Beantwoord

SBS9: Dolby 5.1 signaal alle kanalen gelijk

  • 29 March 2020
  • 30 reacties
  • 1155 keer bekeken

Reputatie 1
Badge

Ik heb vorige week een nieuwe tv box ontvangen: de Arris Vip2952 v2. Voor surround audio heb ik deze optisch verbonden met mijn surround geluid set en de geluidsinstellingen van de tv box op Dolby ingesteld.

Ik heb mooi Dolby Digital 5.1 geluid op alle ondersteunde zenders, echter niet meer op SBS9. Daar heb ik het frontspeaker audiokanaal op alle speakers. Dit is ook zo bij opnames die op mijn vorige Arcadyan tv box wel nog goed klonken.

Heeft iemand een idee hoe dit op te lossen? 

icon

Beste antwoord door Tigergirl_NL 14 April 2020, 20:02

Bekijk origineel

30 reacties

Ik heb hetzelfde waardeloos geluid , klinkt hol, van SBS 9. Zal wel een goedkoop aftreksel zijn van dolby digital

Reputatie 7
Badge +20

Hallo @Tigergirl_NL en @peterroz Deze had ik zelf nog niet gehoord. Ik ga er navraag over doen en als ik terugkoppeling heb dan laat ik het jullie weten!

 

 

@Bart_  vind het fijn dat je de zaak wil oplossen, het geluid van SBS 9 is echt bagger, mijn vrouw die meestal tv kijkt, slaat de zender nu over. Bij ons loopt de stb via een yamaha 5.1 receiver en dan naar de tv.. Het geluid  van sbs 9 klinkt echt hol, en m'n vrouw vind het hinderlijk om de stb steeds te moeten omschakelen van 5.1 naar 2.0

 

Reputatie 1
Badge

Ik kan mijn simpele receiver ook terugzetten naar 2.0, maar dan heb ik alleen audio op de rechter speaker. Ik heb nu de stb terug gezet op stereo en mijn receiver weet daar dan weer aardig 5.1 surround van te maken. Maar het origineleg bij de uitzending is natuurlijk altijd beter, mits de vip stb die niet verprutst.

Reputatie 7
Badge +20

Hallo @peterroz en @Tigergirl_NL Ik heb helaas nog geen terugkoppeling op mijn vraag, dus ik ben er nogmaals achteraan gegaan. Als ik iets hoor laat ik het weten.

Goede avond,

ik heb het zelfde probleem. Sbs9 is de enige zender die er last van hebt. Het geluid van de achterspiekers is het zelfde als de playbar. 

Het is best verwarrend als je iemand wat "ziet" zeggen op tv en je hoort het achter je vandaan komen. 

Het omschakelen naar stereo was ik niet van plan. Heb niet voor niks een dure set gekocht. 

Hoor graag als er een oplossing gevonden is

 

Mvg hans

Jeetje. Helemaal verbaast :flushed: dat er überhaupt iemand kijkt naar deze zender die herhalingen uitzendt van SBS6, die eerst nog op Net5 zijn uitgezonden en nu weer op deze zender. Herhalingen van herhalingen.

Hopelijk wordt het geluidsissue voor de liefhebbers hersteld.

Reputatie 1
Badge

@PeterG

Het klopt dat ze veel herhalen, maar soms is dat juist fijn als ik net die film was vergeten op te nemen van sbs6. Verder volg ik daar een serie die nergens anders te zien is nu.

Maar of je de zender wel of niet kijkt, het is gewoon een probleem dat opgelost moet worden.

Maar of je de zender wel of niet kijkt, het is gewoon een probleem dat opgelost moet worden

Mee eens. Dat gaf ik ook aan met de laatste zin.

Ik kan het geluid nú niet beoordelen met de “TV-winkel”.

Zelf heb ik m’n versterker altijd op Extended stereo. Want Dolby 5.1 is bij gewone tv-programma's sowieso niet om aan te horen. Ik zet 'm wel op DD 5.1 als er een film is.

(12:22)

Even programma van gisteravond uit de gids geplukt. Het lijkt idd wel of het mono geluid is en uit álle 5 de speakers komt. Apart.
Ik onderschrijf dus de ervaring hier, Bart.

(12:31)

Reputatie 1
Badge

Dank voor het testen, @PeterG.

Ten overvloedde wil ik hier nog aan toevoegen dat dit bij Ziggo, die ook AC3/Dolby Digital geluid doorgeeft bij SBS 9, niet voorkomt.

Het is dus zuiver KPN waar het optreedt.

Overigens kan ik bij Ziggo ook nog bij SBS 9 kiezen voor PCM audio (stereo), terwijl andere zenders op AC3 blijven. Ik had begrepen dat bij KPN die optie niet mogelijk is.

Ik had begrepen dat bij KPN die optie niet mogelijk is.

Toch wel. Als je het geluid op “stereo” zet krijg je de PCM stream bij alle zenders. Zet je het geluid op “Dolby” dan krijg je 5.1 op de zenders die 5.1 hebben en PCM op de rest (w.o. de radiokanalen).

Instellingen → Geluid instellingen

Reputatie 1
Badge

Dank voor de extra info, @Lexzie .

Even ter verduidelijking: ik heb dit probleem dus nu pas met de Arris VIP2952. Met de ingeleverde Arcadyan HMB2260 had ik dit probleem niet.

Ik had daarmee het probleem dat YouTube en Netflix steeds vast liepen en ook met opnames terugkijken had ik soms problemen. Ik heb nog geen smart TV.

Hmm, hier ook een Arris 2952. Miss idee als iedereen even het type decoder vermeldt. Misschien wel een Arris ding, hoewel ik daar wel aan twijfel aangezien het alleen die ene zender is.

Reputatie 1
Badge

Ja, dat vindt ik ook vreemd. Maar zoals ik al zei, had ik op mijn vorige twee HMB boxen wel gewoon dolby op SBS9. Dus lijkt echt wel een Arris dingetje te zijn.

Reputatie 1
Badge

@Bart_ , kun jij al meer met deze extra info?

Ik had begrepen dat bij KPN die optie niet mogelijk is.

Toch wel. Als je het geluid op “stereo” zet krijg je de PCM stream bij alle zenders. Zet je het geluid op “Dolby” dan krijg je 5.1 op de zenders die 5.1 hebben en PCM op de rest (w.o. de radiokanalen).

Instellingen → Geluid instellingen

En ik bedoelde de optie om het geluid per zender te kunnen instellen.

Reputatie 1
Badge

Helaas biedt kpn deze mogelijkheid niet, alleen alles of niets.

En ik bedoelde de optie om het geluid per zender te kunnen instellen.

Oh ja dat. Dat wordt niet ondersteund. Maar je kunt Dolby 5.1 namelijk probleemloos stereo laten weergeven door je versterker. Is volledig compatibel namelijk.

Één druk op de stereo knop en mijn versterker geeft ook 5.1 in stereo weer. Één druk op de “auto” knop en mijn versterker geeft 5.1 in 5.1 en stereo in stereo.

Reputatie 1
Badge

Mijn receiver kan ook van stereo 2.0 > dolby 5.1 maken en van dolby 5.1 > stereo 2.0 maken, alleen werkt dit laatste bij SBS9 in dit geval ook niet. Ik krijg de audio dan alleen op de speaker rechts voor en niets op links, geen stereo dus. Het lijkt er echt op alsof er een mono audio track op alle  5.1 kanalen wordt gezet, want mijn receiver haalt er dus ook maar 1 kanaal voor stereo uit.

Apart. Ik heb met “downgraden” naar stereo wel geluid op links én rechts op SBS9.
Pioneer VSX-919 AH

Reputatie 7
Badge +20

Dag allen. Ik kreeg zojuist een reactie terug. Men herkent wat jullie hebben ervaren. De geluidskwaliteit is op zich goed, maar is inderdaad geen 5.1 surround. Men laat nu een team van specialisten onderzoeken waar het probleem ligt: in de aanvoer of bij ons. Als het bij ons ligt gaan we het proberen op lossen en als het in de aanvoer zit kunnen we de content-leverancier vragen of die het kan verbeteren. Als ik weer iets hoor laat ik het weten! 

 

Reputatie 1
Badge

Hallo @Bart_ ,

Is er ook rekening gehouden met mijn opmerking dat ik dit probleem nu pas heb met de Arris VIP2952 itv box, maar nooit gehad heb met de Arcadyan HMB2260? Geen idee of en hoe dit in de software van de box zou kunnen zitten.

Maar fijn dat het uitgezocht wordt.

Reputatie 7
Badge +20

Hallo allen. Wat er uit het onderzoek is gekomen is dat het probleem niet bij ons ligt, het heeft dus niet te maken met het type ontvanger. Dit is hoe wij het signaal aangeleverd en dus doorgeven. Het betekent dat we dit dus doorzetten naar SBS, in de hoop dat zij het kunnen verbeteren. 

Reputatie 1
Badge

Ik kwam gister weer eens langs SBS9 gezapt en het probleem lijkt opgelost te zijn. Is misschien toeval geweest dat deze storing samenviel met het verkrijgen van mijn nieuwe STB.

Maar ik blijf het nog even in de gaten houden en misschien zou @PeterG ook eens kunnen checken?

 

Reageer