Beantwoord

Buitenkabel beschadigd doordat deze ondiep ligt

  • 13 April 2021
  • 3 reacties
  • 191 keer bekeken

Ons internet en tv doen het niet meer omdat de kabel buiten beschadigd is. We hebben de tuin omgespit met de schop. De kabel ligt amper onder de grond. Op wiens kosten is de reparatie? De kabel moet toch zo’n 50 cm diep liggen?

Admin: reacties afgesplitst en eigen topic voor je aangemaakt

icon

Beste antwoord door HansaanZet 13 April 2021, 13:23

Bekijk origineel

Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.

3 reacties

Reputatie 7
Badge +24

Ons internet en tv doen het niet meer omdat de kabel buiten beschadigd is. We hebben de tuin omgespit met de schop. De kabel ligt amper onder de grond. Op wiens kosten is de reparatie? De kabel moet toch zo’n 50 cm diep liggen?

Nou ... zeker geen 50 cm diep. Hier hebben we een paar maanden geleden een nieuwe elektriciteitsaansluiting gekregen. Die kabel loopt ook maar 15 tot 20 cm onder het grindpad. En dat is normaal zeiden ze. Gas, waterleiding en riool liggen dieper. De rest maar net onder de grond.

Voor de aanleg van kabels bestaat geen wettelijk voorgeschreven diepte. De gewenste diepteligging van kabels kan voor een gebied waar veel leidingen dicht bij elkaar liggen anders zijn dan in een gebied waar er in de ondergrond nog volop ruimte is. Daarom zijn landelijke uniforme eisen niet geschikt.

In het verleden zijn, op initiatief van beheerders van kabel- en leidingnetwerken en gemeenten, door het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) een tweetal normen opgesteld over de diepteligging van kabels en leidingen. De diepte van 60 centimeter is uit deze normen afgeleid. Deze normen zijn niet verplicht maar adviserend. Overheden verwijzen in hun besluiten vaak naar deze NEN-normen.

De normen zijn goed van toepassing bij de ontsluiting van nieuwe objecten (woningen, bedrijven, enz.) als er nog geen kabels en/of leidingen in de grond aanwezig zijn. De normen geven echter minder houvast bij de veel vaker voorkomende situatie van aanleg van nieuwe kabels in grond waar reeds kabels of leidingen liggen. In dergelijke gevallen komt het neer op het vakmanschap en inzicht van de aannemer, en zo nodig overleg met grondbeheerder en de betreffende netwerkbeheerders hoe diep de nieuwe kabel neergelegd wordt.

@Wuar : Hoe is dit afgelopen? Heb jij monteurs/graafploeg op bezoek gehad?