Vraag

Wanneer worden 5G frequenties geveild en uitgerold?

  • 31 July 2019
  • 7 reacties
  • 5121 keer bekeken

Reputatie 4
Badge +4
Hoi, ik vroeg mij af of iemand weet wanneer de 5G Frequenties geveild worden en of KPN weer de eerste gaat zijn die dit gaat uitrollen net als met 4G en zoja wanneer begint die uitrol?


*Admin: titel aangepast i.v.m. vindbaarheid

7 reacties

Reputatie 7
Hallo @Lukas_, leuke vraag! Goed dat je hierover een topic start. Hier zullen vast meer forumgebruikers geïnteresseerd in zijn. Ik geef je hier graag meer informatie over.

Wanneer worden de 5G-frequenties geveild?
Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat verwachtte een groot deel van de 3,5 GHZ-band pas in 2026 onder de hamer te kunnen doen. Maar, dat is gelukkig naar voren gehaald. Het volledige spectrum voor de landelijke mobiele 5G-netwerken komt al in 2022 beschikbaar.
Dat komt omdat de 3,5 GHz-band, een cruciale frequentie voor 5G, nu nog in gebruik wordt genomen door het satellietafluisterstation in Burum. Het Ministerie zal deze versneld beschikbaar stellen voor de 5e generatie mobiele netwerk.

Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat 11 juni bekendgemaakt tijdens de presentatie van de Nota Mobiele Communicatie.

In 2020 wordt door de Agentschap Telecom de vergunningen voor frequenties van mobiele communicatie op de 700, 1400 en 2100 megahertz (MHz) banden verdeeld. Dit verloopt volgens een veiling, hiermee kunnen mobiele providers openbare communicatiediensten, zoals 4G en 5G op het mobiele netwerk aanbieden.

Gaat KPN weer als eerste het 5G-netwerk uitrollen?
Reken maar dat we graag voorop willen lopen. Zo zijn we al een jaren bezig met de voorbereidingen, proefopstellingen en ontwikkelingen van het nieuwe netwerk. De innovatieve toepassingen en testen plaatsen wij met trots op onze site, hieronder een greep uit de laatste publicaties hierover;

21 december 2018 - 5G Field Lab Amsterdam Zuidoost van start gegaan. De gemeente Amsterdam, de Johan Cruijff ArenA en KPN hebben met succes de eerste 5G-toepassingen getest in het stadion en op de Arena boulevard. Het 5G Field Lab Amsterdam Zuidoost, waarbij nieuwe 5G toepassingen worden getest om steden duurzamer, veiliger en aangenamer te maken, is daarmee officieel van start gegaan.

4 oktober 2018 - KPN test in Drenthe 5G-toepassingen voor precisielandbouw. KPN heeft met succes de eerste 5G-toepassing voor precisielandbouw getest op een proefboerderij in Valthermond in Drenthe. Tijdens de test is voor aardappelteelt gebruik gemaakt van een cameradrone die zeer nauwkeurige beelden maakt van een akker.

12 april 2018 - KPN gaat samen met klanten en technologie partners de waarde van 5G ontdekken Samen met klanten en technologie-partners start telecom en ICT-dienstverlener KPN in de loop van 2018 vier verschillende (pré) 5G-field labs om daarmee de waarde van 5G toepassingen te ontdekken.

14 november 2018 - Op de Automotive Campus in Helmond is het automotive 5G-Field Lab van KPN van start gegaan. Als onderdeel van het Europese Concorda project worden door KPN, Ericsson, TU Eindhoven, Tass International en OPNT de mogelijkheden van connected & automated driving getest

9 juni 2016 - Test mobiel 5G-netwerk in Noord-Groningen. De Nederlandse 5G-proeftuin in Noord-Groningen is 9 juni officieel van start gegaan met het sluiten van een convenant door de tien initiatiefnemers op het ministerie van Economische Zaken. Economic Board Groningen, KPN, Agentschap Telecom, Vodafone, Ericsson, TNO, Huawei, Rijksuniversiteit Groningen, SURF en Hanzehogeschool Groningen ondernemen samen de baanbrekende en internationaal unieke 5G-expeditie voor snel mobiel internet

Edit: vierde alinea over Agentschap Telecom toegevoegd.
Reputatie 4
Badge +4
Is KPN dan ook van plan om de beste frequenties te kopen? want met 4G Waren jullie samen met Vodafone de gene die de beste frequenties kregen en had T-Mobile wat mindere frequenties.
Reputatie 7
He @Lukas_ dat klopt! Toen eenmaal de 4G-licentie was binnengehaald, hebben wij ons keihard ingezet het netwerk zo snel mogelijk uit te rollen. We hebben Nederland als eerste van het beste netwerk en landelijke dekking voorzien. Hoe de veiling voor de 5G-frequenties precies zal gaan lopen, dat kan ik hier op voorhand niet voorspellen. Elke provider heeft zo zijn voorkeur en strategie om tijdens de veiling in te zetten. Je wilt natuurlijk de beste frequenties, tegen een gunstige prijs. Want, als je de 'rechten' op een aantal frequenties hebt bemachtigt ben je er nog lang niet. Het kost enige tijd om het fysieke 5G-netwerk landelijk op te bouwen. Ook dit gaat gepaard met zeer hoge investeringskosten. Je berijpt dat ik niet kan prijsgeven naar welke frequenties onze voorkeur uitgaat. Of hoeveel we daarvan willen binnenslepen. We moeten de concurrentie niet wijzer maken dan ze al zijn ;)

Maar, het is zeker geen geheim dat we al een lange tijd bezig zijn met KPN Technology Labs. Dit is een verzameling van multidisciplinaire telecommunicatie-lab waar experts van KPN samenwerken met klanten, developers en leveranciers. Samen zetten we zo ideeën om in concrete producten of diensten. In onze Field Labs (proefopstellingen) testen we die direct bij het grote publiek. Dat kun je teruglezen in de publicaties die ik in mijn voorgaande bericht heb gezet. We hebben de voorkeur om de beste mogelijkheden uit het nieuwe 5G-netwerk te bieden. En dat uiteraard zo snel mogelijk. In 2022 wordt Nederland hiervoor klaargemaakt 😎
Reputatie 7

*Nieuws bericht*

KPN laat consumenten 5G testen

Rotterdam, 2 Maart 2020 – Iedereen kan vanaf vandaag bij KPN 5G in de praktijk testen. Te beginnen met de KPN XL winkel in Rotterdam Alexandrium waar men op een LG V60 smartphone met twee schermen 5G kan ervaren en vergelijken met 4G. In de komende periode volgen meer winkels.

KPN laat Nederland kennismaken met de innovatieve 5G-technologie, een belangrijke katalysator voor de verdere digitalisering van de Nederlandse samenleving. ”Vanaf nu kunnen consumenten bij KPN ervaren wat de extra snelheid, precisie en kortere reactietijd van 5G betekent voor de mobiele gebruikerservaring,” aldus Jacob Groote, directeur 5G bij KPN. “De potentie van deze nieuwe generatie netwerken is groot en zal zich stapsgewijs aandienen. Voor virtual reality en gaming is 5G echt revolutionair, net als voor zakelijke sectoren.”

KPN loopt in Nederland voorop als het gaat om 5G. Al ruim twee jaar test KPN in meerdere 5G FieldLabs in verschillende industriesegmenten de toegevoegde waarde van 5G samen met klanten en partners. KPN bouwt hard aan het netwerk van Nederland, door de uitrol van glasvezel en de modernisatie van zijn mobiele netwerk. Hierdoor is het netwerk gereed voor 5G en wordt tegelijkertijd ook 4G beter. De eerste 5G-toestellen liggen inmiddels in de KPN-winkels en eind vorig jaar kondigde KPN al 5G-ready abonnementen aan met de introductie van KPN Hussel.

*Einde persbericht*

Inmiddels is de site ook gereed:  5G-netwerk van KPN :raised_hands_tone2:

Reputatie 7
Badge +9

Ter informatie:

https://www.agentschaptelecom.nl/actueel/nieuws/2020/03/06/aanvragen-deelname-aan-veiling-mobiele-communicatie-mogelijk

Piet.

Reputatie 3
Badge

@Lukas_ KPN is in heel Nederland en vooral de hele randstad al 4G en 5G Huawei aan het opbouwen.

Zowel de 700 MHz en 1400 MHz zenders hangen al in de masten.

2100 MHz wordt al gebruikt door alle providers.

Meer info: https://antennekaart.nl/

https://antennekaart.nl/blog/kpn-huawei-ombouw-een-maand-later

 

Iets meer detail over de 5G verdeling:

https://www.acm.nl/sites/default/files/documents/frequentieveiling-advies-2019.pdf

Multibandveiling 700/1400/2100 MHz
153. Bij de aankomende multibandveiling zal het volgende spectrum worden geveild:
- 2x30 MHz in de 700 MHz band (703-733 MHz en 758-788 MHz) <-- Band 28
- 40 MHz in de 1400 MHz band (1452-1492 MHz) <-- Band 32
- 2x60 MHz in de 2100 MHz band (1920-1980 MHz en 2110-2170 MHz) <-- Band 1

 

Elke provider zal vermoedelijk 10 MHz in de 700 MHz band krijgen.

Edit: Toch niet, T-Mobile mag maar max 30% hebben, zie link boven mijn post van P.J.M.

(Zal dan wel een los B.V.tje worden die op de resterende 5 MHz biedt en deze aan T-Mobile least ofzo.)

 

Elke provider zal vermoedelijk 20 MHz in de 2100 MHz band krijgen (hebben ze nu al, kwestie van opnieuw indelen.)

De provider die het wil en wat extra geld biedt zal ook een stuk 1400 MHz band krijgen.

Het vermoeden is KPN en T-Mobile allebei 20 MHz zullen gaan gebruiken.

Maar misschien ‘moet’ elke frequentie wel verdeeld worden en dan krijgen we misschien 20+10+10 MHz in de 1400 MHz band.

 

De uiterste datum is 30 juni 2020, dan moet de 5G veiling gedaan zijn.

T-Mobile heeft gezegd de eerste te zijn met 5G, maar KPN kan dit ook met 1 druk op een knop doen.

Binnen 4 maanden weten we meer. :)

 

uiteindelijk is Vodafone jullie voor :)

Reageer