Handig! Tips om je telefoon, tablet en apps veilig te gebruiken

  • 26 februari 2014
  • 13 reacties
  • 9763 keer bekeken

Reputatie 7
Badge +12
  • Community manager
  • 1885 reactiesHet laatste nieuws lezen tijdens je dagelijkse treinreis, direct een foto delen met je vrienden of een spelletje spelen als je even niks te doen hebt. Smartphones en tablets zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Maar heb jij er wel eens bij stil gestaan of de apps die je op je mobiele apparaten gebruikt eigenlijk wel veilig zijn? 

In dit artikel delen we handige tips over hoe jij je smartphone en tablet veilig kan gebruiken. Heb jij zelf ook een goede tip die je met ons wilt delen, laat dan een berichtje achter onder dit artikel.

Beveilig je mobiele telefoon/tablet met een pincode
Stel dat je telefoon of tablet wordt gestolen of dat je het apparaat kwijt raakt. Zonder beveiliging kan iedereen bij je persoonlijke gegevens en apps. Stel daarom altijd een pincode, wachtwoord of patroon in. Sommige apps, zoals internetbankieren, bieden de mogelijkheid een pincode of wachtwoord in te stellen voor het gebruik van de app. Tip: kies verschillende wachtwoorden voor je apparaat en je apps.

Maak gebruik van betrouwbare WiFi netwerken
Hoewel het soms erg handig is dat er een open WiFi punt beschikbaar is, zijn niet alle netwerken te vertrouwen. Wees daarom terughoudend in het gebruiken van deze internet verbindingen. Vraag in een hotel of winkel welk netwerk te vertrouwen is en of je hier gebruik van mag maken.

Download alleen uit de officiële applicatiewinkels
Het laatste wat je wil is het installeren van verkeerde en onveilige software, download daarom alleen uit de officiële applicatiewinkels van Apple en Google. Op je mobiele telefoon of tablet vindt je vaak standaard een app die je direct naar de goede plek leidt. Je kan natuurlijk ook via de browser een bezoek brengen aan de website van Itunes of de Google Play Store.  

Lees ervaringen van andere gebruikers
Voordat je een app download is het fijn om te weten of de app doet wat je ervan verwacht en of hij betrouwbaar is. In iTunes en de Google Play store bestaat daarom de mogelijkheid om recensies te lezen en achter te laten. Ook het googlen op een app maker of de app zelf, is aan te raden. Let op: De apps in iTunes worden uitvoerig gecontroleerd door Apple, in de Google Play Store gebeurt dit minder. Kijk daarom altijd goed naar recensies en gebruiksvoorwaarden.

Beveilig je telefoon tegen het kopen van apps en in-app kosten
Bij verlies, diefstal, of als je kinderen hebt die je telefoon of tablet wel eens gebruiken, is het aan te raden om een wachtwoord in te stellen op het gebruik van de app store.

Voor de iPhone of iPad ga je naar "instellingen", vervolgens kies je "beperkingen" en je schakelt deze in. Je kan hier de applicaties kiezen die je wilt beveiligen met een wachtwoord.

Voor Android toestellen ga je naar de Google Play Store en kies je "instellingen". Bij pincode instellen of wijzigen kan je een beveiligingscode aanmaken. Vergeet niet het vinkje bij "Pincode gebr. vr aankopen".

Beveiligingssoftware en updates bijhouden
KPN heeft ook een handige tool om je apparaten te beschermen;KPN ToestelVeilig bescherm je al je toestelgegevens en persoonlijke gegevens die je op je telefoon of tablet hebt staan. Bovendien kan je met deze tool je smartphone of tablet terugvinden als hij gestolen of kwijt is.

Daarnaast is het belangrijk dat je apparaat voorzien is van de laatste software voor het OS (Operating System). Hetzelfde geldt voor apps, zorg ervoor dat de applicaties op je toestel zo recent mogelijk zijn. Op deze manier hoef je niet in te zitten over de gebruiksveiligheid van je mobiele telefoon of tablet.

Heb jij nog handige tips?
Hopelijk heb je met behulp van bovenstaande tips weer een veilig gevoel bij het gebruik van je mobiele apparaten. Heb je zelf ook goede tips om verkeerd gebruik of hoge rekeningen te voorkomen? Deel ze dan hieronder met ons.

13 reacties

Nooit je creditcard nummer in je mobiel opslaan en altijd opletten dat er niemand mee kan kijken bij gevoelige transacties , liever nog deze transacties als het even kan thuis op je vaste pc doen. Installeer een antivurs app dan ben je in ieder geval meer beveiligd en intalleer pas apps als je thuis de recencies gelezen hebt

en gezond verstand gebruiken als een app slecht vertaald is of de voorwaarden voor het installeren op eens in het chinees taiwanees of weet ik wat voor onleesbare taal Niet installeren tenzij je graag van je geld en je data en je contactpersonen af wil

en als je naar drukke gelegenheden moet de dure smartfooon thuis laten en een mobieltje waar je alleen mee kan bellen en sms mee nemen (die wil toch geen dief hebben)

Reputatie 7
Badge +12
Hele goede tips, Dirk Jan, mooie toevoeging!!

Ik gebruik ook nog een app genaamd airpush detector, deze laat je ff scannen als je nieuwe apps installeert. Te downloaden bij Google play store.
Reputatie 7
Badge +12
Leuke tip, Garmt. Ik zie trouwens dat deze app voor Jelly Bean (4.1) en hoger niet persé meer nodig is:

"If your device is running Android 4.1 "Jelly Bean" or higher, you don't need this app anymore! You can just press and hold on notifications and your device will tell you who is generating them."

Ja klopt allart.
Ik heb nog 1 toevoeging voor diegene die nogal vaak zijn wachtwoord (en ) vergeet ..
Password notes ook via de play store te downloaden .je hebt dan een beveiligde notitie blok die je met 1 wachtwoord opent waar je al je wachtwoorden en andere gevoelige informatie op kunt slaan.Erg handig.
Voor drie tientjes heb je een gezins abonnement op norton mobile.

Alle tablets en telefoons beschermd en op afstand onklaar te maken. 

Reputatie 2
Badge
Voor apparatuur met een usb-poort: Binnenshuis bedraad gebruiken dmv een usb-netwerkkaart.
nog een tip

als je geen wifi of mobiel internet nodig hebt maar niet zonder je smartfoon kan , schakel deze dan uit , dan kan er ook niets kwaadswillend je smartfoon binnen dringen of kies zelf zorgvuldig welke apps er WEL gebruik van mogen maken . installeer niet direct de nieuwste update maar wacht een paar dagen , er kan altijd een vervelende bug in zitten.

Maak in ieder geval 1x per maand een backup van je bestanden op je telefoon

pas op bij "free of gratis wifi spots" doe dan geen financiele zaken of data die je liever niet wil delen

en rust je telefoon uit met minimaal een pincode beveiliging en een simlock beveliging en gebruik een telefoontracking app waarmee je de telefoon op afstand kan blokeren

Reputatie 7
Badge +12
Uitstekende aanvullingen, heren, hartelijk dank. 


hallo wij hebben een interactive tv in de kamer.

er is mij gezegt dat ik met mijn mobiel de tv kan bedienen maar hoe?

ik heb een iphone 4s.

Misschien de KPN apps downloaden ?

Reputatie 6
Badge +2
Je bedoelt echt zappen met je telefoon Lotte? Volgensmij kan dat niet voor zover ik weet.

Wel heeft KPN de itv online app voor de iPhone. Daar kan je onder andere opnames mee programmeren.

Het kritisch lezen van de toegang die een app vraagt is essentieel. Willen ze mogelijkheden die niet logisch te koppelen zijn aan de functionaliteit van het programma? Niet doen..!

Reageer