Sticky

Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box

 • 8 September 2018
 • 8589 reacties
 • 568901 keer bekeken
Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box
Reputatie 7

Wil je om wat voor een reden dan ook af van de Experia Box, vervang deze dan door een eigen router. Dat is mogelijk, al kan het best een uitdaging zijn om een eigen router zo te configureren dat deze goed overweg kan met het iTV platform van KPN.

 

Wijzigingen in configuratie scripts voor EdgeRouters (22 juli 2022).

Edit (22 juli 2022): Wijziging van 21 juli 2022 teruggedraaid. De scripts voor te EdgeRouter X met vlan zijn bedoeld om op de corresponderende poort een switch aan te sluiten en niet een TV ontvanger. 

Edit (21 juli 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 niet als vid maar als pvid op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (12 maart 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (10 maart 2022): Scripts toegevoegd voor het gebruik van vlan 4 voor TV.

Edit (21 december 2021): Foutje in het script voor de EdgeRouter 4-SFP met TV ontvanger(s) op eth0 en eth1 hersteld

Edit (18 oktober 2021): Scripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 met TV ontvanger(s) op aparte poorten.

Edit (4 september 2021): Firewall inkomend toegevoegd op vlan 4 (IPTV). Overbodige global options op DHCP server verwijderd. Foutje in configuratie van IGMP proxy server in configuratiescripts voor EdgeRouters met SFP gecorrigeerd. 

Edit (3 augustus 2021): Het configuratiescript voor de EdgeRouter Lite 3 is hernoemd naar de EdgeRouter 4.

Configuratiescripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 waarbij de SFP poort gebruikt wordt als WAN poort.

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X SFP zijn nu voor gebruik van de SFP poort als WAN poort. Als de SFP poort niet gebruikt wordt dan kan het configuratiescript voor de EdgeRouter X gebruikt worden.

Kleine optimalisaties doorgevoerd in configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV ontvangers op aparte poorten.

 

Edit (1 augustus 2021): Configuratiescripts voor Telfort verwijderd en configuratiescript voor EdgeRouter X met 2 TV ontvangers toegevoegd.

 

Edit (22 februari 2021): De config.boot in het configuratiescript voor de EdgeRouter X KPN met telefonie via Experia Box bleek voor de Telfort variant van de EdgeRouter Lite 3 te zijn.

 

Edit (20 februari 2021): De config.boot bleek te missen in het Telfort script voor de EdgeRouter Lite 3 zonder telefonie via de Experia Box. Tevens bleek de verkeerde readme.txt opgenomen te zijn in de Telfort configuratiescripts voor de EdgeRouter Lite 3. 

 

Edit (14 februari 2021): Kleine aanpassing zodat het plaatsen van de TV ontvangers op een eigen subnet iets eenvoudiger wordt.

 

Edit (15 januari 2021): Het lijkt er op, als de technische migratie gestart wordt, dat ex Telfort abonnees hun Experia Box tijdelijk zullen moeten aansluiten om overgezet te kunnen worden van de Telfort architectuur naar de KPN architectuur. Daarna kan je direct de eigen router weer gebruiken mits de configuratie daarvan ook omgezet is van Telfort naar KPN.

 

Edit (14 januari 2021): Foutje gecorrigeerd in de configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV op eth1.

 

Edit (19 december 2020): KPN heeft op 14 december een nieuwe dienst geïntroduceerd zijnde een malwarefilter. Feitelijk is dit niets anders dan het gebruik van andere DNS servers.

De anti-malware DNS servers van KPN hebben de onderstaande IP adressen:

 • 195.121.97.202
 • 195.121.97.203
 • 2a02:a47f:ac::210
 • 2a02:a47f:ac::212

Wil je gebruik maken van deze dienst dan zal je de DNS servers moeten overnemen.

 

Edit (27 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor Telfort met telefonie via de Experia Box aangepast. 

 

Edit (21 november 2020): Ik heb een foutje in de bootstrap hersteld die er voor zou moeten zorgen dat na een reboot van de EdgeRouter de IGMP proxy server wel automatisch opgestart gaat worden. Ik raad bestaande gebruikers, die hun EdgeRouter met een configuratiescript van voor 21 november 2020 geconfigureerd hebben, aan de fix (EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 21 november 10:13) te downloaden en de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (7 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor onze Telfort broeders toegevoegd.

 

Edit (6 november 2020): Ik heb in de configuratiescripts de bootstrap voor de EdgeRouter aangepast zodat standaard geconfigureerd wordt dat de IGMP proxy server pas gestart wordt nadat het netwerk geactiveerd is. Hierdoor is een herstart van de IGMP proxy server na een reboot niet meer nodig. Bestaande EdgeRouter gebruikers kunnen het script EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 6 november 17:40) downloaden om de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (25 maart 2020): De vrije (modem)routerkeuze is vanaf vandaag een feit. 😀 Daarmee is het nu ook mogelijk een eigen router te gebruiken als je vaste telefonie bij KPN hebt ondergebracht.Als je een EdgeRouter gaat gebruiken met een eigen VoIP ATA voor telefonie dan kan je kiezen voor de configuratiescripts zonder telefonie. Zet hierbij wel de SIP functionaliteit uit op de EdgeRouter.

Edit (4 september 2019): Sinds 12 augustus is dit ook voor VDSL abonnees -zonder vaste telefoon abonnement van KPN- mogelijk nu in OS 7.13 van de Fritz!Box routers een configuratie wizard voor de KPN netwerken is opgenomen. Overigens is de Fritz!Box met OS 7.13 ook inzetbaar op glasvezelaansluitingen. Gebruik de Fritz!Box vergelijker om een voor jouw aansluiting geschikt model te selecteren. Laat je hierbij overigens niet misleiden door de filter "glasvezel". Het lijkt er dan op dat alleen de 5490 geschikt zou zijn maar dat is niet zo. Elke Fritz!Box met een WAN poort kan op de NTU aangesloten worden. Let er ook goed op dat OS 7.13 of nieuwer beschikbaar is op die Fritz!Box.


Met dit topic hoop ik dat wij als abonnees van KPN elkaar kunnen helpen met het configureren van een eigen router.

LET OP: Het onderstaande zal waarschijnlijk al snel een vrij hoog technisch gehalte gaan krijgen waardoor het voor velen best lastig te volgen zou kunnen zijn. Toch hoop ik dat uiteindelijk in dit topic goede en begrijpelijke handleidingen zullen ontstaan waardoor ook de minder technisch aangelegde abonnee in staat zal zijn zijn/haar eigen router te gebruiken. Mocht je denken ... dit gaat me toch echt mijn pet te boven ... dan is wellicht het volgende topic iets voor jou: Gebruik een eigen router achter de Experia Box.

Wees je er overigens terdege van bewust dat lang niet elke router geschikt is om de Experia Box te vervangen. Met name de configuratie van het IPTV gedeelte kan nog wel eens een spelbreker blijken te zijn. Zo zie je bijvoorbeeld op TP-Link en Asus routers functionaliteit voor het inrichten van IPTV maar dat is bridged-IPTV waarbij een LAN poort van de router gebridged wordt op het IPTV vlan van KPN (vlan 4). KPN maakt echter gebruik van routed-IPTV waarbij de TV ontvangers, net als alle andere apparatuur, gewoon met Internet (vlan 6) verbonden worden en een IGMP proxy server op de router er voor zorgt dat de TV streams van vlan 4 betrokken worden. Gelukkig zijn er ook routers te vinden waarmee de Experia Box wel succesvol vervangen kan worden maar het is wel cruciaal dat je bij de aanschaf van een router goed kijkt of deze geschikt is voor routed IPTV van KPN.

Bron.

Onderaan dit topic staat een lijst met routers die tot op heden succesvol op een KPN aansluiting met IPTV in gebruik genomen zijn.

 

KPN zal je geen support meer kunnen bieden bij eventuele storingen en dus ben je dan op jezelf aangewezen om zo'n storing te verhelpen. Daarnaast zullen de KPN servicetools niet meer werken.

Zelf heb ik een Ubiquiti EdgeRouter 4 ingezet om de Experia Box te vervangen. Deze router heeft geen ingebouwde wifi, maar daarvoor gebruik ik losse WiFi accesspoints zoals de EDIMAX CAP1200, de KPN WiFi "versterker", de Experia WiFi of bijvoorbeeld de Ubiquiti Unifi AP AC PRO.

Onderstaand een screenshot van het dashboard van mijn EdgeRouter 4 waarin zichtbaar is dat deze een (pppoe) verbinding opgebouwd heeft met het KPN netwerk op vlan 6 en dat het IPTV op vlan 4 operationeel is.

Ik hoop dat voor een aantal geschikte routers configuratie scripts geschreven gaan worden die we dan hier op kunnen nemen.

Configuratie scripts (downloads)

Let op: De onderstaande scripts zetten de login en wachtwoord op de standaard die Ubiquiti zelf ook gebruikt (ubnt). Men doet er zeer verstandig deze na de configuratie te wijzigen.

 

EdgeRouter 4

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter 4 zijn ook geschikt voor de EdgeRouter Lite 3 en EdgeRouter 6P. De SFP poort alsmede eth3 en hoger worden in deze scripts niet geconfigureerd, dat kan dan eventueel achteraf handmatig gedaan worden.

 

EdgeRouter 4 - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth0/1 voor TV ontvangers (zip 21 december 2021 17:22).

 

De SFP poort zal voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

EdgeRouter X
Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth2 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan de onderstaande scripts.

Met telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1/2 voor TV ontvangers (zip 4 september 2021 16:45).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X werken ook voor de EdgeRouter 10X, 12 en 12P waarbij eth3 en hoger achteraf handmatig geconfigureerd moeten worden.

 

EdgeRouter X - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth0 (zip 22 juli 2022 11:55).

 

De SFP poort zal dan dus voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

Heb je vaste telefonie van KPN en wil je jouw Experia Box blijven gebruiken voor telefonie, kies dan voor een configuratiescript "met telefonie via Experia Box". Let op, de V12 is hier niet voor geschikt.

Heb je vaste telefonie van KPN en laat je die via een eigen VoIP ATA lopen, kies dan voor een configuratiescript "zonder telefonie via Experia Box".

Het wachtwoord voor jouw SIP account van je via de SIP service tool instellen.

Zorg er dan tevens voor dat de SIP module op de EdgeRouter gedisabled is.

 

De bovenstaande configuraties zetten IPv6 op de EdgeRouter aan. Mocht het zijn dat op jouw aansluiting IPv6 nog niet volledig operationeel is, dan kan je op de EdgeRouter IPv6 eenvoudig uitzetten (disablen) via de Config Tree -> System -> ipv6.
Druk daartoe op het plusteken naast disable en vervolgens op Preview en Apply.

5072ea1a-b210-40bf-9353-e00794843939.png

Let op: Het uit (of aan) zetten van IPv6 vereist wel dat de EdgeRouter gereboot wordt.

 

Heb je services draaien die je vanaf Internet moet kunnen benaderen, configureer dan de port-forwarding als onderstaand...

...en voeg daarna de benodigde poorten toe met de verwijzing naar het LAN IP adres van het apparaat dat die service levert.

In het onderstaande voorbeeld forward ik OpenVPN naar mijn Synology NAS.


Ubiquiti UniFi Security Gateway: Zie https://www.vanachterberg.org/usg-kpn-ftth/posts/unifi-security-gateway-kpn-ftth-iptv-ipv6/

 

UniFi Dream Machine (Pro): Zie https://github.com/fabianishere/udm-iptv

 

Unifi Gateway Lite: Zie dit bericht.

 

OPNsense & pfSense: Zie https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/67694326#67694326


DrayTek Vigor: Zie dit bericht.
De DrayTek Vigor brengt het gebruik van een eigen router binnen bereik van de VDSL abonnee en dat is een zeer grote stap voorwaarts, waarvoor dank aan @Pipo10.

 

Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560: Zie dit topic

 

TP-Link ER605 v2.0: Zie dit topic.

 

Ik heb mijn EdgeRouter 4 voorzien van een Let's Encrypt SSL certificaat waardoor ik een https verbinding kan opzetten en de uitwisseling van informatie dus encrypted is.

Hiervoor heb ik de github van j-c-m gebruikt en een taak in de task-scheduler geplaatst die om de 14 dagen opgestart wordt om het SSL certificaat te vernieuwen mocht dit nodig zijn.

 

Je hebt wel een url nodig die naar jouw publieke IP adres wijst.

 

Lijst met (modem)routers die succesvol op een KPN aansluiting i.c.m. IPTV in gebruik genomen zijn.

 • EdgeRouter (verschillende typen)
 • UniFi Dream Machine (Pro) / Unifi Dream Router
 • Unifi Gateway Lite
 • FRITZ!Box voorzien van FRITZ!OS 7.13 of hoger
 • Draytek Vigor 2760n, 2865 en 3910 en vast en zeker ook andere (nieuwere) modellen
 • Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560
 • TP-Link AX10 hardware versie 1.0. Andere modellen uit de AX serie zouden ook geschikt moeten zijn maar helaas worden er veel problemen gemeld. 
 • TP-Link ER605 v2.0
 • Routers/PC's op basis van RouterOS van Mikrotik
 • Routers/PC's op basis van OPNsense of pfSense

Lijst met modems die op een KPN aansluiting gebruikt kunnen worden.

 • Draytek Vigor 130 of 165/167 in full-bridge-mode. Let op: De Vigor 130 en 165/167 ondersteunen (nog) geen bonding. De Vigor 165 en 167 ondersteunen wel VPlus.
 • Zyxel VMG4005-B50A. Dit modem ondersteunt zowel bonding als VPlus.
 • ZTE H186 DSL NT. Ook dit modem ondersteunt zowel bonding als Vplus.

Ik hoop dat deze lijst steeds langer zal gaan worden, maar staat jouw (modem)router er niet tussen Google dan eerst of er al iemand is die dat apparaat succesvol in gebruik genomen heeft.


8589 reacties

Reputatie 7

Alles zit nu weer op de unifi-switch.

Hoe nu verder?

Heb je nog storingen nu je bij de igmp proxy server eth1 niet meer als downstream interface hebt staan?

Reputatie 2

Alles zit nu weer op de unifi-switch.

Hoe nu verder?

Heb je nog storingen nu je bij de igmp proxy server eth1 niet meer als downstream interface hebt staan?

Mijn receivers krijgen een ip in de 4-range, maar ik krijg geen beeld → foutmelding NMC-400.

Reputatie 2

Alles zit nu weer op de unifi-switch.

Hoe nu verder?

Heb je nog storingen nu je bij de igmp proxy server eth1 niet meer als downstream interface hebt staan?

inmiddels alle settings weer nagelopen en receivers in de lucht.

Ik ga in de gaten houden of dit blijft werken.

Mocht dit niet werken, zal ik al mijn settings even posten ter controle.

 

Voor nu alvast bedankt en hopelijk heeft dit wat opgeleverd.

Reputatie 2

@wjb 

Probleem lijkt opgelost!

Bedankt voor de hulp!

Goedemorgen, ik heb gisteren het mailtje ontvangen vanuit KPN dat deze nacht mijn verbinding van Oud Telfort is omgezet naar KPN. Nu heb ik twee dingetjes:

 

 • Ik een ER-POE5, welk script is daarvoor het beste om te gebruiken?

 

 • Wat me trouwens wel opvalt nu ik dus voor deze nacht de experiabox gebruikt heb is dat er in de ExperiaBox een port forward is aangemaakt voor beide TV-Tuners ik kan me niet herrineren dat dat eerder ook zo was. Is er voor de EdgeRouter ook een forward wellicht handig?

BTW, ik heb net gezien dat de nieuwe firmware van de Unifi Dream Machine Pro vanaf 1.11 ook een IGMP proxy heeft, dus ga ik wellicht over op een UDM Pro SE binnenkort, 

Reputatie 7
 • Ik een ER-POE5, welk script is daarvoor het beste om te gebruiken?

Dan kan je het script voor de ER-X gebruiken.

 

 • Wat me trouwens wel opvalt nu ik dus voor deze nacht de experiabox gebruikt heb is dat er in de ExperiaBox een port forward is aangemaakt voor beide TV-Tuners ik kan me niet herrineren dat dat eerder ook zo was. Is er voor de EdgeRouter ook een forward wellicht handig?

 

Die port-forwardings wil je niet hebben.

 

BTW, ik heb net gezien dat de nieuwe firmware van de Unifi Dream Machine Pro vanaf 1.11 ook een IGMP proxy heeft, dus ga ik wellicht over op een UDM Pro SE binnenkort, 

Dat zou mooi zijn. 

Reputatie 2

@wjb 

Wanneer ik nu een backup maken van de ER4, is dit dan een volledige back-up van settings en script?

Kortom, kan ik deze restoren op andere ER4, en dan is alles weer in de lucht?

Reputatie 7

@wjb

Wanneer ik nu een backup maken van de ER4, is dit dan een volledige back-up van settings en script?

Kortom, kan ik deze restoren op andere ER4, en dan is alles weer in de lucht?

Ja, dat is een volledige backup en na een restore zou je direct up and running moeten zijn. Wel kan het zijn dat TV van KPN dan nog problemen geeft. Als dat na een reboot nog steeds zo is dan zal het script copy-rfc3442-classless-routes opnieuw uitgevoerd moeten worden.

Goedemorgen,

Geweldig topic met enorm veel info!

Ik heb sinds vandaag KPN Internet en vast belllen. Geen TV. 
Voor het thuisnetwerk gebruik ik Netgear Orbi RBR850 met twee RBS850 Satellites, die tot nu toe achter mijn ziggo modem zat. In de ziggo tijd had ik geen extra instellingen gebruikt, zowel ziggo als Netgear stonden in de standaard router mode en niets stond als AP ingesteld. 

Momenteel heb ik die opstelling voortgezet, de Orbi achter de Experiabox 12, en in router mode, en alles lijkt gewoon te werken zonder extra instellingen. (wat ik niet had verwacht).

Mijn vragen (en excuses als dit al ergens staat, maar er zijn zoveel replies dat het lastig zoeken is)

 1. Heb ik gewoon mazzel dat dit zo werkt? of krijg ik er problemen mee.
 2. Verlies ik zo geen snelheid tussen de Experia en de Orbi?
 3. als ik de Orbi rechtstreeks als router wil gebruiken, zonder de experia ertussen, hoe moet dat dan met mijn telefonie? En is het mogelijk een link te geven naar de juiste instellingen hiervoor die ongetwijfeld ergens op de 250 pagina's van dit topic staan?
 4. Heeft iemand nog andere suggesties / opmerkingen etc.

Bij voorbaat dank voor de reacties

Reputatie 7

Het kloot dat dat gewoon werkt maar als je een service draait op een apparaat achter jouw Orbi die je vanaf Internet wilt kunnen benaderen dan zal het niet werken.

Dan zal je de Orbi nog als DMZ Host op de V12 moeten instellen.

Zie ook "Gebruik een eigen router achter de Experia Box".

Als die Orbi een pppoe verbinding op vlan 6 kan opzetten dan kan je de V12 vervangen zonder een switch tussen NTU/ONT en de V12.

Als de Orbi wel een pppoe verbinding kan opzetten maar je niet kunt opgeven dat dit op vlan 6 moet gebeuren dan kan je met een managed switch die vlans ondersteunt er alsnog voor zorgen dat de communicatid richting Internet op vlan 6 terecht komt.

Voor telefonie zal je een VoIP ATA aan moeten schaffen en de SIP servicetool moeten doorlopen.

Reputatie 7
Badge +10

In de ziggo tijd had ik geen extra instellingen gebruikt, zowel ziggo als Netgear stonden in de standaard router mode en niets stond als AP ingesteld. 

Momenteel heb ik die opstelling voortgezet, de Orbi achter de Experiabox 12, en in router mode, en alles lijkt gewoon te werken zonder extra instellingen. (wat ik niet had verwacht).

Dat is een zogenaamde “NAT achter NAT” opstelling (dubbel NAT).
Dat werkt altijd bij elke provider.

Alleen als je thuis services hebt draaien die van buitenaf benaderd moeten worden, zul je ofwel een DMZ vanuit de 1e router naar de 2e moeten doorzetten, ofwel apart voor de betreffende services op die 1e router port forwarding moeten instellen naar de 2e router. (En van daaruit verder naar achterliggende apparatuur, wat wellicht al lang staat ingesteld vanuit die eerdere set-up).

        2. Verlies ik zo geen snelheid tussen de Experia en de Orbi?

Nee.

        3. als ik de Orbi rechtstreeks als router wil gebruiken, zonder de experia ertussen,
           hoe moet dat dan met mijn telefonie?

Een zogenaamde VOIP “ATA” adapter erachter hangen. Bijvoorbeeld:
 

Reputatie 2

@wjb ik hoop dat je me kunt helpen met een probleempje. Vijf maanden lang werkte mijn configuratie zoals bovenaan pagina 221 staat vermeld, met een switch achter een switch. Vanwege werkzaamheden moest ik afgelopen weekend de stroom eraf halen en sindsdien krijg ik het niet meer voor elkaar om de tweede switch te gebruiken. Dezelfde configuratie levert nu op dat de tweede switch een ip adres krijgt als 192.168.4.xxx en niet in de range 192.168.2.xxx. Ik denk dat het hier ergens misgaat maar ben helaas geen expert. 
Als ik switch 2 er tussen uit haal en dus STB rechtstreeks op switch 1 aansluit werkt het (met aangepaste settings uiteraard)

Reputatie 7

Dat die tweede switch een iP adres uit het subnet van IPTV heeft gekregen is voor de werking van de switch als het goed is geen enkel probleem.

Wat is het probleem dat je nu ervaart?

Je zou kunnen overwegen om op de EdgeRouter een DHCP static mapping aan te maken voor de switch en daarbij ook dat IP adres hard op de switch zelf in te stellen.

Reputatie 2

 

Wat is het probleem dat je nu ervaart?

 

In basis is het probleem dat ik het niet meer werkend krijg met een switch achter een switch waardoor ik mijn andere apparatuur niet meer bedraad kan aansluiten via de tweede switch (want nu gebruik ik de kabel om de stb aan de praat te houden). 
ik ga er nog maar eens induiken..

Reputatie 7

Plaats anders weer screenshots van de vlan instellingen van beide switches en vertel met welke poorten ze onderling verbonden zijn.

Reputatie 2
Badge

Ik heb nu een USG in gebruik ipv de EB en heb het script van @coolhva gebruikt, ik wil echter graag IPv6 uitschakelen doordat er nu verbindingen op basis van IPv6 worden opgezet die niet de DNS van mijn adguard add blocker gebruikt, natuurlijk kan ik deze er bij in zetten, maar zou het eenvoudiger vinden om IPv6 op de USG uit te schakelen.

Wie weet hoe ik dit eenvoudig zou kunnen doen? 

Reputatie 7

In een EdgeRouter heb je daar op hoog niveau een instelling voor. Zie het openingsbericht van dit topic. Aangezien de OSsen van de EdgeRouter en de USG vrijwel identiek zijn zou je ook op de USG zo'n instelling verwachten.

Reputatie 2
Badge

In een EdgeRouter heb je daar op hoog niveau een instelling voor. Zie het openingsbericht van dit topic. Aangezien de OSsen van de EdgeRouter en de USG vrijwel identiek zijn zou je ook op de USG zo'n instelling verwachten.

Ja dat was ook mijn ide, maar doordat er ook een config.gateway.json wordt gebruikt wordt die instelling bij een nieuwe provioning weer overschreven en heeft de USG niet de configuratie wizard die er binnen een EdgeRouter wel is. Zou dan vanaf de CLI moeten worden gedaan ofzo.

Reputatie 2
Badge

 

BTW, ik heb net gezien dat de nieuwe firmware van de Unifi Dream Machine Pro vanaf 1.11 ook een IGMP proxy heeft, dus ga ik wellicht over op een UDM Pro SE binnenkort, 

Ben erg benieuwd naar je ervaringen hier mee, als IPTV hierop werkend is te krijgen dan is het een mooie vervanger voor mijn USG en CK1. Denk wel dat ik voor de gewone UDM ga ipv SE, is wel erg duur.

Reputatie 7

@Pascal_home, Heb je ook een link naar de pagina waar je gelezen hebt dat de UDM Pro een IGMP proxy server gast krijgen.

@Pascal_home, Heb je ook een link naar de pagina waar je gelezen hebt dat de UDM Pro een IGMP proxy server gast krijgen.

 

Jazeker, er is ook een Github pagina met alle uitleg hoe het te realiseren is hoe IPTV werkend te krijgen met een UDM / UDM Pro, nu geeft deze persoon aan dat het vanaf 1.11 niet meer nodig is om zelf een kernel te installeren, omdat in 1.11 de IGMP proxy is ingebed. 

bianishere/udm-kernel-tools/blob/master/docs/iptv.md

Ik heb nog geen UDM/PRO, deze firmware is ook nog niet uit de beta fase, ben dus benieuwd of er meer nieuws komt wanneer de Beta fase afgerond is. 

 

ik heb een probleem, een van mijn tv boxen doet al een tijdje moeilijk en geeft steeds error 506 of probeert neiuwe software te downloaden en geeft dan error 307.

de andere werkte gewoon naar behoren.  nu heb ik de tv boxjes omgewisseld en toen wilde de andere tv box direct ook nieuwe software en ik mocht het ook niet uitstellen. vervolgens loopt die ook vast op error 307.

kaniemand mij helpen hoe ik dit op moet lossen? ik heb niks veranderd aan mijn settings en een van de 2 werkte gewoon naar behoren totdat hij gepowercycled is bij het verplaatsen, nu doet ze het beiden zowel boven als beneden niet meer.

Ik heb sinds afgelopen maandag een glasvezel verbinding van KPN. Deze werkt perfect en met de experiabox haalt deze ook gewoon netjes de geadveerteerde snelheid. Het betreft een abonnement zonder tv en telefonie.

 

Toen de situatie net aangesloten was de verbinding zo : 

Experiabox (router) - Edgerouter (router) - PC 

Toen dit de situatie was haalde ik de snelheid ook. Nu heb ik de experiabox ertussen uitgehaald  en de edgerouter-x met behulp van het script in de eerste post.

 

Op wat foutjes vanuit mij met de dhcp werkte het vrij vlekkeloos. 

Alleen nu haal ik wel de geadverteerde downloadsnelheid maar de uploadsnelheid is gehalveerd. Als ik het gemiddelde van 24 testen in 24 uur pak kom ik uit op een snelheid van 451.6mb/s.

 

Nu heb ik al wat proberen te zoeken in het topic maar kon hier niks vinden helaas.

 

Is er iemand die weet in welke hoek ik de oplossing voor dit probleem zou moeten vinden?

Reputatie 7

ik heb een probleem, een van mijn tv boxen doet al een tijdje moeilijk en geeft steeds error 506 of probeert neiuwe software te downloaden en geeft dan error 307.

de andere werkte gewoon naar behoren.  nu heb ik de tv boxjes omgewisseld en toen wilde de andere tv box direct ook nieuwe software en ik mocht het ook niet uitstellen. vervolgens loopt die ook vast op error 307.

kaniemand mij helpen hoe ik dit op moet lossen? ik heb niks veranderd aan mijn settings en een van de 2 werkte gewoon naar behoren totdat hij gepowercycled is bij het verplaatsen, nu doet ze het beiden zowel boven als beneden niet meer.

Geef op de EdgeRouter in de cli eens het commando restart igmp-proxy.

Werkt het dan wel weer?

Reputatie 7

Alleen nu haal ik wel de geadverteerde downloadsnelheid maar de uploadsnelheid is gehalveerd. Als ik het gemiddelde van 24 testen in 24 uur pak kom ik uit op een snelheid van 451.6mb/s.

Een EdgeRouter X op een 1Gbps abonnement is wel op het randje.

Heb je hardware offloading aan staan?

Reageer