Beantwoord

Glasvezel in IJsselstein via KPN

  • 14 maart 2017
  • 6 reacties
  • 3125 keer bekeken

In IJsselstein heeft CAIWAY monopolie mbt glasvezel. Bijna iedereen heeft glasvezel aansluiting, maar kennelijk mag/kan KPN niet mee doen. Vanmorgen ontdfekt dat het erop lijkt dat fiber wel glsvezel biedt.
Wanneer volgt KPN ?
Bij installatie werd aangegeven dat iedere aansluiting 2 vezels krijgt 1 voor CAIWAY 1 voor alternatieven.
Heeft iemand idee omtrent wanneer KPN volgt - danwel wanneer KPN meer bied dan huidige 9Mb
icon

Beste antwoord door PeterG 14 maart 2017, 12:48

Op het glasvezelnetwerk van CIF zijn Caiway, Fiber en Solcon actief. Meer niet. CIF is wel opengesteld, maar financieel niet haalbaar momenteel.

Het is gewoon te duur voor KPN om ruimte te huren op het netwerk van CIF, de concurrent. Caiway staat dat wel toe, maar vraagt gewoon te veel. Het is ook niet zo verwonderlijk dat er alleen die 3 op actief zijn.

Wil je glasvezel in CIF gebied dan zul je over moeten stappen naar een van die 3. Je kunt bij één van die drie ook alleen internet afnemen en voor de rest je KPN aanhouden. Maar TV bij KPN kan niet zonder internet. (dan zou je er 2 hebben ... ben je echt áltijd online denk ik)In gebieden waar CIF ligt streeft KPN naar opwaarderen van het koper. Voorlopig tot 100 Mb/s down met VVDSL (evt. met bonding).

Wat de voor jou haalbare snelheid is kun je zien via fourstack:

https://thd-fpi-info.fourstack.nl/
Bekijk origineel

6 reacties

Reputatie 7
Op het glasvezelnetwerk van CIF zijn Caiway, Fiber en Solcon actief. Meer niet. CIF is wel opengesteld, maar financieel niet haalbaar momenteel.
Het is gewoon te duur voor KPN om ruimte te huren op het netwerk van CIF, de concurrent. Caiway staat dat wel toe, maar vraagt gewoon te veel. Het is ook niet zo verwonderlijk dat er alleen die 3 op actief zijn.
Wil je glasvezel in CIF gebied dan zul je over moeten stappen naar een van die 3. Je kunt bij één van die drie ook alleen internet afnemen en voor de rest je KPN aanhouden. Maar TV bij KPN kan niet zonder internet. (dan zou je er 2 hebben ... ben je echt áltijd online denk ik)

In gebieden waar CIF ligt streeft KPN naar opwaarderen van het koper. Voorlopig tot 100 Mb/s down met VVDSL (evt. met bonding).
Wat de voor jou haalbare snelheid is kun je zien via fourstack:
https://thd-fpi-info.fourstack.nl/
Reputatie 7
Badge +24
Hoi @Drannel, welkom op het forum. Leuk dat je hier je vraag stelt. Peter geeft al een hoop goede informatie zie ik. Wat hij aangeeft klopt als een bus. Als je geïnteresseerd bent in hoe de spreekwoordelijke vork in de steel zit vind je hier nog wat meer info van collega Ward_: Geen vrije keuze voor provider in gemeente met CIF glasvezel

In Fourstack zie je eventuele geplande upgrades staan. Als er nog meer vragen zijn, stel ze gerust.
Reputatie 7
Badge +24
We hebben niets meer van je gehoord @Drannel dus ga ik ervan uit dat je vragen zijn beantwoord. Als er toch nog vragen zijn dan weet je ons te vinden. 🙂
Badge
@Kpn Ik kom hier nog eens op terug.
Ik kan begrijpen dat glasvezel huren bij CIF te duur is.
Aan de andere kant is vooral onze upload-snelheid via ADSL ronduit beroerd, vaak minder dan 1 MB, te weinig voor een redelijke Skype-verbinding, en wij zouden best extra willen betalen voor glasvezel.
Wij wachten al jaren op opwaardering maar dat lijkt er niet te komen.

Nu is Solcon overgenomen door KPN, en die levert wél glasvezel in IJsselstein.
Is er geen oplossing mogelijk waarbij KPN tegen een extra opslag van bv €10 glasvezel levert van Solcon, in combinatie met iTV en andere voordelen van KPN?
Of staat het contract van Solcon met CIF zoiets niet toe?

Qua marketing ligt zo'n opslag misschien moeilijk, maar u zou het toch kunnen aanbieden aan degenen die er via de postcodecheck om vragen.
Idem voor andere plaatsen waar wel glasvezel ligt maar niet via KPN beschikbaar is.
Zo simpel ligt het niet.. De investering voor KPN is veel meer dan alleen maar de huur van de lijnen naar de potentiële glasvezelklanten in CAIW gebieden (vroeger CIF.. tegenwoordig in handen van investeringsmaatschappij EQT)

KPN zal eigen apparatuur in de POPS van CAIW moet plaatsen en ook de dark fiber verbindingen moeten laten aanleggen of huren en dat doen ze gewoon niet. De winstmarge per klant zal er niet of nauwelijks zijn.

Solcon was voordat ze waren overgenomen door KPN al op het CAIW glasvezelnetwerk actief en dat heeft KPN over moeten nemen bij de overname en aangezien ze daar al veel klanten hebben, kan dit niet zomaar opgezegd worden.

Ook in Wateringen, Schiedam en meer CAIW gebieden is er weinig keus op glas en coax (beide CAIW) en xDSL van KPN is er niet snel maar KPN lijkt vooralsnog weinig haast te hebben met deze gebieden omdat de aandacht bij Ziggo ligt..
Reputatie 6
Badge +9
Helaas ligt dat niet zo simpel dat het even met een opslag geregeld is.

Voordat KPN zou kunnen leveren op een netwerk van EQT (CIF) zal KPN WBA als actieve operator apparatuur in de POPs in IJsselstein moeten plaatsen waar de provider KPN dan de diensten kan inkopen.
Of de provider KPN zou diensten moeten gaan inkopen een actieve operator die nu al actief is op het netwerk van EQT in IJsselstein.
Maar dat laatste zal niet zo snel gaan gebeuren omdat de provider KPN een soort beleid heeft alleen te leveren op eigen netwerken (van KPN NetwerkNL/Reggefiber) waar KPN WBA een actieve operator is.

Reageer