Diverse zenders komen binnen met verschillende sterktes

  • 5 januari 2012
  • 3 reacties
  • 8128 keer bekeken

Bij iemand had ik Digitenne geïnstalleerd. Maar de ene TV zender komt sterker binnen dan andere kanalen. Hoe kan dit? Kan dit te maken hebben dat de diverse kanalen meer vermogens hebben?

Verder heb ik begrepen dat KPN antennes gebruikt welke geblokt zijn. De antennes betaan uit blok delen. In Duitsland gebruikt men hogere vermogens en deze antennes gaan helemaal in de rondte. Dit betekend een betere dekking. Door het gebruik van deze blokjes krijg je deels gaten in de dekking. Klopt dit?


3 reacties

Reputatie 6
Badge +7
dit komt omdat er gebruik wordt gemaakt van verschillende frequentie ook wel transponders genoemd, op een frequentie of transponder kunnen ongeveer 6 TV zenders worden uitgezonden. het probleem bij digitenne is dat er nog gebruik wordt gemaakt van de oude frequentie vanuit de analoge tijd. het vervelende is dat elke frequentie band zijn eigen eigenschappen heeft. kort gezegd kun je stellen dat hoe hoger de frequentie des te gevoeliger voor storing. zo zie je dus vaak dat mensen wel een sterk signaal hebben en ned1/2/ en3 maar op andere kanalen veel minder signaal hebben, dit komt omdat ned1/2/ en3 ergens tussen de 400 en 500  megahertz zitten {afhankelijk van je woonplaats} en dit is een frequentie die makkelijker door gebouwen heen gaat. de hogere frequentie gaan minder goed door gebouwen heen omdat ze ze zich meer als licht gaan gedragen met andere woorden hier moet je eigenlijk een zicht verbinding hebben,  het verhaal in Duitsland is niet te vergelijken met de situatie in NL alleen al om het feit dat wij in NL verticaal uitzenden en in Duitsland zend men horizontaal uit dit verklaard het verschil in antennes. en wat het uitzend vermogen aangaat ook daar is een reden voor, NL is maar klein en daardoor kunnen wij hier niet met zeer hoge vermogens gaan uitzenden om te voorkomen dat het signaal te ver over de landsgrens reikt daarom maken wij gebruik van steunzenders die kun je veel beter inzetten om per regio uit te zenden 

PS hier nog een paar voorbeelden van het vermogen wat wie hier gebruiken

Alkmaar 20 kW d(ERP) 20000 W

Arnhem 40 Kw  d(erp)  40000 W

Deventer 20 kW d(erp) 20000W

Ik meende dat de polarisatie horizontaal beter signaal geeft? Bijvoorbeeld als het onweert heb je bij horizontale polarisering minder storing? 

Verder gebruikt Digitenne verschillende kanalen. Eigenlijk was het efficiënter dat je door geheel Nederland kanaal 42 zou gaan gebruiken bijvoorbeeld, tenminste als het programma aanbod exact hetzelfde is. Dit kun je helaas niet doen met Nederland 1, Nederland 2 en Nederland 3. Dit omdat de regionale zender per provincie verschilt. 

Reputatie 6
Badge +7
Dat kan niet door de kromming van de aarde heb je altijd steunzenders nodig. en het probleem is dat je op bepaalde plaatsen in NL het probleem krijgt dat er 2 Draaggolfen te ontvangen zijn op dezelfde Frequentie, waardoor er storing ontstaat, verder is het zo dat je maar max 6 kanalen per Draaggolf kan uitzenden, omdat de Modulatie daar niet geschikt voor is. ik verwacht niet dat KPN binnen korte tijd zal over gaan naar BV Modulatie 8PSK waar meer zenders in te proppen zijn

Reageer