[OPEN DISCUSSIE] Android en Apple TV support

  • 2 augustus 2018
  • 2 reacties
  • 223 keer bekeken

Iedereen,

Het is mij door het forum heen opgevallen dat KPN geen Apple TV ondersteunt en dit ook nog niet overweegt. Mijn inziens vind ik dit een rare beslissing, aangezien alles naar app based televisie kijken beweegt, on demand tv kijken enorm in trek is en traditioneel TV kijken langzaam begint af te nemen.

Ik vind het daarom van KPN ook raar dat ze hier nog geen beslissing over hebben genomen, en dus eigenlijk besluiten om niet met de tijd mee te gaan. Of ben ik dan te kort door de bocht met mijn conclusie?

Hieronder mijn persoonlijke ideeën.

1. Security risico TV ontvanger.
Zelf ben ik redelijk actief op gebied van security. Toen ik destijds de experia box en TV ontvanger kreeg ging ik er van uit dat de TV ontvanger op een separaat netwerk zou leven. Dit is helaas niet het geval en als de TV ontvanger op de experia box is aangesloten, dan zit deze rechtstreeks in je interne netwerk. Ik heb dus totaal geen controle over de verkeersstromen van en naar deze box en ben dus blind voor eventuele ongenode gasten die potentieel over het IPTV netwerk van KPN , via de TV ontvanger (lees backdoor) mijn netwerk binnen kunnen dringen. Ik snap dat KPN er alles aan doet om het netwerk veilig te houden, maar over dit deel heb ik zelf geen controle.

2. Vendor lock-in TV ontvanger.
Om TV te kunnen kijken ben je eigenlijk verplicht om de digitale ontvanger van KPN af te nemen. Kosten van deze box zijn EUR 199,- (hoewel de eerste box meestal gratis is en de tweede 5 euro per maand kost). Het betekent echter wel dat ik aan deze box vast zit, en wederom een extra kastje ergens neer moet zetten terwijl ik juist zo min mogelijk kastjes wil. Daarnaast heb ik de capaciteit van de Apple TV al in huis heb en heeft tevens zo'n 199 euro gekost.

Om vervolgens 4K televisie te kunnen kijken via KPN, ben ik verplicht om een upgrade van mijn internet lijn te doen, een uplift moet betalen voor 4k content, en ook nog eens een 4k ontvanger moet aanschaffen/leasen/lenen van KPN. Gemiddeld genomen ben ik dus zo'n 240 euro per jaar duurder uit om alleen maar 4k te kunnen kijken. Ik snap dat hier verdienmodellen aan gekoppeld zijn, maar misschien is het dan handig om eens te kijken naar (ver)nieuwe(nde) verdienmodellen.

3. T-Mobile TV anywhere.
T-Mobile heeft inmiddels wel de stappen gemaakt TV beschikbaar te maken voor o.a. Apple TV. Simpelweg op elke device een app om TV te kijken. Dit hebben ze o.a. gedaan met het framework het Nederlandse bedrijf Stoneroos. Kijkend naar http://www.stoneroos.nl/about-us/ zie ik dat KPN al partner/klant is van dit bedrijfje. Mag ik hier dan ook voorzichtig aannemen dat KPN het framework heeft liggen?

4. KPN onderzoek
In het forum (https://forum.kpn.com/interactieve-tv-11/android-tv-app-itvonline-426763) las ik dat er in 2016 al onderzoek gedaan werd naar mogelijke ondersteuning van Android/Apple TV.
We zijn inmiddels 2 jaar verder, beste KPN!

5. Het nieuws
Zoekend op het internet valt mij op dat er steeds meer nieuwsartikelen rondom dit onderwerp gepubliceerd worden. Hieronder een opsomming van een aantal leuke artikelen:

https://www.broadbandtvnews.com/2018/06/05/apple-tv-to-replace-traditional-cable-set-top-boxes/

https://www.broadbandtvnews.com/2018/05/14/canal-to-offer-apple-tv-as-subscriber-option/

https://www.broadbandtvnews.com/2018/03/22/salt-launches-iptv-with-apple-tv-and-zattoo/

https://www.consumentenbond.nl/online-tv-kijken

https://www.totaaltv.nl/nieuws/ziggo-werkt-aan-app-voor-android-tv-en-apple-tv/

Ik ben zeer tevreden KPN klant en wil dat ook graag blijven. KPN heeft in mijn optiek een goed en stabiel netwerk. Ik ben alleen niet helemaal eens met de koers rondom IPTV en eventuele support voor Apple TV/Android TV.

Hopelijk zijn er meer mensen die het hier over eens zijn, en in de posts hieronder feiten kunnen delen om misschien op dezer manier de grote groene KPN machine wakker te schudden.

Mvgr.
Een tevreden KPN klant!

2 reacties

Reputatie 7
Badge +30
1) mja. Ik vind het erg leuk om te lezen dat je er op deze manier naar kijkt. En ik denk dat hier theoretisch ook wel mogelijkheden in zijn.

4) Wel is er sinds die tijd hard gewerkt aan het CDN netwerk voor ook TV. Dat zou ergens op kunnen duiden.

Zelf ben ik meer voor een iets opener systeem, en of daar nu Android TV of AppleTV in zit maakt me niet heel veel uit, maar volgensmij moet het best mogelijk zijn om de streams openbaar te publiceren met toch een soort van authenticatie etc
Enige is denk ik dat de content aanbieders/omroepbedrijven er niet zo blij mee zullen zijn aangezien het op die manier vroeg of laat toch mogelijk is om hun NPO Start Plus, Videoland etc te omzeilen en zelf op te nemen.
Maar op die manier worden de mogelijkheden wel eindeloos. Kodi plugin? Plex module? Eigen opnameserver met Plex om het e.e.a. te streamen?
Reputatie 2
Heel groot voorstander van. Ik wil het aantal apparaten onder de tv tot een minimum beperken en het internet is uitermate geschikt voor de doorgifte van hoge kwaliteit streams.

Reageer