Facturatie & Betaling: hoe en wanneer kan ik betalen, wat kan ik doen bij achterstand of afsluiten?

  • 4 augustus 2017
  • 4 reacties
  • 21800 keer bekeken

Reputatie 7
Badge +28
Bij een abonnement hoort een factuur. En vervolgens het betalen van die factuur. Dit doen we standaard door middel van een automatische incasso. Meestal gaat dit allemaal goed en hoeven wij én jij ons nergens zorgen over te maken. Maar soms gaat het niet helemaal goed. En dat kan leiden tot stressvolle situaties. Om dat te verminderen, hieronder een overzicht van de meeste gestelde vragen rondom betalingen.

Staat je vraag er niet tussen? Maak dan gerust een eigen topic aan, dan helpen we je daar verder 🙂

Is je vraag dringend omdat je al (bijna) geblokkeerd of opgeheven bent, of je betaaltermijn is bijna voorbij? Neem dan contact op via chat of telefoon (0800-0402)

Inhoud


Betalen in het algemeen
- Hoe werkt het betaalproces
- Hoe kan ik zien of een factuur is betaald?

Dingen aanpassen rondom factuur of betaling
- De datum van de incasso komt niet goed uit, kan dit aangepast worden?
- Kan ik mijn factuur ook met accept giro betalen?
- Kan ik meer tijd krijgen om te betalen?

Openstaand en Achterstallig
- Wat is het verschil tussen openstaand en achterstallig?
- De incasso is niet gelukt, wat nu?
- Ik heb de incasso gestorneerd, wat nu?

Geblokkeerd, Afgesloten, Opgeheven
- Ik ben geblokkeerd/afgesloten, hoe kan ik weer aangesloten worden?
- Mijn abonnement is opgeheven, wat gebeurt er dan en kan ik weer aangesloten worden?

4 reacties

Reputatie 7
Badge +28

Betalen in het algemeen


Hoe werkt het betaalproces
Je krijgt je factuur elke maand rond een vaste datum. De factuur wordt dan beschikbaar gemaakt in je MijnKPN. Afhankelijk van het soort abonnement (vast, mobiel, analoge telefonie) en je keuzes ontvang je de factuur ook per e-mail of post. Binnen enkele werkdagen incasseren we vervolgens het factuurbedrag.

Als het misgaat met betalen, om wat voor redenen dan ook, krijg je een e-mail en sms. Je kunt het dan alsnog zelf betalen door middel van de iDeallink daarin. Afhankelijk van de reden van het mislukken van de incasso doen we automatisch een tweede poging. Dit staat vermeld in de mail.

Na het verstrijken van de betalingstermijn (14 dagen) krijg je een herinnering. Deze versturen we per brief en ook per e-mail en sms naar het bij ons bekende mailadres en 06-nummer. Zorg er dan ook altijd voor, in je MijnKPN, dat deze gegevens kloppen.

In de herinnering staat een link naar www.kpn.com/betaalnu waarmee je het openstaande bedrag direct via iDeal kunt betalen. Ook waarschuwen we in deze herinnering alvast voor de tweede herinnering omdat daar kosten aan verbonden zijn.

Betaal je niet dan krijg je, veertien dagen na de eerste herinnering, een tweede herinnering. Ook deze wordt per brief, e-mail en sms naar je verzonden en bevat een iDeallink om te betalen. Deze tweede herinnering zorgt ook voor €20 herinneringskosten. Deze worden op je volgende factuur in rekening gebracht.

Heb je na de vervaldatum van de tweede herinnering nog niet betaald, dan word je geblokkeerd. Een dag voor we blokkeren krijg je een laatste kans sms en/of e-mail met iDeal betaallink erin.

Na blokkade kun je nog wel bellen met de klantenservice en de betaalpagina's op kpn.com gebruiken. Een blokkade kun je opheffen door te betalen via www.kpn.com/ikbetaalnu.

Wordt er dan nog niet betaald zullen we overgaan tot opheffen. Je wordt hierover per brief geïnformeerd. Bij opheffen word je abonnement beëindigd en krijg je een slotnota met daarop het achterstallige bedrag en eventuele afkoopsom als je nog binnen contract zit.

Als het betalen van de slotnota met achterstallige bedrag dan alsnog niet gebeurt wordt de vordering uiteindelijk overgedragen aan een incassobureau. Als dat gebeurt krijg je daar ook een brief over.


Hoe kan ik zien of een factuur is betaald?
In je MijnKPN onder Factuur kun je van de laatste zes facturen in een oogopslag zien of ze betaald zijn of niet. Na de verwerking van een betaling door ons kan het tot 24 uur duren voor de factuur in de MijnKPN op betaald komt te staan.
Reputatie 7
Badge +28

Dingen aanpassen rondom een betaling of factuur


De datum van de incasso komt niet goed uit, kan dit aangepast worden?
Als je een mobiel abonnement hebt kan de factuurdatum door KPN medewerkers aangepast worden. Wij passen dan de datum waarop je de factuur ontvangt aan. De incasso vindt dan ongeveer 5 tot 7 dagen later plaats. Wel duurt het even voor deze wijziging in de systemen verwerkt is. Hierdoor krijg je na de aanpassing dan ook nog 1 of 2 facturen op de oude datum.

Voor sommige vaste abonnementen is het in bepaalde gevallen mogelijk om de incassodatum aan te passen. Je kunt daarbij dan kiezen uit incasso rond de 17e of incasso rond de 25. Rond betekent in dit geval de dag zelf, de dag ervoor en de dag erna.

Om in aanmerking te komen moet je in ieder geval voldoen aan deze voorwaarden:
  • Je hebt een Internet (eventueel met TV en/of bellen erbij in) of Digitenne abonnement
  • Je hebt eerder iets achterstallig gehad, maar op dit moment niets
  • Je bent niet afgesloten
Om vervolgens daadwerkelijk opgenomen te worden in het incasso wensdatum traject moet je bij onze afdeling Collections zijn. Die zijn alleen telefonisch te bereiken. Voldoe je dan ook aan bovenstaande voorwaarden en wil je dit graag, bel dan met 0800-0402.

Als je in het traject wordt opgenomen werkt het als volgt:
  • Op de originele datum wordt de reguliere incassopoging gedaan. Als dit lukt, prima.
  • Lukt dit niet vanwege te weinig saldo dan doen we automatisch een 2e incasso rond de afgesproken wensdatum.
  • Lukt dit niet vanwege een andere reden, dan moet je handmatig betalen rond de afgesproken wensdatum.
Je krijgt in dit traject dan geen herinnering, en we controleren (bij handmatig betalen) of dit ook inderdaad op het afgesproken moment gebeurt. Zo ja, dan blijft alles netjes doorlopen.

Zo nee, dan krijg je een herinnering. Betaal je die, is er alsnog niets aan de hand. Betaal je die ook niet, dan word je geblokkeerd. Als je twee keer geblokkeerd wordt, wordt het traject gestopt en kun je ook niet weer opnieuw het traject beginnen.


Kan ik mijn factuur ook met accept giro betalen?
Betalen met accept giro kan alleen bij een mobiel abonnement, of een vast bellen abonnement (PSTN / ISDN). Dit kan dan vanaf de 4e factuur. Een KPN medewerker kan dit voor je regelen. Je krijgt dan ook de factuur per post thuisgestuurd. De kosten hiervoor zijn €1,95 per maand.

Wil je weer overgaan naar automatische incasso kun je dat in je MijnKPN onder Gegevens weer aanzetten. Wil je ook de papieren factuur weer uitzetten, neem dan contact met ons op.

Je kunt de accept giro ook via online bankieren betalen mits je alle gegevens goed overneemt.

Zonder accept giro handmatig betalen kan alleen als incasso niet lukt en wij je hierover bericht hebben. Anders storten wij het bedrag automatisch terug en wordt de rekening niet betaald.


Kan ik meer tijd krijgen om te betalen?
Je kunt via www.kpn.com/betaallater een betaalafspraak maken. Je kunt dan zelf een andere datum kiezen tot maximaal 1 maand na factuurdatum. Op die dag krijg je van ons, via e-mail, een link waarmee je dan met iDeal kunt betalen.

Een betaalafspraak via de link kan alleen gemaakt worden als je een vast of mobiel abonnement hebt. Je kunt de afspraak verder alleen maken voor je laatst ontvangen factuur, die niet ouder mag zijn dan 31 dagen en maximaal €500 bedraagt. Ook mag je in totaal niet meer dan 1 openstaande factuur hebben.

Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan kun je niet online een afspraak maken. Neem in dat geval contact op. In veel gevallen kan het alsnog. Wil je een betaalafspraak maken voor een analoog vast bellen abonnement neem dan ook contact op.
Reputatie 7
Badge +28

Openstaand en Achterstallig


Wat is het verschil tussen openstaand en achterstallig?
Het openstaande bedrag is je huidige factuur zolang deze nog niet betaald is en de betalingstermijn nog niet verstreken.

Een achterstallig bedrag is je huidige, of eerdere, facturen die nog niet betaald zijn en waarvan de betalingstermijn wel is verstreken.

Een openstaand bedrag is normaal. Dat heb je in principe alleen in de periode tussen het ontvangen van je factuur en het moment van automatische incasso. Raak je echter geblokkeerd, dan is een eventueel openstaand bedrag wel van belang. Daarover lees je verder naar beneden meer.


Hoe hoog is mijn openstaand/achterstallig saldo?
In je MijnKPN kun je van je laatste 6 facturen zien wat er onbetaald is. Daarvan zijn onbetaalde facturen van vorige maand of eerder achterstallig. De huidige factuur is in de meeste gevallen openstaand.

Is jouw situatie langer lopend, of wat ingewikkelder, dan kan een KPN medewerker voor je op een rijtje zetten wat er openstaat en/of achterstallig is.


De incasso is niet gelukt, wat nu?
Als de incasso niet gelukt is krijg je daar bericht van. Daarin staat ook waarom het niet is gelukt.

Bij mislukking vanwege te weinig saldo krijgt de mislukte incasso een bepaalde code mee. Daardoor weten wij dat de incasso niet gelukt is vanwege saldo tekort. We zullen dan automatisch opnieuw een incasso doen. Dit gebeurt een paar dagen later. Als die incasso ook niet lukt krijg je, na het verstrijken van de betalingstermijn, een herinnering. In die herinnering staat een link waarmee je direct met iDeal kunt betalen.


Ik heb de incasso gestorneerd, wat nu?
Als je zelf storneert doen we niet automatisch een herincasso. Dit betekent dat je de betaling dan zelf alsnog moet doen. Je ontvangt in deze gevallen direct een herinnering met daarin een iDeallink.

Wil je op een latere datum betalen kun je via www.kpn.com/betaallater een betaalafspraak maken. Lees daar hierboven onder Kan ik meer tijd krijgen om te betalen? meer over.

Je hebt een recht om te storneren als een factuur niet klopt. Echter, het storneren zelf vertelt ons niets. Wij weten dan ook niet waarom je storneert. We zien alleen dat je niet betaalt. Ben je het dan ook niet eens met de factuur, neem eerst contact met ons op. We kunnen dan samen tot een oplossing komen 🙂
Reputatie 7
Badge +28

Geblokkeerd, Afgesloten, Opgeheven


Wat is het verschil tussen geblokkeerd, afgesloten en opgeheven?
Geblokkeerd en afgesloten zijn twee termen die we vaak door elkaar heen gebruiken. Ze betekenen hetzelfde. Je kunt dan geen gebruik meer maken van je diensten.

Bij je vaste diensten krijg je een vangpagina te zien in je browser als je op internet probeert te gaan. Ook laten we op je tv een melding zien. Je kunt dan alleen nog de betaalpagina's op kpn.com bezoeken en bellen met onze klantenservice. Voor mobiele diensten betekent dit dat je alleen nog kunt bellen naar de klantenservice.

Bij opheffing word je abonnement opgeheven. Je krijgt dan een slotfactuur met daarop je achterstallige bedrag en eventuele afkoopsom. Een afkoopsom wordt in rekening gebracht als je nog binnen contract bent. Die bestaat uit de resterende maanden aan abonnementskosten en (indien van toepassing) toestelkosten.


Ik ben geblokkeerd/afgesloten, hoe kan ik weer aangesloten worden?
De snelste manier is om direct te betalen via www.kpn.com/ikbetaalnu. Na verificatie van je gegevens betaal je dan direct via iDeal.

Doe je dit tussen 07:00 en 22:00 uur, dan word je binnen 2 uur weer heraangesloten.
Doe je dit voor 07:00, dan word je om 9:00 op dezelfde dag heraangesloten.
Doe je dit na 22:00, dan word je de volgende dag om 9:00 weer heraangesloten.

Betaal je op een andere manier, dan moet de betaling eerst bij ons zijn binnengekomen voor we je heraansluiten. Afhankelijk van hoe je betaalt, hoe laat op de dag, op welke dag en welke bank je hebt kan het 3 tot 5 werkdagen duren voor de betaling binnen is. We raden dan ook altijd aan om via onze website te betalen.

Let op: Om weer heraangesloten te worden moet het achterstallige bedrag betaald worden, maar ook een eventueel openstaand bedrag.

Ter voorbeeld:
er is een achterstallig bedrag van €50. Daarnaast heb je net gisteren de nieuwe factuur ontvangen. Deze is ook €50. Dit wordt normaal gesproken binnen enkele dagen geïncasseerd.
Als je dan echter geblokkeerd raakt voor dat gebeurt moet je niet alleen de achterstallige €50 betalen, maar ook gelijk de €50 van de openstaande factuur.


Bij heraansluiten worden verder ook eenmalig heraansluitkosten in rekening gebracht. Dit is €33,88 voor een mobiel abonnement en €25 bij een vast abonnement.


Mijn abonnement is opgeheven, wat gebeurt er dan en kan ik weer aangesloten worden?
Bij opheffing van een mobiel abonnement komt je mobiele nummer te vervallen. Je kunt dan ook geen betalingsregeling meer treffen en wordt geregistreerd bij Preventel waardoor je geen nieuw abonnement kunt afsluiten bij ons of andere telecomproviders.

Je krijgt een slotfactuur met daarop het achterstallige bedrag, aangevuld met eventueel openstaand bedrag en afkoopsom/toestelkosten als je nog binnen contract bent. Betaal je die alsnog, dan word je niet automatisch weer aangesloten. Dit omdat je abonnement helemaal is opgezegd. Wel heb je, vanaf datum van opheffing, nog 25 dagen waarin we het abonnement kunnen herstellen (inclusief nummer). Je moet hiervoor dan wel zelf contact opnemen.

Bij vaste diensten komt ook een eventueel telefoonnummer te vervallen. Je gehele abonnement wordt beëindigd. Je krijgt een slotfactuur met daarop je achterstallige en openstaande bedragen, aangevuld met een eventuele afkoopsom als je binnen contract bent. Dit abonnement is niet meer te herstellen. Wel kun je een nieuwe aansluiting aanvragen. Houdt er dan rekening mee dat daar een levertijd op zit van gemiddeld 3 weken.

Reageer