Beantwoord

Mesh Router / Wifi Access Point & Interactieve TV - anno 2020

  • 31 October 2020
  • 7 reacties
  • 1357 keer bekeken

Reputatie 1

wilde vragen hoe er anno 2020 gedacht wordt om interactieve tv door middel van wifi naar de tv ontvanger door te sturen ergens anders in het huis. Ik lees in een oudere topic en elders dat het of niet mogelijk is, of afgeraden wordt. 
wordt daar nog zo over gedacht?

https://forum.kpn.com/interactieve-tv-11/interactieve-tv-via-mesh-router-tplink-deco-m5-ipv-via-netwerk-kabel-439176

https://netwerkje.com/iptv

 

Sinds gisteren heb ik 500/500 glasvezel, op een Experiabox 10a, en daarin WiFi uitgezet. En nu twee keer een Asus RT-AX92U ‘Mesh Router’:  nr1 bij de Experiabox in de meterkast, en nr2 in de woonkamer een metertje of 12 verder op, met een (dun) muurtje er tussen (en die onderling dus communiceren via wifi). Beiden ingesteld als AP. De Mesh AP in de woonkamer is weer aangesloten met een utp kabel op de tv-ontvanger en met een tweede utp kabel op een switch voor wat andere apparatuur. 
Vooralsnog lijkt het goed te werken wbt IPTV. Of is het wachten op problemen met de televisie?
 

icon

Beste antwoord door Amrit 2 November 2020, 14:26

Bekijk origineel

Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.

7 reacties

Reputatie 1

Nog wat gezocht, kom ik net dit antwoord tegen :blush:  https://forum.kpn.com/thuisnetwerk-72/wifi-mesh-met-tv-497583

‘ Het antwoord op je vraag is: JA! ‘
 

Over x-weken zal ik nog wat praktijkervaring toevoegen.

Reputatie 7
Badge +20

Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen @Amrit. Hoor ze graag. 

Reputatie 1

Alweer drie weken verder. Aanvankelijk leek een draadloze verbinding tussen de Experiabox en de iTV ontvanger door middel van twee Mesh-routers goed te werken. De snelheid van de 2e Meshrouter is over wifi ook bijna gelijk aan wat de 500/500 glasvezel verbinding in de meterkast levert. Wat dat betreft zowel de glasvezel als ook de twee mesh routers een groot succes.

Vervolgens toch toenemend hickups met de ip-TV. Onlangs liep het helemaal vast bij het herinstalleren van de Arris ontvanger. Blijkbaar een software update.

ip-TV maakt gebruik van multicast, en ik heb de laatste tijd zonder uitzondering van netwerkspecialisten (idem op Tweakers) terug gekregen dat multicast over wifi problematisch is. 
ook bv deze quote: 

Unfortunately, multicast or broadcast on Wi-Fi is a problem………….  There is a proposed standard that is supposed to fix some of the problems with multicast on Wi-Fi, but nothing currently supports it, as far as I can tell.  ……... Many people try to set up something like you describe, but it almost always ends in disappointment. What seems to look good on paper, and would work well on a wired network, will simply not work as envisioned on Wi-Fi.’ link
 

Ik heb dus eerst maar een utp-kabel neergelegd om zaken uit te sluiten. Dat leek vervolgens te werken. En de vrouw des huizes kon haar detective kijken, dus weer ff rust in de tent. De kabel laten liggen is geen optie, daar zouden we onze nek over breken. Wegwerken van de kabel ook problematisch. Dus nu weer twee powerline adapters voor de connectie naar de iTV ontvanger.

Dat lijkt vooralsnog goed te gaan. Al moeten we dat eerst maar eens een paar weken aankijken. We gebruiken de AppleTV toch het meest, en die gebruikt geen multicast, en is altijd goed blijven werken. 
 

Mijn conclusie nu: leg een UTP/ethernet kabel! Of als er wel coax ligt zo’n coax adapter, of dus twee powerline adapters.

Badge +19

En juist met die laatste zijn heel veel problemen. dat zou echt mn allerlaatste optie zijn.

Reputatie 1

En juist met die laatste zijn heel veel problemen. dat zou echt mn allerlaatste optie zijn.

Je bedoeld de powerline adapters?

Mijn eigen voorkeur zou zijn om kabels te leggen, zonder twijfel. Als wij toch een keer onze vloer aanpakken, dan leg ik kabels naar achteren. Andere optie is zo’n Hirschmann coax adapter als je wel een coax-kabel hebt liggen. Maar de Powerline adapters werken voor ons prima. 
Onze wifi achter in het huis en tuin was vooral het probleem, dat wilde ik oplossen, en ik dacht met twee mooie mesh AP’s behalve de wifi te verbeteren ook meteen de powerlines overbodig te maken. 
 

Die vlieger ging niet op, dus alleen voor de iTV ontvanger zijn de powerlines weer terug. De rest, inclusief een muziekstreamer en AppleTV gaan over de mesh routers. 
 

Komt er toch vooral op neer dat met al deze nieuwe technieken van vooral de afgelopen 10 jaar ook de infra in veel huizen een upgrade kunnen gebruiken.

Badge +19

Ik blijf het merkwaardig vinden dat er wel door het hele huis elektriciteitskabels getrokken worden en geen utp kabels. Je zou toch minimaal vanuit de meterkast naar iedere ruimte in het huis een utp kabel moeten trekken. maar helaas gebeurt dat niet.

Reputatie 1

Ik blijf het merkwaardig vinden dat er wel door het hele huis elektriciteitskabels getrokken worden en geen utp kabels. Je zou toch minimaal vanuit de meterkast naar iedere ruimte in het huis een utp kabel moeten trekken. maar helaas gebeurt dat niet.

Mee eens. Mogelijk is het ook een kwestie van tijd. Een voordeel van kabelexploitanten is dat over de decennia heen er veel coax kabels door huizen zijn getrokken naar de televisie. Waarbij coax ook nog eens een simpele makkelijke kabel is. Wij hebben er ook nog een in de muur zitten.

Beetje aan mij voorbij gegaan, maar ik vermoed ook dat als je kabeltelevisie wilde, je wel aan coaxkabel moest. En de marges waren ook hoger in die tijd, dus wellicht kregen mensen ook meer support van de providers, of wellicht de gemeentes die het allemaal hebben aangelegd.

Als de gelegenheid zich dan een keer voordoet, dan leg je alsnog een utp-kabel naar je tv ontvanger of wifipunt. Als wij toch een keer voor een nieuwe vloer gaan, en de plinten gaan er ook af, dan heb ik meteen de gelegenheid kabels te leggen en weg te werken. En dat zal voor veel mensen gelden lijkt mij. Moeten mensen ook wel een beetje knap advies krijgen natuurlijk.

daarbij zitten Nederlanders graag voor een dubbeltje op de eerste rij. De Zwitserse provider Salt levert als TV ontvanger een AppleTV. Daar betaal je ook voor, en dat doen die Zwitsers ook nog eens. In Nederland kansloos, want te duur.

https://fiber.salt.ch/de/home/equipment/apple-tv