Nederland 1 HD hoort op 1 en niet op 701

  • 15 april 2013
  • 4 reacties
  • 7734 keer bekeken

Reputatie 1
Ik heb het al vaker gevraagd maar toch maar weer eens:

wanneer wordt het eindelijk eens mogelijk om de HD zenders op de plek te krijgen waar ze horen: nederland 1 HD op 1 en niet die belachelijke 701!!!! De overgrote meerderheid heeft inmiddels HD, er is dus geen enkele reden meer om die zender naar achteren te duwen, als ik 1 druk wil ik Nederland 1 HD, zo simpel is dat.


4 reacties

Reputatie 7
Gelet op de oorverdovende stilte die altijd volgt op dit soort vragen zal het antwoord wel zijn: nooit
Reputatie 3
Badge
Niet iedereen kan HD zenders ontvangen. Door te zorgen dat overal hetzelfde wordt uitgezonden zal dat wel op 701 blijven inderdaad.

Reputatie 1
Badge
Technisch gezien is het geen enkel probleem om een favorietenlijst toe te staan zodat als je HD ontvangt je gewoon Nederland1 HD op 1 kan plaatsen. In Denemarken waar men een soortgelijk systeem heeft en waar je de Nederlandse KPN kastjes zelfs gewoon kunt gebruiken (krijgen daar automatisch een nieuwe firmware na het aansluiten) lukt het namelijk ook om zenders te verplaatsen.

Zie: http://www.waoo.dk/Service/Kundeservice/Vejledninger-og-vilk%C3%A5r

Vervolgens roep je het document Brugervejledning til Waoo! TV portal - Motorola fjernbetjening op en op pagina 9 staat uitgelegd hoe dat moet. Op bladzijde 48 staat overigens dat men gebruik maakt van Open Source.

Technisch is er dus geen probleem, blijft enkel nog een economische reden over: Zijn er misschien afspraken met zenders en wordt er door de zenders een duit geld betaald voor een bepaalde voorkeuzeplaats...?

Reputatie 7
Bij Ziggo worden op daarvoor geschikte toestellen met DVB-C van de basis HD-zenders (Ned 1 t/m RTL 😎 altijd "shortcuts" op de eerste 10 posities gezet. Als je toestel niet voor HD geschikt is worden shortcuts van de betreffende SD-zenders op die plekken gezet. Het maakt dus niet uit of iedereen al dan niet HD kan ontvangen, als je toestel geschikt is komen de meest gebruikte HD-zenders op 1 t/m 10, zoals dat hoort. Ook KPN zou dat kunnen doen: als je ontvanger HD kan ontvangen (dus voldoende bandbreedte en de HD-optie in de ontvanger staat aan) dan worden de meest gebruikte HD-zenders vooraan gezet. KPN heeft het nog wat makkelijker dan Ziggo, want KPN heeft volledige controle over slechts enkele typen ontvangers en Ziggo moet rekening houden met vele verschillende merken en typen TV-toestellen (die wel eerst gecertificeerd moeten worden).

Reageer