Beantwoord

Welke DVB T2 Hevc 265 ontvanger is geschikt voor FTA NPO1, 2 en 3 ontvangst

  • 26 oktober 2018
  • 76 reacties
  • 42529 keer bekeken

Als beheerder van het ongecodeerde signaal van NPO1, 2 en 3 en de lokale zenders (FTA) richt ik mijn vraag tot u.
Sinds de omzetting van DVB-T naar DVB-T2 met Hevc compressie is mijn Rebox ontvanger ongeschikt geworden. om de genoemde zenders vrij, dus zonder abonnement, te ontvangen. Ik wil graag weer FTA de genoemde zenders ontvangen en ontkom er niet aan om een nieuwe ontvanger te kopen. De vraag is alleen: welke. Aangezien KPN deze informatie niet nadrukkelijk communiceert stel ik deze vraag maar op dit forum.

Graag ontvang ik een overzicht van ontvangers die geschikt zijn om het nieuwe signaal te ontvangen én die in de handel te koop zijn én waar geen abonnement voor nodig is.
icon

Beste antwoord door PeterG 26 oktober 2018, 14:53

Daar heb ik een artikel aan gewijd op mijn site:
https://breedbeeldweetjes.wordpress.com/dvb-t2-in-nederland-welke-ontvanger-is-geschikt-voor-het-gratis-npo-pakket/
Bekijk origineel

76 reacties

Reputatie 7
Daar heb ik een artikel aan gewijd op mijn site:
https://breedbeeldweetjes.wordpress.com/dvb-t2-in-nederland-welke-ontvanger-is-geschikt-voor-het-gratis-npo-pakket/
Dank Peter, ik had je artikel al gevonden. Zeer nuttig! Ben echter benieuwd met welke lijst KPN gaat komen...

Mag ik je nog een vraag stellen nav je lijstje peter?
Over de XORO 7615, die heeft helaas geen scart. En Scart is de verbinding die ik (moet) gebruiken. De XORO 7619 en/of 7620 hebben wel scart. Denk je dat die ook geschikt zijn voor het vrije/ ongecomprimeerde digitenne signaal?
Reputatie 7
Badge +11
Ben echter benieuwd met welke lijst KPN gaat komen...Ik ook, maar daar kun je lang op wachten ben ik bang voor.

In dit geval zou je kunnen overwegen om een HDMI naar analoog (scart) omzetter te gebruiken.
En eens zien wat men in duitsland zoal gebruikt, daar is veel te doen op dit gebied.
Maar daar mee wil ik niets af doen aan het werk van PeterG. ik ga me tzt ook eens verdiepen in een FTA ontvanger.
Ook het (onder) zoeken waard, zoek eens met : dvb-t2 wifi
Hier een idee van mij wat dus blijkbaar idd al bleek te bestaan :
https://forum.kpn.com/digitenne-12/dvb-t-ontvanger-in-2-delen-voorstel-428781
Reputatie 7
KPN zal mijns inziens niet met een lijstje voor FTA ontvangers komen. Hooguit de NPO zal daarmee kunnen komen. Die zijn verantwoordelijk voor de etheruitzendingen. KPN doet dat technisch in hun opdracht.
Voor het Digitennepakket van KPN levert KPN zelf al de énige geschikte ontvanger.

De XORO 7619 heeft scart en is te koop via Bol.com. (die zal ik ook nog toevoegen, uiteraard is mijn lijst nooit helemaal volledig)
Ook de 7620 (duurder) is bij Bol te krijgen en heeft scart.
Jammer van de scart, dan kan je straks niet volledig 'genieten' van de HD kwaliteit.
Reputatie 7
Badge +23
De XORO 7619 heb ik hier al draaien op de nieuwe DVB-T2 H.265. Ik kan je bevestigen dat de ontvanger prima werkt. Ook ik heb speciaal die ontvanger gekozen vanwege de SCART-aansluiting.

Via Amazon.de heb ik die ontvanger gekocht voor slechts 27 Euro incl. verzendkosten.
Heren, fantastisch, ik weet wat ik kan kopen.
Ja ik weet dat ik met Scart geen HD kan krijgen. Echter, de TV die ik heb is een beetje een speciale (B&O). (Tip: koop nooit een B&O...maar dat terzijde....)
Ik denk dat ik de 7619 ga aanschaffen omdat Noordzee bevestigd dat dit met het nieuwe signaal werkt.
Ten slotte Peter, zoals gezegd, ik stel het zeer op prijs dat je uberhaupt zo'n lijstje hebt opgesteld en naar buiten brengt.Met betrekking tot het lijstje dat wellicht wel of niet verschijnt door KPN als beheerder van de techniek. Volgens mij heeft de rijksoverheid de wettelijke plicht om NPO1, 2 en 3 gedecomprimeerd beschikbaar te houden ivm rampenzender etc. De voorlichting om het zomaar eens te noemen is bedroevend. Van een commerciele partij als KPN snap ik dat. Die doen misschien bewust alles overkomen alsof de genoemde zenders niet vrij zijn te ontvangen.
Echter, ik denk dat zij (KPN) als gedelegeerde uitvoerder ook een zekere zorgplicht heeft om over FTA iets te melden. Ik ben namelijk in feite ook, zij het indirect een klant want afnemer van het signaal dat KPN beheert. Maar goed, misschien is dit forum niet het meest geschikt om daarover van gedachten te wisselen en is een bericht aan de politiek een effectievere wijze om een en ander in beweging te laten komen. De ultieme oplossing en dan niet alleen met betrekking tot FTA etc. is een tweede marktpartij van digitenne signalen. Maar dat is zo mogelijk een nog verder van ons TV bed verhaal,

In ieder geval, ik ben blij met de concrete antwoorden die in de praktijk blijken te werken..
Reputatie 7
Badge +11
Bij een TV reparatie afdeling werd B&O omgedoopt tot brengen & ophalen 😕
Reputatie 7
Tip: koop nooit een B&O
Helemaal mee eens. Kreeg ooit een B&O niet eens op een andere ingang; ingewikkeld.
Maar dus nu ook de 'kans' om een nieuwe tv te kopen??? (ben je van die B&O af 😉
Reputatie 7
Badge +23
Op Bol.com is de ontvanger ruim twee tientjes duurder. En het duurt ook nog is 1 tot 2 weken voordat de ontvanger dan bij jou is.
Via amazon.de had ik de ontvanger twee dagen later al in huis.
Toch nog een nabrander.
Heb ik nu goed begrepen dat de nieuwe DVB-T2 techniek/specificaties zoals in Duitsland is toegepast dezelfde techniek/specificaties zijn zoals KPN in Nederland nu bezig is uit te rollen?

Het is me niet helemaal duidelijk. Ik dacht een tijdje geleden te hebben gelezen dat KPN een eigen systeem had gekozen ten opzicht van andere technieken in Europa.
Reputatie 7
Badge +23
Nederland gebruikt net als Duitsland de modernste techniek : DVB-T2 met HEVC H.265
Er zijn ook landen die de oudere techniek DVB-T2 H.264 gebruiken.

Verder gebruikt Nederland 1080p, ik weet niet wat Duitsland gebruikt (780P of 1080P)

Let dus goed op wat voor ontvanger je koopt. De ontvanger moet DVB-T2 HEVC H.265 ondersteunen met 1080p. Ik zie bij Nederlandse (internet-)handelaren ook ontvangers staan, die hier niet klaar voor zijn. Bekijk dus altijd goed de specificaties!
Reputatie 7
Badge +18
Hey Tinus Channel zero, welkom op het KPN forum 🙂 Terechte vraag. De reden dat KPN geen lijst beschikbaar stelt met geschikte DVB-T2 HEVC H.265 ontvangers is dat we geen invloed hebben op de apparatuur en het bestelproces van derden. Wij zijn de uitzendende partij. Net als bij je mobiele telefoon leveren wij het netwerk. Je mag als consument een abonnement of prepaid en telefoon bij ons afnemen. Het is uiteraard niet verplicht. Je mag bij ieder andere (web)winkel je toestel aanschaffen. Je hebt het 'recht' -en wij de zorgplicht- dat jij te allen tijde het noodnummer 112 kunt bereiken. Zelfs zonder SIM-kaart 🙂

Goed dat je gebruik maakt van dit platform om meer informatie over geschikte DVB-T2 ontvangers te krijgen. Ik zie dat je vraag beantwoord is, super! Bedankt Peter, Kees en Noordzee voor de uitgebreide uitleg 🙂
Reputatie 7
Tinus. Er zijn 2 technieken om HD uit te zenden via de ether.
DVB-T2. Wordt sinds zo'n 8 jaar gebruikt in G.B. Is mpeg4 met H.264 codering. De uitzendingen hierbij zijn in 1080i50.

Sinds zo'n kleine 2 jaar bestaat DVB-T2 HEVC (ookwel H.265). Bij deze techniek nemen zenders ongeveer de helft (!) v.d. bandbreedte t.o.v. de oude H.264 techniek. Met HEVC wordt in 1080p50 uitgezonden. Net als in Duitsland.
Logisch dus dat KPN en NPO voor de allernieuwste techniek hebben gekozen.
Hey Tinus Channel zero, welkom op het KPN forum 🙂 Terechte vraag. De reden dat KPN geen lijst beschikbaar stelt met geschikte DVB-T2 HEVC H.265 ontvangers is dat we geen invloed hebben op de apparatuur en het bestelproces van derden. Wij zijn de uitzendende partij. Net als bij je mobiele telefoon leveren wij het netwerk. Je mag als consument een abonnement of prepaid en telefoon bij ons afnemen. Het is uiteraard niet verplicht. Je mag bij ieder andere (web)winkel je toestel aanschaffen. Je hebt het 'recht' -en wij de zorgplicht- dat jij te allen tijde het noodnummer 112 kunt bereiken. Zelfs zonder SIM-kaart 🙂

Goed dat je gebruik maakt van dit platform om meer informatie over geschikte DVB-T2 ontvangers te krijgen. Ik zie dat je vraag beantwoord is, super! Bedankt Peter, Kees en Noordzee voor de uitgebreide uitleg :)


Dag Nadia, dank voor je welkom. Even voor mijn begrip: namens wie spreek jij op dit forum? Ik bedoel spreek je namens KPN en geef je vanuit die hoedanigheid reacties die ook conform het beleid zijn van KPN?

En als je voor KPN werkt en als KPN van mening is geen lijst met ontvangers te communiceren., kun je dan antwoord geven op de volgende vragen:

- Aan welke specificaties moet een (nieuwe) TV ontvanger voldoen om de nieuwe techniek van het digitenne signaal te kunnen laten zien op beeld met betrekking tot NPO 1, 2, 3 en een lokale zender waarbij dit gaat zonder een abonnement van KPN?

- Mag een fabrikant een ontvanger op de markt brengen en voorzien van de aanduiding "Geschikt voor Nederlandse Digitenne DVB-T2-H.265 FTA zenders"
Reputatie 7
Je geeft zelf al antwoord over de specificatie van de ontvanger: "Geschikt voor Nederlandse Digitenne DVB-T2-H.265 FTA zenders". En ja, dat mag een fabrikant ook doen.

Overigens wordt H.265 bij een specificatie nooit zo genoemd maar HEVC. Dus: DVB-T2 HEVC is de juiste specificatie.

En oh ja, Nadia is inderdaad van KPN. Haar naam is groen, er staat moderator bij en in de avatar is er het kpn-logo in kleur.
Reputatie 7
Badge +23
Hoi PeterG,

De termen HEVC en H.265 worden door de diverse fabrikanten door elkaar heen gebruikt.
Op het doosje van mijn XORO-ontvanger staat : Supports decoding of HEVC/H.265.
(en daarnaast ook MPEG4 (ASP/H.264)
Weet jij wat ASP betekent?
Reputatie 7
Dat is een lagere videocodering binnen mpeg4:
Advanced Simple Profile. (XviD, DivX5, 3ivx... )

H.264 is een hogere. Ookwel AVC (=H.264) (Advanced Video Coding)

Nog een stapje hoger: H.265 (=HEVC)

(bron)
Reputatie 7
Badge +18
Dag Tinus dat klopt. Ik ben KPN 'groen'. Je mag dus met recht zeggen dat ik hier gekleurd ben, al doet mijn profielfoto anders vermoeden 😉 Bedankt voor je antwoord Peter. Ik heb daar niet veel nieuwe info op toe te voegen.
Reputatie 7
Badge +11
Ik kocht een XORO HRT 8730.
Eerste indruk is zeer goed !
Alle bediening handig en snel, opstarten ook snel, mooi beeld, gevoeligheid lijkt in orde, afstandsbediening reageert goed,
Er kunnen 6 FAV lijstjes gemaakt worden
Maar alleen de vrije zenders uiteraard, er kan een (klein) kaartje in, maar helaas . . . .
Leuk voor er bij dus, verder niet.
Zojuist een klein pakketje van Amazone in de bus gekregen, een HRT 7620 van Xoro. Aansluiten, scannen en klaar. Ik heb mijn FTA situatie weer terug!

Blijft erg vervelend dat er nu naast de TV een werkloze Rebox staat...Vooral het feit dat Rebox niet in staat zegt te zijn voor een insteek DVB-t2 met Hevc tuner...maar misschien is het meer een kwestie van willen. Of dat zo is, ik zal het waarschijnlijk nooit te weten komen....

Mensen die gereageerd hebben op dit topic: (nogmaals) dank!
Reputatie 7
Badge +23
Ik zie dat er weer twee tevreden gebruikers van een FTA-XORO-ontvanger zijn bijgekomen. 😎

@Tinus Channel zero : Je schrijft niets over de beeldkwaliteit. Vind je het niet geweldig om de DVB-T2 beelden in HD te kunnen bekijken?

Die oude Rebox kan je net zogoed milieu-verantwoordelijk afvoeren. Daar heb je niets meer aan.
Reputatie 7
De insteekkaart doet niks anders dan decoderen. De tuner in je televisie zal al geschikt moeten zijn voor T2 HEVC! Een insteekkaart (=CI module) is géén ontvanger. Staat los van T2 HEVC of alleen T2. Een module/insteekkaart ondersteunt alleen een versleuteling (bv Conax of Irdeto) mbt betaalde afname. DVB-T2 HEVC zal al in het apparaat (televisie) moeten zitten waar de module in gaat.

Het klopt dus dat een DVB-T2 HEVC module / insteekkaart niet door Rebox gemaakt en geleverd kan worden.
Mijn Rebox waar ik over spreek Peter, is de 8500HD PVR, een modulaire ontvanger waarmee via insteekkaarten verschillende tuners kunnen worden geplaatst en gebruikt (dual-tuner). Ik heb het dus over insteekkaarten en niet over een smartkaart o.i.d.
Ik zal wel niet helemaal begrijpen wat je me probeert uit te leggen 😉


@Noordzee: beeldkwaliteit is voldoende, dus tevreden. Bijzonder hoe ze de techniek in zo'n klein XORO kastje kunnen persen...en dan is er nog ruimte in het kastje over.
Reputatie 7
Ik dacht dat je een CI module bedoelde. Die wordt ook heel vaak insteekkaart genoemd.

Ik denk dat de rest v.d. techniek van die box niet geschikt is voor het insteken van een printplaat met T2 HEVC ontvangst. Zoals uitvoer van 1080p50 en de daarvoor nodige hdmi uitgang bijvoorbeeld. Je 8500 zal alleen een chip voor 480i (of ook 576i) aan boord hebben. En de daarvoor geschikte electronica. Zoek 'm maar op (techn. gegevens) via Google.

beeldkwaliteit is voldoendeIk heb nog nooit iemand zo 'bescheiden' over HD gehoord . . .
Ik vermoedde al dat je dat dacht.

Met betrekking tot de specs van de Rebox, mij dunkt Peter:

- HDMI Video & Audio uitgang (576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p)
- UTP/RJ45
- Y/Pb/Pr (component) HD uitgang
- CVBS (composite) Video & Audio uitgang via RCA
- CVBS, RGB, Y/C Video & Audio uitgang via TV SCART
- Optische uitgang voor Digital Audio (SPDIF)
- Software & Service update via USB & RS-232C port
- 2 interne kaartlezers en 2 Common Interface slots
- YouTube applicatie
- WebZeal internet browser

Je ziet, aan de vereisten die je noemt ligt het in ieder geval niet dat de Rebox nu schroot is geworden.

Bescheidenheid is een goede deugd...ten minste dat vind ik dan...Bovendien het zou wat zijn als het beeld niet voldoende zou zijn, dan zou de gehele overstap helemaal een bijzonderheid zijn;-) ...of zo je wilt, een overbodige en verkwistende....dat misschien deels nu al zo is als ik zo op dit forum lees, een overstap die de nodige situaties voor KPN oplevert....en dan moeten de provincies met hogere bevolkingsdichtheden nog gedaan worden.

Reageer