wel betekent dit dat we onze zendmasten moeten ombouwen, en dat alle klanten een andere ontvanger nodig hebben. In dit topic vertellen we jullie meer over de nieuwe ontvanger en hoe we het omwisselen gaan aanpakken. Heb je daarna nog vragen, plaats een reactie. Voor elke regio die omging hebben we een extra topic met aanvullende informatie.

De omzetting van heel Nederland heeft inmiddels succesvol plaatsgevonden.
Aanvullende informatie omzetting Regio Noord [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 2 (Midden) en 2.1 (Friesland) [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 3 (Brabant, Zeeland) [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 4 (Limburg) [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 5 (Holland en Utrecht) [Afgerond]
 

Digitenneveranderingen in het kort

Vanaf 1 februari 2018 krijgen alle nieuwe Digitenneklanten de nieuwe ontvanger. Vanaf maart 2018 t/m zomer 2019 gaan we bij alle bestaande klanten de ontvanger(s) omwisselen. Gefaseerd per regio bouwen we in de tussentijd alle masten om. De eerste regio zal dan in het vierde kwartaal van 2018 DVB-T2 krijgen, de laatste in 2019. Hieronder een kaartje van de regio's. De laatste hiervan is op 9 juli succesvol omgezet.

81e5e2da-a077-43c7-a6ea-72d1af14b56e.png

 

Frequentiewijzigingen

Naast het overgaan naar een nieuwe techniek, verandert ook een deel van de frequenties. Dit is gedaan tussen 26 februari 2019 en 8 oktober 2019. Een overzicht van de huidige frequenties vind je hier.
Zoals je daar ziet veranderen we ook de terminologie een beetje. In plaats van bouquetten hebben we het nu over Nationale Transportstreams (NTS) en de Regionale Transportstream (RTS). RTS is wat voorheen bouquet 1 was, met de NPO en de regionale omroepen. NTS1 was bouquet 2, NTS2 was bouquet 3 etc..

 

Nieuwe Techniek

We gebruiken DVB-T2 MPEG 4 H.265 (HEVC). Met deze techniek kunnen we zenders in HD-kwaliteit (1080p) gaan doorgeven. De zenders die we al in HD-kwaliteit binnenkrijgen, geven we ook zo door. Lagere kwaliteit gaan we in ons uitzendcentrum upscalen (omzetten naar HD) en dan zo uitzenden.

 

De nieuwe ontvangers

We hebben voor de nieuwe Digitenne twee nieuwe ontvangers. Hiermee kun je zowel DVB-T als DVB-T2 ontvangen. In deze ontvangers zit géén losse smartcard meer. We gebruiken een CAS (Conditional Access System) nummer. Dit CAS-nummer zit ingebouwd in de ontvanger en is bij ons geactiveerd voor een abonnement. Hierdoor kun je alleen met deze ontvanger de abonnementszenders bekijken.
De eerste nieuwe ontvanger wordt gemaakt door ZTE en is de ZXV7200. Dit apparaat is 16,3 cm breed, 4,5 cm hoog (inclusief voetjes) en 11,5 cm diep. Reken er bij de diepte echter nog wel een cm of 2 bij als alle stekkers er in zitten.

 

b2ae9745-c17d-4fe1-96e7-4ef528e7214d.png

De voorkant van de ontvanger. Het display geeft zendernummers weer. De knoppen zijn voor Menu, Volume (x2) en Kanaal (x2) en een OK-knop voor het bevestigen van menuopties.

 

e75769ab-8676-4551-9886-38fe20b0cee1.png

De achterkant heeft de antenne-ingang, video- en audio-uitgangen, een HDMI-uitgang, de aansluiting voor de stroomkabel en een aan/uit knop. Je ziet daar ook een ethernet aansluiting. Die is niet in gebruik.

De tweede nieuwe ontvanger is de Rebox RBX2800. Dit apparaat is qua formaat vergelijkbaar aan de ZTE.

03d17d44-cb61-47a2-b931-0db8f67f5e59.jpg

De voorkant en bovenkant van de ontvanger. Het heeft een display dat net zo werkt als de ZTE. De knoppen zitten hier echter aan de bovenkant en niet aan de voorkant. De knoppen zijn voor Aan/Uit, Menu, Volume (2x) en Kanaal (2x).

 

519879a6-fb2c-48e3-8a9f-07b06ae4caba.png

De achterkant heeft antenne-ingang, HDMI-uitgang, en de aansluiting voor de stroomkabel. Deze ontvanger heeft niet, zoals de ZTE, tulpstekkerpoortjes, maar een 3,5mm jack. Een extra kabeltje om de SCART converter hierop aan te sluiten wordt meegeleverd. De aanwezige ethernet- en usb-poorten zijn niet in gebruik.

 

06aa1f7a-979e-46ff-9fa4-0c04e1edbca2.png

De software is op beide ontvangers hetzelfde. Het menu is standaard in het Nederlands. Je kunt deze echter ook instellen op Engels. Druk daarvoor, tijdens het kijken, achter elkaar op de rode, groene en blauwe knop op de afstandsbediening. Zie voor meer afbeeldingen van het menu, de los bijgevoegde afbeeldingen aan het eind van dit topic.

 

8fc42984-f4b1-4bed-9bd7-d4b52a15badf.jpg

 

De nieuwe insteekkaart

Perr 27-01-2022 is het mogelijk om een insteekkaart te nemen in plaats van een ontvanger. Zie daarvoor dit aparte topic Introductie van de Digitenne Insteekkaart (CI+ Module)

 

Het omwisselen van de apparatuur[ (voltooid)

Nieuwe klanten krijgen direct de nieuwe ontvanger geleverd. Bestaande klanten benaderen we gefaseerd voor een omwissel. We beginnen in maart 2018 met klanten met alleen huurtuners. Daarna klanten die alleen Digitenne van ons hebben met één kooptuner. Daarna klanten met een insteekkaart en tenslotte klanten met meerdere kooptuners of ontvanger met opnamefunctionaliteit.
Het is niet meer mogelijk om met een eigen gekochte tuner gebruik te maken van het abonnement. Als je alleen de NPO-kanalen en de regionale zender wilt zien, dan kun je nog wel een eigen tuner aanschaffen. Mits deze de gebruikte DVB-T2 techniek ondersteunt.
Zodra je aan de beurt bent krijg je van ons bericht. Dit doen we via e-mail en brief. De omruil kun je dan plannen via de servicetool op deze pagina. Log daar in met je klantnummer en de laatste drie cijfers van je rekeningnummer. Je krijgt dan een overzicht met al je tuners/insteekkaarten die bij ons bekend zijn. Per stuk kun je vervolgens kiezen of je ze wilt omwisselen, of uitzetten.
Als je nog geen bericht hebt gehad maar je wilt al wel graag omwisselen, of er is een probleem met je huidige ontvanger, dan kun je ook gebruik maken van de tool. Kom je er niet uit, of is er een probleem, klop bij ons aan, dan helpen we je verder. Dit kan door te reageren in dit topic (of een eigen topic aan te maken) of contact op te nemen via telefoon (0800-0402) of chat.

 

Veelgestelde vragen

Verandert er iets aan de prijs?
Een los Digitenne abonnement is €18 met daarbij één ontvanger inbegrepen. Aanvullende ontvangers (max. 3 per abonnement) zijn toe te voegen voor €5 per maand. Heb je Digitenne in combinatie met interactieve tv dan betaal je niet voor het abonnement maar alleen voor de ontvangers. Wel zul je meer gaan betalen als je nu kooptuners hebt en deze omwisselt voor de nieuwe ontvanger. Je gaat dan huur betalen.

Kan ik ook opnemen met de nieuwe ontvanger?
Nee. De ontvanger heeft wel een usb-poort aan de zijkant en er zitten opnameknoppen op de afstandsbediening, maar deze werken niet.

Komen er ook zenders bij?
Nee. Het aantal zenders blijft gelijk. Hier vind je een zenderlijst. Mochten we onverhoopt toch willen gaan uitbreiden in zenderaantal, dan zal dit pas zijn nadat de omschakeling naar DVB-T-2 voltooid is in 2019. Wel zijn er, na de omschakeling, voor iedereen twee regionale zenders beschikbaar. Welke dat zijn zie je in dit overzicht.

25db343b-a0ea-408d-aba2-318fdd68a333.png



Kan ik de zenderlijst aanpassen/zenders verbergen?
Ja dit kan. In het menu kun je de bestaande zenders van plaats veranderen. Ook kun je zenders verbergen of vergrendelen. Verbergen zorgt ervoor dat je de zender helemaal niet meer ziet, ook niet in de (mini)gids. Vergrendelen zorgt dat je een pincode moet invoeren tijdens het zappen ernaartoe. Deze pincode kun je in het menu ook zelf instellen. Daarnaast kun je ook een Kinderslot activeren, dit vergrendelt zenders gebaseerd op Kijkwijzer indicaties. Bij de Rebox is het op dit moment nog zo dat aanpassingen in je zenderlijst niet worden onthouden als je de ontvanger stroomloos maakt. Stand by is geen probleem. Dit wordt in een volgende softwareupdate verholpen.

Wat zit er in het pakket meegeleverd?
In het pakket zit de nieuwe ontvanger, de stroomkabel, de afstandsbediening met batterijen en een HDMI-kabel. Let er op dat je wel je huidige antenne behoudt! Bij omwisselen leveren we ook nog een SCART verloopkabel mee. Voor nieuwe klanten wordt dat niet standaard gedaan. Wel krijgen zij een code om in onze webshop een gratis verloopkabel te bestellen. Heb je verder een langere antennekabel nodig, dan wordt daarvoor ook een code meegeleverd. Je kunt daarmee in de webshop een verlengkabel bestellen.

Hoe sluit ik de ontvanger aan op mijn tv?
Dit gaat op een vergelijkbare manier als met de oude ontvanger. Steek de stroomkabel in de ontvanger en in het stopcontact. Gebruik vervolgens de HDMI-kabel om de ontvanger met je tv te verbinden. Kies voor zenders zoeken en dan regionaal zoeken. De zenders worden dan toegevoegd. Je kunt vervolgens de antenne wizard gebruiken om de beste ontvangst te bepalen. Heeft je tv geen HDMI-ingang, dan kun je een SCART-verloopkabel gebruiken. Let er hierbij op dat je bij sommige tv's deze dan handmatig op het juiste invoerkanaal moet zetten. De ontvanger wordt geactiveerd geleverd. Zodra de zenders zijn toegevoegd kun je dan ook kijken 🙂 Hieronder in de bijlagen enkele afbeeldingen van de menu's. Te weten: abonnementstatusscherm, drie schermen van de antennewizard/zenders zoeken, fabrieksinstellingen reset, de zenderlijst en een afstandsbediening op groter formaat :)

Laatste update: 1-02-2022


Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.

1568 reacties

Reputatie 5
Badge +1

 

@WAAE  De uitleg over intermodulatie kan ik volgen maar de antenne die KPN gebruikt maakt deel uit van het pakket en in neem eigenlijk aan de het uitstuurvermogen goed is onderzocht.

Aan de zendzijde is het zeker wel onder controle, ik meet thuis ook het spectrum van de mast in Hengelo en de kanaalfilters zijn goed te zien aan de rand van het kanaal. Bij twee nabuurkanalen waren altijd al extra selectieve filters ingezet.

Zelf geloof ik eerder dat die 4 dB winst van DVB-T naar T2 in het ideale geval is. Hoe pakt dit uit onder duidelijk minder gunstige omstandigheden

.

Het is juist (onder de meest gunstige omstandigheid) 4 dB ongunstiger bij DVB-T2  t.o.v. voorheen DVB-T. Wanneer je  exact hetzelfde signaal uitzendt en de zelfde norm gebruikt is QAM 256  6dB ongunstiger tov. QAM 64.

Het is simpel uit te leggen met het constellatie diagram.

In het zelfde vierkant komen staan bij QAM 64 acht  rijen van acht puntjes onder elkaar. Elk puntje heeft dan 1/64 deel vanm het totale opervlakte ter beschikking.

Bij QAM 256 staan 16 rijen van elk 16 punjtjes onder elkaar, Daardoor heeft elk punjtje maar  1/256 e deel van de oppervlakte ter beschikking. En dat is dus een faktor 4 kleiner.

Zop’n puntje moet binnen zijn eigen vierkantje blijven. Indien dit niet zo is, kan de demodulator de informatie niet (of niet correct) eruit halen .

Allerlei stoorsignalen veroorzaken dat zo’n puntje niet meer exact in het midden van zo’n vierkantje blijft.

Dat hij niet precies in het midden blijft is nog geen ramp. Theoretisch is het goed genoeg als hij maar binnen zijn eigen vierkantje blijft, In de praktijk moet zo’n puntje echter niet te dicht bij de rand van het vierkantje komen.

Om dus een goede ontvangst te hebben zullen de stoorsignalen 4× zo laag moeten worden of het gewenste signaal 4× zo hoog.

 

Reputatie 6
Badge +4

 

@WAAE  De uitleg over intermodulatie kan ik volgen maar de antenne die KPN gebruikt maakt deel uit van het pakket en in neem eigenlijk aan de het uitstuurvermogen goed is onderzocht.

Aan de zendzijde is het zeker wel onder controle, ik meet thuis ook het spectrum van de mast in Hengelo en de kanaalfilters zijn goed te zien aan de rand van het kanaal. Bij twee nabuurkanalen waren altijd al extra selectieve filters ingezet.

Zelf geloof ik eerder dat die 4 dB winst van DVB-T naar T2 in het ideale geval is. Hoe pakt dit uit onder duidelijk minder gunstige omstandigheden

.

Het is juist (onder de meest gunstige omstandigheid) 4 dB ongunstiger bij DVB-T2  t.o.v. voorheen DVB-T. Wanneer je  exact hetzelfde signaal uitzendt en de zelfde norm gebruikt is QAM 256  6dB ongunstiger tov. QAM 64.

 

We hebben een misverstand omdat ik jouw eerdere bericht las met mijn idee erover in het hoofd. Dit blijkt anders te zijn. Het door jou genoemde 6 dB verschil tussen 64qam en 256qam is vanuit het constellatie diagram gezien correct.

 

Ik heb uit EBU en andere documenten met talloze tabellen en grafieken gedestilleerd dat DVB-T2 met 256qam (huidig) slechts 2 dB meer signaal ruis nodig heeft dan DVB-T met 64qam (voorheen). De FEC is gelijkgebleven.

 

Dat er slechts 2 dB meer signaal ruis nodig blijkt in plaats van 6 dB is dus 4 dB winst door de betere codeertechniek van DVB-T2. Het zit veel dichterbij de Shannon limit, dat is een enorme verbetering.

 

Mijn gedachte is echter dat deze 4 dB onder ideale omstandigheden wordt gehaald. Wat hiervan overblijft in een reflectie situatie is voor mij een vraagteken.

 

 

Reputatie 5
Badge +1

 

 

We hebben een misverstand omdat ik jouw eerdere bericht las met mijn idee erover in het hoofd. Dit blijkt anders te zijn. Het door jou genoemde 6 dB verschil tussen 64qam en 256qam is vanuit het constellatie diagram gezien correct.

Ik heb uit EBU en andere documenten met talloze tabellen en grafieken gedestilleerd dat DVB-T2 met 256qam (huidig) slechts 2 dB meer signaal ruis nodig heeft dan DVB-T met 64qam (voorheen). De FEC is gelijkgebleven..

Dat er slechts 2 dB meer signaal ruis nodig blijkt in plaats van 6 dB is dus 4 dB winst door de betere codeertechniek van DVB-T2. Het zit veel dichterbij de Shannon limit, dat is een enorme verbetering.

 

Mijn gedachte is echter dat deze 4 dB onder ideale omstandigheden wordt gehaald. Wat hiervan overblijft in een reflectie situatie is voor mij een vraagteken.

 

De Shannon limit is mij wel een bekende uitdrukking.

Dat men in een laboratoriummaar 2 dB verschil heeft sluit ik zeker niet uit. Wel krijgen we in de praktijk  te maken met stoor signalen die er altijd al waren en wel zullen blijven. De impact daarvan zal niet verminderen. Wel is de potentiëlke gevoeligheid voor storingen toegenomen door de keuze voor QAM 256.

Eerst moet een ontvanger het signaal immers herkennen en er op in locken. Op dat moment is een goed signaal gewoon nodig. Een fout correctie vindt plaats m.b.v. signalen die meegzonden worden en dat komt op het moment  van inlocken (nog) niet binnen.

Heb je in situatie waar het net aan wel of niet gaat, dan moet de ontvanger telkens weer inlocken met korte onderbrekingen tot gevolg. Hoeft die niet in te locken, dan kan fout correctie het misschien nog tackelen en merkt de kijker niets..

Er zijn quadratuur modulatie systemen waar tegelijk meerdere QAM modulatie soorten gebruikt worden, waarbij de lagere QAM soort er puur toe dient altijd “iets” te kunnen ontvangen en de o.a. ontvanger ge-locked te houden. Of iets dergelijks in de DVB-T2 norm voorzien is en of het ingezet (gaat) worden bij Digitenne is mij nog onbekend.

 

Trend die ik in de praktijk wel zie is dat het allemaal een stukje kritischer is geworden. En gevoelsmatig denk ik ook dat die eerder genoemde 4 dB in het nadeel vanm DVB-T2 QAM256 in de praktijk aardig klopt.

Reputatie 6
Badge +4

 

 

We hebben een misverstand omdat ik jouw eerdere bericht las met mijn idee erover in het hoofd. Dit blijkt anders te zijn. Het door jou genoemde 6 dB verschil tussen 64qam en 256qam is vanuit het constellatie diagram gezien correct.

Ik heb uit EBU en andere documenten met talloze tabellen en grafieken gedestilleerd dat DVB-T2 met 256qam (huidig) slechts 2 dB meer signaal ruis nodig heeft dan DVB-T met 64qam (voorheen). De FEC is gelijkgebleven..

Dat er slechts 2 dB meer signaal ruis nodig blijkt in plaats van 6 dB is dus 4 dB winst door de betere codeertechniek van DVB-T2. Het zit veel dichterbij de Shannon limit, dat is een enorme verbetering.

 

Mijn gedachte is echter dat deze 4 dB onder ideale omstandigheden wordt gehaald. Wat hiervan overblijft in een reflectie situatie is voor mij een vraagteken.

 

De Shannon limit is mij wel een bekende uitdrukking.

Dat men in een laboratoriummaar 2 dB verschil heeft sluit ik zeker niet uit. Wel krijgen we in de praktijk  te maken met stoor signalen die er altijd al waren en wel zullen blijven. De impact daarvan zal niet verminderen. Wel is de potentiëlke gevoeligheid voor storingen toegenomen door de keuze voor QAM 256.

Eerst moet een ontvanger het signaal immers herkennen en er op in locken. Op dat moment is een goed signaal gewoon nodig. Een fout correctie vindt plaats m.b.v. signalen die meegzonden worden en dat komt op het moment  van inlocken (nog) niet binnen.

Heb je in situatie waar het net aan wel of niet gaat, dan moet de ontvanger telkens weer inlocken met korte onderbrekingen tot gevolg. Hoeft die niet in te locken, dan kan fout correctie het misschien nog tackelen en merkt de kijker niets..

Er zijn quadratuur modulatie systemen waar tegelijk meerdere QAM modulatie soorten gebruikt worden, waarbij de lagere QAM soort er puur toe dient altijd “iets” te kunnen ontvangen en de o.a. ontvanger ge-locked te houden. Of iets dergelijks in de DVB-T2 norm voorzien is en of het ingezet (gaat) worden bij Digitenne is mij nog onbekend.

 

Trend die ik in de praktijk wel zie is dat het allemaal een stukje kritischer is geworden. En gevoelsmatig denk ik ook dat die eerder genoemde 4 dB in het nadeel vanm DVB-T2 QAM256 in de praktijk aardig klopt.


Buiten de laboratorium omstandigheden heb ik thuis ook metingen gedaan en ik zie ook ca. 2 dB verschil (voor zover mijn nauwkeurigheid dit toelaat). Maar dit is dus wel met een schoon signaal uit een richtantenne die weinig last heeft van stoorsingnalen of reflecties (gaussian profiel).

 

Ik denk ook dat 64qam van nature robuuster is op een manier die niet met foutcorrectie achteraf te compenseren valt. Er is ook een grote verscheidenheid aan stoorsignalen waarvan ik weinig teruglees in die documenten maar dat is wel de realiteit.

 

Die modulatie die je bedoelt is misschien hiërarchische modulatie. Dan kan de ontvanger een basis demoduleren uit bijv. 16 of 64qam en bij goed signaal volledig uit 256qam.

Het zou heel mooi zijn als de beelkwaliteit terug zou gaan naar SD bij al dan niet kortstondige signaal verslechtering. Helaas heb ik over deze techniek niets terug gevonden in het DVB-T2 tijdperk maar het is ook nooit toegepast in DVB-T. Ik verwacht dat de extra kosten niet opwegen omdat het in normale omstandigheden niets oplevert.

Reputatie 5
Badge +5

@Noordzee Helaas ben ik ook te weinig in de situatie gedoken. Ik heb alleen begrepen dat er meerder mensen een teruggang in ontvangststerkte hebben waargenomen na de kanaalwisseling. Mijn vraag is dan vooral: Zijn er ook mensen die duidelijk minder kwaliteit hebben dus in de blokjes terechtgekomen? 

Op de eerste dag na de kanaalwijziging ging het naar blokjes en stilstaand beeld. Dit was met de antenne op dezelfde plaats als voorheen. Het was niet een continu lagere signaalkwaliteit, maar regelmatige schommelingen. Door de antenne te verplaatsen was dit te verhelpen, zie ook mijn post van die dag. Ondertussen heb ik met de antenne op de oude plaats wel weer normaal kunnen kijken, vorige week bijvoorbeeld naar Nederland - Noord Ierland. 


Ik heb je post teruggelezen en het lijkt ook op wat Bart schrijft dat reflecties per kanaal anders kunnen zijn. Dan is een kleine verschuiving van de antenne genoeg om weer een optimaal punt te vinden. Je schrijft uiteindelijk wel (weer?) 99% kwaliteit te hebben. Dat wijst niet op een vermindering toch?

De signaalkwaliteit is inderdaad niet continu verminderd. Wel is het zo dat ik dit soort schommelingen in signaal, met blokken en stilstaand beeld, sinds de beginperiode van Digitenne niet meer heb meegemaakt. Sinds de kanaalwijziging is de signaalsterkte wel continu met 10% verminderd. 

Reputatie 7
Badge +28

Sinds de kanaalwijziging is de signaalsterkte wel continu met 10% verminderd. 

 

En ook bij veel anderen in de regio's Haarlem en Amsterdam. Het ligt dus niet aan jouw apparatuur. De verklaring die Bart heeft ontvangen gaat niet specifiek in op de situatie in Amsterdam en Haarlem. Vooral ook omdat er vanuit Alkmaar en Hilversum wel een signaalverbetering wordt gemeld op dezelfde frequenties. 

Jammer dat we bij dit soort vragen alleen maar een standaardantwoord krijgen over o.a. storingen naar het buitenland. Er wordt niet een specifiek antwoord gegeven over de situatie per zendmast. Je maakt mij trouwens niet wijs dat het beperkte signaal vanuit Amsterdam invloed heeft richting buitenlandse frequenties. Bij grensregio's is dat natuurlijk anders. 

 

 

Reputatie 5
Badge +5

Het lijkt inderdaad een terugkerend patroon dat er weinig specifieke informatie wordt gegeven. Zie bijvoorbeeld ook de terugkoppeling vanuit KPN over de software-update van de ontvangers: er wordt niet gecommuniceerd op welke punten de software wordt aangepast, en wanneer de update zal plaatsvinden.

Het algemene antwoord over het zenderpark is herhaaldelijk dat verhoging van het zendvermogen niet kan, en uitbreiden van het aantal zendmasten te duur is. Het is niet anders, wordt daarbij vermeld. Uit dit alles komt geen perspectief op verbetering van de situatie naar voren. 

Dat perspectief zal een deel van de klanten ook niet zien. Het is niet ondenkbeeldig dat mede daardoor het aantal klanten verder is gedaald. Binnenkort komen de cijfers over het derde kwartaal van KPN uit, en in ben benieuwd naar de ontwikkeling van het klantenaantal en de communicatie vanuit het bedrijf daarover. 

Volgens mij is dat wel gecommuniceerd. De eerstvolgende softwareupdate is vnml de rbx2800 m.b.t. verbetering van de gids. Waar je m.i. geen donder aan hebt omdat je toch niet kunt opnemen/plannen. Een papieren gids is i.c.m. Digitenne momenteel ideaal.

Reputatie 7
Badge +28

Nee Peter,

Dat is helaas alweer achterhaald.

Dit komt niet in de eerstvolgende update. (Die ook pas medio 2020 is) 

Wordt allemaal lange termijnwerk. 

Reputatie 5
Badge +5

Volgens Totaal TV is in het derde kwartaal het aantal Digitenne klanten weer gedaald: deze keer met 11.000. 

 

Reputatie 7
Badge +28

Dat is niet best inderdaad. Maar in die cijfers worden de klanten die Digitenne naast iTV hebben niet meegeteld. Het gaat dan puur om klanten die Digitenne-only hebben. 

Reputatie 5
Badge +5

Daar gaat het ook niet best: het aantal internet- en interactieve TV klanten daalt ook. KPN doet het nu op de hele markt van thuis aansluitingen niet zo goed, maar dat is een breder verhaal. Het aantal Digitenne-only klanten zegt iets over de aantrekkelijkheid van Digitenne an zich. Zoals was te verwachten is die niet groter geworden. 

Reputatie 5
Badge +4

Dat verbaast mij echt niks, ik weet het, heb het al vaak gezegd en val in herhaling.

 

Maar mensen die alleen Live TV willen zonder opnemen en dergelijke is tegenwoordig gewoon een erg beperkte groep, en tel daarbij  dan ook nog de ontvangst problemen van de laatste tijd bij op.

 

Het enige voordeel nu is eigenlijk de beeldkwaliteit, en 1 extra regionale zender.

Badge

Na het omruilen van de oude Digitenne ontvanger hebben ik last van het wegvallen van de ontvangst van alle zenders buiten die van NOP 1,2 en 3. Meerdere malen contact gehad met de Servicedesk van kpn (er is inmiddels een file aangemaakt) alles geprobeerd en nog steeds geen resultaat. Alles is al een keer vervangen, de Digitenne ontvanger de antennekabel en de antenne, niets helpt! Ik vraag mij af wat KPN gaat doen om dit probleem op te lossen. 

Reputatie 5
Badge +4

Nou ja, er zijn nog altijd 170.000 betalende klanten en een veelvoud die gratis kijken en ook tevreden zijn.

Reputatie 5
Badge +5

In de eigen rapportage geeft KPN een aantal van 165.000 Digitenne-only klanten. Aan het eind van het eerste kwartaal 2018 waren dat er nog 233.000, gedurende de invoering van dvb-t2 is het aantal klanten dus met bijna 30% gedaald. 

Reputatie 7
Badge +24

Na het omruilen van de oude Digitenne ontvanger hebben ik last van het wegvallen van de ontvangst van alle zenders buiten die van NOP 1,2 en 3. Meerdere malen contact gehad met de Servicedesk van kpn (er is inmiddels een file aangemaakt) alles geprobeerd en nog steeds geen resultaat. Alles is al een keer vervangen, de Digitenne ontvanger de antennekabel en de antenne, niets helpt! Ik vraag mij af wat KPN gaat doen om dit probleem op te lossen. 

Hi Paul, welkom hier. Ik kijk dit graag voor je na. Zou je je profiel willen aanvullen met alle relevante gegevens en hier een seintje willen geven als je dit hebt gedaan? 

Reputatie 7
Badge +28

@Alex_P  Post van @PaulBreda staat nu in twee verschillende topics,. 

 

Reputatie 7
Badge +24

@Alex_P  Post van@PaulBreda staat nu in twee verschillende topics,. 

 

Thanks, heb het daar voor het gemak verwijderd. En zal hier je vraag stellen: om welke antenne gaat het en waar is deze geplaatst? 

Badge

Profiel is aangevuld.

Reputatie 7
Badge +28

@PaulBreda  In Breda staat een zendmast. De ontvangst mag voor jou geen enkel probleem zijn. Heb je de antenne buiten geplaatst? 

Doe ook eens deze procedure: 

1/ Ga in het menu terug naar de fabrieksinstellingen.

2/ Geef een nieuwe opdracht zenders zoeken, maar dan via uitgebreid zenders zoeken. 

3/ Richt de antenne bij aan de hand van signaalmeter uit het menu. 

Badge

Al meerdere malen gedaan zonder resultaat.

Reputatie 5
Badge +4

Nou ja, er zijn nog altijd 170.000 betalende klanten en een veelvoud die gratis kijken en ook tevreden zijn.

 

** die Jarco Kriek, elke keer maar iedereen onderuit halen, heeft ie geen beter nieuws te melden? Volgende week komt die weer met zo’n artikel maar dan dat het tot 16000 is gezakt. Let maar op!

 

Admin: op de man. Verwijderd, je bent al vaak genoeg gewaarschuwd.

Reputatie 7
Badge +28

Al meerdere malen gedaan zonder resultaat.

@PaulBreda 

Gebruik je al een buitenantenne? Dat kan voor jou de oplossing zijn.

Badge

Buitenantenne is geen optie, mogen geen externe antennes plaatsen.