10 tips: Hoe beperk je de schade bij verlies/diefstal van je toestel tot het minimum?

  • 15 november 2013
  • 2 reacties
  • 10820 keer bekeken

Reputatie 7
Badge +12
  • Community manager
  • 1885 reacties
https://

Wanneer was de laatste keer dat jij op het punt stond haastig je huis te verlaten en je sleutels weer eens mysterieus verdwenen waren? Iets kwijtraken is nooit leuk. Zeker niet als het iets betreft waar je veel waarde aan hecht, zoals je mobiele telefoon bijvoorbeeld. Mocht je jouw smartphone toch een keer kwijtraken, dan vind je hieronder tien tips om te onthouden.

Voor verlies:

1. Schrijf meteen je IMEI nummer op
Door *#06# in te toetsen op je telefoon verschijnt je IMEI (International Mobile Equipment Identity) nummer (15 cijferig), dit is een uniek nummer waarmee je toestel geïdentificeerd kan worden. Sla deze code ergens op voor het geval je deze nodig hebt, doe dit bij ieder nieuw toestel opnieuw.

Aanvullende tip van Tom Z. via Facebook: Bewaar ook altijd de doos van je nieuwe toestel; deze bevat naast het IMEI-nummer ook het serienummer van je telefoon. 

2. Beveilig je telefoon met een wachtwoord
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, zorg daarom dat je gegevens niet zomaar voor iedereen beschikbaar zijn en zorg dat je telefoon beveiligd is met een wachtwoord, pincode of patroon.

Aanvullende tip Tom Z. via Facebook: Laat je telefoon niet slingeren en accounts niet automatisch inloggen. 

3. Stel je gegevens veilig via de cloud
Via de cloud kan je tegenwoordig gemakkelijk een back-up maken van de belangrijkste persoonlijke gegevens op je smartphone. Zorg ervoor dat je gegevens regelmatig worden bijgewerkt. Als je telefoon kwijt is, kan je via de computer je gegevens uit de cloud veiligstellen. Ook voor een backup van je foto’s is de cloud bijzonder handig, iCloud, Dropbox en Skydrive zijn de bekendste voorbeelden.

Aanvullende tip van Rita R. via Facebook: Maak altijd back-ups van je telefoon. Aanvullende tip van Roos B. via Facebook: Maak een account op Google+ en laat de telefoonnummers toevoegen naar Google en je foto's ook. Dan ben je wel je telefoon kwijt maar je nummers en foto's zijn wel op je pc op geslagen.Aanvullende tip van Harjan B. Via Facebook: Neem een iPhone zet de icloud back-up aan. Je automatische back-up is altijd van de laatste avond, maar je toestel moet dan 's nachts wel WiFi hebben. Als je dan een nieuwe iPhone neemt, zet je zo je hele back-up terug. Zelfs alle apps staan weer op plek. 

4. Voor de creatievelingen
Wil je zeker weten dat degene die je telefoon vindt makkelijk contact met je kan opnemen. Stel dan een zelfgemaakte achtergrond in (voor je beginscherm) met daarop je e-mailadres of alternatief telefoonnummer. Ook het graveren van je smartphone behoort tot de mogelijkheden, bij sommige telefoon aanbieders is dit zelfs een gratis optie. 

Aanvullende tip van Tom Z. via Facebook: Stel je visitekaartje in of zet je gegevens duidelijk in je telefoon. Dat is bijvoorbeeld ook handig in het geval van ongevallen, als mensen weten hoe je heet. Bijvoorbeeld “SOS” of “in in geval van nood” in je telefoonnummers opslaan, helpt ook.  

Na verlies:

5. Geen paniek, eerst even goed zoeken
Elk mobiele besturingssysteem heeft tegenwoordig een handige app of tool om je mobiele telefoon terug te vinden, vaak kan je hiermee tot op enkele meters je smartphone lokaliseren. IOS: Zoek mijn iPhone, Android: Android device managerWindows: www.windowsphone.com

6. Vraag je vrienden mee te helpen zoeken
Waar heb je vrienden voor, nou bijvoorbeeld om te helpen zoeken naar je smartphone. Zorg dat je een goede foto hebt van je mobiele telefoon (meteen even maken) en deel deze op Twitter en Facebook. Hopelijk helpen de immense social media-netwerken om je geliefde toestel snel weer te vinden.

Aanvullende tip van Tom Z. via Facebook: Customize je toestel met jouw naam o.i.d., graveren is een goede optie. Zo is je telefoon nog herkenbaarder. 

7. Ze mogen alles van mij weten, behalve…
Als je telefoon echt kwijt is wil je natuurlijk voorkomen dat iemand anders je gegevens in kan zien of gebruik kan maken van je social media-profielen. Verander daarom je wachtwoord van je e-mail, social media en je belangrijke apps (zoals bank- of betaal-apps).

Aanvullende tip van Tom Z. via Facebook: Laat je telefoon je wachtwoorden in beginsel niet onthouden en wipe je toestel op afstand (als 5 niet werkt) óf zet een beveiliging over apps die automatisch inloggen. Opgeslagen wachtwoorden altijd veranderen bij twijfel!

8. Wees slim, blokkeer je sim
Het is belangrijk om je simkaart te blokkeren, als je telefoon verloren of gestolen is. Op deze manier voorkom je onverwachte hoge rekeningen. Je simkaart kun je 24/7 blokkeren via MijnKPN
of via +31 6 1200 1200, onze gratis klantenservice (vanaf het buitenland betaal je het tarief voor bellen vanuit het buitenland). Je kunt eventueel direct een nieuwe simkaart bestellen.

9. Houd de dief!
We hebben eerder op ons forum advies gegeven wat te doen als je telefoon gestolen is. Aangifte doen is zowel bij een gestolen als verloren telefoon van belang. Als je telefoon gevonden wordt kan de politie met jou in contact treden om je telefoon te retourneren.

10. Even KPN bellen
Door een verzekering af te sluiten voor je telefoon zorgen wij in de meeste gevallen voor een vervangend toestel of vergoeding. Hiervoor is altijd een kopie van de aangifte nodig en een verlies/diefstalformulier. Je kan via onze klantenservice informeren of je telefoon momenteel goed verzekerd is. 


2 reacties

Reputatie 7
Badge +12
Je hecht uiteraard veel waarde aan je telefoon, maar sta jij wel eens stil bij het abonnement waar je gebruik van maakt? Want wat als je jouw toestel verliest of als deze wordt gestolen? Vaak is er dan alleen aandacht voor het toestel zelf. De grootste problemen worden echter veroorzaakt door het achterliggende abonnement. Hoe voorkom je misbruik op dit gebied? Handig om te weten, via deze pagina op onze website vind je alle informatie die je nodig hebt voor hulp bij verlies of diefstal.


1. Wachtwoorden

Wachtwoorden zijn waarschijnlijk de belangrijkste hulpmiddelen om je gegevens veilig te houden. Vroeger werd er alleen gebruikgemaakt van je sim pincode, echter is het tegenwoordig ook mogelijk om een code, gebaar of andere vorm van beveiliging op je toestel te zetten.

Hiermee bescherm je echter alleen je toestel en bescherm je jezelf niet tegen eventueel misbruik van je abonnement. Mensen vergeten veelal hun sim pincode te wijzigen waardoor juist deze belangrijke code 0000 of 1234 blijft. De belangrijkste methode om misbruik tegen te gaan is om ook deze code dus aan te passen.

2. Blokkeer diensten die je niet gebruikt

Ook diensten die je zelf niet zou gebruiken kunnen zorgen voor misbruik. Denk er dan ook aan om de diensten die je zelf niet gebruikt gewoon te blokkeren. Denk hierbij aan internet in het buitenland (roaming) maar ook aan eventuele SMS betaaldiensten (payinfo diensten). Op deze manier voorkom je hoge kosten door diensten die ongewenst zijn. Hoe je internet in het buitenland kunt uitzetten verschilt per toestel.

Via qelp.kpn.com kun je per toestel terugvinden hoe je je internet uitzet. Kies in het menu voor "Internet" en vervolgens voor "Uitzetten". Op deze manier krijg je stap voor stap te zien hoe je je internetverbinding uitschakelt. Vergeet deze echter niet weer aan te zetten als je deze weer wilt gaan gebruiken. Voor de SMS-diensten kun je jouw aansluiting blokkeren via Payinfo.

3. Zoek de meest passende oplossing

Als je toch gebruik wilt maken van bepaalde diensten in het buitenland, zorg er dan voor dat je hetgeen hebt dat het beste aansluit bij je wensen. Voor datagebruik zijn er bijvoorbeeld verschillende bundels die ervoor zorgen dat je vakantie wat betreft internet in ieder geval zorgeloos blijft. Ook eventuele applicaties zoals de MB meter of de MijnKPN app kunnen hierbij assisteren zodat je continu weet waar je aan toe bent. Deze apps kun je terugvinden in de App store van Apple en de Play Store van Android.

4. Controleer je factuur regelmatig

Om helemaal zeker te zijn van je zaak adviseren we vanzelfsprekend je factuur regelmatig te bekijken. Staan er diensten op die je niets zeggen of staan er nog dingen op waarover je twijfelt? Neem dan contact met ons op zodat we uitleg of advies kunnen geven over hoe je dit in het vervolg kunt voorkomen. Dit kan via alle bekende kanalen zoals onze gratis klantenservice te bereiken op +31 6 1200 1200, Twitter, Facebook of natuurlijk dit forum.

5. Installeer applicaties die je kunnen ondersteunen

Tenslotte kun je nog gebruik maken van verschillende applicaties die misbruik kunnen beperken of voorkomen. Afhankelijk van je type toestel kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld ‘Zoek mijn iPhone’ of ‘Plan B’. Ook KPN biedt Toestelveilig aan. Met deze applicatie bescherm je jouw gegevens en kun je via de toestelveilig pagina op onze website je telefoon op afstand volgen, blokkeren of wissen.

Wat als mijn toestel wordt gestolen (in het buitenland)?

Mocht je toch de dupe zijn van diefstal (en eventueel misbruik) dan zijn er een aantal stappen die gevolgd moeten worden.

1. Blokkeer je simkaart

Het is natuurlijk ontzettend vervelend dat je je telefoon kwijt bent, echter is hetgeen de meeste problemen oplevert je simkaart. Via dit kleine kaartje kun je namelijk bellen en dat is dan ook vaak hetgeen de meeste misbruikers graag willen hebben. Je simkaart kun je 24/7 blokkeren via MijnKPN of via +31 6 1200 1200, onze gratis klantenservice (vanaf het buitenland betaal je het tarief voor bellen vanuit het buitenland). Je kunt eventueel direct een nieuwe simkaart bestellen. 

2. Doe aangifte

Een belangrijke tweede is aangifte doen bij de lokale politie. Op deze manier is ook deze op de hoogte van het verlies van je toestel. Als je een verzekering hebt op je toestel wordt namelijk altijd gevraagd naar een kopie van het proces verbaal of de verklaring van vermissing. Deze dient samen met het ingevulde verlies/diefstal formulier te worden gestuurd naar KPN. Het mag in combinatie met een kopie van je legitimatiebewijs ook gemaild worden naar diefstal@kpn.com. Voor meer informatie over smartcare verlies en diefstal kun je terecht op onze site.
Leuke informatie naar mobiele vorm hitte te beschermen. Good job vriend ... blijven uw waardevolle deelname.

Thanks !!!

Forum

Reageer