Beantwoord

Leestip: informatie over draadloos internet

  • 30 december 2012
  • 15 reacties
  • 40704 keer bekeken

Reputatie 6
Badge +7
Het WIFI bereik
Leestip, in dit bericht, geschreven door demie1000, staat veel informatie over draadloos internet. 

WIFI signalen hebben een reikwijdte van +/- 25 meter. Binnenshuis wordt dat beperkt door  storende elementen; beton, muren, glas, radiatoren (reflectie), hout,…Bij een zwak draadloos signaal wordt de surfsnelheid nadelig beïnvloed, een centrale opstelling van de router is vaak noodzakelijk.

WIFI Interferentie & kanaal veranderen
Een gevolg van de populariteit van WIFI is dat vrijwel iedereen het in huis heeft. Te kort nabij gelegen netwerken (vb. in appartementsblokken) kunnen weleens storing veroorzaken, WIFI interferentie genaamd. Je kan dan geen verbinding met je router tot stand brengen. Een oplossing in zulke situatie is van kanaal veranderen. Op het figuur zijn de routers ingesteld op kanaal 1 - 6 – 11. Zo zijn er telkens 5 kanalen tussen om overlapping te beperken.


 De meeste routers hebben de optie 'automatische kanaalkeuze', maar je kan ook manueel kiezen van kanaal 1 tot 13. Je draadloze netwerkkaart is standaard ingesteld om elk kanaal te kunnen ontvangen, houd wel rekening dat sommige netwerkkaarten maar van kanaal 1 tot 11 kunnen ontvangen.Gebruik je een andere dan de Windows Utility, dan krijg je naast de info over SSID het uitgezonden kanaal te zien, handig om te zien op welke kanalen nabijgelegen netwerken zich bevinden.

802.11 N
De opvolger van de 802.11 b/g technologie is de 802.11 N, met meer bandbreedte ter beschikking, maar zo'n router in de nabijheid zorgt soms voor WIFI interferentie, sta je op hetzelfde kanaal of nabij, dan kan je verbinding met regelmaat wegvallen.

Storende apparatuur
Draadloze toestellen met de 802.11 b/g/n WI-FI standaard werken in de 2.4 GHz band. Andere toestellen welke gebruik maken van dezelfde band kunnen storing teweeg brengen of andersom. Voorbeelden zijn sommige toestellen om het analoge televisie signaal van de kabel draadloos door te zenden naar een televisie. Een oplossing kan een ander kanaal zijn.

De overhead bij de 802.11 b/g/n technologieën
Internet wordt steeds sneller, op gebied van draadloos komt de 802.11n technologie hieraan tegemoet. De 802.11g (54mbps) is voorlopig nog voldoende. Maar men heeft het zelden of nooit over de overhead, de ‘overhead’ is de bandbreedte die verloren gaat om de verbinding tussen router en WLAN adapter en router tot stand te brengen. Bij de 802.11g (54 mbps) blijft dan +/- 20 mbps  voor trafiek van en naar het internet. Is de ontvangst niet optimaal dan zijn de gevolgen pagina’s die stoppen met laden, trage en wegvallende verbindingen. Met de 802.11n standaard hoopt men hieraan tegemoet te komen
Variabele signaalsterkte 11mbps 54mbps Bij een zwakke ontvangst kan de verbindingsnelheid van 54 Mbps dalen naar 11 Mbps waarmee een grotere afstand haalbaar, en resulteren in een betere ontvangst. Een goede signaalsterkte is +/- 60% ontvangst met een stabiele bandbreedte van 54mbps zodat genoeg bandbreedte overblijft na de overhead voor de verbinding van en naar het internet.

{bron weethet.be}

Meer informatie op de KPN website

Ook op de website van KPN is meer informatie te vinden over dit onderwerp:

 

Kanaal wijzigen op de experiabox

- Hoe verander ik mijn draadloos netwerk kanaalNetwerknaam of draadloze beveiliging aanpassen op de experiabox

- Netwerknaam (SSID) of beveiligingsleutel wijzigen

Zelf draadloos internet installeren

- Handmatig mijn draadloze verbinding installeren

 

 

icon

Beste antwoord door marcodaz 16 oktober 2013, 15:46

Duidelijk artikel! Zelf heb ik ook ooit een artikel geschreven over draadloos internet.

http://communicatietechniek.blogspot.nl/2012/12/wifi-draadloos-internet-aan-banden.html

Bekijk origineel

15 reacties

Om te kijken welke kanalen in je omgeving in gebruik zijn kun je het programmatje inssider:http://www.metageek.net/products/inssider/ op een computer met wifi adapter installeren en draaien.

Reputatie 4
Badge +4
Ik had vroeger een draadloze ontvanger in mijn pc met een antenne aan de achterzijde, misschien een handige tip, zorg ervoor dat de antenne goed is aangedraaid, kan schelen in de draadloze ontvangst! Ook het rochten van de antenne wil wel eens helpen. Tegenwoordig heb ik een usb stick achtig ding, die werkt een stuk beter dan die oude antenne. 

Reputatie 7
Ik had in mijn nieuwe PC een WiFi-kaart met één antenne (€ 20). Ontvangst: slecht. Omgeruild voor een kaart met twee antennes(€ 25): ontvangst zeer matig en zeker niet stabiel. Nu heb ik een Intel Centrino Advanced-N 6205 for Desktop met een externe antenne (aan een draad, € 31), ontvangst: optimaal (maximaal en zeer stabiel). In de laptop van m'n werk zit ook een Intel Centrino Advanced-N 6205 (niet voor desktop :D) en ook daar heb ik heel goede ervaringen mee. Ik zie daar snelheden nooit lager dan 150 Mb/s maar vaak ook 240 Mb/s. Kan ik thuis alleen maar van dromen (789vn gaat tegenwoordig niet verder dan 54 Mb/s maar dat heb ik dan ook steeds).

Kortom niet alleen een goede zender (WiFi-router) is belangrijk maar een goede ontvanger is minstens net zo belangrijk. BTW: de router staat in de meterkast, de pc op de eerste verdieping en "aan de andere kant van het huis". Ik wilde al iets met versterkers gaan doen maar heb dat gelukkig niet gedaan.

Reputatie 6
Badge +7
http://nos.nl/artikel/381261-internet-via-wifi-steeds-trager.html

Draadloos internet via wifi loopt technisch tegen zijn grenzen aan. Daardoor daalt de snelheid soms sterk, vooral op plaatsen waar veel mensen tegelijk draadloos internetten. Dat stelt de Universiteit Twente, na een verkennend onderzoek.

Bij wifi wordt gebruikgemaakt van frequenties, waarvan een beperkt aantal beschikbaar is. Netwerken storen elkaar daardoor vaak. Als gevolg daarvan kan in een drukke omgeving de internetsnelheid teruglopen tot minder dan 20 procent.

Nieuwe variant

Volgens de onderzoekers halen internetters met hun draadloze verbinding sowieso bijna nooit de snelheid die op de verpakking van de router staat. Meestal zou draadloos internet de helft trager zijn dan wordt beloofd.

De snelheid van internet via wifi werd onderzocht door onderzoeksinstituut CTIT van de universiteit, in opdracht van het Agentschap Telecom.

De onderzoekers verwachten dat er steeds meer problemen ontstaan, doordat het aantal draadloze internetters nog steeds stijgt. Ze pleiten daarom voor het ontwikkelen van een nieuwe variant van wifi. Het systeem is sinds de introductie, in de jaren 80, niet meer wezenlijk veranderd.

Duidelijk artikel! Zelf heb ik ook ooit een artikel geschreven over draadloos internet.

http://communicatietechniek.blogspot.nl/2012/12/wifi-draadloos-internet-aan-banden.html

Reputatie 7
Badge +12
Nog een handige pagina over WiFi: http://www.kpn.com/zakelijk/klantenservice/wifi.htm

Reputatie 5
Badge +4
Nog enkele algemene tips:

Probeer het draadloze toegangspunt/modem/router (WAP) zodanig te hangen dat de ‘ontvangers’ de minste moeite hebben om het signaal op te pikken.

- Loop de baan van het draadloze netwerksignaal (WiFi-signaal) letterlijk na en kijk wat er verbeterd kan worden. Loopt het signaal bijna diagonaal door een dragende betonmuur of diagonaal door een betonnen zolder dan zal er erg veel demping optreden. Een WiFi-signaal loopt liever dwars door een betonmuur dan diagonaal!

 - Hang het WAP hoog aan de binnenkant van de deur van je meterkast en niet aan een zij- of achterkant. De doorgaans vrij holle deur zal minder demping en reflectie geven dan het multiplex op de stenen muur van de meterkast.

 - Hang het WAP vrij hoog zodat het over dressoirs, kasten en dergelijk heen ‘schijnt’.

 - Stel het WAP bij voorkeur enigszins centraal van alle ontvangers op. (Vaak onmogelijk.)

 - Installeer op een oude afgedankte geschikte draadloze router nieuwe gratis firmware zodat deze als repeater kan worden ingezet! website: www.dd-wrt.com

    Een repeater ontvangt een WiFi-signaal en stuurt een ‘vers’ WiFi-signaal uit.

    Zo kan een onbruikbare 3 mbit ontvangst van een 300 mbit WAP worden verbeterd tot een perfecte 54 mbit (of hogere) ontvangst van de dichterbij geplaatste DIY repeater!

Reputatie 5
Badge +4
Hoe stabiel is mijn internetverbinding?

Om de stabiliteit van je bedrade internetverbinding te testen kun je o.a. het volgende doen:

Open op een bedrade PC of laptop een command-prompt (DOS-box) en enter:

ping -4 -l 1 -t www.google.nl 

Als het goed is krijg je minutenlang ongeveer de volgende regels:

Reply from 74.125.136.94: bytes=1 time=23ms TTL=49
Reply from 74.125.136.94: bytes=1 time=25ms TTL=49
Reply from 74.125.136.94: bytes=1 time=24ms TTL=49
Reply from 74.125.136.94: bytes=1 time=24ms TTL=49
Reply from 74.125.136.94: bytes=1 time=24ms TTL=49

Er wordt telkens 1 byte aan data op en neer gestuurd naar Google en gemeten hoe lang deze erover doet.

Wat hier belangrijk is, is de "time=23ms". Dit geeft aan hoeveel miliseconden de data erover doet.

Als deze waarden heel erg uiteen lopen, tussen de tientallen en de honderden miliseconden, is er sprake van een erg onstabiele internetverbinding. Dit kan diverse oorzaken hebben.

Je kan deze procedure nu ook herhalen op een of enkele draadloze PC's of laptops!

Heb je meetgegevens, vragen of opmerkingen, post ze!

Reputatie 4
Badge +1
@Marco_H

Goede tip! Als aanvulling zou ik willen aangeven dat het verstandig is om ook andere websites te 'pingen' als je een betrouwbare test wilt.

Met vriendelijke groet,

Marco

Reputatie 5
Badge +4
Zeker! Ook kun je als opvolgende tests met datablokken van 512, 1024 en 1400 bytes testen. Ook deze tests moeten consistent zijn.

C:>ping -4 -l 1024 -t cnn.com

Pinging cnn.com [157.166.226.25] with 1024 bytes of data:
Reply from 157.166.226.25: bytes=1024 time=126ms TTL=112
Reply from 157.166.226.25: bytes=1024 time=144ms TTL=112
Reply from 157.166.226.25: bytes=1024 time=125ms TTL=112
Reply from 157.166.226.25: bytes=1024 time=123ms TTL=112
Reply from 157.166.226.25: bytes=1024 time=128ms TTL=112
Reply from 157.166.226.25: bytes=1024 time=125ms TTL=112

Het is een goede tip, maar ik vraag me af of de KPN assistent deze tip ook 'kent'.

Ik kreeg het advies het kanaal te wijzigen naar kanaal 11, enkele dagen later vertelde de Helpdesk dat kanaal 11 voor het buitenland was.

Moeten de KPN assistent en de Helpdesk de zelfde taal spreken?

Reputatie 5
Badge +4
De KPN-ers die wat meer thuis zijn in netwerkbeheer zullen dit soort tests absoluut ook kennen.

 

Op dit moment kan cnn.com niet worden ge-ping't. Neem dan gewoon een ander adres, bijvoorbeeld http://www.google.com of www.disney.com:

 

C:>ping -4 -l 1 -t www.google.com

Pinging www.google.com [74.125.195.105] with 1 bytes of data
Reply from 74.125.195.105: bytes=1 time=25ms TTL=49
Reply from 74.125.195.105: bytes=1 time=25ms TTL=49
Reply from 74.125.195.105: bytes=1 time=33ms TTL=49
Reply from 74.125.195.105: bytes=1 time=25ms TTL=49
Reply from 74.125.195.105: bytes=1 time=30ms TTL=49
Reply from 74.125.195.105: bytes=1 time=24ms TTL=49

 

Belangrijkste is dat de gemeten tijden (time=24ms) niet ver uiteen lopen én dat er geen 'andere' (fout)meldingen (zoals "Request timed out.") worden weergegeven.

 

Reputatie 2
Badge
Pela, vreemd dat die medewerken je vertelde dat kanaal 11 voor het buitenland is, want dat klopt niet. Kanaal 1 t/m 11 zijn in nederland vrij te gebruiken, echter is er ook een kanaal 13 en die valt in nederland buiten de vrij te gebruiken frequenties. Niet dat er meteen mensen voor je deur staan om je te bekeuren, maar officieel is dat kanaal in nederland niet toegestaan.

edit: bij nader onderzoek is er dan ook nog een kanaal 12, zelfde verhaal als 13.

Reputatie 7
Één opmerking,

Een router aanschaffen om je wifi te verbeteren is niet de richting die je zou moeten kiezen.

Lijkt me ook verstandig om het woord router uit de laatste zin te verwijderen.

Er is al genoeg verwarring rond de begrippen router, accesspoint, wifi repeater en wifi extender.

Voor een beter wifi schaf je een accesspoint aan, niet anders.

Geen mogelijkheid om een UTP kabel te trekken naar de plaats waar dat accesspoint moet komen te staan? Geen man overboord, schaf dan een homeplug powerline adapter aan met een ingebouwd accesspoint.

Ik probeer deze mailings echt te begrijpen maar ik blijf onzeker....mijn situatie is dat ik heb een Experia bedraad naar een Time Capsule en deze is mijn WiFi. Vaak (een/twee keer per week) valt de internet weg. Ik denk (?) dat de computers in de waar zijn tussen de Time capsule en de Experia box WiFi signal. Weet iemand of ik de Experia WiFi uit kan zetten om dit te controleren?

Jim (nieuweling...) 

Reageer