Sticky

Waarom geen Digitenne insteekkaart meer na de omruiling? Dit is de reden...


Reputatie 7
Badge +9
Regelmatig worden hier vragen gesteld over het niet meer kunnen gebruiken van een insteekkaart na de omwisseling van Digitenne-ontvangers. Veel klanten bekijken nu nog het oude Digitenne in SD via DVB-T. Daarvoor kan je inderdaad gebruik maken van een insteekkaart. Handig, want dan hoef je maar één afstandbediening in gebruik te hebben.

Na de omwisseling van DVB-T naar DVB-T2 kan je geen gebruik meer maken van een insteekkaart. Je oude insteekkaart gaat niet meer werken na de switch.

Heel begrijpelijk dat niet iedereen hier blij mee is. Er is ook een andere kant van het verhaal:

Uitzendingen in SD via DVB-T zijn niet meer van deze tijd. Sterker nog: Het beeld doet pijn aan mijn ogen. Zeker als je dadelijk het nieuwe HD-beeld gaat meemaken. Hier in Drenthe zijn we al over en daar ben ik best blij mee. Het is trouwens de overheid die KPN heeft verplicht tot deze overgang. Is een eis met betrekking tot de nieuwe vergunning.

De reden dat er op dit moment nog geen insteekkaart is, komt doordat bijna niemand een TV gebruikt die geschikt is voor de standaard H.265/HEVC. Deze TV's worden pas sinds ongeveer een jaar verkocht in de winkels. De meeste UHD (4K) TV's hebben nog de standaard H.264. Op deze (en oudere) TV's moet je dus wel een settopbox gebruiken. KPN heeft aangegeven dat in de toekomst er mogelijk een insteekkaart gaat komen. Maar op dit moment is dat zinloos, omdat de meeste klanten daar gewoon niet klaar voor zijn. Vergeet ook niet, dat veel klanten Digitenne bekijken op de camping of in een slaapkamer. Daar staat zelden een ultramoderne TV.

Na de omwisseling ga je altijd gebruik maken van een settopbox-ontvanger. KPN levert twee verschillende ontvangers, een ZTE en een Rebox. Beide ontvangers werken op dezelfde wijze.

3 reacties

Reputatie 7
Badge +13
Noordzee schreef:


De reden dat er op dit moment nog geen insteekkaart is, komt doordat bijna niemand een TV gebruikt die geschikt is voor de standaard H.265/HEVC. Deze TV's worden pas sinds ongeveer een jaar verkocht in de winkels. De meeste UHD (4K) TV's hebben nog de standaard H.264. Op deze (en oudere) TV's moet je dus wel een settopbox gebruiken. KPN heeft aangegeven dat in de toekomst er mogelijk een insteekkaart gaat komen. Maar op dit moment is dat zinloos, omdat de meeste klanten daar gewoon niet klaar voor zijn. Vergeet ook niet, dat veel klanten Digitenne bekijken op de camping of in een slaapkamer. Daar staat zelden een ultramoderne TV.En daar ben ik het dus niet mee eens. H.265/HEVC is nu al de nieuwe standaard voor tv's en tuners. Maak het alsjeblieft mogelijk gebruik te maken van een CI+ kaart... de keuze is aan de abonnee. De reden dat ik gestopt ben met Digitenne is omdat ik wel een ontvanger heb die geschikt is (en daar zijn er inmiddels heel veel van) maar ik kan nu slechts gebruik kan maken van de NPO zenders.
Reputatie 4
Badge +3
Ik vind dit eerlijk gezegd ook onzin, en al zijn er er dan mischien wel niet veel TVs met HEVC/DVB-T2, er zijn in ieder geval genoeg losse HEVC/DVB-T2 ontvangers te vinden waar een CI+ module inkan. Verder zal dit aantal alleen maar gaan toenemen.

Het hele argument tegen een STB ontvanger (of CI+ in de TV) is natuurlijk ook kul, KPN dwing nu zelf een STB in huur af. Eigen STB naast TV, of die van KPN? Wat is het verschil? Voor degene die graag met 1 afstandbediening willen zappen zal het in deze weinig verschil maken.

Ik ben ervan overtuigt dat dit gewoon een geld kwestie is en/of een eis van auteursrecht eigenaren. Erg kinderachtig van KPN dat die zich daar achter probeert te verschuilen. Maar ik ben bang dat al onze klaagzangen aan dove mans oren zijn gericht.
Hiermee maakt KPN het een stuk minder aantrekkelijk om digitenne te nemen voor mensen met campers, caravans, pleziervaart etc.
Willen ze nu verliezen van IPTV?
Ik zou zeggen: neem een data abonnement en ga voortaan via internet tv kijken.
Jammer, ik zou liever een tv gebruiken met insteekkaart, maar ga nu zoeken naar een iptv abonnement.
Is een investering, maar dan kan niemand meer bepalen welke apparatuur je nodig hebt!
Daaahaaaaaggg KPN.

Reageer