Sticky

Gebruik een eigen router achter de Experia Box



Toon eerste bericht

1202 reacties

wjb schreef:

Maar waarschijnlijk werkt MeerTV niet meer op jouw TV ontvangers, klopt dat?



jawel hoor gewoon pportje toegewezen in de router en vlan op die vd tv , internet is 1 uit het hoofd en tv 3 of 4 maar als je de vlan daarop zet kan net zonder issues.
zie foto voor de settings ik ga niet de hele procedure uitleggen eerst wil ik dat kpn zegt het mag want ik wil geen boze kpn omdat ik hun box eruit haal en vervang door eigen router.
Edit: ]foto is van de oude router (bios zelfde maakt niet uit maar ben nu niet thuis dus kan even geen screen shot maken) deze stond nog op de ipad 🙂 ik heb nu een 5300 gaming
rodebeer schreef:

Ik heb een AC-5300 gekocht en achter mijn Experia Box V9 geplaatst als router. In de Experia Box heb ik mijn nieuwe router als DMZ aangegeven. Op zolder heb ik nog een RT-N66U staan en deze heb ik gekoppeld aan mijn AC-5300 router en als AP ingesteld. Mijn settop boxen voor de TV connect ik direct op de Experia Box, de rest van mijn netwerk apparaten zitten aangesloten op het AC-5300 en gebruiken het subnet 192.168.1.x (standaard voor de router)

De aanschaf van deze router is tweeledig: een betere wireless verbinding en het maken van een verbinding met een VPN service. In mijn geval NordVPN. Om dit juist in te stellen heb ik de volgende handleiding doorgelopen: https://support.nordvpn.com/#/Connectivity/Router/1047410562/How-to-configure-AsusWRT.htm. Mijn setup is een klein beetje anders omdat de AC-5300 met Fusion VPN komt, echter de NordVPN heb ik als standaard VPN ingesteld, hierdoor communiceren alle apparaten via VPN met de buitenwereld.

Nu heb ik overal uitgaand internet en ik ben beschermd volgens NordVPN. Wat nu nog niet lukt is om ook inkomend verkeer te routeren naar mijn Synology voor het hosten van mijn website en Mumble. Hoewel ik vanuit mijn interne netwerk, deze twee services kan aanroepen, blijkt dit van verkeer van buiten niet te lukken. Heeft iemand enig idee wat ik over het hoofd heb gezien, of gaat dit überhaupt niet lukken in mijn huidige setup?

je kan mits je geen telefoon hebt en alleen tv de experia box eruit doen en alles via de router ook scheelt weer 24 watt stroom 🙂 het is flagship router met vlan 🙂
Reputatie 7
Wat is het IP adres van jouw TV ontvanger en staat deze in bridged-mode of routed-mode? (Zie menu -> instellingen -> systeem instellingen -> systeem informatie)
wjb schreef:

Wat is het IP adres van jouw TV ontvanger en staat deze in bridged-mode of routed-mode? (Zie menu -> instellingen -> systeem instellingen -> systeem informatie)



geen idee ik krijg een ip uit de 77. range en ik neem aan dat de tv box ook dat ip gebruikt alleen met /vlan 4 erachter of ervoor ,ik weet niet precies wat de router doet wat ik weet is vanaf het binnen komen oranje kabel naar kastje met 1 lan die gaat naar de wan op de asus , en vanaf daar log ik in op kpn met login en wachtwoord met ppp account settings naam & ww de hoofd instelling laat ik op PPPoE zie foto ter illustratie. maar nogmaals ik wacht op kpn om het volledige spul naar buiten te gooien , ik neem aan dat ze er geen issue van maken omdat netwerkje er ook mee bezig is en hier ook voorbij kwam al.

kleine edit voor wjb:zag dat je ook telefoon had op je profiel dus dan gaat het niet werken naja tenzij je de telefonie niet gebruikt.das de enige vlan die niet zomaar kan over gooien ik heb mensen gezien met een ander duur modem ben even de naam kwijt maar die haden het werkend maar de prijskaart was simpelweg te hoog zelfde als deze truuk al 450 euro koste, maar zit al dik half jaar stabiel zonder uitval ,ben alleen wel op limiet qua draadloos ben nu aan het kijken naar die schotels voor de wifi 3x in huis
Reputatie 7
kpn_knutselaar schreef:

wjb schreef:

Wat is het IP adres van jouw TV ontvanger en staat deze in bridged-mode of routed-mode? (Zie menu -> instellingen -> systeem instellingen -> systeem informatie)

geen idee ik krijg een ip uit de 77. range en ik neem aan dat de tv box ook dat ip gebruikt alleen met /vlan 4 erachter of ervoor ...

Toch zou ik het fijn vinden als je op jouw TV ontvanger die systeeminstellingen eens bekijkt en het IP adres van die TV ontvanger hier een post. (192.168.x.x of 10.x.x.x)
wjb schreef:

kpn_knutselaar schreef:

wjb schreef:

Wat is het IP adres van jouw TV ontvanger en staat deze in bridged-mode of routed-mode? (Zie menu -> instellingen -> systeem instellingen -> systeem informatie)

geen idee ik krijg een ip uit de 77. range en ik neem aan dat de tv box ook dat ip gebruikt alleen met /vlan 4 erachter of ervoor ...

Toch zou ik het fijn vinden als je op jouw TV ontvanger die systeeminstellingen eens bekijkt en het IP adres van die TV ontvanger hier een post. (192.168.x.x of 10.x.x.x)

10
kpn_knutselaar schreef:

wjb schreef:

kpn_knutselaar schreef:

wjb schreef:

Wat is het IP adres van jouw TV ontvanger en staat deze in bridged-mode of routed-mode? (Zie menu -> instellingen -> systeem instellingen -> systeem informatie)

geen idee ik krijg een ip uit de 77. range en ik neem aan dat de tv box ook dat ip gebruikt alleen met /vlan 4 erachter of ervoor ...

Toch zou ik het fijn vinden als je op jouw TV ontvanger die systeeminstellingen eens bekijkt en het IP adres van die TV ontvanger hier een post. (192.168.x.x of 10.x.x.x)

10

niet op home net dus kpn range
kpn_knutselaar schreef:

kpn_knutselaar schreef:

wjb schreef:

kpn_knutselaar schreef:

wjb schreef:

Wat is het IP adres van jouw TV ontvanger en staat deze in bridged-mode of routed-mode? (Zie menu -> instellingen -> systeem instellingen -> systeem informatie)

geen idee ik krijg een ip uit de 77. range en ik neem aan dat de tv box ook dat ip gebruikt alleen met /vlan 4 erachter of ervoor ...

Toch zou ik het fijn vinden als je op jouw TV ontvanger die systeeminstellingen eens bekijkt en het IP adres van die TV ontvanger hier een post. (192.168.x.x of 10.x.x.x)

10

niet op home net dus kpn range

de reden dat ik voorzichtig ben zeker met ip’s geven is dat ik bij ziggo eruit ben gemikt omdat ik een truukje had 300mb uit de modem te halen met een abbo van 40mb en gezien ik niet zeker weet wat kpn van deze truuk vind wil ik liever eerst weten wat ze vinden , plus omdat dit nu heel makkelijk te doen is kan er ook veel meer gedaan worden qua settings ik kan bepaalde poorten nu wel gebruiken dus je moet wel oppassen dat je niet zeg maar de spreekwoordelijke deur achter je open laat staan.ik ben nu met vakantie als ik terug ben zal ik de tv eens bekijken maar bijna zeker het kpn ip geen 192.168 das standaard thuis bij 75% in nl , ik pm je wel even das handiger ik ga nu op stap met de kleine 🙂
Reputatie 7
kpn_knutselaar schreef:

kpn_knutselaar schreef:

wjb schreef:

kpn_knutselaar schreef:

wjb schreef:

Wat is het IP adres van jouw TV ontvanger en staat deze in bridged-mode of routed-mode? (Zie menu -> instellingen -> systeem instellingen -> systeem informatie)

geen idee ik krijg een ip uit de 77. range en ik neem aan dat de tv box ook dat ip gebruikt alleen met /vlan 4 erachter of ervoor ...

Toch zou ik het fijn vinden als je op jouw TV ontvanger die systeeminstellingen eens bekijkt en het IP adres van die TV ontvanger hier een post. (192.168.x.x of 10.x.x.x)

10

niet op home net dus kpn range

Ik had ook niet anders verwacht en dat betekent dat de TV ontvanger in de "ouderwetse" bridgemode gebruikt wordt en dat daarmee apps onder MéérTV niet goed zullen werken. Dit is de reden waarom KPN over gegaan is van Bridged-iTV naar Routed-iTV en daar kan je met jouw configuratie dus geen volwaardig gebruik van maken. Ook kan je problemen hebben met het terugkijken van opnames.
Dit is waarom ik een Ubiquiti EdgeRouter Lite 3 klaar heb liggen om onze V10 te gaan vervangen zodra KPN formeel bekrachtigd heeft het gebruik van eigen routers te ondersteunen en de benodigde gegevens op haar site gepubliceerd heeft opdat een eigen router correct geconfigureerd kan worden. Op die EdgeRouter kan netjes ingericht worden dat de TV streams via vlan 4 opgehaald moeten worden terwijl de andere communicatie (apps) gewoon via vlan 6 (Internet) blijft lopen.
Zie: Vrije router keuze nu wettelijk vastgelegd.

kpn_knutselaar schreef:

ik kan bepaalde poorten nu wel gebruiken dus je moet wel oppassen dat je niet zeg maar de spreekwoordelijke deur achter je open laat staan.

Met de Experia Boxen van KPN zijn ook alle poorten gewoon te gebruiken, een provider (ook KPN) mag namelijk helemaal geen poorten blokkeren (telecommunicatiewet) en dat doen ze dan ook niet.
Hi @wjb,

Hartelijk dank voor je zeer uitgebreide en nuttige uitleg! Met hulp hiervan heb ik mijn lokale netwerk verrijkt met de Synology RT 1900ac. Met name omdat ik een sterker signaal wilde, 5Ghz toe wilde voegen op de begane grond en bovendien ook mijn DNS server wilde wijzigen naar die van OpenDNS. (vanwege dat laatste voldeed de KPN Wifi Versterker niet).

Het is me echter alleen nog niet gelukt om port forwarding goed in te stellen voor mijn NAS.
Ik heb mijn router aangewezen als DMZ host, het IP in de DHCP binding vastgelegd, en de port forwarding regels op de Experia Box verwijderd. Helaas nog zonder resultaat.

Mijn setup is als volgt:
- IS/RA -> Experia Box V9 (dsl in) (192.168.2.x)
- Experia Box (LAN out) -> Synology router (WAN in) (192.168.1.x)
- Synology router -> KPN Wifi Versterker (AP mode)
- Synology router -> Computers / laptops / smartphones / IP Camera's (Lan / wifi)
- Synology router -> Synology NAS (192.168.1.80)

Ik wil graag van buitenaf bij de UI van mijn NAS komen, de DSM (disk station mangement) software. Deze draait op poort 5001 via HTTPS. Voorheen was het voldoende om hiervoor 5001 te forwarden naar 443 op de EB.

Ik hoor graag je advies. Ben ik een instelling vergeten of heb ik die verkeerd gezet?
Als je meer instellingen wilt zien voeg ik die graag voor je toe!

Hierbij wat screenshots van mijn configuratie:
EB: DHCP Server:


EB: DHCP Binding:


EB: DMZ Host:


EB: Port fwd regels (welke werkten toen ik mijn NAS rechtstreeks aansloot op mijn EB)


Synology router status:


Synology router internet instellingen:


Synology router port forward regels:


Synology router lokaal netwerk:



Thanks in advance!
Nevermind, heb het aan de praat gekregen.

Vermoedelijk kwam het doordat NAT op de synology router uitgeschakeld was.
Voor de volledigheid (voor andere lezers), hier mijn configuratie:


Zie hier, NAT ingeschakeld: (zonder dit werkt het niet!)




En hier voor de zekerheid ook de config van de NAS:


Last but not least, moest ik óók de port forwarding activeren op de Experia Box. (ondanks dat de DMZ host ook was ingesteld!)

Reputatie 7
Die port-forwarding zou absoluut niet nodig hoeven zijn, sterker nog, hij zou er eigenlijk niet eens mogen zijn.
Toch werkt het niet zonder... Kun je uitleggen waarom het volgens jou niet nodig is.
Reputatie 7
Pimmh schreef:

Toch werkt het niet zonder... Kun je uitleggen waarom het volgens jou niet nodig is.

Dat is nu juist de rol van een DMZ Host. Al het inkomende verkeer dat geen bestemming op het "eigen" netwerk heeft (port-forwarding) wordt doorgestuurd naar de DMZ.
Ik zou die port-forwarding eens weghalen en de Experia Box eens herstarten, dat zou toch echt moeten werken.
wjb schreef:

Pimmh schreef:

Toch werkt het niet zonder... Kun je uitleggen waarom het volgens jou niet nodig is.

Dat is nu juist de rol van een DMZ Host. Al het inkomende verkeer dat geen bestemming op het "eigen" netwerk heeft (port-forwarding) wordt doorgestuurd naar de DMZ.
Ik zou die port-forwarding eens weghalen en de Experia Box eens herstarten, dat zou toch echt moeten werken.



Zojuist geprobeerd, port forwarding verwijderd en double gecheckt dat de DMZ host goed stond. Zowel met ip adres als access device optie geprobeerd. Daarna apparaat herstart. Resultaat: NAS niet bereikbaar.

Met of zonder DMZ host maar met port forwarding, werkt het wel gewoon... schiet mij maar lek hoezo, maar voor mij werkt dit 🙂
Reputatie 7
Ik neem aan dat jouw Synology router met een netwerkkabel op de Experia Box aangesloten is.
Vandaag ben ik begonnen met het installeren van mijn KPN netwerk, bellen en TV. Ik heb al een eigen router en bridge staan en wil deze ook eigenlijk behouden (maar is geen noodzaak. Qua bekabeling die ik nu heb komt het makkelijker uit. )
Wat ik begrijp moet ik de router als bridge instellen, maar ik kan daar geen optie voor vinden en ook de manual geeft daar geen uitsluitsel over.

De experia box heb ik volgens mij nu goed ingesteld:



Wat ik verder begrijp is dat de TV ontvanger in de IP Range 192.168.2.xx moet zitten. Echter het stuk achter mijn Netgear krijgt een IP Adres in de range van 10.0.0.x.

Als ik dan vervolgens via de functie LAN instellen probeer de IP adres te wijzigen naar 192.168.2.xx krijg ik een melding dat dit in conflict is met de WAN. Als ik dan bij WAN instellingen de DMZ probeer in te stellen gelijk aan de DHCP Binding van de Experia, krijg ik de melding dat het IP adres in hetzelfde subnet dient te zijn als de LAN.
Kan het zijn dat de Netgear geen bridge functionaliteit heeft en is het dus helaas pindakaas en toch de bekabeling een beetje aanpassen.
Of ga ik ergens anders de mist in?



Of mis ik iets bij de configuratie van de Netgear.
Enige tijd geleden heb ik via dit forum een eigen thuisnetwerk aangelegd achter een Experiabox V9 van KPN. Al tijden loop ik tegen het probleem aan dat het netwerk naar mijn idee niet stabiel is, oftewel ik zie hem pendelen tussen verbonden en verbinding verbroken (in Apple Airport), en dan met name op mobiele devices.

Mijn situatie:
- Ik heb de experiabox V9 staan waarbij ik de wifi functie heb uitgezet. DMZ staat ingeschakeld en staat op het IP adres van de Time Capsule geprogrammeerd.




- Vervolgens heb ik een kabel lopen van de experiabox naar de wan poort van een Apple Time Capsule (TC). De TC heeft DHCP en NAT aan staan en maakt het Wifi netwerk aan (maak draadloos netwerk aan)











- Vanuit de LAN poorten van de TC heb ik vervolgens een tweetal Airport Expresses (AE) staan en die zijn op de AE's aangesloten op de WAN poort. Op deze AE's heb ik de routermodus op brugmodus gezet. De AE's staan echter wel op "maak draadloos netwerk aan" onder dezelfde condities als in de TC.





Ik hoop dat jullie op basis van mijn beschrijving en de geplaatste afbeeldingen kunnen zien of ik iets in de instellingen heb staan wat het pendelen in de stabiliteit veroorzaakt.

Alvast dank!
Reputatie 7
Dat ziet er allemaal prima uit.
Heb je de netwerkkabel tussen V9 en TC al een keer vervangen?
Heb je ook al eens een andere LAN poort op de V9 gebruikt.
Draaien jouw apparaten de nieuwste firmware?
Geldt dat ook voor de mobiel aangesloten telefoons en tablets?
Hi wjb,
Dank voor je snelle antwoord.
Ik heb de netwerkkabels inderdaad al een keer vervangen, alles draait met nieuwe kabels. Ook heb ik een andere (lan) poort op de V9 gebruikt, ook daar is het probleem niet mee weggenomen. Al mijn apparaten draaien op de laatste firmware, zowel de routers als de apparaten. Het gekke is dat het vooral op de mobiele apparaten is (iPad, iPhone ed.) en in mindere mate op mijn macbook (ook via wifi aangesloten).
Reputatie 7
Nu zien we de laatste tijd helaas vaker problemen met de wifi van iOS apparaten, maar je zou verwachten dat dat niet in combinatie met andere apparatuur van Apple op zou mogen treden.
Mag ik je vragen om als test die twee AE's eens uit te zetten en te kijken of het probleem ook optreedt als je alleen de TC voor de wifi gebruikt.
Ik heb de twee AE's uitgezet en bekeken of het wifi-netwerk stabiel zou blijven, helaas is dit niet het geval geweest. Het netwerk is op sommige momenten supertraag en vervolgens zie ik in de apple app Airport dat de internet verbinding pendelt tussen verbonden/ niet verbonden. Op dat moment staan de stoplichten bij de TC en de AE's gewoon op groen, bij "internet" op oranje.
Wat me wel is opgevallen (maar dat hoeft niets te betekenen) is dat als ik op mijn macbook naar de airport app ga staat er bij het routeradres 192.168.2.254 en bij DNS servers ook 192.168.2.254 en als ik op mijn iPad of iPhone naar dezelfde app ga staat er bij het routeradres 192.168.1.1 en bij DNS servers ook 192.168.1.1. Kan dit iets zijn?
Reputatie 7
Staat jouw TC in bridge-mode en jouw AE's in routermode?

Reageer