KPN Interactieve TV Update: Het nieuwe menu

KPN Interactieve TV Update: Het nieuwe menu
Reputatie 7

 

​​​​​​De uitrol van het nieuwe menu is voltooid. Dat wil zeggen, alle klanten hebben nu dit nieuwe menu. Dat betekent ook dat we geen onderscheid meer hoeven te maken tussen klanten, en dat softwareupdates van de tv ontvanger weer voor iedereen gelden. Daarom is er een nieuw topic beschikbaar waarin wij berichten plaatsen als er nieuwe software komt, en waar je feedback en vragen kwijt kunt. Dat topic is deze:  

​​​​​​Inmiddels is de eerste algemene update daarin ook met succes voltooid wat betekent dat we dit topic hier nu sluiten. Heel erg bedankt aan eenieder die in het afgelopen jaar hier zijn feedback heeft gegeven, dat is voor ons van onschatbare waarde. Blijf dan ook vooral feedback geven, in het nieuwe topic :)

​​​​

Hallo allen! Het is weer tijd voor een iTV update. We zijn met deze al een poosje aan het testen, dus het kan zijn dat je hem al van daaruit al hebt. We gaan nu (juni 2020) echter van start met de grote uitrol.
 

Welke ontvangers krijgen de update naar het nieuwe menu

De Arris VIP5202, Arcadyan HMB2260, Arris VIP2952, ZTE ZXV8001 en de Motorola VIP1853 gaan naar (minimaal) versienummer NMC8.0.118_1. In de loop van deze uitrol kan het zijn dat er kleinere updates worden gedaan die alleen onder water dingen verbeteren. Hier maken we dan geen topic over. Het kan dan ook zijn dat tegen de tijd dat jij deze update krijgt, het versienummer hoger is.

Heb je een ouder model, zoals de Motorola VIP1903 of VIP1963? Dan wordt deze update niet beschikbaar. Deze ontvangers zijn per april 2021 uitgefaseerd. 

 

Wanneer komt de update naar het nieuwe menu

De uitrol van de update naar het nieuwe menu wordt in verschillende fases gedaan.

Op dit moment zijn we klaar met de uitrol van het nieuwe menu bij klanten die alleen ZTE 8001, Arris 5202, Arris 2952 en de Arcadyan 2260 hebben (of een combinatie van dezen). 

Voor klanten met Motorola 1853's (eventueel in combinatie met een van de bovenstaande types) beginnen we in mei 2021 met de uitrol van het nieuwe menu. 

De uitrol wordt op basis van het abonnementsnummer gedaan, alle ontvangers die je hebt staan worden tegelijkertijd bijgewerkt. Je hoeft hier zelf niets voor te doen, de ontvanger zal ’s nachts worden bijgewerkt. Mocht dit onverhoopt niet pakken krijg je vanzelf een pop-up met het verzoek om de update handmatig te starten. .

Er is de afgelopen tijd hard gewerkt om de software zo te maken dat deze ook goed functioneert op de 1853. Omdat dit natuurlijk wel een ouder model ontvanger is zijn er een paar dingen die op de 1853 niet beschikbaar zullen zijn die in de nieuwere modellen wel beschikbaar zijn. Het gaat dan om:

 • De carrousel overzichten waarbij je in de On Demand onderdelen filmposters ziet zijn niet beschikbaar. Deze onderdelen zijn alleen als lijst te bekijken.
 • Uitgelicht ontbreekt in het menu.
 • Gids en Terugkijken zijn in het menu nog twee items, zoals dit in het oude menu ook zo is. De optie Terugkijken opent dan de Gids, maar in verticale view.
 • Daarnaast is er nog een aanvullende gidsweergave beschikbaar: Simpel. Dit is een eenvoudigere weergave met een betere performance.

 

Op 11 mei gaan we een eerste pilot doen waarbij een kleinere groep klanten met 1853's het nieuwe menu krijgt. Het versienummer van deze software is NMC8.0.118_1 & HTML 4.121.201. Dat is dus een andere HTML versie dan de software die we voor de overige ontvangers sinds deze week uitrollen (dat is 4.120.209).

Daarna kijken we hoe het gaat met die klanten, en als dat allemaal goed loopt dan is de planning voor de rest van de uitrol 25 mei t/m 9 juni. Als dingen toch nog veranderen qua datum dan laten we dit hier in het topic weten.

 

Aanvullende updates voor mensen die het nieuwe menu al hebben

Tussentijds worden er regelmatig kleinere updates uitgerold die problemen oplossen of een functie toevoegen/herstellen. Deze updates vermelden we in het topic. Maar omdat het topic veel verkeer ziet, vallen die berichten ook makkelijk weg. Vandaar dat we ze nu hier ook even toevoegen.

Ter verduidelijking: de software van de ontvanger bestaat uit een aantal onderdelen. De NMC is de kern, de HTML is de jas eromheen, en de DBL/RBL is boot loader, dus wat je ziet als de ontvanger opstart. De NMC is degene met het versienummer die begint met 8. De HTML begint met 4. Voor een NMC release is een herstart van de tv ontvanger vereist, voor een HTML release is dat niet nodig. 

 

14 t/m 18 juni: HTML 4.122.212

Gelijk aan HTML 4.122.211 alleen laden er minder categorieën tegelijk in bij Sport om de netwerkbelasting te verlagen. Plus aanvullende verbeteringen op het tv platform zelf.

Alle eerdere, kleinere, updates op een rijtje. Klik op Toon Inhoud 

25 mei t/m 11 juni: HTML 4.122.211

Hierin wijzen we de klanten nog een keertje op de sportzomer door een rode notificatiestip bij de menu-optie Sport en bij instellingen voor het kunnen kiezen van donkere kleurmodus met oranje contrastkleur.

Verder:

 • Zoeken kijkt nu ook in je opnames
 • Bij series in de gids vind je in de informatie pop-up nu ook een tabje met Meer afleveringen. Hier staan alle overige afleveringen (van hetzelfde seizoen) die in de gids aanwezig zijn.
 • In de gids, bij programma's die op dat moment worden uitgezonden, vindt je een nieuwe LIVE-indicator bij de programma informatie bovenaan het scherm
 • Als je live tv pauzeert is de blauwe knop nu ook te gebruiken om 5 minuten mee te springen
 • Daarnaast wat onder water verbeteringen

17 mei t/m 8 juni: NMC 8.0.121_2.

Hier zitten geen hele spannende dingen in. Alleen een nieuwe softwareversie voor de afstandsbediening van de 5202 (versie 0162.01.08) die onder andere een bug herstelt met toetsaanslagen die herhalen. En verder zijn het alleen wat onder water veranderingen waar je als klant niets van merkt.

 

4 t/m 13 mei: HTML 4.120.209

 • Zoeken heeft een ander uiterlijk gekregen dat past bij de rest van het menu. Ook is de performance van het zoeken verbeterd (sneller).
 • Vanwege de komende sportzomer hebben we een verbeterde Sportomgeving, die qua uiterlijk past bij de overige On Demand onderdelen. Je vindt deze via Menu > Sport. Je vindt hier alle beschikbare sportuitzendingen zowel binnen je pakket, als los huurbare wedstrijden. Ook hebben we een aanvullende kleurmodus beschikbaar. Via Menu > Instellingen > TV Menu kun je nu kiezen voor Oranje. Dit geeft je het dark mode zwart/donkergrijze menu maar dan met oranje highlights.
 • Notificatie op het scherm als de batterijen bijna leeg zijn (alleen voor de nieuwere afstandsbedieningen)
 • Op de 5202 ontvanger: onder Menu > Instellingen > Informatie wordt nu ook de softwareversie van de afstandsbediening getoond
 • Andere, kleinere, bug fixes en verbeteringen

13 april t/m 4 mei: NMC 8.0.118_1 

Dit heeft niet echt dingen waar je wat van merkt. Het doet voorbereidend werk voor een latere HTML update.  Deze update vereist een herstart van de ontvanger.

 

13 t/m 22 april: HTML 4.119.205

 • Nieuw: aparte sectie voor 4K films in het Plus Pakket als de klant ook het 4K pakket heeft.
 • Eenmalige schermnotificatie om klanten te wijzen dat Films op TV ook in het Films menuonderdeel staan
 • Fix voor het probleem dat sommige instellingen (zoals dark mode) verloren konden gaan na herstart
 • Aantal fixes rondom herinneringen.
 • Bij plannen van serie opname word dit nu ook expliciet vermeld in de notificatie dat je een echt een serie hebt gepland en niet 1 aflevering

   

 • Nieuwe detailpagina’s bij programma's met een betere performance

 • Systeemverbeteringen in het platform om overbelasting te voorkomen bij herinneringen
 • Verbetering in de instellingenpagina's over afstandsbediening
 • Een aantal kleine verbeteringen / bug fixes

23 maart t/m 1 april: HTML  4.117.211

 • VIP5202: nieuwe optie onder Menu > Instellingen > Stand-by 'Schakel de tv automatisch in op de juiste HDMI-ingang’. Dit zorgt ervoor dat automatisch de juiste poort op de tv wordt gekozen als de ontvanger uit stand-by komt zodat je dit niet handmatig hoeft te wijzigen. Dit werkt met het HDMI-CEC protocol. Omdat niet alle tv's dit protocol (goed) ondersteunen staat deze optie niet standaard aan. Wil je hier gebruik van maken moet je dit zelf aanzetten.
 • 2260/2952: verbetering in de navigatie in de carrousels, zoals in Films en Series.
 • Bug fix rondom het instellen van een herinnering.
 • Beter scanbare QR-code voor Home Cinema Set bij Instellingen > Afstandsbediening.
 • Bug fix voor het schalen van het live tv beeld bij het openen van de verticale Gids.
 • Bug fix bij het spoelen in een opname van een programma dat nog live wordt uitgezonden.
 • De lijst met tips is geactualiseerd.
 • Kleinere bug fixes / changes

9 maart t/m 2 april: NMC 8.0.116_2

 • Oplossing voor het regelmatig opnieuw moeten inloggen bij Netflix op de ontvanger. Dit is al wat langer lopend probleem waar we nu, met hulp van Netflix, een oplossing voor hebben kunnen vinden. 
 • Verbetering in de tekst van de verbinding-met-zender-verbroken foutmelding (stb-nmc-400)

2 t/m 16 maart: HTML 4.116.208

 • Aanvullende verbeteringen in de snelheid. Specifiek in het laden van de verticale gids en het laden van de opnamelijst. 
 • Seizoen- en afleveringsnummers worden getoond bij de afleveringen van een serie in de pop-up met detailinformatie die je krijgt als je op OK drukt. Heb je ingesteld dat je direct naar de uitzending gaat met OK dan zie je deze pop-up niet.
 • Onder Menu > Series > Meer Series werkt de rode knop weer om direct het pakket te kunnen bestellen waar de desbetreffende serie bij hoort. 
 • De afbeeldingen bij Films en Series zijn (deels) vernieuwd.
 • Voor de 5202: de QR-code in het menu voor het koppelen van de afstandsbediening is verbeterd zodat hij beter te scannen is.
 • Aanvullende kleinere bug fixes

16 t/m 25 februari:  HTML 4.115.205.

 • Informatie in het Menu (onder de optie afstandsbediening) over hoe je de afstandsbediening moet koppelen. Dit is er al voor de ZTE 8001 en de Arris 5202 en voegen we hiermee toe aan de HMB 2260 en de Arris 2952.
 • Verhelpen van de bug dat teletekst in eerste instantie niet goed wordt weergegeven als je teletekst opent terwijl de infobalk nog zichtbaar is. 
 • Verbeteringen rondom het ophalen van de opnamelijst. Wat kon gebeuren was dat je een vastloper en/of foutmelding te zien kreeg als ons platform een storing had terwijl je je opnamelijst opent. Dat proces is geoptimaliseerd waardoor dit een stuk minder voorkomt. Ook was het laden van de opnamelijst soms wat trager omdat hij tegelijkertijd ook je voortgangsinformatie ophaalde. Dit is nu apart, eerst de lijst, dan de voortgangsinformatie. Waardoor je kan merken dat je lijst dus sneller te zien is dan voorheen. 

2 t/m 23 februari 2021: HTML 4.114.213 (2 t/m 11) & NMC 8.0.113_2 (2 t/m 23)

 • Verdere verbeteringen in de snelheid van het menu. Specifiek voor de (horizontale) gids zit er een verbetering in de opbouw van de verschillende onderdelen van de gids zodat het geheel vloeiender loopt. 
 • Onder water aanpassingen in de communicatie tussen ontvanger en tv platform om storingen op het platform te voorkomen.
 • Specifiek voor de HMB2260: mogelijkheid om energiespaarstand aan te zetten (via Instellingen > Stand-by)
 • Mijn Pakketten geeft nu een melding als je onder bewind staat en dus niet zelf zenderpakketten mag aanzetten.
 • Aanvullende kleine verbeteringen/bugfixes

 7 t/m 21 januari 2021:  HTML 4.113.201 (afgerond 16-1) & NMC 8.0.112_1 / 1901 (afgerond 21-1) 

 • Wijzigingen (onder water) in de gids om de snelheid daarvan te verbeteren
 • Als Picture in Picture nog niet geactiveerd is op je ontvanger krijg je daar eenmalig een notificatie van als je de gids opent. Dit hebben we ook vorige maand in een release gedaan, maar doen we nu nog een keer om te zorgen dat zo veel mogelijk mensen goed weten dat dit weer kan.
 • Het pakketoverzicht geeft nu ook kortingen weer als die er zijn. Het gaat dan om actiekortingen, niet de kortingen vanuit Hussel/Compleet. Dat komt in een later stadium.
 • Foutmeldingsteksten voor dat pakketoverzicht zijn aangepast zodat duidelijker is wat er aan de hand is als het niet lukt om daar een pakket aan of uit te zetten.
 • Reeks aan kleinere verbeteringen en bugfixes, en vernieuwen van de security certificaten
 • Dark Mode! Onder Menu > Instellingen > TV Menu zit nu de optie TV-menu: Kleuren. Als je die op 'donker' zet krijgt alles een zwart/grijs/wit kleurschema. Dit geeft meer contrast en kan de duidelijkheid/leesbaarheid van het menu en de gids verbeteren. ​​​​​​
 • De NMC update vervangt alleen de beveiligingscertificaten en heeft geen functioneel effect. Arcadyan 2260 en de Arris 2952 krijgen versienummer 8.0112_1901. Voor overige types is het 8.0112_1.

 

10 december 2020: HTML release 4.111.212 > teruggedraaid 11 december

 • Wijzigingen (onder water) in de gids om de snelheid daarvan te verbeteren
 • Als Picture in Picture nog niet geactiveerd is op je ontvanger krijg je daar eenmalig een notificatie van als je de gids opent. Dit hebben we ook vorige maand in een release gedaan, maar doen we nu nog een keer om te zorgen dat zo veel mogelijk mensen goed weten dat dit weer kan.

2 & 3 december 2020: NMC release 8.0.110_1901

 • Oplossing voor het spontaan herstarten van de ontvanger

26 november 2020: HTML release 4.110.207

 • Overal vervangen van het woord betaalcode door pincode
 • Aanpassingen in de teksten van verschillende foutcodes

7-24 november 2020: NMC release 8.0.109_2

 • Probleem dat kanaalnummer soms niet zichtbaar was op het display van de Arcadyan 2260, Arris 2952 of ZTE 8001 is verholpen.
 • Tekst van de Zender Niet Beschikbaar foutmelding is aangepast en verbeterd.
 • Sommige nieuw geleverde Arris 5202's hadden Deep Sleep standaard aan staan. Dit is verholpen zodat het nu standaard uit staat.

12 november 2020: HTML release 4.109.212

 • Je kunt nu het menu weer gebruiken als je live tv pauzeert.
 • De terugknop werkt weer zoals verwacht ook als je tussendoor naar het menu/gids bent geweest.
 • Als Picture in Picture nog niet geactiveerd is op je ontvanger krijg je daar eenmalig een notificatie van als je de gids opent. 
 • Onder Instellingen > TV Menu is een optie toegevoegd om in te stellen of je de gids horizontaal of verticaal wilt gebruiken. Horizontaal is de standaardoptie. Hiermee vervalt het mechanisme dat de ontvanger de gids laat zien zoals je hem het laatst gebruikt hebt. 
 • De ontvanger onthield niet altijd de instellingen rondom een Herinnering, dit is nu hersteld.
 • Als je de gids opent vanaf een niet-live tv kanaal (zoals bijvoorbeeld kanaal 200 voor Netflix) en je hebt Picture in Picture aan staan, dan kreeg je een zwart beeld te zien. Dat is nu niet meer zo.

29 oktober 2020: HTML release 4.108.208

 • Terugkeer van de sectie Films op TV. Deze is te vinden via Menu > Films en dan is het de 2e optie van boven. Standaardview is alle films in een lange lijst, en je kunt aan de zijkant sorteren op genre.
 • Herstel van de bug die ervoor zorgt dat je soms, na het stoppen van een opname, op een andere opname terugkomt. 
 • HTML, NMC en DBL/RBL zijn nu ook de termen die we actief laten zien in Instellingen > Informatie.
 • Zoeken binnen Netflix kan nu ook als je Netflix nog niet hebt gebruikt op je ontvanger.

 

Wat verandert er

Deze update draait eigenlijk volledig om het nieuwe menu.  Meer info over wat de verschillende onderdelen in het menu doen, en hoe dit (soms) anders werkt dan nu lees je hieronder. Klik op de subtitels om naar de reactie te gaan waarin dit wordt beschreven en uitgelegd.

Het nieuwe menu

 

Veel gestelde vragen

 

Waar kan ik “Terugkijken” vinden in het menu?
Terugkijken is in de nieuwe versie van het menu samengevoegd met de Gids. 

Waar kan ik “On Demand” vinden in het menu?
On Demand is in de nieuwe versie van het menu opgedeeld in Films en Series. In het menu kan je kiezen of je Films of Series wilt kijken.

Waarom is de menustructuur aangepast?
Op basis van klantonderzoeken hebben we de menustructuur aangepast. Via het nieuwe menu zijn de opties sneller te vinden.

Kan ik ook gebruik blijven maken van de oude menustructuur?
Nee, na het omschakelen naar de nieuwe menustructuur kan je alleen nog gebruik maken van de nieuwe menu structuur. Wel kan je in Zoeken, Films en Series kiezen voor list view i.p.v. de nieuwe lay-out.

Hoe moet ik teletekstondertiteling van een opname/Terugkijken uitzetten zonder de opname/Terugkijken ook te stoppen?

Je kunt de teletekstondertiteling uitzetten door 2x op de teletekstknop te drukken. Dit werkt op dit moment alleen voor de Arris 5202. Na 12 augustus werkt dit ook voor de andere modellen. 

Als ik het menu open, zie ik het beeld niet meer klein, klopt dat (picture-in-picture)?
Dat klopt inderdaad, dit is niet meer standaard bij het nieuwe menu. Je kunt dit heractiveren via Menu > Instellingen > TV Menu mits je minimaal softwareversie 8.0.107_1 hebt.

Klopt het dat ik bij het openen van een menu geen beeld en geluid meer heb?
Op de 1853 wordt beeld en geluid gedeactiveerd bij het openen van overzichten in het menu.

Klopt het dat ik de films / series / zoekresultaten alleen in een lijstweergave kan weergeven?
Op de 1853 is alleen lijstweergave beschikbaar.

Waar kan ik mijn pincode / betaalcode wijzigen?

Met de overgang naar het nieuwe menu is er geen onderscheid meer tussen pin- of betaalcode. Als je voorheen gebruik hebt gemaakt van dezelfde code voor pin- of betaalcode dan zijn deze nu samengevoegd tot één pincode.
Als je verschillende codes gebruikte, kun je die blijven gebruiken. Echter als je de betaal- of pincode wijzigt (via de tv ontvanger of de servicetool) dan wordt het samengevoegd en gebruik je de nieuwe code  zowel als pin- als betaalcode 

Wijzig je het via de tv-ontvanger, dan is de code die je moet invullen je oude betaalcode.

 

Eindupdate: 27/07/2021


Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.

8912 reacties

Reputatie 7
Badge +20

@Harry nieboer , ik denk dat het meer zegt over de kwaliteit van sommige HDMI kabels.

Ik weet niet welke KPN TV decoder je hebt, maar goede kabels adviseer ik altijd.

Reputatie 2

@Harry nieboer , ik denk dat het meer zegt over de kwaliteit van sommige HDMI kabels.

Ik weet niet welke KPN TV decoder je hebt, maar goede kabels adviseer ik altijd.

Als een kabel het al jaren doet ga ik er van uit dat het een goede kabel is. En als je dan nog twee andere kabels hebt geprobeerd, krijg je toch het idee dat het niet aan de kabel ligt.

Overigens is een “goede” kabel ook nog steeds geen garantie
 

 

Reputatie 7
Badge +7

@Harry nieboer , ik denk dat het meer zegt over de kwaliteit van sommige HDMI kabels.

Ik weet niet welke KPN TV decoder je hebt, maar goede kabels adviseer ik altijd.

Als een kabel het al jaren doet ga ik er van uit dat het een goede kabel is. En als je dan nog twee andere kabels hebt geprobeerd, krijg je toch het idee dat het niet aan de kabel ligt.
----

@Harry nieboer en @joop2011  Ik heb toch echt het idee dat het niet (alleen) aan de hdmi-kabel ligt. Met wat ik bij mij gezien heb en ook wat ik getest en uitgesloten heb, heb ik toch heel sterk het vermoeden dat het iets in de software en/of het kpn-netwerk is. En dan misschien in combinatie met een bepaald merk/type tv.

Gelukkig gaat het de laatste tijd best goed bij mij.

Reputatie 3
Badge +1

@wieleke

 

 

Persoonlijk vind ik dit heel irrationeel. Die stroomschakkelaars van jou. Zijn dat opwindschakelaars?

 

In antwoord op je vraag: kantel schakelaars, geen tijdklokken dus. We moeten er dus zelf aan denken de apparaten aan en uit te schakelen. Dit wordt tweede natuur, maar wordt soms ook wel eens vergeten (maar echt heel soms).

Je gebruikt toch geen schakelaars met lampjes erin hè?


Die schakelaars hebben lampjes.  En ik zie je al denken,  stroombesparen wordt het hem niet. De emotie is ook meer om apparatuur niet aan te laten, spaarstand of niet. 

Eigenlijk vind ik het wel een maffe ervaring dat ik hier loop uit te leggen (verantwoorden…?) dat het best logisch is apparaten uit te schakelen wanneer ze niet worden gebruikt. Het is logisch geworden ze permanent aan te laten. Maar waarom eigenlijk? Het is toch niet meer nodig? Opnemen gebeurt in de cloud.  Hardware kan snel genoeg worden uitgelegd  om on the fly te updaten, of desnoods op de achtergrond, of tijdens de start.  Evenzo kan starten heel snel. Het lijkt mij dus heel logisch om als klanten vlotte hardware te vragen die zonder sanctie voor de gebruikservaring aan en uit te zetten is.

De boel omdraaiende is het eigenlijk best wel maf dat we het als een geaccepteerd verschijnsel zijn gaan zien dat apparaten die we maar op zijn best enkele uren per dag gebruiken permanent aan laten. Het is laaghangend fruit dit uit te zetten.

En die magnetron van ons, die is misschien een half uur per dag aan, waar zijn we mee bezig,  waar is die kantel schakelaar op dat ding? Lampje mag van mij dan ook nog wel, maar alleen als hij aan is.

Het is allemaal mindset mensen, en een beetje omdenken.

Reputatie 7

@Theo v H, @An-DH, jammer te horen dat jullie dit (weer) ervaren. Zouden jullie beiden een keer een Frisse start willen uitvoeren (Menu > Instellingen > Systeem) en kijken of het daarna nog steeds gebeurt?  

En, An-DH, aan welke moderator heb je dit doorgegeven? Zodat we niet onverhoopt dingen dubbel gaan lopen doen. 

 

Gisteren zag ik NMC-versie 8.0.118_1 op  m'n 8001. Zoals gebruikelijk was de resolutie weer teruggesteld naar 720P (van UHD@50Hz). Maar deze keer liep de ontvanger niet vast (zoals de vorige keren sinds het nieuwe menu) toen ik 'm weer op UHD@50Hz instelde, een vooruitgang :thinking:

Hmmm, halve vooruitgang. Ik blijf het idee hebben dat er op accountniveau bij jou iets niet helemaal 100% is. Maar ik kan er dan ook niet echt de vinger op leggen wat daarin dan dit effect zou kunnen hebben. Ik denk er nog even verder over door, misschien dat ik nog een idee of ingangetje kan vinden voor verdere navraag/checken.

 

 

@Jasper @Erik_  Zwart beeld probleem opgelost, eindelijk.

 

De situatie met continue zwarte beelden bij mij is opgelost. Uiteindelijk bleek vervanging van de HDMI kabel het probleem op te lossen.

Wat kanttekeningen:
 

Hiervoor al DRIE andere hdmi kabels geprobeerd, maar daarmee bleven de zwarte beelden.

De wel werkende VIERDE kabel is er één die meegeleverd is met een nieuw computer beeldscherm.

Dat de KPN TV-ontvanger problemen heef met 75% van de kabels is wel schrijnend.

 

Voor de problemen begonnen zat de TV al geruime tijd verbonden met de zelfde HDMI kabel.
Eerst met de TV-ontvanger van XMS, later Telfort, daarna KPN.
Pas na een tijd KPN ontstonden de problemen. 
 

Mijn conclusie is dat de software in de TV-ontvanger van KPN niet goed om kan gaan met sommige HDMI kabels. En dat dat probleem op enig moment is ontstaan door installatie van nieuwe software.

De oorzaak van het probleem ligt m.i. daarmee bij KPN.

 

Mijn tip zou zijn om de TV-ontvangers in het vervolg te leveren met een HDMI kabel, en die combinatie voor het versturen te testen.

Heb nu maanden problemen gehad en alles geprobeerd wat mij door KPN is aangereikt. Inclusief een paar maal vervangen van de HDMI kabel zonder succes. Heb in die periode weinig kijkplezier gehad en veel functionaliteit waar ik wel voor heb betaald niet kunnen gebruiken (zoals ongestoord TV kijken, en opnames terugkijken van zenders die alleen met de TV-ontvanger terug te kijken zijn).

 

Ben benieuwd naar de reactie van KPN.

Harry Nieboer

 

Fijn dat het nu opgelost is, @Harry nieboer! We vermoedden inderdaad al wel dat het een HDMI ding is. Het is alleen lastig om dan te kunnen zeggen wat precies. TV ontvangers (bij nieuwe bestelling, niet bij een servicewissel) worden geleverd met een kwalitatief goede HDMI kabel. Als er structureel iets met die kabel aan de hand zou zijn, dan zouden we veel meer problemen zien. Wil niet zeggen dat er dan niet eens individueel een bij kan zitten waar een probleem mee is. Of dat een kabel bij een individuele klant toch niet goed werkt. Ik heb je bericht in ieder geval doorgezet naar de technische mensen, dan kunnen ze het in ieder geval meenemen. 

Reputatie 5
Badge +5

@Erik_ 

Is na te vragen bij moderator Shyrin.  
En de “frisse Start” is al vaker uitgevoerd. 

Reputatie 2

@Jasper @Erik_ zwarte beelden - te vroeg gejuigd

vanavond weer continue zwarte beelden.

de nieuwe kabel, net als vorige week, nu niet netjes van ontvanger naar achteren laten lopen, maar over ontvanger heen voor de kast langs.

Kabel staat nu onder spanning, zwarte beelden zijn over. Zou aansluiting van HDMI in ontvanger speling of defect hebben? 

 

 

@Theo v H@An-DH, jammer te horen dat jullie dit (weer) ervaren. Zouden jullie beiden een keer een Frisse start willen uitvoeren (Menu > Instellingen > Systeem) en kijken of het daarna nog steeds gebeurt?  

En, An-DH, aan welke moderator heb je dit doorgegeven? Zodat we niet onverhoopt dingen dubbel gaan lopen doen. 

@Erik_

Wanneer stoppen de moderators met die vraag over een frisse start van de STB’s. Op dit gebied ben ik niet zonder ervaring. Een reboot is echt het laatste redmiddel als de software waardeloos is en een diskwalificatie van de ontwikkelaar die er aan heeft gewerkt. Ik weet niet wie jullie hebben ingehuurd of wie de leiding had. Maar met de STB’s die wij hebben werkt het nu uitstekend, niet perfect, maar de laatste opmerking van wjb over het niet meer leveren van de 5202 doet mijn hoop rijzen.

De ontwikkelaars die aan de nieuwste STB software voor KPN hebben gewerkt, hebben een perfecte job gedaan. Toen het de eerste keer op onze STB’s was gedumpt leek het net als onderstaande. Maar nu hebben wij niets hierover klagen. (Wel nog wensen).

https://www.youtube.com/watch?v=5p8wTOr8AbU

Reputatie 7

Maar met de STB’s die wij hebben werkt het nu uitstekend, niet perfect, maar de laatste opmerking van wjb over het niet meer leveren van de 5202 doet mijn hoop rijzen.

Welke opmerking doel je dan op?

Maar met de STB’s die wij hebben werkt het nu uitstekend, niet perfect, maar de laatste opmerking van wjb over het niet meer leveren van de 5202 doet mijn hoop rijzen.

Welke opmerking doel je dan op?

Daar wilde je niets over schrijven, dus vraag me nu niet om dat wel te doen. :joy: Ik vond jouw opmerking enigzins cryptisch maar zeer gepast. 

Reputatie 7

Maar met de STB’s die wij hebben werkt het nu uitstekend, niet perfect, maar de laatste opmerking van wjb over het niet meer leveren van de 5202 doet mijn hoop rijzen.

Welke opmerking doel je dan op?

Daar wilde je niets over schrijven, dus vraag me nu niet om dat wel te doen. :joy: Ik vond jouw opmerking zeer gepast. 

Heb je een link naar die opmerking en waarom doet die opmerking jouw hoop rijzen?

Maar met de STB’s die wij hebben werkt het nu uitstekend, niet perfect, maar de laatste opmerking van wjb over het niet meer leveren van de 5202 doet mijn hoop rijzen.

Welke opmerking doel je dan op?

Daar wilde je niets over schrijven, dus vraag me nu niet om dat wel te doen. :joy: Ik vond jouw opmerking zeer gepast. 

Heb je een link naar die opmerking en waarom doet die opmerking jouw hoop rijzen?

Dat zou oneerlijk zijn want ik weet wat de werkelijke reden is maar ik laat het graag aan KPN om dat te communiceren.

Jouw tekst over het niet meer leveren van de 5202 in een draad die te lang is om een link te sturen.

Ik erger me wel erg aan jouw vragen hierover, ik schreef iets aan @Erik_  waarin ik niet mijn 100% tevredenheid wilde tonen. En jij begint hier een hele off topic discussie over. . 

 

Reputatie 7

Maar met de STB’s die wij hebben werkt het nu uitstekend, niet perfect, maar de laatste opmerking van wjb over het niet meer leveren van de 5202 doet mijn hoop rijzen.

Welke opmerking doel je dan op?

Daar wilde je niets over schrijven, dus vraag me nu niet om dat wel te doen. :joy: Ik vond jouw opmerking zeer gepast. 

Heb je een link naar die opmerking en waarom doet die opmerking jouw hoop rijzen?

Dat zou oneerlijk zijn want ik weet wat de werkelijke reden is maar ik laat het graag aan KPN om dat te communiceren.

En waarom doet die opmerking jouw hoop rijzen?

Reputatie 7

@Theo v H@An-DH, jammer te horen dat jullie dit (weer) ervaren. Zouden jullie beiden een keer een Frisse start willen uitvoeren (Menu > Instellingen > Systeem) en kijken of het daarna nog steeds gebeurt?  

En, An-DH, aan welke moderator heb je dit doorgegeven? Zodat we niet onverhoopt dingen dubbel gaan lopen doen. 

@Erik_

Wanneer stoppen de moderators met die vraag over een frisse start van de STB’s.

Korte antwoord: nooit. 

Langer antwoord: een frisse start is géén reboot. Frisse start zet de ontvanger terug naar de fabrieksinstellingen en laad de software opnieuw in. Soms kunnen problemen ontstaan als een update net niet helemaal lekker is binnengekomen of dat ‘gewoon' bij het opstarten de ontvanger zich ergens in verslikt. Door dan de frisse start te doen gaat alles even terug naar de basis. Bij heel veel dingen zien we ook gewoon dat dit het probleem verhelpt. Daarom is (na een reguliere herstart) een Frisse start een van de dingen waar we eigenlijk altijd om zullen vragen en ook zullen aanraden.

 

@Jasper @Erik_ zwarte beelden - te vroeg gejuigd

vanavond weer continue zwarte beelden.

de nieuwe kabel, net als vorige week, nu niet netjes van ontvanger naar achteren laten lopen, maar over ontvanger heen voor de kast langs.

Kabel staat nu onder spanning, zwarte beelden zijn over. Zou aansluiting van HDMI in ontvanger speling of defect hebben? 

Neem ik ook nog even mee richting de tv mensen, Harry!

 

 

@Erik_ 
Is na te vragen bij moderator Shyrin.  
En de “frisse Start” is al vaker uitgevoerd. 

Dank je, An-DH, dan heb ik op het moment even geen verdere vragen/suggesties voor je. 

 

Reputatie 2

Sinds de vorige update (volgens mij de NMC 8.0.116_2 / HTML 4.117.211) hebben we bij allebei onze VIP2952 V2 ontvangers nu verschillende keren gehad dat na het op standby zetten van de ontvangers het display (waarop het kanaalnummer te zien is) aan blijft, terwijl de ontvanger wel in standby lijkt te gaan (beeld gaat op zwart en standby knop bovenop de ontvanger gaat van groen naar rood). Het maakt dan niet uit of het op standby zetten via de afstandsbediening gaat of via het knopje op de ontvangers. Het gebeurt soms en dus niet structureel. Met de laatste update is dat overigens nog steeds zo.
Aangezien we dit nog nooit eerder hebben gezien vermoeden we dat dit geïntroduceerd moet zijn met de vorige update. Verzoek bij dezen om dit a.u.b. weer te fixen. ;-)

Reputatie 7

Sinds de vorige update (volgens mij de NMC 8.0.116_2 / HTML 4.117.211) hebben we bij allebei onze VIP2952 V2 ontvangers nu verschillende keren gehad dat na het op standby zetten van de ontvangers het display (waarop het kanaalnummer te zien is) aan blijft, terwijl de ontvanger wel in standby lijkt te gaan (beeld gaat op zwart en standby knop bovenop de ontvanger gaat van groen naar rood). Het maakt dan niet uit of het op standby zetten via de afstandsbediening gaat of via het knopje op de ontvangers. Het gebeurt soms en dus niet structureel. Met de laatste update is dat overigens nog steeds zo.
Aangezien we dit nog nooit eerder hebben gezien vermoeden we dat dit geïntroduceerd moet zijn met de vorige update. Verzoek bij dezen om dit a.u.b. weer te fixen. ;-)

Dit is een bekend probleem en het treedt op als je de TV ontvanger uit zet terwijl je uitgesteld televisie aan het kijken was. (Terugkijken uit de gids of opname kijken)

Reputatie 7

De vorige HTML release is voltooid, de NMC release staat gepland om op 4 mei afgerond te zijn. Dus gaan we daarna gelijk weer door met de volgende HTML En dat is HTML 4.120.209.

Planning voor de uitrol is van 4 t/m 13 mei en dit zit erin:

 • Zoeken heeft een ander uiterlijk gekregen dat past bij de rest van het menu. Ook is de performance van het zoeken verbeterd (sneller).
   
  ​​
 • Vanwege de komende sportzomer hebben we een tweetal aanpassingen.
  • Verbeterde Sportomgeving, die qua uiterlijk past bij de overige On Demand onderdelen. Je vindt deze via Menu > Sport. Je vindt hier alle beschikbare sportuitzendingen zowel binnen je pakket, als los huurbare wedstrijden.

    

  • Extra Oranje Boven kleurinstelling. Via Menu > Instellingen > TV Menu kun je nu kiezen voor Oranje. Dit geeft je het dark mode menu maar dan met oranje highlights.

    

 • Notificatie op het scherm als de batterijen bijna leeg zijn (alleen voor de nieuwere afstandsbedieningen)
 • Op de 5202 ontvanger: onder Menu > Instellingen > Informatie wordt nu ook de softwareversie van de afstandsbediening getoond
 • Andere, kleinere, bug fixes en verbeteringen

@Theo v H@An-DH, jammer te horen dat jullie dit (weer) ervaren. Zouden jullie beiden een keer een Frisse start willen uitvoeren (Menu > Instellingen > Systeem) en kijken of het daarna nog steeds gebeurt?  

En, An-DH, aan welke moderator heb je dit doorgegeven? Zodat we niet onverhoopt dingen dubbel gaan lopen doen. 

@Erik_

Wanneer stoppen de moderators met die vraag over een frisse start van de STB’s.

Korte antwoord: nooit. 

Langer antwoord: een frisse start is géén reboot. Frisse start zet de ontvanger terug naar de fabrieksinstellingen en laad de software opnieuw in. Soms kunnen problemen ontstaan als een update net niet helemaal lekker is binnengekomen of dat ‘gewoon' bij het opstarten de ontvanger zich ergens in verslikt. Door dan de frisse start te doen gaat alles even terug naar de basis. Bij heel veel dingen zien we ook gewoon dat dit het probleem verhelpt. Daarom is (na een reguliere herstart) een Frisse start een van de dingen waar we eigenlijk altijd om zullen vragen en ook zullen aanraden.

 

 

 

Sorry Erik, het is wel een reboot. Het gebeurt al heel lang bij auto’s en PC’s. Als je deze van stroom afhaalt (accukabels lostrekt), wordt vanuit de bios de instellingen weer geladen.

In garages gebruikte men dat vroeger veel als men geen vertrouwen had in de software. Tegenwoordig is de software van auto’s jonger dan zeg maar 25 jaar zover geavalueerd, dat men dat in garages gewoon niet meer doet om een storing op te lossen.  Men steekt een steker in de auto en met de meetcomputer wordt aangegeven wat stuk is. 

Bij verouderde auto’s doet men het natuurlijk nog steeds en dat zal ook nooit veranderen. 

Bij de oudere computers betekende een reboot  (opnieuw aanschoppen) dat je een stappeltje ponskaarten inlas. Later werd dat 1 kaartje die de commando’s had om der data van een pereferie af te halen, totdat de bios kwam en het gewoon van daaruit wordt ingelezen. 

Maar het was maar een advies om niet in de categorie verouderd te gaan vallen. 

 

Sorry, maar een reboot gebeurt met het al geïnstalleerde besturingssysteem. Voor kpn ontvangers is dat zoiets als opnieuw starten. Een Frisse Start laadt het besturingssysteem weer van de kpn servers en installeert het weer van scratch af aan. Dat is dus niet hetzelfde.

Reputatie 2

Sinds de vorige update (volgens mij de NMC 8.0.116_2 / HTML 4.117.211) hebben we bij allebei onze VIP2952 V2 ontvangers nu verschillende keren gehad dat na het op standby zetten van de ontvangers het display (waarop het kanaalnummer te zien is) aan blijft, terwijl de ontvanger wel in standby lijkt te gaan (beeld gaat op zwart en standby knop bovenop de ontvanger gaat van groen naar rood). Het maakt dan niet uit of het op standby zetten via de afstandsbediening gaat of via het knopje op de ontvangers. Het gebeurt soms en dus niet structureel. Met de laatste update is dat overigens nog steeds zo.
Aangezien we dit nog nooit eerder hebben gezien vermoeden we dat dit geïntroduceerd moet zijn met de vorige update. Verzoek bij dezen om dit a.u.b. weer te fixen. ;-)

Dit is een bekend probleem en het treedt op als je de TV ontvanger uit zet terwijl je uitgesteld televisie aan het kijken was. (Terugkijken uit de gids of opname kijken)

Bedankt voor de tip @wjb!

Ik heb het vanmiddag even gecheckt en dit is inderdaad de manier om het probleem te laten zien.

Weet iemand of hier al iets aan gedaan wordt door KPN?

Reputatie 7

Sinds de vorige update (volgens mij de NMC 8.0.116_2 / HTML 4.117.211) hebben we bij allebei onze VIP2952 V2 ontvangers nu verschillende keren gehad dat na het op standby zetten van de ontvangers het display (waarop het kanaalnummer te zien is) aan blijft, terwijl de ontvanger wel in standby lijkt te gaan (beeld gaat op zwart en standby knop bovenop de ontvanger gaat van groen naar rood). Het maakt dan niet uit of het op standby zetten via de afstandsbediening gaat of via het knopje op de ontvangers. Het gebeurt soms en dus niet structureel. Met de laatste update is dat overigens nog steeds zo.
Aangezien we dit nog nooit eerder hebben gezien vermoeden we dat dit geïntroduceerd moet zijn met de vorige update. Verzoek bij dezen om dit a.u.b. weer te fixen. ;-)

Dit is een bekend probleem en het treedt op als je de TV ontvanger uit zet terwijl je uitgesteld televisie aan het kijken was. (Terugkijken uit de gids of opname kijken)

Bedankt voor de tip @wjb!

Ik heb het vanmiddag even gecheckt en dit is inderdaad de manier om het probleem te laten zien.

Weet iemand of hier al iets aan gedaan wordt door KPN?

Ik heb begrepen dat het issue doorgegeven is aan de ontwikkelaars en dat dit in één van de komende versies verholpen zal worden.

@Erik_Met de update naar de HTML 4.119.205 gaat het goed, geluidsvertraging staat nog op nul, nu even afwachten wat de NMC doet de komende dagen, ik hou het in de gaten.


En nu met de nieuwe NMC is het ook goed gegaan, dus de bug die ik ervaarde is opgelost of een paar keer stom toeval.🤗

Reputatie 7
Badge +22


​​​Extra Oranje Boven kleurinstelling. Via Menu > Instellingen > TV Menu kun je nu kiezen voor Oranje. Dit geeft je het dark mode menu maar dan met oranje highlights.

 

​​​

@Erik_ dit hadden jullie 27 april moeten doen! :joy::rofl:

Geldt deze instellingen voor alle TV ontvangers?

Reputatie 7
Badge +16

Haha, eigenlijk wel hè @Dennis Schreve:wink: Als ik het goed begrepen heb, geldt de Oranje Boven kleurinstelling voor alle TV ontvangers!

Reputatie 7
Badge +16

Grappig dat oranje! Komt dat ook later nog in het groen? Vind dat witte op dat zwart aardig vloeken. :wink: