Hoe houd je de computer vrij van malware, spyware en andere narigheid?

  • 13 mei 2015
  • 7 reacties
  • 1252 keer bekeken

Reputatie 7
Badge +12
De lente is inmiddels lang en breed begonnen, hoog tijd voor de grote schoonmaak. Net als in je huis is het ook goed om de computer regelmatig op te ruimen en schoon te maken van alle narigheid dat het internet biedt. Helemaal als je last hebt van malware, spyware en virussen is het fijn als de bezem even door de harde schijf gaat. In dit artikel vind je daarom enkele handige tips en tools om je pc vrij te houden van schadelijke software en andere ongewenste praktijken.  

Malwarebytes
Heb je rare beestjes op je PC, dan is Malwarebytes je redder in de nood. Het programma is gratis te downloaden en zoekt op malware, wormen, trojan horses, rootkits, spyware en allerhande andere narigheid. Het enige wat je moet doen is de gratis versie van het programma downloaden en vervolgens je computer scannen. Wil je continu verzekerd zijn van de beveiliging van dit programma, dan is er ook een premium versie, deze beschermd je PC automatisch.   

HitmanPro
De Nederlander Mark Loman begon ooit het programma HitmanPro, een computerprogramma om adware, spyware, malware en virussen op te sporen. De oude versies van Hitman Pro, versie 2 en lager, installeerden een keur aan programma’s om schadelijke software op te sporen. Deze programma’s werden automatisch uitgevoerd op de computer van de gebruiker. Deze manier van werken had een aantal nadelen, vandaar dat HitmanPro sinds versie 3 is verbeterd en sneller werkt. Op dit moment is HitmanPro een shareware-programma, wat betekent dat je het 30 dagen gratis geprobeerd kan worden. Het programma wordt erg goed gewaardeerd door de gebruikers.   

Spybot - search and destroy
Whats in a name, Spybot is gespecialiseerd op het gebied van het zoeken en vernietigen van spyware en ander gespuis. De van oorsprong Duitse software is gratis te downloaden, maar kent ook meer uitgebreide versies om nog betere beveiliging te garanderen. Dit programma is ook erg handig als je opeens een andere startpagina krijgt in je favoriete browser, de zogenaamde Hijackers.  

Virusscanners
Ook in dit geval zegt de naam al genoeg, virusscanners zijn continu op zoek naar de laatste virussen die jouw computer kunnen schaden. Er zijn betaalde versies die volledige beveiliging garanderen, zoals Norton antivirus, maar er zijn ook goede gratis alternatieven, zoals AVG antivirus. Google doet in dit geval wonderen. Ook KPN heeft zijn eigen veiligheidspakket, daar lees je meer over in de alinea hieronder.     

KPN veilig
KPN biedt ook een eigen product op het gebied van veiligheid. KPN Veilig is een compleet beveiligingspakket voor je computer. Het beschermt je computer optimaal tegen virussen, spyware, pop-ups, spam en andere internetgevaren. KPN Veilig voert alle updates automatisch uit: eenmaal geïnstalleerd heb je er geen omkijken meer naar. Je kan de software via MijnKPN eenvoudig bestellen onder extra diensten.

Waarmee beveilig jij je PC?
Heb jij nog goede tips om je PC schoon te houden van die vieze troep die je via het internet ongewenst binnenkrijgt? We vinden het fijn als je hieronder jouw favoriete programmas en tips achterlaat.


7 reacties

Reputatie 7
Windows 8 bevat standaard al Windows defender en deze is standaard ook ingeschakeld.

Reputatie 2
Badge
Je kan beter superantispyware installeren die kan ook keyloggers vinden en andere meuk

Groeten, tim
Reputatie 7
Badge +30
Hallo

herdProtect is ook een mooie. Het is gratis en kan redelijk wat malware opsporen.

Robin

Zelf ben ik ook erg fan van AdwCleaner. Het schakelt alle "rommel" uit op dat automatisch wordt mee geinstalleerd met een ander programma dat je van internet haalt. Denk hierbij aan toolbars, regcleaner e.d.

Reputatie 3
Badge +4
Leuk maar alle tips m.u.v. KPN veilig is bestemd voor Windows en/of Android, en is er nog steeds geen app voor OSX of iOS.

Reputatie 7
Badge +20
Ik heb zelf bij de KPN PC Veilig, (F-Secure) alleen hebben ze daar nog geen app van (Android) zou wel handig zijn als je een abo bij KPN hebt en PC-Veilig dat ze ook een app erbij leveren. Omdat er al zoveel Tablets en I-Pads zijn in Nederland. Bijna iedereen heeft er 1. ;)

WEBROOT!
Er is echt geen betere!
Niet alleen antivirus, maar heel veel andere voordelen!

Reageer