Film1 stopt lineair

  • 30 april 2019
  • 13 reacties
  • 637 keer bekeken

Reputatie 7
Badge +17
Het toenemend online kijkgedrag van Nederlanders zorgt ervoor dat Film1 stopt met het aanbieden van lineaire kanalen en video on demand-diensten bij alle Nederlandse distributeurs.


Film1 heeft aan distributeurs kenbaar gemaakt dat de stekker op 1 augustus uit de lineaire verspreiding van kanalen wordt getrokken, zo melden diverse bronnen onafhankelijk van elkaar aan Totaal TV. Film1 gaat vanaf die datum als online streamingdienst verder. Al enige tijd wordt meer de nadruk op verkoop van het OTT-abonnement gelegd. Dit abonnement is rechtstreeks bij Film1 te koop en kost €7,95 per maand. Dit is ongeveer de helft goedkoper dan het Film1-abonnement bij distributeurs zoals Ziggo, KPN, Canal Digitaal, T-Mobile, Caiway en KPN. Film1 is eigendom van Sony Entertainment Europe.

Doorgiftevergoeding

Naast het veranderend kijkgedrag lijken verdienmodellen en doorgiftevergoedingen belangrijke factoren voor het besluit van Film1 te zijn. In tegenstelling tot zendergroepen als NPO, RTL, Talpa, FOX Benelux en Discovery Benelux moet Film1 een deel van het bedrag wat klanten aan distributeurs voor het Film1-abonnement betalen als doorgiftevergoeding afdragen aan de betreffende distributeur. Het gaat vaak om een afdracht van enkele tientallen procenten. Tevens is een trend zichtbaar dat Nederlanders minder vaak het video on demand-platform van distributeurs gebruiken voor het bekijken van content op een tijdstip dat hen het beste uitkomt. Dit gebeurt vaker via apps voor tablet, smartphone, Smart TV-internettelevisie en online mediaspelers. Ook Film1 levert een zogenaamde mobile GO-app aan klanten die bij een distributeur een Film1-abonnement kopen. Bij deze GO-apps verloopt het kijken niet via de infrastructuur van de distributeur, maar van de contentleveranciers zelf. Een voordeel voor de contentleveranciers is dat de data van gebruikers in bezit komt van hen en niet bij distributeurs.

Smart TV

De eerste tekenen dat Film1 de ambitie heeft om zich meer op de verkoop van eigen OTT-abonnementen waren enkele weken geleden zichtbaar. Toen presenteerde Film1 een app voor Smart TV-internettelevisies van fabrikant Samsung. Deze app is echter niet te gebruiken met de inloggegevens voor Film1 GO die beschikbaar komen als een abonnement via een distributeur wordt gekocht. Alleen wanneer rechtstreeks bij Film1 een OTT-abonnement wordt verkocht, kan toegang tot content op een Samsung Smart TV verkregen worden.

BRON: TotaalTV

UPDATE:

Film1 stopt ook online

Niet alleen de traditionele lineaire distributie van Film1-kanalen stopt op 1 augustus in Nederland. Sony Pictures stopt in het geheel in Nederland. Dus ook met het eigen OTT-abonnement.

Totaal TV maakte gisteren op basis van meerdere onafhankelijke bronnen bekend dat Film1 aan distributeurs heeft laten weten de verspreiding van vier lineaire kanalen en het hieraan gekoppelde video on demand-platform bij alle Nederlandse distributeurs – waaronder Ziggo, KPN en T-Mobile – te stoppen. Maar nu blijkt dat Sony Pictures Entertainment in het geheel de stekker uit Film1 trekt. Dit meldt Nederlands Medianieuws vandaag na de eerdere publicatie van Totaal TV over het lineair stoppen van de betaalzender. Dit is opvallend omdat Film1 de afgelopen maanden bezig was om de transitie van lineair naar OTT te maken. Zo biedt de betaalzender in eigen beheer een OTT-dienst aan en bracht het deze maand apps voor Smart TV-internettelevisies van Samsung en LG uit.

Uitzendrechten

Mogelijk dat de strijd om uitzendrechten een belangrijke rol bij het besluit van Sony Pictures Entertainment speelt. Steeds meer bedrijven waarvan Sony Pictures voor Film1 contentrechten koopt, hebben vergevorderde plannen om eigen streamingdiensten te beginnen. Ook grote spelers als Netflixen Amazon Prime Video azen door het meer exclusief worden van rechten van films en series op contentrechten die vrij te koop zijn. Sony Pictures Entertainment kocht Film1 in 2015 van Liberty Global.

13 reacties

Verrassend, hoewel eigenlijk ook niet, ooit toen we HBO nog hadden keek ik meer via de app dan de lineaire kanalen.
Reputatie 7
€14,99 voor het Film1 pakket werkt het natuurlijk wel in de hand dat er maar weinig mensen zijn die lineair kijken.
Ik denk ook niet dat dit een grote aderlating voor KPN zal zijn.
@Dennis Schreve dit al gezien?
https://www.totaaltv.nl/nieuws/film1-stopt-op-1-augustus-ook-online/
Reputatie 7
Badge +17
@Dennis Schreve dit al gezien?
https://www.totaaltv.nl/nieuws/film1-stopt-op-1-augustus-ook-online/

Ik ben nog van plan om de topic aan te passen, maar heb het een beetje druk! 😉
Reputatie 7
Badge +17
@Dennis Schreve dit al gezien?
https://www.totaaltv.nl/nieuws/film1-stopt-op-1-augustus-ook-online/

@Galdor68 ik heb het bericht geüpdatet! 😉
Reputatie 7
Badge +11
De komende jaren zal het aantal TV-zenders hard gaan dalen.

Oorzaken zijn er genoeg. In het artikel van Totaal-TV wordt het ook al benoemd. Minder mensen kijken naar betaal-TV, steeds meer mensen kijken via internet naar allerlei aanbieders.
En steeds meer zenders en uitgevers willen via internet zelf een graantje meepikken en het niet meer via een provider laten lopen.

Uiteindelijk verwacht ik dat er zo'n twintig tot dertig zenders overblijven via providers als KPN. En dat zijn dan alleen de meest bekeken zenders.

Als je dadelijk echt alles wilt zien, ben je maandelijks een vermogen kwijt. 192TV alleen al kost b.v zo'n 6 tot 7 euro per maand. (Ik weet het precieze bedrag even niet meer)
Een dedicated film zender is niet te vergelijken met andere ' normale' tv zenders
Dat er minder naar betaal tv wordt gekeken kan bijna niet kloppen, mischien niet via een provider, wel via andere bronnen. Netflix, Amazon prime en Videoland doen het redelijk dat is toch ook een vorm van betaal TV.

Dit stukje vind ik veel meer van belang:

In tegenstelling tot zendergroepen als NPO, RTL, Talpa, FOX Benelux en Discovery Benelux moet Film1 een deel van het bedrag wat klanten aan distributeurs voor het Film1-abonnement betalen als doorgiftevergoeding afdragen aan de betreffende distributeur. Het gaat vaak om een afdracht van enkele tientallen procenten.
Een deel van de 14,99 blijft dus bij KPN hangen!!! Geen wonder dat ze het zelf goedkoper konden.


Op zich heeft Noordzee gelijk maar dat is dan de eigen keuze!
Reputatie 7
Badge +11
Je omschrijft het even net wat anders, maar we bedoelen denk ik hetzelfde. Ik zie net als jij een verschuiving van lineaire TV-zenders naar o.a. Netflix, Amazon prime en Videoland. Ik had zelf niet bedacht dat dit betaal-TV is, maar zo zou je het wel kunnen noemen.
We zullen ongetwijfeld hetzelfde bedoelen, tenzij je het hebt over mijn omschrijving van Film1

Film1 werdt/wordt anders naar de klant gebracht net als destijds HBO met 3 lineaire kanalen en een on demand app het is altijd betaal tv geweest. Het wordt als extra pakket aangeboden maar staat gelijk aan Fox Sports of Ziggo Sport ook pure betaal tv al kijk je lineair of via een Go app.

Als ik mij niet vergis is Film1 een doorstart van Filmnet via canal+ als eigenaar.
Het zusje Sport1 is nu Ziggo Sport.
Blijkbaar weer eens een foutje bij Totaaltv of hun bronnen.

https://www.totaaltv.nl/nieuws/onduidelijkheid-over-online-toekomst-film1/
Reputatie 7
Badge +11
Maar wat blijft is dat ze lineair (dus ook bij KPN) gaan stoppen.
Maar wat blijft is dat ze lineair (dus ook bij KPN) gaan stoppen.
Dat lijkt wel vast te staan.
Reputatie 7
Badge +17

Film1 stopt lineair en OTT, mogelijke vervangend aanbod

Reageer