Sticky F.A.Q.

Alles over e-mailbeveiliging: SPF, DKIM en DMARC

  • 20 September 2018
  • 44 reacties
  • 7695 keer bekeken
Alles over e-mailbeveiliging: SPF, DKIM en DMARC
Reputatie 7
Badge +7
E-mail is één van de meest gebruikte communicatiemiddelen. Als provider doen we er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat je je mails zo veilig mogelijk kunt versturen en ontvangen. Dat gaat een stuk verder dan enkel een spamfilter te laten draaien. In dit topic lees je alles over de beveiligingsstandaarden voor e-mail: SPF, DKIM en DMARC.
Welke beveiligingsstandaarden gebruiken we?


Naast het filteren op spam voeren we nog een aantal controles uit op de mail. Dat gaat via de beveiligingsstandaarden. SPF, DKIM en DMARC. Deze controles zijn niet uit te zetten. Als er een fout wordt geconstateerd zetten wij de bewuste mail in de spambox. De mail wordt echter niet gemarkeerd als [spam]. Daardoor zijn ze makkelijk te herkennen.Aanmelden kan op dezelfde manier als mail die onterecht als spam gemarkeerd wordt. Wij kunnen echter alleen vaststellen wat de problemen zijn. Dit zijn technieken die door de verzender gebruikt worden en die door ons gecontroleerd worden. Problemen hiermee kunnen we dan ook niet oplossen. Hieronder lees je een uitleg over de verschillende technieken en wat KPN er precies mee doet.


SPF: Sender Policy Framework


Deze techniek geeft een beheerder de mogelijkheid om aan te geven vanaf welke mailserver er mails vanaf een domein mogen komen. Hoewel dit nuttig is kleven er ook nadelen aan. Denk hierbij aan het automatisch doorsturen van een mail. Als dat gebeurt is de mail niet meer verstuurd vanaf de originele mailserver. Het handmatig doorsturen van mail vanuit de inbox heeft hier geen invloed op. Omdat het vaak fout gaat is een SPF-fout op zichzelf niet iets waar KPN actie op onderneemt.

Hier lees je de technische informatie over SPF.DKIM: Domain Keys Identified Mail


DKIM beschermt je mail tegen aanpassingen onderweg. De verzendende mailserver zet een handtekening in de header van de mail. Die is gebaseerd op een aantal gegevens, plus de inhoud van de mail. De ontvanger kan de handtekening controleren om te zien of deze overeenkomt. Als het niet klopt betekent dit dat de mail onderweg is aangepast. In de praktijk is de reden vaak dat de verzender DKIM niet goed geïmplementeerd heeft. Het meest voorkomende probleem is dat de mail eerst gesigneerd word met DKIM en dat er daarna een automatische afsluiter in de mail geplaatst wordt. Gevolg hiervan is dat de mail is aangepast en dat de DKIM faalt. Ook met automatisch doorsturen gaat het soms fout, hoewel veel minder dan met SPF. Dit gebeurt vooral met automatische doorsturingen vanaf Hotmail. KPN zal bij een DKIM-fout de mail in de spam plaatsen, echter zonder de [spam] tag in het onderwerp. Wij kunnen dit niet oplossen, maar wel adviseren in wat de verzender moet aanpassen om de mail in de inbox te laten landen.

Hier lees je de technische informatie over DKIM.DMARC: Domain Message Authentication, Reporting & Conformance


Deze techniek combineert de bovenstaande technieken. Het geeft de verzender meer controle over wat er met de mail gebeurt als het fout gaat. Dat maakt deze standaard uitstekend geschikt om mails die misbruik maken van domeinnamen tegen te gaan. KPN gebruikt dit bij al haar uitgaande mail. Ook (bijna) alle banken gebruiken het. DMARC bekijkt de resultaten van SPF en DKIM en relateert dit aan het adres zoals de email client dit weergeeft. Zowel SPF als DKIM doen dit niet. Zodra één van de twee checks goed gaan wordt de mail als legitiem beschouwd (DMARC aligned). Indien beide checks fout gaan bepaalt de afzender, via het DMARC record, wat er met de mail moet gebeuren. Als er nog getest wordt, kan er aangegeven worden dat DMARC resultaten genegeerd moeten worden. Anders kan bepaald worden dat de mail in de spam moet komen of zelfs helemaal geweigerd moet worden. DMARC biedt ook de mogelijkheid om een rapport te ontvangen over mail waarbij het fout is gegaan, waardoor verzenders eventueel aanpassingen kunnen doen. KPN controleert DMARC maar zal de mail niet weigeren, ook als DMARC dit aangeeft. Wij plaatsen de mail in zulke gevallen in de spambox zonder de [spam] tag. Ook hier kunnen wij niets oplossen, maar wel adviseren.

Hier lees je de technische informatie over DMARC.Hoewel dit allemaal vrij hoog over is, kan ik (bijna) alle technische vragen beantwoorden over dit onderwerp. Schroom niet om vragen te stellen!

44 reacties

Hallo, Dank voor dit uitgebreide artikel.

Is het ook mogelijk om uitgaande mail van een afzender door de dmarc policy (van de ontvangende partij: gmail) heen te krijgen, wanneer de afzender niet overeenkomt met de kpn mailserver?Zie mijn vraag hier: https://forum.kpn.com/e-mail-10/dmarc-voor-smtp-server-463746

Ik hoor het graag.
Reputatie 4
Badge +2
Misschien een idee om ergens op de gebruikerspagina's van KPN dit soort info toegankelijk te maken? Dit verhaal gaat de diepte in maar er zijn veel onderwerpen die voor eindgebruikers nuttig zijn die hier https://www.kpn.com/service/internet/e-mail.htm niet te vinden zijn. En niet alle eindgebruikers (vooral als ze niet al te vaardig zijn met hun PC) zijn lid van het forum!PS het spamfilter kan al een tijdje niet meer uitgezet, misschien bovenstaande tekst aanpassen?
Reputatie 7
Badge +30
Ha @AndreWrdn, dank voor je bericht! Ik heb het stukje over het spamfilter eruit gehaald, dat is inderdaad niet meer van toepassing. Voor wat betreft de inhoud: dit is zo specifiek voor een bepaalde doelgroep, dat we er bewust voor kiezen dit niet op de website te zetten. Vooral eindgebruikers die, zoals jij aangeeft, niet al te vaardig zijn met een PC, willen 'gewoon' dat het werkt en zijn veelal niet op zoek naar zulke technische informatie.
Reputatie 4
Badge +2
Voordeel van het plaatsen van informatie (zowel globaal als diepgaad) op één centrale plek is dat dat het zoeken minimaal maakt. Gebruik het forum voor de daarna dieper gaande discussie, maar (als voorbeeld) het versturen naar abuse van niet correcte spam gedefinieerde mail zou ook voor een eindgebruiker interessant zijn, net zoals het feit (bijvoorbeeld) dat mail opgezegd kan worden bij serieuze verzenders en niet door de ontvanger als spam bij kpn moet worden gemeld!

Louis de Bot, Kan ik de time out tijd zelf verzetten of aanpassen? Te pas en te onpas verschijnt het bericht “Sessie verlopen” en ben je al je werk van een nieuw bericht waar je aan zit te werken gewoon kwijt. Grote ergernis is dit. Soms verschijnt het bericht al na drie minuten!!!!

Reputatie 7
Badge +20

Hallo @Louis de Bot , je plaatst dit in een oud (niet gerelateerd) topic. Gaat het soms over de nieuwe webmail? Het is inderdaad mogelijk om de time-out periode aan te passen (tot max. 30 minuten).

Ga naar instellingen (⚙️) en dan “Beveiliging” en dan “Automatisch afmelden”. 

Reputatie 7
Badge +9

Vraagje: gelden deze beveiligingsstandaarden voor alle servers van KPN (o.a. @kpnmail, @kpnplanet, @planet, @wxs, @hetnet etc.)?

Piet.

Reputatie 7
Badge +7

Inbound word het gechecked, outbound hebben wij enkel een DMARC policy actief op kpn.com.

Wel worden de kpn klant domeinen DKIM gesigned.

Reputatie 7
Badge +9

@Dennis ABD Dank voor je antwoord.

Ik concludeer hier dus uit dat er geen verschil is tussen de verschillende mailservers van KPN (zie mijn eerdere posting). Elders op dit forum werd namelijk beweerd dat SPF alleen werkte op @kpnmail.nl, niet op andere onder andere @planet.nl.

Piet.

Reputatie 7
Badge +7

Dat is inderdaad niet correct. De maatregelen zijn gelijk over alle kpn klant domeinen, inclusief Telfort. Voor XS4All is het (nog) wel anders. Wat zij precies doen durf ik niet te zeggen.

ik krijg emails van sommige instellingen waar ik op kan reageren. helaas zijn de vakken waarop ik moet reageren doorgestreept. hoe komt dat en wat kan ik eraan doen?

marvrie

Reputatie 7
Badge +30

Ha @marvrie, welkom! Kan je misschien een screenshot plaatsen van wat je dan ziet? Ik begrijp denk ik niet helemaal wat je bedoelt. Zie je dit in de webmail of in een e-mailprogramma/e-mail app.

Badge

Dan is er hoop voor mij, @Dennis ABD 

Zou je met een scheef oog naar Scherm blijft leeg bij ophalen mail | KPN Community willen kijken?
Het was een reactie op een andere topic (vandaag de nietszeggende kop) , maar de omschrijvingen waren bij de initiële poster hetzelfde met mijn vaststellingen als ondersteuning.
Daarna is mijn toevoeging verzelfstandigd en een eigen leven gaan leiden.

 

Mail vanaf mijn werk adres wordt sinds kort geweigerd door mijn privé telfort adres. Ik krijg deze melding; “Uw bericht is geweigerd vanwege beveiligings- of beleidsinstellingen in telfort.nl.” De mail verschijnt ook niet in mijn spam box. Hoe kan ik dit oplossen?

Mvg,

Rob Out

Reputatie 7

Heeft de mailprovider van jouw zakelijke mail recent SPF, DKIM danwel DMARC geïntroduceerd?

Heb je een screenshot van zo'n melding.

 

 

Reputatie 7

Ik ben bang dat er problemen zijn met de SPF, DKIM en/of DMARC instellingen van jouw domein.

Dat kan je controleren via deze pagina.

Neem contact op met jouw mail provider.

“Neem contact op met jouw mail provider.”

Daarom zit ik op deze forum.

Reputatie 7

Nee, je moet contact opnemen met de provider van het emailaccount waarmee je de mail verzendt. (privatehost.nl)

Ok, bedankt.

Besten,

Ik heb exact hetzelfde als hierboven door Rout242 gepost, met dit verschil dat ik bij planet zit . Sinds afgelopen zaterdag kan ik sommige berichten niet meer versturen , maar geeft de persoon naar wie ik wilde versturen ook aan dat hij geen berichten meer naar mij gestuurd krijgt. Heb ik zelf vanuit werkmail geprobeerd en klopt: ik krijg zelf dus ook geen bericht naar mijzelf gestuurd, Althans, als ik de ander meeneem. Stuur ik uitsluitend vanuit mn werk een testmailtje naar mijzelf naar plant, dan komt dit wel aan. 

Hoop dat iemand mij op weg kan helpen? alvast veel dank. MarM

Reputatie 7
Badge +19

@Marianne M. , Gebruiken de persoon die jou probeert te mailen en jouw werkmailadres dezelfde mailprovider? Daar lijkt het bij Rout242 in te hebben gezeten namelijk. 
Krijgen jullie ook een foutmelding te zien?

Hi @Thomas dank voor je reactie…. Hmmm…. ben digibeet helaas…. Bedoel je met ‘zelfde provider’ ook planet? Niet waarschijnlijk denk ik. Of misschien gebruikt mijn werk wel KPN (grote mbo instelling)

Heb gisteravond wel eea nog even ‘uitgeprobeerd’. Het lijkt te zitten in ‘iets’ mbt mail van of naar NSO/CNA (Opleidingsinstituut). een docent van NSO/CNA kan mij plots niet meer op planet bereiken, wel op werkmail (mboRijnland).

Nu heb ik vanuit mijn werkmail zijn bericht geprobeerd door te sturen, rechtstreeks naar mijn planet . Lukte mij ook niet! Maar als ik een willekeurig ander bericht uit mn werk-mailbox doorstuur naar mijn planet, of een leeg nieuw email stuur naar mijn planet, dan lukt het wel en is er geen probleem.

(Tot afgelopen zaterdag heb ik nooit problemen met mailverkeer met NSO/CNA gehad.)

geeft dit iets meer beeld?

HG

Reputatie 7
Badge +17

Dit geeft inderdaad een beter beeld van de situatie. Het lijkt erop dat of het e-mailadres van de andere persoon of de inhoud van de e-mail tegengehouden wordt door het spamfilter. Ik stuur je even een privébericht!

Reageer