Kennisbank

IGMP snooping, wat is het en waarom is het belangrijk?

  • 14 August 2018
  • 0 reacties
  • 22004 keer bekeken
IGMP snooping, wat is het en waarom is het belangrijk?
Reputatie 7
Badge +30

IGMP snooping als term komt op het forum regelmatig voor in relatie tot tv kijken. Maar, wat bedoelen we er nou eigenlijk mee, en waarom is het belangrijk?

 

Het tv signaal in de basis

Het tv-signaal komt op je KPN modem binnen. Van daaruit wordt het doorgezonden naar je rechtstreeks aangesloten tv ontvangers. Tot zover, alles in orde, niets meer aan doen.
Maar wat als de tv ontvangers niet rechtstreeks zijn aangesloten. Wat als er een switch tussen zit? Dan komt IGMP snooping om de hoek kijken.

 

IGMP snooping: Iets meer de diepte in

Het tv signaal wordt door de Experia Box als multicast uitgezonden. Dat betekent dat het van 1 verzendpunt beschikbaar wordt gemaakt voor meerdere ontvangers. Daarbij wordt gebruik gemaakt van IGMP. Dat staat voor Internet Group Management Protocol (mag je gelijk weer vergeten).

De tv-ontvangers geven dan zelf aan of ze het signaal willen hebben of niet. Als de ontvangers rechtstreeks op de Experia Box zitten kunnen ze hierover direct communiceren met de Experia Box. Zit er echter een switch tussen, dan loopt de communicatie via die switch.

 

De switch en IGMP snooping

Als de tv-ontvanger dan aangeeft dat hij het tv signaal wil hebben, wordt dit door de Experia Box naar de switch verzonden. De switch verdeelt dat signaal vervolgens over alle poorten die hij heeft. Dit kan er voor zorgen dat het signaal van mindere kwaliteit wordt op de ontvanger waardoor er storing kan optreden.

Maar! Als de switch IGMP snooping ondersteunt, dan kan deze switch het communicatieprotocol van de Experia Box begrijpen. En zal dan het tv signaal alleen doorsturen naar de poort waar een tv ontvanger op zit. Wat de kwaliteit van het signaal ten goede komt.

Kortom: Maak je gebruik van een switch? Zorg ervoor dat deze IGMP snooping ondersteunt. De switches die wij aanbieden ondersteunen allemaal IGMP snooping. 

 

Unicast, Broadcast en Multicast

Voor de geïnteresseerden: in het kort het verschil tussen Unicast, Broadcast en Multicast

  • Unicast: 1 zender stuurt data naar 1 specifieke ontvanger. Als er meerdere ontvangers zijn, moet de data ook meerdere keren verstuurd worden.
  • Broadcast: 1 zender stuurt data naar alle aangesloten ontvangers die het dan ook allemaal ontvangen.
  • Multicast: 1 zender maakt data beschikbaar voor alle aangesloten ontvangers. De ontvangers geven zelf aan of ze die data op dat moment ook willen ontvangen.

Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van het forum of stel je vraag in een nieuw topic.