Vraag

Hoe kan er maandelijks een Lightroom abonnement worden afgeschreven?

 • 21 September 2023
 • 9 reacties
 • 69 keer bekeken

Goedenmorgen,

 

ik ben een aantal maanden geleden achtergekomen dat jullie elke maand 10 euro afschrijven voor een abonnement op lightroom. Ik heb alleen helemaal geen actief account op light room, nooit gehad ook. Kunnen jullie aan mij verklaren hoe dit zit?

 

met vriendelijke groet,

 

Dominique Huizinga  


9 reacties

Reputatie 7
Badge +19

@Dominique89 Hoi Dominique, dat is een goede vraag. Vanuit KPN bieden we geen Lightroom abonnement aan. Ik vermoed dat je 'm als online aankoop op de factuur ziet staan.

Het is inderdaad mogelijk om abonnementen via je KPN factuur te betalen. Dat noemen we KPN Pay. Deze betalingen/abonnementen kunnen wij niet voor je aanzetten of activeren. Je kunt het alleen zelf zo'n abonnement aanzetten met betaling via je factuur. Kan een gezinslid of iemand anders thuis het aangezet hebben? 

Je leest in onderstaand artikel alles over KPN Pay, ook hoe je het kunt uitzetten en eventueel blokkeren:

 

Hoi Alexandra,

 

nee dat is niet mogelijk, maar ook dat staat niet aan dus wat moet ik nu doen dan? Ik begrijp niet hoe dit kan.

Reputatie 7
Badge +28

Hallo @Dominique89 ,

Het gaat hier om online aankopen. 

Als het een aankoop via een appstore (playstore) betreft, zorg dan dat het betalen via jouw KPN factuur daar niet als optie opgenomen is.

Zie deze pagina.

 

Aanvulling : 

Bij elke factuur zit een specificatie en daarop is elke aankoop apart terug te vinden met de naam van de (app)store, specificatie van de aankoop (naam of transactie kenmerk), aankoopbedrag en aankoopmoment. Ook is de recente aankoopgeschiedenis terug te vinden in de (app)store:
Ik weet niet van welke (app) store je gebruik maakt, dus ik leg het uit voor Android en iOS (als je gebruik maakt van een tablet, raad ik je aan om daar ook de stores te controleren):
 

Online aankoop beheren in Android:

Belangrijk: Als je de app verwijdert, wordt je abonnement niet opgezegd.

 1. Open de Google Play-app.
 2. Tik rechtsboven op het profielicoon.
 3. Tik op Betalingen en abonnementen en dan Abonnementen.
 4. Selecteer het abonnement dat je wilt opzeggen.
 5. Tik op Abonnement opzeggen.
 6. Volg de instructies.

Tip: Als je een abonnement hebt bij een app en de app uit Google Play wordt verwijderd, wordt je toekomstige abonnement niet automatisch opgezegd. Je moet de opzegging apart doen. Je krijgt geen terugbetaling voor eerdere abonnementen.

Bron: Google support


Online aankoop beheren in iOS (iPhone, iPad of iPod touch)

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Tik op uw naam.
 3. Tik op 'Abonnementen'.
 4. Tik op het abonnement dat u wilt beheren. Wordt het abonnement dat u zoekt niet weergegeven?
 5. Tik op 'Annuleer abonnement'.

Bron: Apple support


Goed om te weten: het kan zijn dat de aankopen buiten de (app)store om gegaan zijn, op de factuur kun je terugvinden via welke aanbieder de aankoop gedaan.

 

 

Twee extra tips in verband met oplichting:  ( nu niet aan de orde) 

Als het een zogenaamd SMS abonnement betreft, zet die dan stop en blokkeer jouw telefoonnummer voor dergelijke betaalde sms-diensten.

Dit kan je doen via https://payinfo.nl.

 

Ben je opgelicht via instagram? Dat gebeurt de laatste tijd ook geregeld. : 

Zet de tweestapsverificatie in Instagram ook aan.
Te vinden onder instellingen-beveiliging 

Hoi, 

zowel bij KPN als bij mijn telefoon staat het niet aan.

dus hoe kan dit nu worden opgelost, ik kan het niet aan of uitzetten want ik heb hier niks aan gedaan.

 

 

Reputatie 7
Badge +19

@Dominique89 Ik heb je gegevens erbij gepakt. Ik zie inderdaad het abonnement op Lightroom op jouw factuur staan, deze is blijkbaar via de Microsoft store aangezet volgens de details van de factuur. Je kunt terecht op de support pagina van Microsoft voor de bestelgeschiedenis van de Microsoft store en je kan daar contact met Microsoft opnemen als je er niet uit komt met stopzetten van het abonnement. 

Goedemiddag Alexandra,

 

dat heb ik al gedaan, in de afgelopen drie jaar (tot zover kunnen ze terugkijken) heb ik geen afgesloten abonnementen en valt er dus ook niks af te sluiten, zie screenshot. Ik weet niet wat ik nu moet doen. 

 

Reputatie 7
Badge +7

wellicht een ander adobe id gebruikt? 

 

En wat zie je in de microsoft store? Is Lightroom uberhaupt een app (pc, mobiel) waar je wat mee gedaan hebt, ooit willen uitproberen oid?

Nee helemaal niks, daarom.. ik snap het niet meer, ander account zie ik ook niks van terug.

Reputatie 7
Badge +19

Wat rot @Dominique89 😥 Ik zou het heel graag zelf voor je uitzetten of oplossen, maar doordat dit geen KPN dienst is, kan ik dat helaas niet.

Ik raad je daarom toch aan om nog eens contact op te nemen met Adobe, omdat Lightroom van Adobe is. Zij moeten dit abonnement voor je kunnen opzoeken en vervolgens stopzetten. Mogelijk kunnen ze dat doen op basis van de gegevens in je factuur, daar staan de bijbehorende betalingsgegevens. Ik zou denken dat ze daarmee ook dat abonnement moeten kunnen vinden en vervolgens opzeggen.

Reageer