Apple TV ITV App - De Oplossing ! -

  • 13 January 2021
  • 40 reacties
  • 5963 keer bekeken

Reputatie 4
Badge +2

Goededag,

 

Als ICT specialist werk ik al sinds 1982 met computers, alle versies van Windows al voorbij zien komen en sinds ik weet wat daar onder de “ motorkap” draait overgestapt naar Apple en geen seconde spijt van gehad. Dat om mijn positie in deze even duidelijk te maken ;)


Nu over de problemen en de oplossing.

Probleem : KPN ITV 

Als provider bediend KPN de massa en graag zoveel mogelijk klanten met hun verbindingen en hun daarop geboden diensten over deze verbindingen. Diensten zoals TV (4K/HD), streaming en meer worden thans aangeboden via het veel bediscussieerde “ Arris “ TV ontvangst systeem met al zijn problemen en eigenaardigheden. Enkele problemen die in het forum genoemd worden :

  • Ontvangst kwaliteit ( beeld kwaliteit ) 
  • Slechte software ( haperend/ uitval / etc ) 
  • Incompatibiliteit met moderne systemen ( Geen HDMI-CEC )
  • HDR implementatie onjuist
  • Problemen met Afstandsbediening
  • Netwerk issues 

Er zijn nog veel meer problemen te noemen waar dit forum vol mee staat.

 

Apps
KPN heeft diverse Apps die het heeft ontwikkeld en zelfs een aparte ITV website.

In deze heeft KPN overduidelijk een voorliefde voor Android gebaseerde applicaties, zowel in de Apps als in de ondersteuning van Smart-TV’s omdat Android gebaseerde systemen draaien op veelal Open Source software zoals afgeleiden van Android, wat op zich ook Open Source software is.

Hoewel Open Source een goede basis kent en er heel veel goede zaken uit voort komen, is privacy een issue en is eens te meer gebleken dat Android Apps in de Google Play store gezet worden zonder enige controle van functionaliteit, privacy en meer. Kortom, een Android App is leuk en door iedereen te programmeren, maar kan ook daardoor instabiliteit veroorzaken. Reden te meer om een bredere basis te vinden die wel gecontroleerd wordt.

Apple
Apple is verre van perfect, dat geldt voor alle grotere tech bedrijven, maar sommige zaken doen ze wel erg goed. Kijk naar het aantal tevreden iPhone gebruikers en - wat ook veel zegt - het feit dat KPN vanaf het begin van de iPhone hier groot op in zette met aan de iPhone aangepaste dienstverlening. Apple heeft KPN dus al veel inkomsten gebracht, hoe je het ook bekijkt.
Echter Apps voor Apple devices moeten door de Apple wizards onderzocht worden op hun functionaliteit...daar zitten dus kosten aan om een App in de App store te krijgen, bij Android is dat veelal gratis omdat er dus geen controle is.

Apple TV

De Apple TV is een van de devices die - doorgaans rond de 150 Euro - aan te schaffen is voor allerhande gebruikers en welke eenvoudig op elk TV toestel met HDMI is aan te sluiten. Het toestel kan tot 4K beelden verwerken, koppelen met andere devices, kan zelfs overweg met Android toestellen en zou - mijns inziens - het hele probleem met de Arris TV ontvangers oplossen.

Door in te zetten op deze devices zou KPN een enorme besparing kunnen realiseren op de aanschaf en het onderhoud aan de Arris TV ontvangers die verre van perfect zijn.

Implementatie
Het enige wat er eigelijk voor een App nodig is, is dat deze beschikt over een lijst met URL’s welke de diverse zenders vertegenwoordigen, want dat is de methode die via IPTV wordt gebruikt, je kijkt feitelijk naar een soort webstream van MPEG data. ( Kort gezegd ) .

Dat dit mogelijk is hebben de diverse Apps die er al zijn voor Android gebaseerde systemen al bewezen. Daarnaast kan men volstaan met het abonnementsnummer en additionele checks om ervoor te zorgen dat de kijker wel echt een klant is. Daarentegen zullen zou men eenvoudig een controle bij de server neer kunnen leggen die ervoor zorgt dat alleen binnen het eigen KPN netwerk spectrum ( IP Adressen ) men deze dienst kan gebruiken, die techniek is er…

IK stel dan ook voor dat KPN gaan inzetten op het aanbieden van Apps die werken op Apple TV en andere populaire mediaspelers in plaats van zich te specialiseren op slechts 3 TV merken ( Samsung, Philips, LG ) die allen Android gebaseerde OSsen gebruiken.

In tegenstelling tot hetgeen men “ denkt te weten “ bij KPN is er een behoorlijk grote basis aan Apple TV gebruikers in Nederland die op deze manier bediend zouden kunnen worden. Dat zou een flinnk aantal onnodige Arris kastjes kunnen schelen en dus minder support, etc, etc.

Ik hoop dat KPN echt eens meeleest en niet alleen een vriendelijke moderator laat reageren met “ Daar wordt naar gekeken “ want dat is een dooddoener die we al teveel gezien hebben in dit forum en die veelal nergens op gebaseerd blijkt te zijn omdat er niets van komt.

 

Dit verhaal is mijn persoonlijke mening en niet iedereen zal die delen. 

Een tot dusver redelijk tevereden maar ook wel redelijk gefrustreerde KPN klant.

Peter


 


Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.

40 reacties

Reputatie 6
Badge +7

Och cijfers geven heel iets anders aan hoor.

 

Weet je bijvoorbeeld hoeveel Apple TV’s er in Nederland worden gebruikt?

Reputatie 4
Badge +2

Och cijfers geven heel iets anders aan hoor.

 

Weet je bijvoorbeeld hoeveel Apple TV’s er in Nederland worden gebruikt?

In 2016 en 1017 zijn er gezamelijk rond de 100.000 verkocht, recentere cijfers kan ik zo gauw niet vinden. De reden voor deze lage cijfers t.o.v. bijvoorbeeld Smart TV’s ( 700.000 + ) is het ontbreken van Apps die het uiteraard logischer maken om een apparaat zoals de apple TV aan te schaffen. De ChromeCast heeft met zijn 600.000+ in diezelfde periode een hogere score qua aanschaf, maar daarbij moet ook het prijsverschil in acht worden genomen. Ik heb zelf geen ervaring met de ChromeCast devices, maar weet van een Apple TV dat deze makkelijk 5 jaar of langer mee kan gaan doordat de ondersteuning van Apple op hun devices qua software veel langer loopt dan die op Android devices. Bij Andriod devices komt het ook voor dat er helemaal geen updates beschikbaar komen omdat de fabrikant op een andere versie van de software is overgestapt waardoor het apparaat dus nutteloos verouderd in een bak op zolder ligt.


Ik denk dat dan ook de verkoopcijfers alleen geen goede basis zijn voor een vergelijk, maar dat gebruikscijfers ( hoeveel worden er 2 of 3 jaar na aankoop nog actief gebruikt ) meer zegt over de dekkingsgraad en het potentieel ervan. Die cijfers zijn echter voor mij onmogelijk om te verzamelen, alleen Apple kan daar inzage in geven omdat zij weten hoeveel van hun devices actief zijn.

In de US is het een heel ander verhaal, daar staan de providers in de rij om hun diensten op dat platform aan te bieden. 

Daarnaast is mijn betoog gericht op het mogelijk maken van keuze voor klanten, dus dat ik als klant kan kiezen of ik een Arris ontvanger wil of middels een ander device wil kijken. Die keuze heb ik nu niet als ik geen Android device gebruik/heb. Kortom, KPN is teveel gericht op hun eigen gemak door alleen voor Android gebaseerde devices te kiezen.

Dat gezegd hebbende is er wel een ITV App voor iOS, die - volgens wat ik begrijp van Apple - tegenwoordig zonder veel moeite omgezet kan worden naar tvOS waardoor deze zelfde app op de Appe TV gebruikt kan worden en voor velen een probleem ( zoals o.a. HDMI-CEC) zou oplossen.

 

Peter

Reputatie 7
Badge +20

Hi @MusicIsMyLife. Ik snap wat je wilt. Wie weet? Ik durf het niet te zeggen. 

Reputatie 1

Kan niet wachten! Want de dooddoener met AirPlay is natuurlijk geen alternatief. 

Mmmhhh…. de Ziggo Go TV App voor de Apple TV heeft ook een hele tijd geduurd.
Toch was er wel wat informatie hier en daar… op z’n minst dat er interesse was en een team die er aan werkte. Bij KPN heb ik nog helemaal niets gezien als het om de Apple TV app gaat.

Reputatie 1

Klopt, maar die is er al wel een paar jaar. Ik denk niet dat KPN dit ooit gaat aanbieden. Ze verdienen liever op de verhuur van hun eigen tv ontvangers. Daar heb ik overigens best begrip voor maar communiceer tenminste transparant. 

Reputatie 7

Klopt, maar die is er al wel een paar jaar. Ik denk niet dat KPN dit ooit gaat aanbieden. Ze verdienen liever op de verhuur van hun eigen tv ontvangers. Daar heb ik overigens best begrip voor maar communiceer tenminste transparant. 

Ik hoop dat jullie begrijpen dat de kwaliteit helemaal niet bepaald wordt door het device waarop een app beschikbaar gesteld wordt maar door de back-end. De beeldkwaliteit en functionaliteit van de smart-TV apps is op elk platform (Tizen, WebOS en Android TV) precies hetzelfde en ook een eventuele app Apple TV zal precies hetzelfde functioneren en precies dezelfde beeldkwaliteit tonen.

Dat gezegd hebbende hoop ik dat we voor eens en voor altijd op kunnen houden met de discussie of en zo ja wanneer er een smart-TV app voor Apple TV gaat komen. Ik snap niet dat er mensen zijn die genoegen willen nemen met de erbarmelijke beeldkwaliteit en de beduidend mindere functionaliteit.

Ja, ik heb de smart-TV app op mijn Sony Android televisie staan maar geen haar op mijn hoofd die ook maar een seconde zal overwegen die app te gaan gebruiken.

Ik ga namelijk voor kwaliteit.

Reputatie 1

Er heeft niemand geklaagd over beeldkwaliteit, en je hebt gelijk, dat heeft vrijwel niks te maken met de manier waarop de stream afgespeeld wordt. Mede met de simpele reden dat de TV aanbieders gemiddeld genomen überhaupt nog geen 4k aanbieden. 

Wat je bedoeld met ‘minder functionaliteit’ en ‘erbarmelijke beeldkwaliteit’ kan ik niet thuisbrengen, je lijkt geen Apple TV gebruiker(?). Mocht je bedoelen dat streams via een app op een lagere kwaliteit worden gestreamd, dat zou een keuze zijn van de aanbieder. Anno 2022 zie ik echter geen reden om dat te downscalen. Zeker niet met het XGS PON netwerk wat nu bijna overal ligt. 

De reden dat ik graag een Apple-TV app zou willen zien is omdat ik weg wil van het hele IGMP verhaal wat nu het geval is met de ontvangers van KPN. Door de keuzes van KPN word ik verplicht om drie extra energieslurpende apparaten op te nemen in huis (Modem (ivm IGMP) + tv ontvangers).

Daarbij vind ik de gebruiksvriendelijkheid van die ontvangers op schaal 1-100 bijna 0. En dan ga ik nog even niet beginnen over de zoveelste afstandsbediening… Ja ik weet dat er universele afstandsbedieningen bestaan, maar als KPN meer vrijheid zou bieden is dat een overbodige uitgave.

Om af te sluiten; het heeft niks met kwaliteit te maken. Maar alles met welke voorkeuren een gebruiker heeft. En zoals ik in mijn vorige bericht al aangaf. “Nee” is ook een antwoord, maar het enige wat ik al jaren lees is ‘dat het er mogelijkerwijs ooit wel komt’. 

Reputatie 7

Wat je bedoeld met ‘minder functionaliteit’ en ‘erbarmelijke beeldkwaliteit’ kan ik niet thuisbrengen, je lijkt geen Apple TV gebruiker(?). Mocht je bedoelen dat streams via een app op een lagere kwaliteit worden gestreamd, dat zou een keuze zijn van de aanbieder.

Er is maar één back-end voor de iTV apps van KPN en al die apps krijgen dus precies dezelfde streams aangeboden. Daarmee is de beeldkwaliteit van de smart-TV apps op alle platforms dus precies hetzelfde. Ook het casten van een uitzending via een Chromecast maakt gebruik van dezelfde TV streams. En als de beeldkwaliteit op een Tizen/WebOS/Android televisie (in vergelijking met een TV ontvanger) erbarmelijk is, dan zal dat bij een Apple TV zeer zeker ook het geval zijn.

 

Anno 2022 zie ik echter geen reden om dat te downscalen. Zeker niet met het XGS PON netwerk wat nu bijna overal ligt. 

Ook dit is weer een denkfout. Ja, de bandbreedte van jouw aansluiting is meer dan zat voor die streams, maar denk nu even aan de andere kant van de lijn, het serverpark waar miljoenen aansluitingen hun streams van betrekken.

Dat is waar IGMP multicasting om de hoek komt kijken en dat is een essentiële techniek om het netwerkverkeer op de centrale infrastructuur binnen de perken te houden.

Stel dat er duizend huishoudens aangesloten zijn en allemaal live naar dezelfde HD zender kijken met een bitrate van 7Mbps. Bij IGMP multicasting zal aan het andere eind van de lijn slechts één stream van 7Mbps verzonden hoeven worden terwijl die apps elk een eigen unicast TV stream vergen en daar is voor die duizend huishoudens dan dus al 7Gbps voor benodigd.

Extrapoleer die getallen gerust nog even naar de miljoenen abonnees en je zult tot de conclusie komen dat daarmee meer data verstouwd moet worden dan het grootste Internet knooppunt in Nederland momenteel moet verstouwen.

Misschien snap je dan ook waarom clubs als Amazon en Google dergelijke enorme stroomslurpende rekencentra nodig hebben.

Het is zo makkelijk om alleen naar het kastje in jouw woning te kijken en jouw aansluiting op Internet maar dat is nu net waar het niet om draait, de uitdaging zit in de back-end!!!

Reputatie 1

Hahah ja dat zou zo zijn als je alle ontvangers zou vervangen. Dan zou je op piekmomenten rond de 9TB/s moeten kunnen dragen. (10M die tv kijken in NL). Dat is inderdaad 1TB/s minder dan dat AMS-IX vandaag als piek heeft weggestouwd. Overigens heeft KPN 40% van de markt in handen dus je hebt het over ± 3,6 TB/s voor KPN. 

Maar dat is een berekening die hier niet van toepassing is. Als de hele wereld tegelijk 4k Netflix streams gaat kijken heb je ook een probleem, en zo kan ik nog wel 1000 scenario’s verzinnen wanneer je een probleem zou kunnen hebben. Even bij het onderwerp blijven; het gaat om het aanbieden van een optie. Andere partijen lijken het ook te kunnen, en het lijkt KPN ook niet om de bandbreedte te gaan anders hadden ze ook geen smart-tv, mobile en browser app gemaakt. 

Ik zal mijn conclusie even voor de 3e keer herhalen. Het gaat om het transparant communiceren vanuit KPN over de vraag of ze een Apple TV app ooit gaan aanbieden of niet. En indien wel, wanneer? 

Reputatie 7

Als de hele wereld tegelijk 4k Netflix streams gaat kijken heb je ook een probleem,

Klopt, als de hele wereld dat gaat doen dan is dat inderdaad een groot probleem.

We zullen dan onze CO2 doelstellingen absoluut niet halen. Maar gelukkig kijkt lang niet de hele wereld Netflix.

 

Hahah ja dat zou zo zijn als je alle ontvangers zou vervangen. Dan zou je op piekmomenten rond de 9TB/s moeten kunnen dragen. (10M die tv kijken in NL).

Je vergeet een nulletje in jouw berekening. KPN heeft zo'n 2,5 miljoen abonnees.

Bij een HD stream van 7Mbps is dat zo'n 17,5Tbps er vanuitgaande dat al die abonnees maar één televisie aan hebben staan. En als je dan de echte HD kwaliteit wilt aanbieden (de HD-"Glas" zenders) dan spreken we over 12,5Mbps per stream en dan kom je dus al op zo'n 31,25Tbps.

 

Andere partijen lijken het ook te kunnen, en het lijkt KPN ook niet om de bandbreedte te gaan anders hadden ze ook geen smart-tv, mobile en browser app gemaakt. 

KPN houdt, net als Ziggo, de beeldkwaliteit van de smart-TV app bewust op een lager peil dan via de TV ontvanger want ook zij weet dat het netwerk het niet aan zal kunnen als dergelijke apps de TV ontvangers gaan verdringen.

De meeste abonnees hebben ook het opnemen pakket en daarmee hebben ze dus feitelijk twee TV ontvangers. Hiermee wordt de het gebruik van de apps dus bewust laag gehouden.

Reputatie 7
Badge +20

Ik zal ook nog even reageren. Ik verwacht deze ondersteuning eigenlijk niet. 

Reputatie 1

Waarom verwacht je deze ondersteuning niet? Ik wil best overstappen maar heb alleen een Apple TV (met ziggo app). Als ik nu naar glasvezel wil wordt ik gedwongen om Tmobile of Online (met canal digitaal) te nemen terwijl kpn de glasvezel heeft aangelegd hier.

Reputatie 7

Waarom verwacht je deze ondersteuning niet? Ik wil best overstappen maar heb alleen een Apple TV (met ziggo app). Als ik nu naar glasvezel wil wordt ik gedwongen om Tmobile of Online (met canal digitaal) te nemen terwijl kpn de glasvezel heeft aangelegd hier.

Waarom wordt je gedwongen naar T-Mobile te gaan?

Je kunt toch gewoon een TV ontvanger op jouw televisie aansluiten?

Reputatie 1

Alles kan. Alleen heb ik nu ook een ziggo kastje maar die gebruik ik niet. Geen zin in twee kastjes en de hele tijd wisselen. Ook geen zin om via iPad alles te streamen. 
 

Zowel Tmobile, Ziggo als bijv Online (icm Canal Digitaal) bieden een prima app aan voor de Apple TV zodat je geen aparte kastjes nodig hebt. Alleen KPN niet. 

Reputatie 7

Alles kan. Alleen heb ik nu ook een ziggo kastje maar die gebruik ik niet. Geen zin in twee kastjes en de hele tijd wisselen.

Neem je dan echt genoegen met de belabberde beeldkwaliteit van de Ziggo GO app.

Ik snap oprecht niet hoe mensen zichzelf zo tekort kunnen doen. Je betaalt grof geld voor een abonnement en spoelt daarvan gewoon een groot deel direct door de gootsteen. Denk je dat ik de smart-TV app van KPN op mijn Android TV gebruik? Nee, natuurlijk niet ik wil kwaliteit.

Reputatie 1

Volgens mij betaal je bij KPN 10 euro voor tv, bij Ziggo is het ook zoiets. De rest van wat je betaald is voor je internet. Het is dus maar wat je grof geld noemt. Voor die 10 euro krijg je 70 zenders of zo.

Mijn tv is HD, dat is de Ziggo Go app ook. Ik neem dus genoegen met die kwaliteit. Het ziggo kastje is 4K maar mijn TV dus niet. Daarbij kijk ik er weinig naar, meer naar Netflix, HBO etc. Dus ja, ik neem genoegen met die kwaliteit en doe me volgens mij niet tekort. Het meeste betaal je voor je internet en ik gebruik dat ook voor andere dingen dan TV kijken. 

Maar goed, mijn vraag was of KPN ook een app ging ontwikkelen. Verder prima om mijn keuzes uit te leggen hoor. 

Reputatie 7

Mijn tv is HD, dat is de Ziggo Go app ook. Ik neem dus genoegen met die kwaliteit.

Klopt, jouw Ziggo Go app is ook HD echter geen 1080i maar slechts 720p. Hoe kan je daar nu toch genoegen mee nemen? Het kan toch niet anders dan dat je dat ziet en dat je je gaat afvragen waarom dat beeld zo slecht is.

 

Maar goed, mijn vraag was of KPN ook een app ging ontwikkelen. Verder prima om mijn keuzes uit te leggen hoor. 

Het zijn inderdaad jouw keuzes. Ik verwacht niet dan KPN een app voor Apple TV gaat ontwikkelen. KPN zet in op hoge kwaliteit kijken via de kastjes van KPN en met iets lagere kwaliteit kijken zonder kastje. Kijken via een ander kastje is niet iets waar KPN in investeert. Dat de smart-TV app voor Android TV ook te gebruiken is op bijvoorbeeld een Nvidia Shield Pro of een Chromecast Google TV is collateral damage, die app is daar niet voor ontwikkeld.

Reputatie 1

En zo zijn we weer rond. Want mijn vraag was of @Bart_Z, als KPN Moderator, wellicht er meer over kan vertellen. Dit aangezien alle andere grotere providers deze optie wel aanbieden (ondanks dat het wellicht “mindere kwaliteit” is) en de KPN helpdesk zegt dat KPN dit “op dit moment” niet kan, maar verder geen planning heeft. 

Reputatie 7
Badge +20

Het staat inderdaad voor zover ik weet niet op de planning om Apple TV te ondersteunen. Volgens mij heeft dat onder andere te maken met aantal gebruikers van Apple TV. Maar pin mij er niet op vast. Mocht er ooit nieuws over komen zullen we dat delen.

 

Reputatie 1

@Bart_Z Jammer. Zonder gekheid, ik ken in mijn eigen omgeving al een paar mensen die alleen nog een Apple TV hebben omdat ze, naast tv kijken, de tv ook vooral voor andere dingen gebruiken (presentaties, Zwift etc) en geen zin hebben in meerdere kastjes. Dat aantal zal alleen maar groter worden.

Reputatie 7

Dat aantal zal alleen maar groter worden.

Daar kan je vraagtekens bij zetten. De verkoop van Apple TV's was in Nederland al jaren teruglopend en de laatste jaren kunnen we dat helaas niet meer inzien omdat Apple gestopt is met het publiceren van verkoopcijfers.

Ook komt op de "slimme" televisie steeds meer functionaliteit beschikbaar die jaren terug wellicht nog voorbehouden was aan de Apple TV. 

Reputatie 7
Badge +20

Wat wjb zegt klopt wel inderdaad. Het aantal Apple TV gebruikers is in ieder geval op 1 hand te tellen als je dit afzet tegen het gebruik van Android gebruikers, die groep is zo ontzettend vele malen groter.

….en hoeveel van die gebruikers van die hand zullen 

  1. bij kpn zitten EN
  2. iTV via de app gaan kijken met al z'n beperkingen

Dan hou je weinig vingers over.

Verder is een Apple TV kastje minimaal 2 x de prijs dan van een Android-TV kastje!

Reputatie 7

Verder is een Apple TV kastje minimaal 2 x de prijs dan van een Android-TV kastje!

Mijn Android TV "kastje" was anders vele malen duurder dan een Apple TV. 😎