Beantwoord

4G Buitengebied - hardnekkige merkwaardige internet storing

  • 4 augustus 2017
  • 29 reacties
  • 2291 keer bekeken

Hallo,

Mijn locatie is de Europoort, ongeveer 1 km ten zuiden van Hoek van Holland. In Hoek van Holland staat de mast waarmee verbinding wordt gemaakt. Dit ging al meer dan een jaar uitstekend! Prima betrouwbare verbinding met vrijwel altijd snelheden van 50Mbit of meer en uploadsnelheden van 20 tot 30 Mbit. Maar sinds 16 juli 2017 is mijn 4G internet buitengebied ernstig gestoord.

Aanvankelijk zeer lage downloadsnelheid maar wel een hoge uploadsnelheid. Speedtest.net gaf downloadsnelheden lager dan 0,5 Mbit maar uploadsnelheden van 30 to 40 Mbit !

Op 19 juli heb ik de storing gemeld bij KPN Internet Buitengebieden. Dat viel niet mee. Wachtijden van drie kwartier en meer, medewerkers die weinig op de hoogte zijn van internet buitengebied, intern doorverbinden dat mis gaat, opnieuw een uur in de wacht staan en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Uiteindelijk heeft een technicus van de KPN of namens de KPN mij teruggebeld. Deze heeft verteld dat enkele dagen eerder een andere vrijwel identieke klacht was verholpen door iets aan te passen aan de mast waarmee ik (nou ja ik, mijn 4G modem natuurlijk) ook verbinding maak. Hij zou het verder onderzoeken en dan laten weten wat zijn bevindingen zijn.

Een dag of wat later heeft hij weer gebeld en verteld dat er andere software geinstalleerd is en dat hij benieuwd was of het probleem daarmee verholpen was. Helaas geen oplossing, het is zelfs nog slechter geworden. Volgens deze technicus ligt het aan de mast en hij zou een nieuw ticket hiervoor aanmaken.

Een aantal dagen later heb ik weer gebeld met KPN Internet Buitengebied om te vragen naar de stand van zaken en wanneer ik een functionerende internetverbinding kan verwachten. Na weer erg erg lang wachten een moeizaam gesprek gehad met een KPN medewerkster die niet kon of wilde begrijpen dat een technicus al met het probleem bezig is geweest en een ticket heeft gemaakt om het probleem met de mast te verhelpen, is het probleem opnieuw genoteerd.

Kort hierna werd ik gebeld om een afspraak te maken voor een tecnicus die bij mij op locatie het modem zou moeten onderzoeken. Deze technicus heeft mij gebeld en samen hebben we een aantal testen uitgevoerd om vast te stellen of modem en of simkaart wel op niet in orde zijn. Resultaat was dat modem en simkaart in orde zijn.

Vandaag, 4 augustus 2017, is het probleem nog steeds aanwezig. Nog eens KPN Buitengebied gebeld en daar kon men mij niet vertellen over de stand van zaken. In plaats daarvan is er een "onjuiste" instelling op het simkaartje gewijzigd en vervolgens moest ik een aantal handelingen met het 4G modem uitvoeren, resetten en vervolgens 20 minuten stekker er uit. Als dan het probleem daarmee niet verholpen was kon de KPN verder niets meer doen en moest ik mijn abonnement maar opzeggen...

De situatie is nu zo dat het mode-lampje op het Huawei 4G moden lichtblauw is (4G verbinding) maar zodra ik iets Google, het mode-lampje rood verkleurt (geen verbinding). Zolang er geen gebruik wordt gemaakt van de verbinding lijkt alles in orde. De signaal waardes van RSRQ, RSRP, SINR en RSSI zien er dan goed uit maar er is nauwelijks of geen dataverkeer mogelijk.
Voor nood heb ik de modem nu ingesteld op 3G en dat werkt wel. Email afhandelen en dit forum benaderen is daarmee mogelijk maar met 2Mbit download en 0.5 Mbit upload zijn de mogelijkheden erg beperkt.

Mijn vraag is nu hoe dit probleem opgelost kan worden. Wie o wie weet raad ?

Vriendelijke groet,
robert rinck
icon

Beste antwoord door bobbyr 5 augustus 2017, 21:07

Ha Robin,

Dat 3G abonnement heb ik enkele jaren gehad totdat KPN begin 2016 aankondigde dat dit specifieke abonnement zo komen te vervallen. Ik kreeg ter vervangingen een duurder en heel krap, slechts 10GB, abonnement aangeboden. Uiteraard en zeer ontstemd niet op ingegegaan. Na lang zoeken min of meer bij toeval 4g Buitengebied gevonden en onmiddelijk op geabonneerd.
Het 3G modem stond in een ruimte met zicht op de mast op de silo van EBS. Dat gaf de beste resultaten.
Het nieuwe 4G modem heb ik aanvankelijk op dezelfde plaats gezet, dus ook met 'zicht op' de EBS mast. Maar de resultaten waren daar niet goed. De toegezegde snelheden van minimaal 20Mbit kwamen niet uit de bus: het bleef nagenoeg gelijk aan de 3G modem snelheden van rond de 5 a 6 Mbit.
Daarna ben ik systematisch gaan uitzoeken op welke plaats binnenshuis de modem het beste zou kunenn staan. Dat bleek dus op die lijn tussen mast verkeerscentrale HvH en mijn locatie te zijn. Niet de mast op de silo en ook niet de mast recht aan de overkant van de waterweg bij het parkeerterrein van de
Stena Line.

De snelheden die ik hier gemeten heb sinds april 2016 liggen meest tussen 50 - 70 Mbit down en 20 - 35 Mbit up. Af en toe is het wat lager maar nog altijd boven de 20 Mbit down en 15 Mbit up. Soms snelheden van 130 Mbit down en 45 Mbit up.
Na het wonder van vanmorgen 10:00 heb ik vandaag meerdere malen speedtest.net gedaan en vanmiddag was er geruime tijd een snelheid van 130 Mbit down. Nu, 21:00 uur, is dat gezakt naar 30 Mbit down en 10 Mbit up.

Ik heb je correspondentie met vanwijnen gelezen, sjongejonge dat moet ik nog eens op mijn gemak goed nalezen, en daar begrijp ik in ieder geval uit dat een goed uitgerichte richtantenne van grote invloed is of kan zijn op de snelheden en de fluctuatie daarvan.

Ik zal dankbaar gebruik maken van jouw informatie en die van vanwijnen bij de aanschaf van een nieuwe antenne. Ik zal melden wat het wordt.

Nogmaals mijn dank voor alle moeite en informatie, het heeft mij goed geholpen!
Rob
Bekijk origineel

29 reacties

Reputatie 7
Badge +30
Heb je al geprobeerd te verbinden met een mast in Europoort ipv Hoek v Holland? Werkt dat wel?
Dag Robin,
Dank voor je antwoord.
Verbinden met een mast in Europoort heb ik nooit geprobeerd en voor zover ik weet kan ik dat niet zelf bepalen maar doet de modem dat. Overigens zijn de masten in Hoek vanHolland dichterbij mijn locatie dan overige masten.
Als er een manier is om verbinding te maken via een andere mast terwijl de modem op hetzelfde adres blijft staan zou ik dat onmiddellijk proberen. Weet je misschien hoe ik dat kan doen ?

vriendelijke groet
Reputatie 7
Badge +30
Klopt. Als je een buitenantenne hebt kun je die richten en dan weet je bijna zeker dat ie verbinding maakt met de mast waar je op richt. Als je die niet is de enige optie om met het modem aan de wandel te gaan.

Door het verhaal van 1km ten zuiden e.d. dacht ik dat je verder de Europoort in woonde. Dan zou het modem automatisch moeten verbinden met de masten op de Europoort. En het verbinden met een andere mast is een goede test om te kijken of het probleem algemeen is, of alleen aanwezig is op de mast van Hoek v Holland.

In iedergeval zal binnenkort een WebCare specialist reageren, en ik hoop dat hij/zij wat kan doen.

Robin
Hallo Robin,
Mijn locatie is op de landtong tussen Nieuwe Waterweg en Calandkanaal, ter hoogte van de Scheurhaven. Dat is letterlijk 'op het randje' van de Europoort.

Ik gebruik een omni antenne voor buiten, helaas is dat geen richtantenne maar heeft vanaf het begin, bijna anderhalf jaar geleden, uitstekend gefunctioneerd. Maar ik denk om dan toch maar een richtantenne aan te schaffen.

Het probleem zit niet in aan mijn kant maar aan de KPN kant. Op mijn telefoon heb ik een abonnement met 4G van Telfort. Zij maken gebruik van het KPN netwerk. Ook internetverbinding via de telefoon toont dezelfde problemen als met het 4G modem van de KPN.

Naar aanleiding van jouw voorstel om een andere mast te kiezen ben ik vanmorgen rond mij locatie aan de wandel gegaan met mijn telefoon om te zien of er verbinding met een andere mast gemaakt kan worden. Op een gegeven moment was er verbinding. Speedtest app gaf een snelheid van minder dan 1 Mbit. Teruggelopen naar mijn terrein en daar toonde de speedtest een snelheid van 15 Mbit !
Vervolgens mijn pc gestart, modem weer op 4G gezet en Speedtest uitgevoerd. Eerst een snelheid van rond de 15 Mbit down en 7 Mbit up maar na een paar metingen ging de snelheid naar 65Mbit down en 20 Mbit up ! Kortom weer als vanouds! Dus sinds vanmorgen 10:00 uur is de 4G verbinding weer helemaal in orde !

Komt dit nu door die wandelende speedtest met de telefoon of heeft KPN het probleem opgelost of is het louter toeval ? Het zou aardig zijn om dat te weten voor het geval het in de toekomst weer mis gaat.
Hoe dan ook, ik ben nu heel gelukkig met de weer uitstekende functionerende 4G verbinding van KPN.

En Robin, hartelijk dank voor je reacties!
Reputatie 7
Badge +30
Hoi,

Misschien dat een WebCare specialist dit kan navragen maar dat weet ik niet. Zelf zou ik niet weten waar dit door komt want dit soort masten staan altijd actief.

Voor wat betreft de antenne. Als je ooit nog een richtantenne aan gaat schaffen let er wel op waar je die heen richt.
  • De Antenne op het dak van European Bulk Services BV is namelijk bijna op jouw locatie gericht.
  • De antenne bij Hoek v Holland (bij die vrachtwagenparkeerplaats) is namelijk naar het Noorden, Oosten en Zuidwesten gericht. Hierdoor zit je eigenlijk precies tussen 2 sectoren in.
  • Die bij de Verkeerscentrale Hoek v Holland richt ook al iets beter op jouw locatie maar staat weer verder weg.
  • Iets ten Noorden van de Dintelhavenbrug staat ook een antenne die direct Noord gericht staat.
  • Tot slot staat er ook een (aan een windmolen of losse mast (31meter hoog)) aan de Noordzeeweg. Deze richt precies langs de weg naar het (Noord)westen. Omdat ik niet zo 123 kan aanwijzen waar dit is heb ik een foto bijgevoegd.
Als je tegen die tijd graag ervaringen wilt delen, of hulp wil over welke antenne het best is weet je het forum te vinden!

Robin
Dank voor je gedetailleerde informatie.
Toen 4G Buitengebied Internet nog niet bestond had ik een 3G abonnement van KPN. Het 3G modem maakte destijds verbinding met de mast op de silo van EBS. Maar met het 4G modem leek daar geen verbinding mee mogelijk. Veel plekken binnen en buiten systematisch met de modem uitgeprobeerd en een goede verbinding is alleen mogelijk gebleken met de mast bij de verkeerscentrale HvH. Zolang de modem op de denkbeeldige lijn tussen die mast en mijn positie staat gaat het prima, behalve dan de afgelopen twee en halve week.
Ik ga nu een richtantenne bestellen. De KPN adviseert ergens op haar website een richtantenne die besteld moet worden bij een Duits bedrijf. Of is er een betere antenne elders te koop ?

Rob
Reputatie 7
Badge +30
Toen 4G Buitengebied Internet nog niet bestond had ik een 3G abonnement van KPN. Het 3G modem maakte destijds verbinding met de mast op de silo van EBS. Maar met het 4G modem leek daar geen verbinding mee mogelijk. Ik weet niet wanneer dit was, maar in 2013 en 2014 zijn de antennes op EBS aangepast.

Ik had zelf verwacht dat je hem op de mast had bij de vrachtwagenparkeerplaats naast het spoor. Maar als je hem op de verkeerscentrale HvH hebt dan verwacht ik wel iets hogere snelheden dan dit.

KPN adviseert er één ja. Maar alle andere antennes werken ook zolang ze maar 2 aansluitingen hebben en de KPN frequenties kunnen ontvangen.
In dit topic hebben @vanwijnen en ik (maar vooral vanwijnen) heel veel uitgezocht. Daar staat ook wat informatie in over de antennes die hij/zij gebruikte.
Bij het aanschaffen moet je er op letten dat deze 4g800 (B20), 4g1800 (B3) en eigenlijk ook 4G2600 (B7) kan ontvangen.
Verder is het mooi als ie ook andere frequenties doet zoals 4g2100 (B1) of 4g900 (B8) mocht KPN ooit 2100 voor 4G gebruiken of als je wilt overstappen naar T-Mobile en dezelfde antenne wilt gebruiken.

Robin
Ha Robin,

Dat 3G abonnement heb ik enkele jaren gehad totdat KPN begin 2016 aankondigde dat dit specifieke abonnement zo komen te vervallen. Ik kreeg ter vervangingen een duurder en heel krap, slechts 10GB, abonnement aangeboden. Uiteraard en zeer ontstemd niet op ingegegaan. Na lang zoeken min of meer bij toeval 4g Buitengebied gevonden en onmiddelijk op geabonneerd.
Het 3G modem stond in een ruimte met zicht op de mast op de silo van EBS. Dat gaf de beste resultaten.
Het nieuwe 4G modem heb ik aanvankelijk op dezelfde plaats gezet, dus ook met 'zicht op' de EBS mast. Maar de resultaten waren daar niet goed. De toegezegde snelheden van minimaal 20Mbit kwamen niet uit de bus: het bleef nagenoeg gelijk aan de 3G modem snelheden van rond de 5 a 6 Mbit.
Daarna ben ik systematisch gaan uitzoeken op welke plaats binnenshuis de modem het beste zou kunenn staan. Dat bleek dus op die lijn tussen mast verkeerscentrale HvH en mijn locatie te zijn. Niet de mast op de silo en ook niet de mast recht aan de overkant van de waterweg bij het parkeerterrein van de
Stena Line.

De snelheden die ik hier gemeten heb sinds april 2016 liggen meest tussen 50 - 70 Mbit down en 20 - 35 Mbit up. Af en toe is het wat lager maar nog altijd boven de 20 Mbit down en 15 Mbit up. Soms snelheden van 130 Mbit down en 45 Mbit up.
Na het wonder van vanmorgen 10:00 heb ik vandaag meerdere malen speedtest.net gedaan en vanmiddag was er geruime tijd een snelheid van 130 Mbit down. Nu, 21:00 uur, is dat gezakt naar 30 Mbit down en 10 Mbit up.

Ik heb je correspondentie met vanwijnen gelezen, sjongejonge dat moet ik nog eens op mijn gemak goed nalezen, en daar begrijp ik in ieder geval uit dat een goed uitgerichte richtantenne van grote invloed is of kan zijn op de snelheden en de fluctuatie daarvan.

Ik zal dankbaar gebruik maken van jouw informatie en die van vanwijnen bij de aanschaf van een nieuwe antenne. Ik zal melden wat het wordt.

Nogmaals mijn dank voor alle moeite en informatie, het heeft mij goed geholpen!
Rob
Reputatie 7
Badge +30
Hoi,

Top! Ja het is erg veel lezen, maar er staat waarschijnlijk wel wat bruikbare informatie in.

Robin
@bobbyr
@RobinFlikkema
Hier wat handige video's om je 4G te optimaliseren:
https://forum.kpn.com/mobiel-internet-17/handige-video-s-om-4g-te-optimaliseren-435158
Hallo vanwijnen
Dank voor je reactie. Helaas zijn de video's niet te zien. Alles wit en geen klikbare koppeling. Ik zal het later nog eens proberen.

@RobinFlikkema
@vanwijnen
Ik heb jullie conversatie nog eens doorgenomen om meer inzicht te krijgen in de frequentiebanden en de gebruikte richtantennes. Daarbij heb ik me wel verbaasd over de grote verschillen onder gelijke omstandigheden tussen KPN enerzijds en Tmobile en Tele2 anderzijds. Hoewel KPN de mindere resultaten lijkt op te leveren, kies ik niet voor een van de andere aanbieders omdat KPN per 01 augustus de datalimiet heeft laten vervallen.

Verder twijfel ik nu welke richtantenne ik zou moeten aanschaffen:
de genoemde Poynting XPOL A0002 lijkt geschikt voor mijn locatie maar is fors aan de prijs. Bij wifi-shop24.com bieden ze een dergelijke antenne voor 55 euro maar is alle waar naar z'n prijs ?
Ik gebruik op dit moment een omni antenne, de JARFT 4G / LTE Omni Antenna | 12dBi, 800/1800/2600MHz Multiband, Outdoor. Het enige voordeel van deze antenne ten opzichte van de interne modem antenne lijkt het plaatsen te zijn. Ik bedoel dat de antenne op een plek voor gunstige verbinding kan staan maar lastig is om daar de modem te plaatsen.

Vandaag heb ik contact gehad met een technicus van KPN die mij belde om te vertellen dat de storing in de mast afgelopen vrijdag verholpen zijn. Het blijkt de mast op de silo van de EBS te zijn. Tot mijn grote verbazing maakt de modem daarmee verbinding volgens de technicus. Maar als ik de antenne ook maar iets verplaats van de denkbeeldige lijn met verkeerscentrale HvH, dan zakken de snelheden fors in. Bijvoorbeeld van 55 Mbit naar 21 Mbit.

Zaterdagmiddag was er geruime tijd een verbinding met ruim 130 Mbit maar 's avonds en Zondag was de snelheid flink gezakt. Ook vandaag was het nog steeds laag: tussen de 20Mbit en 30Mbit. Maar nu het aardige...
Ik heb het programma "E5186 Toolbox". Daarmee kun je de E5186 modem wat specifieker instellen dan via de web-interface. O.a. de network frequentieband. Dat had ik nooit gebruikt, eerlijk gezegd doordat mij niet helemaal duidelijk was wat bijvoorbeeld LTE-A / B3+B7 inhoudt. Door jullie conversatie is dat me wat duidelijker. Ik veronderstel dat B3+B7 aggregatie is van de 1800 en 2600 frequenteibanden.
De mogelijke combinaties heb ik geprobeerd en de verschillen zijn groot!
Op auto, net als in de web-interface, levert erg wisselvallige en doorgaans lage snelheden maar, maar, maar, LTE-A / B3+B20 levert 100Mbit to 130Mbit down en 15 tot 20Mbit up en lijkt veel gelijkmatiger.
Volgens de informatie die ik nu heb over de masten bij mij in de buurt komt dat overeen met de beschikbare frequenties van 800 Mhz en 1800 Mhz.

groet
rob
@bobbyr
@video's:
Wat vreemd, bijgaand de directe links naar de video's:
Video 1: https://www.youtube.com/watch?v=6lvqdxk1aiU
Video 2: https://www.youtube.com/watch?v=7O8CBu84m4o
Video 3: https://www.youtube.com/watch?v=LjQ5sAQ_Nss

@verschillen KPN / Tmobile / Tele2:
Dit heeft wss. te maken met de richting waar de sectoren naar toe gericht zijn.
De hoofdstraal heeft de meeste kracht/snelheid. Hoe verder je daarvan afwijkt tov. ligging huis/locatie antenne, hoe minder.
Dit breng je in kaart door Video 1 te bekijken, zodat je weet naar welke je mast, in theorie, het best kunt uitrichten.
Daarnaast dien je ook rekening te houden met wat er tussen jou en die mast staat.
Denk aan bebossing/bebouwing tov. de hoogte van de mast.

@directional- of omni- antenne aanschaf:
Ga er maar van uit dat Omni-antenne beter werkt wanneer je vaart/rijdt/vliegt/enz.
Bij een statische locatie, heb je veel meer aan een directional- ofwel, richtantenne.
Ik heb nog geen ervaring met degene die door KPN Internet Buitengebied wordt geadviseerd hier: https://www.kpn.com/faq/17892 met de juiste directe link hier: https://www.wifi-shop24.com/JARFT-4G-Directional-Panel-Antenna-14dBi-800/1800/2600MHz-Multiband-Outdoor
Ik ga deze wel aanschaffen voor een buurman, dus ik weet op korte termijn meer over deze antenne te vertellen.
Ik verwacht er veel van, aangezien deze 14dbi levert (ikzelf met de XPOL A0002 dus 8dbi).
De XPOL A0006 die ik icm. T-Mobile heb geprobeerd was 11dbi en dat was al een enorme verbetering.

@fluctuaties snelheid:
Houd er rekening mee, dat één sector bijv. 225mbit/s levert (Tele2).
Dat is alleen theoretisch mogelijk, of in het lab van de provider met minimale afstand en 1 gebruiker.
Mijn ervaring is dat rond de 150mbit/s echt de max is icm. een goed uitgerichte buitenantenne.
En daarnaast, je deelt één zo'n sector met iedereen die ook in die sector uitgericht staat/woont.
Zit je buurman te downloaden, terwijl jij net een speedtest uitvoert, dan zie je dat terug in je resultaten.
Ik heb dit getest door de buurman een modem/router mee te geven, beide op speedtest.net Begin test drukken, na aftellen 3,2,1...
En ja, gewoon ieder de helft ongeveer over qua snelheid.
Volgens Tele2 heeft elke sector zo zijn eigen max. cell-load, dus zit je buurman er net buiten, dan zit ie op een andere sector (meestal 3 per mast/provider, soms meer) en heb je geen last van elkaars data-gebruik.
Dit heb ik ook getest maar heeft bij mij nog wel degelijk 20mbit/s invloed op elkaar.
Dat komt volgens Tele2, omdat de mast waarop ik uitgericht geen eigen back-bone heeft.
Dit kun je zien aan die Microwave-dishes/schoteltjes die in een mast hangen.
Dan verkijgt zo'n mast zijn glasvezel-verbinding van elders dmv. een straal-verbinding, naar een mast, die dat wel heeft.
Mijn mast, let op de schoteltjes:


De mast die dmv. straalverbinding de input levert en dus staat te stralen naar mijn mast, zie de grotere schotel:Op het kaartje is te zien hoe deze 2 parallel staan tov. elkaar:@E5186 Toolbox:
Ik ken het programma, maar ik vond LTEWatch wat overzichterlijker.
Maar nu je het zegt, E5186 Toolbox kan CA (Carrier Aggregation) forceren, waar LTEWatch dat volgens mij niet kan.
Ik ga Toolbox aan een test onderwerpen: Te downloaden oa. hier: https://mega.nz/#F!fUYB3LiQ!lS35ocsbiJy4aT7aXd-U-Q!KEhXDKqA / mapje Tools / E5186 Toolbox 0.9.zip
Dank!
Reputatie 7
Badge +30
Hallo,

Hallo vanwijnen
Dank voor je reactie. Helaas zijn de video's niet te zien. Alles wit en geen klikbare koppeling. Ik zal het later nog eens proberen.
Op Windows en Android heb ik hier geen probleem mee. Wat voor besturingssteem + browser gebruik je?
Ik heb jullie conversatie nog eens doorgenomen om meer inzicht te krijgen in de frequentiebanden en de gebruikte richtantennes. Daarbij heb ik me wel verbaasd over de grote verschillen onder gelijke omstandigheden tussen KPN enerzijds en Tmobile en Tele2 anderzijds. Hoewel KPN de mindere resultaten lijkt op te leveren, kies ik niet voor een van de andere aanbieders omdat KPN per 01 augustus de datalimiet heeft laten vervallen.Dat is een valide reden. Over de verschillen verbaas ik me ook.

Wel is het zo dat Tele2 een helemaal nieuw netwerk heeft, en dat T-Mobile de laatste jaren hun netwerk helemaal over de kop heeft gegooid. Ik kan dus wel zien waarom er verschillen zijn
Aan de andere kant zit KPN hun netwerk ook uit te breiden met extra frequenties waardoor ze ongeveer op dezelfde hoogte zouden moeten kunnen zitten. Ik denk dat in dit geval het verschil met name komt door de richting van de antennes.
Verder twijfel ik nu welke richtantenne ik zou moeten aanschaffen:
de genoemde Poynting XPOL A0002 lijkt geschikt voor mijn locatie maar is fors aan de prijs. Bij wifi-shop24.com bieden ze een dergelijke antenne voor 55 euro maar is alle waar naar z'n prijs ?
Ik gebruik op dit moment een omni antenne, de JARFT 4G / LTE Omni Antenna | 12dBi, 800/1800/2600MHz Multiband, Outdoor. Het enige voordeel van deze antenne ten opzichte van de interne modem antenne lijkt het plaatsen te zijn. Ik bedoel dat de antenne op een plek voor gunstige verbinding kan staan maar lastig is om daar de modem te plaatsen.
Ik hoop dat @vanwijnen hier misschien ook wat over kan zeggen.
Deze antenne werkt in iedergeval op alle KPN frequenties. Ik denk echter dat je er meer uit kan halen door een niet-omni antenne te kopen. Ik heb hier echter geen ervaring mee, vandaar dat ik zou adviseren om een antenne binnen Nederland te kopen die je gewoon binnen 30 dagen kan terugsturen. Dat zou lang genoeg moeten zijn om het e.e.a uit te testen.

Heb je deze antenne hangen? Staan?
Vandaag heb ik contact gehad met een technicus van KPN die mij belde om te vertellen dat de storing in de mast afgelopen vrijdag verholpen zijn. Het blijkt de mast op de silo van de EBS te zijn. Tot mijn grote verbazing maakt de modem daarmee verbinding volgens de technicus. Maar als ik de antenne ook maar iets verplaats van de denkbeeldige lijn met verkeerscentrale HvH, dan zakken de snelheden fors in. Bijvoorbeeld van 55 Mbit naar 21 Mbit.

Zaterdagmiddag was er geruime tijd een verbinding met ruim 130 Mbit maar 's avonds en Zondag was de snelheid flink gezakt. Ook vandaag was het nog steeds laag: tussen de 20Mbit en 30Mbit. Maar nu het aardige...
Ik heb het programma "E5186 Toolbox". Daarmee kun je de E5186 modem wat specifieker instellen dan via de web-interface. O.a. de network frequentieband. Dat had ik nooit gebruikt, eerlijk gezegd doordat mij niet helemaal duidelijk was wat bijvoorbeeld LTE-A / B3+B7 inhoudt. Door jullie conversatie is dat me wat duidelijker. Ik veronderstel dat B3+B7 aggregatie is van de 1800 en 2600 frequenteibanden.
De mogelijke combinaties heb ik geprobeerd en de verschillen zijn groot!
Op auto, net als in de web-interface, levert erg wisselvallige en doorgaans lage snelheden maar, maar, maar, LTE-A / B3+B20 levert 100Mbit to 130Mbit down en 15 tot 20Mbit up en lijkt veel gelijkmatiger.
Volgens de informatie die ik nu heb over de masten bij mij in de buurt komt dat overeen met de beschikbare frequenties van 800 Mhz en 1800 Mhz.
Die tool ken ik persoonlijk niet.

Wel kan ik uitleg geven over wat het één en ander is. KPN gebruikt op dit moment 3 (4) frequenties voor 4G. 800, 1800 en 2600Mhz. Eigenlijk over is 800Mhz uitgerold en op heel veel plekken ook 1800Mhz. 2600 zie je op weinig plekken.
Internationaal zie je vaak de B-xx notatie gebruikt worden. Dat is gewoon een nummer die correspondeert met een frequentie. 800 = B20, 1800 = B3 en 2600Mhz = B7. KPN heeft ook geëxperimenteerd met 2100 (B1) maar het probleem is dan dat ze 3G terug moeten schroeven.

LTE-A betekent LTE-Advanced wat simpelweg betekent dat Carrier Aggregation (het stapelen van frequenties) mogelijk is. De Huawei kan dit tot 2 frequenties (volgensmij)

In jouw geval doen alle masten in de buurt zowel 800 als 1800. 2600 is niet in de buurt, het dichtstbij is Rotterdam en Den Haag.

Lagere frequenties komen (in het algemeen) beter door obstakels heen. Maar hogere frequenties hebben simpel gezegd een hogere snelheid. Dit is de reden dat KPN begon met de 800Mhz frequentie landelijk uit te rollen en nu 1800 gebruikt voor snelheid en capaciteit.

In jouw geval betekent dit dat je het beste B3+B20 kan gebruiken. Daarna B3 en daarna B20. Er zitten namelijk praktisch geen obstakels tussen jouw en de zendmast. Hierdoor is 4g1800 (B3) goed bruikbaar.

Ik denk dat de Huawei op Automatisch vaak schakelt tussen zendmasten en frequenties. Hierdoor verschilt de snelheid heel erg. Met LTE Watch [h] (en waarschijnlijk ook met de toolbox die jij hebt) kan je de Cell-ID zien. Die is verschillend voor elke mast.

Om heel eerlijk te zijn zou ik de huidige antenne houden en het modem vast zetten om B3+B20. Later kan dit eventueel nog naar B3+B7 als 2600 uitgerold wordt op de mast die je gebruikt.
Met een betere antenne ga je hooguit iets meer snelheid halen maar ik verwacht niet dat dit significant is.
En ~100Mbit/s zonder datalimiet is mijns inziens best wel tof!
Houd er rekening mee, dat één sector bijv. 225mbit/s levert (Tele2).
Dat is alleen theoretisch mogelijk, of in het lab van de provider met minimale afstand en 1 gebruiker.
Bij KPN is op 800Mhz de max 75Mbit/s vanwege het limiet van 10Mhz. Op 1800Mhz is 150Mbit/s het maximaal haalbare vanwege de 20Mhz bandbreedte.
Op 2600Mhz wordt ook "maar" 10Mhz gebruikt waardoor ook daar 75Mbit/s de max is. Dat is ook hoe je op die 225Mbit/s van KPN komt (150 + 75).
En dat is hoe je op testopstellingen op 300Mbit/s komt (150 + 75 + 75).
groet
rob

Robin
@vanwijnen
Dank voor de informatie en de prachtige foto's. Ik kan het niet helpen maar ik vind antennes fascinerende voorwerpen.

Die nieuwe links zijn OK. Ga straks de videos bekijken.

Ik ben benieuwd naar je bevindingen met de antenne voor je buurman want die JARFT antenne overweeg ik ook.


@RobinFlikkema
Ha Robin
De video kwestie is inmiddels opgelost. Voor de volledigheid: ik gebruik FireFox op win7 of XP of Linux.

Die Huawei E5186 Toolbox is aanvankelijk nogal vaag maar dat went snel. In feite een beperkt aantal instellingen op de settings tab en de benodigde informatie, erg efficient eigenlijk. De tab Api Control geeft de mogelijkheid alles wat maar in te stellen of te wijzigen is, aan te passen. Maar dat gaat wel rechtstreeks zonder invoercontrole. Als je een tikfout maakt of iets invoert waar de modem geen chocola van kan maken kun je wel de klos zijn. Verder kun je een reeks bestaande instellingen zelf opslaan als backup en bijvoorbeeld na een reset eenvoudig terugzetten.

De omni antenne staat in mijn werkruimte op een oud fotostatief ongeveer 150 cm boven de vloer (begane grond). Maar wel op die denkbeeldige lijn richting Hoek van Holland. Enkele decimeters hoger of lager laat de snelheid flink zakken. Hetzelfde geldt voor horizontale verplaatsing.

Zou het kunnen dat er met twee masten verbinding wordt gemaakt, bijvoorbeeld de mast bij de EBS voor de 800Mhz band en die bij verkeerscentrale HvH voor 1800Mhz ?

De gehele middag is de snelheid ruim boven 100Mbit down en 35 Mbit up geweest. Het is nu 19:30 uur geweest en de snelheid ligt nu rond 60 Mbit down en 28 Mbit up. Dat is inderdaad tof! Ik zou haast zeggen fantastisch want dat is het!

rob
Reputatie 7
Badge +30
Zou het kunnen dat er met twee masten verbinding wordt gemaakt, bijvoorbeeld de mast bij de EBS voor de 800Mhz band en die bij verkeerscentrale HvH voor 1800Mhz ?
Ik zou zeggen dat dit niet zo werkt, maar ik kan hier niets over vinden.
Netwerktechnisch gezien moet je dan (voor DL CA) in het KPN netwerk een soort loadbalancer hebben die weet hoeveel data over de ene kan en hoeveel over de ander. Dan moet alles naar die specifieke mast en dan naar je telefoon. Lijkt me sterk.
@bobbyr
@RobinFlikkema

Misschien toch wel...
Ik heb Antenneregister over twee, in mijn ogen, onjuiste informatie, getipt.

1) De mast van KPN, zoals ik jou al eerder verteld heb Robin, staat niet op de correcte locatie van de Antenneregister-plattegrond getoond.
Hun reactie:
Op 28 juli 2017 heeft u melding gedaan van een onjuistheid in het antenneregister. De melding is door het Antennebureau aan de afdeling Markttoezicht van Agentschap Telecom doorgestuurd. Wij hebben een onderzoek gedaan naar uw melding. Onze bevindingen zijn als volgt:
In uw melding geeft u aan dat de locatie van één van de drie antenne-opstelpunten in Streefkerk niet klopt. Het antenneregister toont drie opstelpunten, terwijl het er twee zijn.
Naar aanleiding van uw melding heeft een inspecteur van het agentschap nader onderzoek gedaan naar de opstelpunten. Hiervoor is contact opgenomen met de vergunninghouder van de antenne, KPN. De vergunninghouder heeft aangegeven dat het antenne-opstelpunt inderdaad op een onjuiste locatie weergegeven wordt. KPN heeft de wijziging van de locatie doorgevoerd en na de volgende upload van de antennegegevens in het antenneregister is de wijziging zichtbaar in het antenneregister. De wijziging is binnen nu en een maand zichtbaar.
Hiermee hebben wij de behandeling van uw melding/verzoek afgesloten.
Met vriendelijke groet,
Afdeling Markttoezicht
Agentschap Telecom


2) De mast van KPN geeft 800, 1800 & 2600MHz weer als actieve frequenties op 4gmasten.nl;
Echter, op Antenneregister staat alleen de 800 & 2600MHz getoond.
Hun reactie:
In mijn onderstaande e-mail heb ik u teruggekoppeld over uw melding over de antennes in Streefkerk. U heeft daarna nog een melding over de betreffende antenne ingediend inzake de zendfrequenties.
Op de website www.4gmasten.nl wordt vermeld dat één van de LTE-antennes van KPN in Streefkerk uitzendt op 1815 MHz. Deze frequentie wordt echter niet vermeld in het antenneregister.
Naar aanleiding van het bovenstaande heb ik contact opgenomen met KPN. KPN geeft aan dat de LTE-antenne niet uitzendt op 1815 MHz, de gegevens op de website 4gmasten.nl zijn dus incorrect. De correcte zendfrequenties van de antennes worden vermeld in het antenneregister.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en dank u nogmaals voor uw melding.
Met vriendelijke groet,
Afdeling Markttoezicht
Agentschap Telecom


Zoals jullie kunnen zien heb ik wel degelijk mijn modem op 1800 MHz kunnen zetten en verbinding kunnen maken met resultaten (de beste van de 3 zelfs) hier:
https://forum.kpn.com/mobiel-internet-17/handige-video-s-om-4g-te-optimaliseren-435158#post513887

Mijn reactie op Agentschap Telecom:
Dat is dan wel vreemd, aangezien ik mijn modem uitsluitend op 1800MHz kan zetten en uitgericht naar die antenne/mast sta.
Haal ik tot nu toe de snelste resultaten mee.
In de buurt zie ik niet 1,2,3 een andere mast die hier op uitzendt (alleen 800MHz).
Wellicht dat ie dan het 1800MHz signaal van de mast van Lekkerkerk oppakt…?


bron: 4gmasten.nl

bron: antenneregister.nl
Reputatie 7
Badge +30
In Ameide zie je ook een 800 + 2600 mast zonder 1800.

In Bermacht zie je ook dat er 800 + 2600 in Antenneregister staat terwijl 4G masten alle 3 noemt. Idem voor Moordrecht, Stein. Maar anderen, in o.a. Den Haag doen wel weer alle 3. Hmm.

Zou het eigenlijk gewoon 800Mhz zijn, waar ze 2600 aan hebben geplakt om te voldoen aan de dekkingsverplichting van 200km² na 5 jaar per vergunning? (klik) Die 5 jaar is volgend jaar.

Robin
@RobinFlikkema
Ja prima, wellicht een fout door 4gmasten.nl, maar waar haalt mijn modem dan zijn 1800 MHz signaal vandaan denk jij?
Reputatie 7
Badge +30
@RobinFlikkema
Ja prima, wellicht een fout door 4gmasten.nl, maar waar haalt mijn modem dan zijn 1800 MHz signaal vandaan denk jij?
Ik zou het niet weten.
@RobinFlikkema
@bobbyr

De ene mast zendt 800MHz uit en een andere 1800MHz. Beide zijn te ontvangen op een bepaalde locatie.
Ontstaat er hierdoor Carrier Aggregatie (4G+)?
Of dienen beide frequenties van eenzelfde mast af te komen om dit te bereiken?
Ik heb deze vraag voorgelegd bij Technische dienst KPN mobiel die het gaat uitzoeken.
@RobinFlikkema
@bobbyr

Zojuist een telefoontje ontvangen van de Technische dienst KPN mobiel, en ja, dit is gewoon mogelijk.
Kortom, zodra het signaal (van welke/hoeveel masten dan ook) ontvangen word op locatie kan er CA ontstaan. Je bent dus niet afhankelijk van eenzelfde mast, maar van het signaal (en je apparatuur die deze dan wel/niet combineert).
@vanwijnen
@RobinFlikkema

Hallo,
Goed om te weten dat het werkelijk mogelijk is om verbinding te hebben met meerdere masten. Toen ik anderhalf jaar geleden een omni-antenne betselde i.p.v. een richt-antenne was dat mijn wat naieve overweging: meerdere masten in de omgeving, dus omni, want richten is dan niet nodig en kun je van meerder masten gebruik maken. Van carrier aggregatie was ik toen nog niet op de hoogte.

Dit zou ook een verklaring kunnen zijn voor de recente verbindingsproblemen. Volgens KPN maakt mijn modem verbinding met een mast op het zuiden, silo EBS en daar zat een probleem, maar volgens mijn empirisch vastgestelde beste locatie voor de omni-antenne is er verbinding met een mast in Hoek van Holland.

Ook is het afgelopen anderhalf jaar gebleken dat de snelheid van de verbinding wanneer deze relatief "laag" is, tussen 20 Mbit en 30 Mbit, naar 100 Mbit of meer schiet wanneer er een ten zuiden van mij een groot schip door het Calandkanaal voorbij vaart. Dat zou mogelijk door reflectie een verbinding met een andere (extra?) mast kunnen opleveren ? Wanneer er al een verbinding is op snelheden boven de 90Mbit heeft de scheepvaart geen merkbare invloed meer. Antennes, het blijft boeien.
@bobbyr

Wat je antenne doet, is zoeken naar het meest krachtige signaal.
Dat wil niet zeggen, dat dat de beste keuze is. In theorie ja, maar in praktijk, kan het best zo zijn dat op die mast veel mede-gebruikers zitten, die je snelheid beperken.
Daarom zijn die tooltjes als LTEWatchH & E5186 Toolbox handig.

In mijn geval is bijvoorbeeld 1800 MHz het snelst, maar wel verderweg en daardoor niet het sterkste signaal.
Waar ik een beetje op hoop is, door de antenne uit te richten naar 1800MHz, m'n antenne alsnog de 800MHz van een andere mast, die vrij zicht heeft pakt, ipv. van de mast waar ook die 1800MHz op zit.
Deze 2 combineren dmv. E5186 Toolbox, zal dan het beste resultaat geven.

Inmiddels is de JARFT 4G Directional Panel Antenna | 14dBi, 800/1800/2600MHz
Multiband, Outdoor + Coaxial Antenna Cable | 4G, 5m, CLF200 Twin, N male to SMA male besteld.
Ik verwacht de boel binnen 3 werkdagen binnen.
Reputatie 7
Badge +30
@bobbyr

Wat je antenne doet, is zoeken naar het meest krachtige signaal.
Dat wil niet zeggen, dat dat de beste keuze is. In theorie ja, maar in praktijk, kan het best zo zijn dat op die mast veel mede-gebruikers zitten, die je snelheid beperken.
Daarom zijn die tooltjes als LTEWatchH & E5186 Toolbox handig.
Ik denk dat dit in dit geval niet aan de orde is, maar de mast zelf kan ook nog sturen. Als 4G echt druk is wordt je naar 3G gestuurd en in sommige gevallen naar een andere mast. Op festivals gebeurt dit wel eens.
@bobbyr
@RobinFlikkema
...En de resultaten van de buitenantenne, zie: https://forum.kpn.com/mobiel-internet-17/handige-video-s-om-4g-te-optimaliseren-435158 , video 4.

Reageer