Beantwoord

Slecht ontvangst en haperingen ZXV7200 digitenne

  • 23 June 2022
  • 26 reacties
  • 446 keer bekeken

Badge

Vanaf het begin van Digitenne hebben wij 3 stb’s: 1x in Amsterdm, 2x op Texel. Alle stb’s zijn bij de overgang naar digitaal signaal vervangen door de ZXV7200, daar kreeg ik slechts 1x een antenne bij. In Amsterdam heb ik de de oude KPN antenne gehouden, signaalkwaliteit 100%, - sterkte 73%. Redelijk tot goed ontvangst. 

Op Texel werkten de oude antennes zeer slecht, dus heb ik 1x de vervangende antenne in gebruik en 1x een Schneider antenne. De vervangende antenne deed het redelijk goed (kwaliteit 100%, sterkte ca 60%), maar sinds 2 maanden hapert de ontvangst met grote regelmaat. De Schneider werkt vanaf het begin half/half: een deel van de zenders is goed te ontvangen, voor een ander deel moet de antenne naar een heel andere plaats en draaipositie. 

Het haperen is niet tijdelijk, dus ben ik gaan zoeken en op dit forum terecht gekomen. Vele klachten zijn herkenbaar. We hebben alle mogelijke oplossingsopties geprobeerd (dus ook opnieuw instellen), maar dat helpt dus niet. Door de gevel boren voor de buitenantenne is helaas geen optie en ik lees her en der dat een goede vervangende binnenantenne ook de oplossing kan zijn.

Beste moderator, waarom de 2e stb/vervangende antenne sinds 2 maanden hapert is mij onduidelijk. Er is geen enkele interieurwijziging geweest. En de 3e stb/Schneider antenne wordt nu als irritant ervaren (de kijker miste een doelpunt bij voetbal, … weg gezelligheid). Kortom, is het verstandig om te starten met de 2 antennes op Texel of zou het ook aan de stb’s kunnen liggen?

icon

Beste antwoord door Alexandra van KPN 30 June 2022, 15:40

Bekijk origineel

Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.

26 reacties

Reputatie 6
Badge +7

De zxv7200 staat niet bekend als de beste ontvanger. Er is ook een KPN Rebox ontvanger die 30-40% beter werkt maar die is niet te leveren.

Ook is er nu een goed alternatief met de CI+ insteekkaart maar dan moet je wel een geschikte TV hebben of zelf een losse goede ontvanger kopen waar je de insteek kaart in kan stoppen. Ook moet je dan alle kastjes van je abonnement inleveren en allemaal omruilen voor CI+ insteekkaarten. Een mix is niet mogelijk helaas (zucht….)

Badge

Dankjewel voor je reactie. Bijzonder dat er twee alternatieven zijn, maar beide niet beschikbaar…

In de oude situatie in Amsterdam heb ik een tijd een insteekkaart gebruikt. Extra Digitenne startset gekocht (nieuwe kaart + insteekmodule) en dat werkte perfect. Later een nieuwe tv gekocht zonder insteekmogelijkheid, dus de oude stb weer in gebruik genomen. Bij digitalisering was alleen een stb beschikbaar. Een stb ervaar ik daarom als het meest praktisch.

Overigens is dat niet mijn klacht. Het gaat vooral om het ontvangst op Texel: één die sinds 2 mndn hapert en de ander die vanaf het begin slecht presteert en waarvoor ik toen zelf die andere antenne had gekocht (dat de ontvangst verbeterde, maar wel steeds moet verplaatsen én draaien).
We zijn het gedoe op Texel zat en zo kwam ik op dit forum terecht, waar KPN zelf ook actief is. Toen ik de diverse topics las (veel herkenning) verweet ik mezelf te lang te hebben gewacht en geïmproviseerd. Hoop wel dat snel een oplossing komt, wordt veel tv gekeken. 

Reputatie 6
Badge +7

Je zou voor de ontvanger in Texel eens voor een vervanger kunnen vragen. Of de antenne buiten plaatsen en eens zenders zoeken via menu uitgebreid zoeken ipv via regio.

Badge

Alles al geprobeerd en buiten is geen optie (“We hebben alle mogelijke oplossingsopties geprobeerd (dus ook opnieuw instellen), maar dat helpt dus niet. Door de gevel boren voor de buitenantenne is helaas geen optie ”)

Er staat een zendmast midden op Texel, dus erg merkwaardig.

https://appl.agentschaptelecom.nl/dav/
Kies voor UHF voor DVB-T (=digitenne)
(VHF voor DAB+)

Is daar vrij zicht op of zit je net aan de verkeerde kant van het gebouw bijvoorbeeld.
OF is er een stoorbron in huis gekomen ? Dat kan van alles zijn ! Ook bij de buren.

Toch voor de test de antenne even buiten houden.
En hoog in het huis zetten kan dat ?

De antennes die je noemt ken ik niet (van naam, misschien wel als ik ze zie) maar de polarisatie is in Nederland verticaal, toch zie ik nog steeds horizontale antennes  die worden aangeboden en gebruikt.
Eenvoudig te testen door de antenne te kantelen.

( NB Digitenne is altijd al een digitaal systeem geweest )

Badge

@KeesYagi  Antennes staan hoog. Foto van antenne2 bijgesloten (ontvangen van Kpn, is van de stb die eerst niet haperde en nu wel).  Buitenpostie: kwaliteit was binnen al 100%, sterkte neemt met ca 2% toe, naar ca. 62/63%.

En een foto van de Hirschmann antenne (dus geen Schneider), die dus steeds verplaatst/gedraaid moet worden.  (NB: mijn antenne ziet er zo uit, jaren geleden zelf gekocht, weet dus niet of de geclaimde functies werken).

De Hirschman kabel heeft een mantel. De Kpn antenne niet. Zou dit van invloed kunnen zijn op het haperen?

Nu ik alles zo schrijf, lijken de antennes het probleem en dan dus alleen op Texel. Wat is de mininaal benodigde signaalsterkte voor stabiel beeld?

 

 

Reputatie 7
Badge +19

Hoi @Schulpengat, lastig dat jouw ontvangst op Texel niet lekker werkt. We denken hier op het forum graag met je mee. 

Heb je de tips en uitleg van @KeesYagi hierboven nog gezien en uitgeprobeerd? Ik lees verder dat je twee verschillende antennes hebt, heb je deze beide vanuit KPN ontvangen? Welke types zijn het? Er zijn namelijk verschillende type antennes in omloop. 


@waltervl Fijn dat jij ook al toegesneld was om te helpen. Ik las wat je schreef over de ontvangers en insteekkaart. Je kunt de Digitenne Insteekkaart ook gewoon bijbestellen naast je ontvanger(s) :) 

Reputatie 6
Badge +7

@Alexandra Weet ja dat zeker dat je gewoon een insteekkaart kan bijbestellen naast je gewone ontvangers? Een maand geleden ging dat nog niet en moest er een nieuw abonnement afgesloten worden. Zie https://forum.kpn.com/digitenne-12/introductie-digitenne-insteekkaart-ci-module-558079/index6.html?postid=1516904#post1516904

Ook het terug omruilen naar een kastje als de insteekkaart onverhoopt niet werkt kan nu gewoon verwerkt worden in jullie systemen?

Badge

Hi @Alexandra ,

jazeker tips uitgeprobeerd: “Buitenpostie: kwaliteit was binnen al 100%, sterkte neemt met ca 2% toe, naar ca. 62/63%” Dus weinig verschil.

 

Eén antenne van KPN ooit ontvangen (Funke v4) en die Hirschmann zelf gekocht (slechte keus dus). Die Funke v4 deed het tot voor kort goed, die Hirschmann is altijd gedoe mee geweest.

Hoop dat je me kunt helpen (gedoe met deze twee… )

Reputatie 7
Badge +19

@Schulpengat Goed om te weten. Dan ga ik je allereerst één nieuwe antenne plus bijbehorende kabel toesturen. De V4 antenne is al een vrij oude intussen. Dan kan je eerst met de nieuwe antenne testen hoe het gaat, en kan ik je altijd later een tweede toesturen.

Ik zit alleen even met het verzenadres: het pakje gaat naar een servicepunt in je buurt. Jouw abonnement staat op je adres in Amsterdam, dus standaard krijg ik servicepunten daar in de buurt te zien. Ik kan even kijken of ik een servicepunt kan vinden van je huidige locatie. Ik neem aan dat dat makkelijker is? Vul je in dat geval je postcode in van waar je nu verblijft op Texel in je forumprofiel? Dan kijk ik even voor je en stuur ik een nieuwe antenne voor je op.

 

@waltervl Klopt, je hebt gelijk. Dit werkt nog niet zoals het moet, maar er wordt hard aan gewerkt. Onze specialisten hopen dit nu op korte termijn op te kunnen lossen. Het is straks de bedoeling dat je beide opties gewoon kan toevoegen aan je Digitenne abonnement, als je dat wilt.

Badge

@Alexandra je mag Amsterdam gebruiken svp.

Overigens goed idee om eerst even te kijken of het werk met een nieuwe antenne.

Reputatie 7
Badge +19

@Alexandra je mag Amsterdam gebruiken svp.

Overigens goed idee om eerst even te kijken of het werk met een nieuwe antenne.

Helemaal goed! Er komt een nieuwe antenne + kabel jouw kant op. De antenne kan je vanaf morgenmiddag 15:00 uur afhalen op het servicepunt in jouw buurt. Je ontvangt een bevestiging via SMS en ik stuur je de details ook toe in een privébericht. Je hebt een week de tijd om het pakketje af te halen. De kabel ontvang je los hiervan via de post.

 Ik ben benieuwd hoe het daarmee gaat. Mocht je dan een tweede nodig hebben, laat ook dat vooral weten.

Badge

Beste mede-lezers,

de antenne is ontvangen en reeds in Amsterdam getest. Komende weken test op de andere 2 locaties, daarna geef ik hier samenvatting.

Reputatie 7
Badge +19

Goedemorgen en dankjewel voor de update @Schulpengat! Ik/we lezen graag hoe het verder is verlopen :)

Badge

Zoals beloofd hebben we in de afgelopen periode de antenne getest en vergeleken.

 

Oude situatie (ontvangstkwaliteit / -sterkte):

  • Amsterdam, oude antenne 1e generatie Digitenne, 100/74, geen haperingen; 
  • Texel locatie 1 De Koog, antenne Funke4, 100/60, regelmatig haperingen; 
  • Texel locatie 2 De Koog, antenne Hirschman ZIFA D-16V, 100/45, zeer slecht beeld, niet alle zenders aanwezig, antenne moet gedraaud worden, voortdurend haperingen.

 

Gebruikmakend van de nieuwe antenne All for One is het resultaat als volgt:

  • Amsterdam, 100/74, beeld is gevoeliger voor langslopen (haperingen) dan de oude antenne;
  • Texel locatie 1, 100/60, geen haperingen;
  • Texel locatie 2, 100/53 (dus hoger), wel voortdurend haperingen, deel zenders blijft missen. Antenne buiten: ontvangstkwaliteit neemt zelfs af met 2%!

 

Samenvattend uitkomst gebruik nieuwe antenne:

  • Amsterdam: geen verbetering, dus aanhouden oude antenne; 
  • Texel locatie 1: minder haperingen;
  • Texel locatie 2: sterke verbetering, maar haperingen en er missen nog zenders (o.a. 9, 10 en 11)! Dat krijg ik  niet opgelost…

 

Er valt nog iets op: 

Locatie Texel 1: binnen/buiten levert geen verschil;

Locatie Texel 2: 

  • Als we de antenne buiten plaatsen, dan neemt de kwaliteit áf met 2%!!
  • De kanalen 9, 10, 11 (oa Veronica) zijn met geen mogelijkheid te laden, ook niet na herstart fabrieksinstellingen of met de andere zoekopties.

 

Het is mij onduidelijk wat er aan de hand is met de stb op locatie Texel 2. De nieuwe antenne is een hele verbetering en we hebben alle hoeken en hoogten geprobeerd, maar kwaliteit is nog niet op orde en niet alle zenders krijgen we geladen.

Iemand een idee?

Reputatie 7
Badge +28

Algemene opmerking : De nieuwe antenne is richtingsgevoeliger dan de oude antenne, dus het correct uitrichten van de antenne is belangrijk. 

Ben je bereid om zelf te investeren? 

Dan kun je ervoor kiezen om zelf een superantenne aan te schaffen. BV deze:

https://digitennes.nl/antennes/478-rebox-re-23ga-dvb-t2-power-plus-buiten-antenne-80km-8717056977386.html  

Badge

Algemene opmerking : De nieuwe antenne is richtingsgevoeliger dan de oude antenne, dus het correct uitrichten van de antenne is belangrijk. 

Ben je bereid om zelf te investeren? 

Dan kun je ervoor kiezen om zelf een superantenne aan te schaffen. BV deze:

https://digitennes.nl/antennes/478-rebox-re-23ga-dvb-t2-power-plus-buiten-antenne-80km-8717056977386.html  

Helaas, zoals ik al eerder schreef: door de gevel boren is geen optie. Bestaan dergelijke goede antennes ook voorr binnen? Ik heb nl. Geen goede ervaring met de Hirschmann…

Reputatie 7
Badge +28

Je kunt ook die antenne uiteraard ook binnen gebruiken, maar het beste resultaat heb je met de antenne buiten geplaatst. 

Badge

Zo een wasrek-antenne in huis is ook wat…

We gaan nu eerst de stb’s wisselen, om uit te sluiten dat er een is die niet functioneert.

Mocht het niet aan de stb liggen, vraag ik mjj wel oprecht af: hoe weet ik of die rebox antenne ook geen miskoop zal zijn zoals die Hirschmann?

Reputatie 7
Badge +19

Ik ben benieuwd of het aan de specifieke ontvanger ligt @Schulpengat 

Badge

Update en een vraag…

Even al het voorgaande kort samenvatten. Uitkomst van test met een nieuw ontvangen antenne op verschillende locaties:

  • Amsterdam: geen verbetering, aanhouden oude antenne;
  • Texel locatie 1: minder haperingen, dus kleine verbetering;
  • Texel locatie 2: sterke verbetering, maar haperingen en er missen nog zenders (o.a. 9, 10 en 11); dus nog niet opgelost!

Daarom hebben we de volgende stap gedaan: het uitwisselen van de Texel-stb’s, om te zien of het ligt aan de stb op locatie 2. Wat blijkt, ook met de stb van locatie 1 ontbreken er zenders. 

Vervolgens hebben we in/op Texel locatie 2 de antenne in alle mogelijke posities gehouden en ontdekten we het volgende:

  • in het chalet is er één beste positie, nl. in een hoek op kniehoogte, resultaat zoals eerder genoemd en missende zenders;
  • alle hoge(re) posities van de antenne in de ruimte geven een slechter resultaat.

Door met de antenne door de ruimte van de locatie Texel 2 te lopen, viel nog meer op: 

  • sta ik op een plek met redelijk ontvangst en ik verplaats de antenne horizontaal enkele cm, valt ontvangst en kwaliteit helemaal weg (0%!);
  • de missende zenders zijn op deze locatie in geen enkele positie te ontvangen.

Deze constatering daagde me uit om verder te denken, want enkele cm verplaatsen en dan in een klap naar 0% lijkt me raar.

 

Er staat een KPN Hotspot steunzender met 3 antennes vlak achter het chalet en een van die antennes staat gericht op/over het chalet.

Nu de vraag: zou de hotspot zender het Digitenne-signaal (gedeeltelijk) kunnen wegdrukken?

Reputatie 7
Badge +28

@Schulpengat 

Elke zendmast kan verstoringen teweeg brengen, dus een Hotspot ook. 

 

De enige mogelijkheid van een betere ontvangst die er nu nog overblijft is het uitproberen van een CI+-module ter plaatse.

 

Heb je in Texel geen geschikte TV daarvoor? 

Er is een alternatief als je bereid bent om te investeren in een eigen ontvanger. 

 

Plaats een CI+-module in deze ontvanger:

https://www.ziezotec.nl/amiko-hd8265.html

Die werkt beter dan de ontvangers van KPN. 

 

Of in de XORO 8761, die heb ik zelf in gebruik : https://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/6173475_-hrm-8761-ci-xoro.html

Badge

Dankjewel voor je antwoord.

Ik heb nog een CI module, maar insteekkaart zou ik moeten aanschaffen. Er is echter een vraag die me eerst bezig houdt: waarom is de CI module beter? Daarvoor heb je toch ook een antenne (met versterking) nodig?

Reputatie 7
Badge +28

Insteekkaart en CI+-module worden door elkaar heen gebruikt, maar het is hetzelfde. 

Als je een CI+-module van KPN hebt, dan kun je die in één van de ontvangers steken die ik heb genoemd.

In de praktijk blijkt bv een Xoro-ontvanger (die ik gebruik) een betere ontvangst te hebben dan een ZXV-ontvanger van KPN. Minder storingsgevoelig.

Je hebt dan geen andere antenne nodig. 

Uiteraard kan ik geen garantie geven, maar bij mij werkt de ontvanger prima en er zijn ook andere goede recensies gemeld.     

Badge

Ok, dankjewel voor je toelichting.

de CI module die ik heb m, is als een soort adapter/module die in de speciale ingang in de tv wordt geplaatst. En in die module gaat dan de insteekkaart.

Of de betreffende tv deze optie biedt, zal ik moeten nazien. En dan nog de afweging: groot deel doet het nu goed, als de hotspot zender werkelijk de boosdoener is, hoe weet ik wat helpt zonder veel kosten te hoeven maken…