Problemen playstation en DNS

  • 21 December 2019
  • 88 reacties
  • 4647 keer bekeken

Goede middag,

Ik zal eerst beginnen met de problemen die ik gister heb ondervonden. Gister avond kreeg ik in 1 keer problemen met mijn DNS, al waren dit rare problemen. Veel websites wilde niet laden en kreeg ik een DNS foutmelding, echter was dit niet het geval bij alle websites. Ook facebook werkte zonder problemen, daar en tegen kon ik niet op youtube. Gezien ik gister avond verder niet thuis was heb ik dit maar gelaten zoals het was in de hoop dat het vandaag opgelost zou zijn. 

Nu heb ik de hele dag geen problemen gehad met DNS foutmeldingen en kon ik overal op en ging er dus ook vanuit dat mijn problemen waren opgelost, echter was mijn vreugde van korte duur en begonnen mijn problemen weer toen ik de Playstation 4 opstartte. De updates downloaden was zo gedaan, maar ik kan niet inloggen. Ik heb direct gecontroleerd of ik storingen (hier en hier) bekend waren en dit is niet het geval.  Al geeft alle storingen aan dat er mogelijk een storing is, maar als je vergelijkt met de afgelopen dagen lijkt me dit niet het geval en de klachten van andere gebruikers zijn er ook niet. Ook andere mensen hebben hier geen last van die ik even gevraagd heb om te controleren of ze online konden. Op het moment dat ik mijn internet via de playstation test zie ik ook dat ik gewoon verbonden ben en mijn NAT-type 2 is, maar ho maar dat die wil inloggen op het netwerk. Ik krijg dan ook de foutmelding: NP-40834-9. Natuurlijk heb ik dit gelijk gegoogled en kwam ik verschillende dingen tegels zoals hier  en hier. Dit laat ergens doorschemeren dat mijn problemen gerelateerd zijn aan mijn ISP en naar mijn problemen van gister kan ik hier ook wel inkomen. 

Ik heb dan ook direct met de klantenservice gebeld die het 1 en ander heeft gecontroleerd en deze kon niks vinden. Ook vroeg die naar mijn DHCP settings en ook deze klopte.

Ik moest van hem DHCP even uit en aan zetten en dit loste niks op. (wat ik me ook niet kan voorstellen gezien mijn Playstation een vast ip adres heeft). Ik heb er tevens voor gezorgd dat mijn playstation handmatig een ander IP adres kreeg maar ook dit heeft geen resultaat gehad. 

Om er voor te zorgen dat mijn verbinding zo goed mogelijk is maak ik gebruik van portforwarding, en deze natuurlijk aangepast na dat ik een nieuw ip adres heb gekregen voor mijn playstation. Tevens heb ik al geprobeerd op de DNS service van Google te gebruiken, maar ook dit had geen effect. 

Natuurlijk heb ik de meest simpele oplossing van het uit en aanzetten van het model ook geprobeerd :) 

Omdat gister de problemen zo wisselvallig waren en er niet echt een duidelijke oorzaak was waar het probleem nou precies zit weet ik op dit moment ook niet zeker of alle andere apparaten en websites wel werken, al heb ik daar tot op heden geen last van gehad vandaag. 

Iemand die mij verder kan helpen met mijn zoektocht naar een oplossing?

 

 


88 reacties

Ik heb nog even verder gekeken en de kans is dat mijn DNS problemen van gister hier niks mee te maken hebben maar dat door de update van de Playstation ip adressen op een zwarte lijst is komen te staan, zie reactie van: IRON TECHS AND GAMES

Ik ga maandag even contact opnemen met Sony, via mijn hotspot werkt alles zonder problemen (om maar even het weekend door te komen) 

Reputatie 7
Badge +17

@vinnie1234 Welkom op ons Forum! Bedankt voor je uitgebreide verhaal een toegevoegde linkjes. Helaas ben je het weekend niet doorgekomen, het is ondertussen al maandag. Had je Sony al gebeld en een reactie ontvangen? Het gekke aan het verhaal is dat je in eerste instantie wél verbinding krijgt, vervolgens na de update(s) er weer foutmeldingen verschijnen. Ik ben benieuwd wat Sony te zeggen heeft. Laat je het weten als wij nog iets voor je kunnen betekenen? 

Ik heb net 20 minuten met Sony aan de telefoon gezeten. Deze gaven aan dat mijn IP adres in ieder geval niet op de blacklist bij hun staat (gelukkig!!). Ook heb ik samen met hun al mijn instellingen nog een keer door gelopen inclusief alle poorten en zoals verwacht klopte alles. 

Ik word nu terug gebeld door de technische dienst van Sony om verder te kijken naar het probleem. Wat ze wel aangaven is dat een veranderen naar een ander IP4 adres de oplossing kan zijn. Nu weet ik dat providers daar niet heel gewillig in zijn, maar nu is mijn vraag dan maar of dit eventueel tot de mogelijkheden bestaat?

Ik ga als ik thuis ben sowieso nog een keer de router resetten, keertje 10 inmiddels, in de hoop dat het zich oplost.  

De helpdesk gaf namelijk ook aan dat de kans dat de technische dienst met andere punten nog kwam niet heel groot was. Gezien het bijna kerst inclusief een aantal vrije dagen is de kans dat de Playstation aan gaat wat groter. 

Inmiddels meerdere keren contact gehad met Sony, hieronder de belangrijkste antwoorden:

 

Beste Vincent,

Bedankt voor je contact met PlayStation Support.

Het opgegeven IP adres is niet door ons geblokkeerd. Heb je nog een ander IP adres?

Mocht je nog verdere vragen en/of opmerkingen hebben, dan horen we dat graag. Noem daarbij je referentienummer: 191223-005474

Met vriendelijke groet,

 
 

Christien
Player Support Specialist
PlayStation Support

 

Beste Vincent,

Bedankt voor je contact met PlayStation Support.

Je zou bij je internetprovider na kunnen vragen of ze je IP adres geblokkeerd hebben. Tevens kunnen wij je ook aanraden om na te vragen of je misschien een ander IP adres kunt krijgen.

Mocht je nog verdere vragen en/of opmerkingen hebben, dan horen we dat graag. Noem daarbij je referentienummer:191223-005474 

Met vriendelijke groet,

 
 

Christien
Player Support Specialist
PlayStation Support

Ik begin te geloven dat het probleem daadwerkelijk niet bij Sony zit. Heb inmiddels ruim 2 uur met ze aan de telefoon gezeten en redelijk wat mail wisselingen verder en ze zijn er 100% van overtuigd dat ze mijn IP niet hebben geblokkeerd en er verder geen problemen zijn. Dit moet ik dan maar als waarheid beschouwen en kom ik terug bij de DNS problemen die ik tegelijkertijd had. 

Ik heb inmiddels ook contact gehad met de chat van KPN en deze heb ik beloofd dit forum te updaten en gevraagd of er hier verder naar gekeken kan worden. Notitie door KPN hierover gemaakt

Wat eventueel nog een belangrijk detail kan zijn is dat het Abuse team eind november bij mij thuis een hit had op het Mirai virus. Dit is inmiddels allemaal opgelost en ik zou ook weer volledig uit quarantaine moeten zijn. Misschien kan dit toch op 1 of andere manier invloed hebben op de problemen? 

De helpdesk adviseerde me nog het volgende te proberen.

Experiabox → PS4 via kabel.

Al geprobeerd: 
Experiabox → ps4 via wifi
Experiabox → extra router → switch → PS4.

Ik zal vanavond hier een update over gegeven.

Wat ik ook lees is dat begin december de Experiabox een update heeft gehad. Ik heb geen idee wanneer en of die bij mij er op staat. Dit zal ik vanavond ook even controleren! 

Ik heb net de verbinding Experiabox -> ps4 getest zoals de chat me had aanbevolen. En zoals ik verwacht had werkt dit niet. Het verschil tussen Wi-Fi en kabel zou er immers niet mogen zijn! Ik ben dus nog net zo ver als dat ik was. 

Ik heb de laatste update: V1.01.00T03.7

Reputatie 7
Badge +17

@vinnie1234 Bedankt voor je uitgebreide verhaal. Betreft de abuse kwestie, dit kan @Raymondt of @Dennis ABD  voor ons nakijken. Ik zal, zodra een van hen reageert, de gegevens doorzetten zodat zij mee kunnen kijken. Je hebt overigens zelf al veel geprobeerd om het probleem op te lossen. Je hebt o.a. statische IP, Port Forwarding, modem aan/uit geprobeerd zonder gewenste uitkomst. Aan de screenshot van de DHCP instellingen, kan ik opmaken dat je de Experiabox V10 hebt, klopt dit?

Ik heb een aantal vragen/mogelijke oplossingen voor je. 

  1. Had je het modem al eens een harde Reset gegeven?
  2. Je geeft aan dat je Port-forwarding(IPv4) gebruikt? Werkte dit in het verleden altijd of is het ook mogelijk deze port-forwarding te vervangen door UPnP aan te zetten in de experiabox? 
    1. webinterface > instellingen > UPnP IGD ‘AAN’
  3. Ik zie het in dit topic niet voorbij komen, al heb je het wellicht al eens ingesteld/geprobeerd.
    1. Primaire DNS 8.8.8.8
    2. Secundaire DNS 8.8.4.4
  4. In plaats van de playstation een statische IP te geven, zou je ook IP Bonding kunnen instellen.
    1. webinterface > Wifi > Geavanceerd 'MAC adres toevoegen’. 

Ik hoor graag van je!

Reputatie 7
Badge +9

Hoi Vinnie,

Ik heb even gekeken en ik zie inderdaad dat er een tijd geleden een Quarantaine geweest is, en die is toen ook weer opgeheven. Die zal dus niet voor het probleem zorgen. Buiten dat krijgen wij ook dagelijks lijsten van Sony Playstation Network met ip-adressen die zij geblokkeerd hebben op het netwerk, en ook hier kom ik inderdaad je ip-adres niet tegen. Er lijkt dus inderdaad ook geen blokkade te zijn op het Playstation netwerk. Ik snap de vraag om een ander ip-adres, maar die mogelijkheid hebben we simpelweg niet. Omdat het onwenselijk is om een ip-adres te wijzigen hebben we het technisch ook niet ingeregeld dat we dit even kunnen doen met een druk op de knop. Ik hoop dat de tips van @Lisa je nog wat verder op weg kunnen helpen!

 

 

Als je DNS nog steeds zo staat zal als in dit screenshot, is het denk ik geen wonder dat je problemen hebt. Het is afhankelijk hoe de firmware in de V10 DNS afhandelt, maar deze instelling van primaire DNS kan betekenen dat DNS requests niet verder komen dan de V10.

Dus ISP DNS ‘Aan’ of Primaire DNS vervangen door b.v. die van Google ‘8.8.8.8’

Reputatie 7
Badge +24

 

 

Als je DNS nog steeds zo staat zal als in dit screenshot, is het denk ik geen wonder dat je problemen hebt. Het is afhankelijk hoe de firmware in de V10 DNS afhandelt, maar deze instelling van primaire DNS kan betekenen dat DNS requests niet verder komen dan de V10.

Dus ISP DNS ‘Aan’ of Primaire DNS vervangen door b.v. die van Google ‘8.8.8.8’

Dat is onzin. Dit zijn gewoon de standaard instellingen. Elke pc of ander apparaat die zn ip via dhcp van de Experiabox krijgt heeft als dns 192.168.2.254. Als dit niet zou werken, dan zou geen enkele pc in het netwerk internet hebben.

Maar ja, je kunt dit wijzigen naar 8.8.8.8. En dat zou ook nog wel eens kunnen helpen. Maar dat komt dan niet omdat deze instelling fout is, maar omdat je nu de dns van KPN gebruikt en deze dan voor de PS4 niet goed functioneert.

 

 

Als je DNS nog steeds zo staat zal als in dit screenshot, is het denk ik geen wonder dat je problemen hebt. Het is afhankelijk hoe de firmware in de V10 DNS afhandelt, maar deze instelling van primaire DNS kan betekenen dat DNS requests niet verder komen dan de V10.

Dus ISP DNS ‘Aan’ of Primaire DNS vervangen door b.v. die van Google ‘8.8.8.8’

Dat is onzin. Dit zijn gewoon de standaard instellingen. Elke pc of ander apparaat die zn ip via dhcp van de Experiabox krijgt heeft als dns 192.168.2.254. Als dit niet zou werken, dan zou geen enkele pc in het netwerk internet hebben.

De DNS van een client zal standaard uiteraard 192.168.2.254 zijn. Maar waarom is er dan een instelling ISP DNS ?

Die ISP DNS instelling zou ook kunnen inhouden dat er tevens anders om wordt gegaan op DNS requests binnenkomend op 192.168.2.254:53

In de standaard instelling zal een forwarder en/of caching mechanisme actief zijn. Als dat niet werkt of corrupt is is er een probleem. Dat bedoel ik met het voorbehoud “Het is afhankelijk hoe de firmware in de V10 DNS afhandelt”

In mijn ogen moet er bij Primaire DNS een publiek routeerbaar IP adres staan als ISP DNS op ‘Uit’ staat. Waar moeten UDP IP paketten anders dan heen worden gezonden als DST IP privaat is? Niet naar een DNS server van KPN, want die staat ‘Uit’. Alleen lokale hosts in het thuis subnet zijn zo successvol te resolven.

@vinnie1234 Bedankt voor je uitgebreide verhaal. Betreft de abuse kwestie, dit kan @Raymondt of @Dennis ABD  voor ons nakijken. Ik zal, zodra een van hen reageert, de gegevens doorzetten zodat zij mee kunnen kijken. Je hebt overigens zelf al veel geprobeerd om het probleem op te lossen. Je hebt o.a. statische IP, Port Forwarding, modem aan/uit geprobeerd zonder gewenste uitkomst. Aan de screenshot van de DHCP instellingen, kan ik opmaken dat je de Experiabox V10 hebt, klopt dit?

Ik heb een aantal vragen/mogelijke oplossingen voor je. 

  1. Had je het modem al eens een harde Reset gegeven?
  2. Je geeft aan dat je Port-forwarding(IPv4) gebruikt? Werkte dit in het verleden altijd of is het ook mogelijk deze port-forwarding te vervangen door UPnP aan te zetten in de experiabox? 
    1. webinterface > instellingen > UPnP IGD ‘AAN’
  3. Ik zie het in dit topic niet voorbij komen, al heb je het wellicht al eens ingesteld/geprobeerd.
    1. Primaire DNS 8.8.8.8
    2. Secundaire DNS 8.8.4.4
  4. In plaats van de playstation een statische IP te geven, zou je ook IP Bonding kunnen instellen.
    1. webinterface > Wifi > Geavanceerd 'MAC adres toevoegen’. 

Ik hoor graag van je!

Het klopt inderdaad dat ik de Experiabox V10 heb, was misschien handig om inderdaad er bij te zetten.

 

  1. Ik had dit al geprobeerd via het modem zelf, nu ook via de link die jij mij gaf en dan via Servicetool Herstellen Fabrieksinstellingen Experia Box Modem. Dit had helaas geen effect. Wat mij opvalt met beide manieren van resetten is dat bijvoorbeeld mijn WI-FI instellingen niet gereset worden. Die blijven bestaan met naam en wachtwoord die ik heb ingesteld. Ook mijn apparaten hebben maar een paar seconde geen verbinding met internet. Als ik alles terug zet naar fabrieksinstellingen ga ik er persoonlijk vanuit dat ook echt alles gereset worden en dit is dus niet het geval…
  2. Ik heb deze op jou advies aangezet en de modem voor de zekerheid ook een keer uit/aan gezet. Dit had helaas geen effect.
  3. Dit was iets wat ik inderdaad vergeten ben om door te geven. Ik heb het inderdaad geprobeerd met de DNS van Google en de DNS van openDNS. Het zelfde geld voor de ISP DNS gewoon op ja te zetten. Ook de leasetijd verkorten werkte helaas niet. 
  4. Deze versie had ik nog niet geprobeerd, helaas was dit helaas ook niet de oplossing.

@Raymondt het is in ieder geval goed om te horen dat ook vanaf jullie naar boven komt dat mijn IP niet geblokkeerd is en dan mijn eerdere problemen hier geen invloed op kunnen hebben. Ik snap ook dat jullie niet zomaar een ander IP adres te kennen, gezien vaak geblokkeerde ip adressen te maken hebben met verschillende soorten aanvallen of vals spelen in games, ewat in zou houden dat daarna iemand anders de problemen erft :) 

 

@tmoesel  @Nick83 in de screenshot was 1 van de opties die ik geprobeerd heb qua DNS te zien, ik heb ook 8.8.8.8 (google) en 208.67.222.222 (opendns) geprobeerd. Dit vanaf het modem ingesteld en vanaf de playstation. 

 

 

 

@tmoesel  @Nick83 in de screenshot was 1 van de opties die ik geprobeerd heb qua DNS te zien, ik heb ook 8.8.8.8 (google) en 208.67.222.222 (opendns) geprobeerd. Dit vanaf het modem ingesteld en vanaf de playstation.

Het is een beetje raden voor mij wat je bedoelt met ‘vanaf het modem ingesteld’ en ’vanaf de playstation’ ingesteld. Maar ik denk wel te weten wat je bedoeld.

Als je daadwerkelijk gezien hebt dat de de playstation DNS op 8.8.8.8 heeft of had staan, of nog beter die ie ook namen opzocht via 8.8.8.8 (en niet anders) dan is dat duidelijk.

In het modem heb ik Primaire DNS aangepast naar die van google.

 

In de playstation kan je ook aangeven welke DNS server je wilt gebruiken. Ik heb via de playstation gekeken welke DNS server deze aangaf en deze gaf hierna netjes 8.8.8.8 aan. 

In het modem heb ik Primaire DNS aangepast naar die van google.

 

In de playstation kan je ook aangeven welke DNS server je wilt gebruiken. Ik heb via de playstation gekeken welke DNS server deze aangaf en deze gaf hierna netjes 8.8.8.8 aan. 

OK, ik denk eerder dat er voor jouw ergens een routing probleem is. Dat kan verder weg liggen en buiten directe invloedssfeer van KPN en/of Sony liggen. Je zou eens kunnen kijken wat er gebeurt via een andere internetverbinding. Of via een VPN. Dan heb hoogstwaarschijnlijk een andere route die dan hopelijk wel het inloggen laat werken.

Via mijn Hotspot of via een VPN werkt het allemaal inderdaad wel. Daarom was ik ook er van overtuigd dat het allemaal om een IP ban zou gaan. Maar dit is door KPN en Sony dus ontkracht. 

Hmm, interessant. Onlangs iets dergelijks https://forum.kpn.com/thuisnetwerk-72/specifieke-site-onbereikbaar-486537

Je zou na kunnen lopen welke sites en IP adressen door de playstation allemaal aangedaan worden. En of traceroutes volledig lukken.

Hoe kan ik achterhalen welke ip adressen mijn playstation allemaal aanroept? Ik had Sony al gevraagd of die konden aangeven welke IP adressen hun gebruikte, maar die vraag hebben ze niet beantwoord. 

 

Op een PC is het niet heel moeilijk om dit te achterhalen, maar als het om een playstation gaat gaat het mijn kennis toch iets te boven. 

Hoe kan ik achterhalen welke ip adressen mijn playstation allemaal aanroept? Ik had Sony al gevraagd of die konden aangeven welke IP adressen hun gebruikte, maar die vraag hebben ze niet beantwoord. 

 

Op een PC is het niet heel moeilijk om dit te achterhalen, maar als het om een playstation gaat gaat het mijn kennis toch iets te boven. 

Een manier is om al het playstation verkeer via een computer met 2 netwerkpoorten die gebridged zijn te laten lopen en dan de poort waar de playstation aan hangt te monitoren met b.v. wireshark. Kan met een laptop als de playstation via wifi kan verbinden.

Maar misschien kun je ergens in logbestanden van de playstation wat zien, dat lijkt me eenvoudiger.

Volgens mij kan ik de log bestanden alleen uitlezen op een gejailbreakte PS4. Dus dat gaat hem niet worden. 

Ik heb tevens een Macbook en die is alleen verbonden dmv wifi (heeft geen internet poort). Gaat hem dan niet worden om mijn Playstation er aan te verbinden denk ik? 

Volgens mij kan ik de log bestanden alleen uitlezen op een gejailbreakte PS4. Dus dat gaat hem niet worden. 

Ik heb tevens een Macbook en die is alleen verbonden dmv wifi (heeft geen internet poort). Gaat hem dan niet worden om mijn Playstation er aan te verbinden denk ik? 

Als je dat monitoren echt wilt, zal je dat verder zelf moeten uitzoeken hoe je dat doet en jezelf eerst het 1 en ander aanleren kwa netwerktechnologie. Maar de vraag is of dat loont.

Ik heb zo geen oplossing voor het probleem, maar ik denk dat na een maand of zo er kans is dat die routering via je huidige KPN aansluiting wel weer werkt.

Ben inmiddels 3 weken verder dus we zitten bijna op een maand :) En me vol verdiepen in netwerktechnologie heb ik ook eigenlijk weinig zin in haha ;) Met developer met een reden geworden en dat is dat systeem beheer niet mijn beste kant is. Ik kom redelijk ver maar na een tijdje gaat het ook mijn petje te boven.

Wat ik nog wel gevonden heb, en geen idee of het er mee te maken heeft, is de volgende link:

https://forum.kpn.com/thuisnetwerk-72/problemen-met-online-gamen-op-ps4-via-experiabox-v10-436790/index4.html#post607359

Dit probleem was alleen in Amsterdam, gezien Amsterdam een heel stuk groter is als Renswoude gok ik dat als er soortgelijke problemen zijn er weinig meldingen binnen komen.  Geen idee of kpn hier iets mee kan?
 

 

Reputatie 7
Badge +24

Tja... stel dat je de ip adressen weet, wat schiet je er mee op? Je kunt een traceroute doen, misschien lukt die of mislukt die, maar het brengt je hoe dan ook geen stap verder ben ik bang voor…

Er staan heel wat filmpjes op YouTube over dit probleem. Heeft u daar wel eens naar gekeken?

Reageer