vdsl upgrade

  • 2 april 2015
  • 0 reacties
  • 1807 keer bekeken

KPN begint met de uitrol van downloadsnelheden van 200Mbit/s over het kopernetwerk. Dat meldt de telecomaanbieder. Daardoor moeten de snelheden voor klanten met dsl-pakketten die de maximumsnelheden nu niet halen, uiteindelijk hoger worden.

Het is nog niet bekend wanneer klanten ook echt een pakket met een hogere downloadsnelheid kunnen bestellen. "We zijn nu begonnen met de uitrol", zei projectmanager Just Hut van KPN woensdagochtend tijdens een persconferentie. Naast een downloadsnelheid van 200Mbit/s is een uploadsnelheid van 60Mbit/s over het vdsl-netwerk mogelijk.

De hogere snelheid wordt per regio uitgerold. Daardoor kan ook de snelheid van gebruikers met een lager pakket omhoog gaan. Wie nu bijvoorbeeld een 50Mbit/s-abonnement heeft maar slechts 25Mbit/s haalt, zal dankzij de nieuwe technologie wel de maximumsnelheid behalen, aldus KPN. Voor de hogere snelheid maakt KPN gebruik van pair bonding en vectoring. Overigens zal de modem van de klanten de hogere snelheid wel moeten aankunnen; het is onduidelijk of klanten met een verouderd modem gratis een nieuwe kunnen krijgen.

Negentig procent van de KPN-aansluitingen in Nederland heeft een dubbele aansluiting op het dsl-netwerk en is daarom geschikt voor pair bonding. Bij vectoring en super vectoring wordt de ruis op de dsl-verbinding gecompenseerd. Om dat te kunnen doen, wisselen de modem van de klant en de servers van de provider informatie uit. Klanten moeten dan ook over modems beschikken die geschikt zijn voor de technologie.

Op dit moment biedt KPN al 100Mbit/s en 30Mbit/s, maar veel gebruikers hebben geen toegang tot die snelheid omdat er geen glasvezel aanwezig is en het kopernetwerk te traag is omdat ze te ver van de centrale wonen. KPN wil daarom de beschikbare snelheid voor veel klanten verhogen, aldus Joost Farwerck, managing director van de telecomprovider.

Dat zal zowel met behulp van glasvezel als met hulp van dsl gebeuren. Eind volgend jaar moet 85 procent van de huishoudens 100Mbit/s of sneller en 70 procent 200Mbit/s krijgen.  Eind dit jaar moet 85 procent van de klanten al op een snelheid van minimaal 40Mbit/s zitten, aldus Farwerck, ongeacht of dat over dsl of glasvezel is. Uit betrouwbare bron heeft Tweakers vernomen dat daarnaast eind dit jaar jaar 30 procent toegang moet hebben tot 500Mbit/s of sneller. Dat zal voorlopig enkel via glasvezel zijn. "Op dit moment is 500Mbit/s nog niet mogelijk over koper", aldus Hut.

De snelheid van 200Mbit/s is al langer mogelijk op de kabel; de combinatie van UPC en Ziggo biedt die snelheid al langer aan. UPC en Ziggo, die later deze maand definitief onder de vlag van Ziggo verdergaan, werken bovendien al aan een downloadsnelheid van 500Mbit/s. Tegelijkertijd werkt KPN aan dsl-snelheden tot 400 megabit per seconde. Die snelheid wordt op dit moment echter enkel nog in een laboratoriumomgeving getest, en is voorlopig nog niet beschikbaar voor klanten.

Ook in de zogenoemde buitengebieden, waar weinig mensen wonen en de internetverbinding doorgaans langzaam is, wil KPN de dekking opschroeven. In dorpen als Uitdam overlegt KPN dan ook met de gemeente om voor een betere dekking te zorgen, stelt de provider.


0 reacties

Er zijn nog geen reacties. Reageer als eerste.

Reageer