Sticky

Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box

 • 8 September 2018
 • 8566 reacties
 • 565081 keer bekeken
Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box
Reputatie 7

Wil je om wat voor een reden dan ook af van de Experia Box, vervang deze dan door een eigen router. Dat is mogelijk, al kan het best een uitdaging zijn om een eigen router zo te configureren dat deze goed overweg kan met het iTV platform van KPN.

 

Wijzigingen in configuratie scripts voor EdgeRouters (22 juli 2022).

Edit (22 juli 2022): Wijziging van 21 juli 2022 teruggedraaid. De scripts voor te EdgeRouter X met vlan zijn bedoeld om op de corresponderende poort een switch aan te sluiten en niet een TV ontvanger. 

Edit (21 juli 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 niet als vid maar als pvid op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (12 maart 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (10 maart 2022): Scripts toegevoegd voor het gebruik van vlan 4 voor TV.

Edit (21 december 2021): Foutje in het script voor de EdgeRouter 4-SFP met TV ontvanger(s) op eth0 en eth1 hersteld

Edit (18 oktober 2021): Scripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 met TV ontvanger(s) op aparte poorten.

Edit (4 september 2021): Firewall inkomend toegevoegd op vlan 4 (IPTV). Overbodige global options op DHCP server verwijderd. Foutje in configuratie van IGMP proxy server in configuratiescripts voor EdgeRouters met SFP gecorrigeerd. 

Edit (3 augustus 2021): Het configuratiescript voor de EdgeRouter Lite 3 is hernoemd naar de EdgeRouter 4.

Configuratiescripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 waarbij de SFP poort gebruikt wordt als WAN poort.

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X SFP zijn nu voor gebruik van de SFP poort als WAN poort. Als de SFP poort niet gebruikt wordt dan kan het configuratiescript voor de EdgeRouter X gebruikt worden.

Kleine optimalisaties doorgevoerd in configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV ontvangers op aparte poorten.

 

Edit (1 augustus 2021): Configuratiescripts voor Telfort verwijderd en configuratiescript voor EdgeRouter X met 2 TV ontvangers toegevoegd.

 

Edit (22 februari 2021): De config.boot in het configuratiescript voor de EdgeRouter X KPN met telefonie via Experia Box bleek voor de Telfort variant van de EdgeRouter Lite 3 te zijn.

 

Edit (20 februari 2021): De config.boot bleek te missen in het Telfort script voor de EdgeRouter Lite 3 zonder telefonie via de Experia Box. Tevens bleek de verkeerde readme.txt opgenomen te zijn in de Telfort configuratiescripts voor de EdgeRouter Lite 3. 

 

Edit (14 februari 2021): Kleine aanpassing zodat het plaatsen van de TV ontvangers op een eigen subnet iets eenvoudiger wordt.

 

Edit (15 januari 2021): Het lijkt er op, als de technische migratie gestart wordt, dat ex Telfort abonnees hun Experia Box tijdelijk zullen moeten aansluiten om overgezet te kunnen worden van de Telfort architectuur naar de KPN architectuur. Daarna kan je direct de eigen router weer gebruiken mits de configuratie daarvan ook omgezet is van Telfort naar KPN.

 

Edit (14 januari 2021): Foutje gecorrigeerd in de configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV op eth1.

 

Edit (19 december 2020): KPN heeft op 14 december een nieuwe dienst geïntroduceerd zijnde een malwarefilter. Feitelijk is dit niets anders dan het gebruik van andere DNS servers.

De anti-malware DNS servers van KPN hebben de onderstaande IP adressen:

 • 195.121.97.202
 • 195.121.97.203
 • 2a02:a47f:ac::210
 • 2a02:a47f:ac::212

Wil je gebruik maken van deze dienst dan zal je de DNS servers moeten overnemen.

 

Edit (27 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor Telfort met telefonie via de Experia Box aangepast. 

 

Edit (21 november 2020): Ik heb een foutje in de bootstrap hersteld die er voor zou moeten zorgen dat na een reboot van de EdgeRouter de IGMP proxy server wel automatisch opgestart gaat worden. Ik raad bestaande gebruikers, die hun EdgeRouter met een configuratiescript van voor 21 november 2020 geconfigureerd hebben, aan de fix (EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 21 november 10:13) te downloaden en de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (7 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor onze Telfort broeders toegevoegd.

 

Edit (6 november 2020): Ik heb in de configuratiescripts de bootstrap voor de EdgeRouter aangepast zodat standaard geconfigureerd wordt dat de IGMP proxy server pas gestart wordt nadat het netwerk geactiveerd is. Hierdoor is een herstart van de IGMP proxy server na een reboot niet meer nodig. Bestaande EdgeRouter gebruikers kunnen het script EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 6 november 17:40) downloaden om de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (25 maart 2020): De vrije (modem)routerkeuze is vanaf vandaag een feit. 😀 Daarmee is het nu ook mogelijk een eigen router te gebruiken als je vaste telefonie bij KPN hebt ondergebracht.Als je een EdgeRouter gaat gebruiken met een eigen VoIP ATA voor telefonie dan kan je kiezen voor de configuratiescripts zonder telefonie. Zet hierbij wel de SIP functionaliteit uit op de EdgeRouter.

Edit (4 september 2019): Sinds 12 augustus is dit ook voor VDSL abonnees -zonder vaste telefoon abonnement van KPN- mogelijk nu in OS 7.13 van de Fritz!Box routers een configuratie wizard voor de KPN netwerken is opgenomen. Overigens is de Fritz!Box met OS 7.13 ook inzetbaar op glasvezelaansluitingen. Gebruik de Fritz!Box vergelijker om een voor jouw aansluiting geschikt model te selecteren. Laat je hierbij overigens niet misleiden door de filter "glasvezel". Het lijkt er dan op dat alleen de 5490 geschikt zou zijn maar dat is niet zo. Elke Fritz!Box met een WAN poort kan op de NTU aangesloten worden. Let er ook goed op dat OS 7.13 of nieuwer beschikbaar is op die Fritz!Box.


Met dit topic hoop ik dat wij als abonnees van KPN elkaar kunnen helpen met het configureren van een eigen router.

LET OP: Het onderstaande zal waarschijnlijk al snel een vrij hoog technisch gehalte gaan krijgen waardoor het voor velen best lastig te volgen zou kunnen zijn. Toch hoop ik dat uiteindelijk in dit topic goede en begrijpelijke handleidingen zullen ontstaan waardoor ook de minder technisch aangelegde abonnee in staat zal zijn zijn/haar eigen router te gebruiken. Mocht je denken ... dit gaat me toch echt mijn pet te boven ... dan is wellicht het volgende topic iets voor jou: Gebruik een eigen router achter de Experia Box.

Wees je er overigens terdege van bewust dat lang niet elke router geschikt is om de Experia Box te vervangen. Met name de configuratie van het IPTV gedeelte kan nog wel eens een spelbreker blijken te zijn. Zo zie je bijvoorbeeld op TP-Link en Asus routers functionaliteit voor het inrichten van IPTV maar dat is bridged-IPTV waarbij een LAN poort van de router gebridged wordt op het IPTV vlan van KPN (vlan 4). KPN maakt echter gebruik van routed-IPTV waarbij de TV ontvangers, net als alle andere apparatuur, gewoon met Internet (vlan 6) verbonden worden en een IGMP proxy server op de router er voor zorgt dat de TV streams van vlan 4 betrokken worden. Gelukkig zijn er ook routers te vinden waarmee de Experia Box wel succesvol vervangen kan worden maar het is wel cruciaal dat je bij de aanschaf van een router goed kijkt of deze geschikt is voor routed IPTV van KPN.

Bron.

Onderaan dit topic staat een lijst met routers die tot op heden succesvol op een KPN aansluiting met IPTV in gebruik genomen zijn.

 

KPN zal je geen support meer kunnen bieden bij eventuele storingen en dus ben je dan op jezelf aangewezen om zo'n storing te verhelpen. Daarnaast zullen de KPN servicetools niet meer werken.

Zelf heb ik een Ubiquiti EdgeRouter 4 ingezet om de Experia Box te vervangen. Deze router heeft geen ingebouwde wifi, maar daarvoor gebruik ik losse WiFi accesspoints zoals de EDIMAX CAP1200, de KPN WiFi "versterker", de Experia WiFi of bijvoorbeeld de Ubiquiti Unifi AP AC PRO.

Onderstaand een screenshot van het dashboard van mijn EdgeRouter 4 waarin zichtbaar is dat deze een (pppoe) verbinding opgebouwd heeft met het KPN netwerk op vlan 6 en dat het IPTV op vlan 4 operationeel is.

Ik hoop dat voor een aantal geschikte routers configuratie scripts geschreven gaan worden die we dan hier op kunnen nemen.

Configuratie scripts (downloads)

Let op: De onderstaande scripts zetten de login en wachtwoord op de standaard die Ubiquiti zelf ook gebruikt (ubnt). Men doet er zeer verstandig deze na de configuratie te wijzigen.

 

EdgeRouter 4

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter 4 zijn ook geschikt voor de EdgeRouter Lite 3 en EdgeRouter 6P. De SFP poort alsmede eth3 en hoger worden in deze scripts niet geconfigureerd, dat kan dan eventueel achteraf handmatig gedaan worden.

 

EdgeRouter 4 - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth0/1 voor TV ontvangers (zip 21 december 2021 17:22).

 

De SFP poort zal voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

EdgeRouter X
Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth2 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan de onderstaande scripts.

Met telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1/2 voor TV ontvangers (zip 4 september 2021 16:45).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X werken ook voor de EdgeRouter 10X, 12 en 12P waarbij eth3 en hoger achteraf handmatig geconfigureerd moeten worden.

 

EdgeRouter X - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth0 (zip 22 juli 2022 11:55).

 

De SFP poort zal dan dus voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

Heb je vaste telefonie van KPN en wil je jouw Experia Box blijven gebruiken voor telefonie, kies dan voor een configuratiescript "met telefonie via Experia Box". Let op, de V12 is hier niet voor geschikt.

Heb je vaste telefonie van KPN en laat je die via een eigen VoIP ATA lopen, kies dan voor een configuratiescript "zonder telefonie via Experia Box".

Het wachtwoord voor jouw SIP account van je via de SIP service tool instellen.

Zorg er dan tevens voor dat de SIP module op de EdgeRouter gedisabled is.

 

De bovenstaande configuraties zetten IPv6 op de EdgeRouter aan. Mocht het zijn dat op jouw aansluiting IPv6 nog niet volledig operationeel is, dan kan je op de EdgeRouter IPv6 eenvoudig uitzetten (disablen) via de Config Tree -> System -> ipv6.
Druk daartoe op het plusteken naast disable en vervolgens op Preview en Apply.

5072ea1a-b210-40bf-9353-e00794843939.png

Let op: Het uit (of aan) zetten van IPv6 vereist wel dat de EdgeRouter gereboot wordt.

 

Heb je services draaien die je vanaf Internet moet kunnen benaderen, configureer dan de port-forwarding als onderstaand...

...en voeg daarna de benodigde poorten toe met de verwijzing naar het LAN IP adres van het apparaat dat die service levert.

In het onderstaande voorbeeld forward ik OpenVPN naar mijn Synology NAS.


Ubiquiti UniFi Security Gateway: Zie https://www.vanachterberg.org/usg-kpn-ftth/posts/unifi-security-gateway-kpn-ftth-iptv-ipv6/

 

UniFi Dream Machine (Pro): Zie https://github.com/fabianishere/udm-iptv

 

Unifi Gateway Lite: Zie dit bericht.

 

OPNsense & pfSense: Zie https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/67694326#67694326


DrayTek Vigor: Zie dit bericht.
De DrayTek Vigor brengt het gebruik van een eigen router binnen bereik van de VDSL abonnee en dat is een zeer grote stap voorwaarts, waarvoor dank aan @Pipo10.

 

Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560: Zie dit topic

 

TP-Link ER605 v2.0: Zie dit topic.

 

Ik heb mijn EdgeRouter 4 voorzien van een Let's Encrypt SSL certificaat waardoor ik een https verbinding kan opzetten en de uitwisseling van informatie dus encrypted is.

Hiervoor heb ik de github van j-c-m gebruikt en een taak in de task-scheduler geplaatst die om de 14 dagen opgestart wordt om het SSL certificaat te vernieuwen mocht dit nodig zijn.

 

Je hebt wel een url nodig die naar jouw publieke IP adres wijst.

 

Lijst met (modem)routers die succesvol op een KPN aansluiting i.c.m. IPTV in gebruik genomen zijn.

 • EdgeRouter (verschillende typen)
 • UniFi Dream Machine (Pro) / Unifi Dream Router
 • Unifi Gateway Lite
 • FRITZ!Box voorzien van FRITZ!OS 7.13 of hoger
 • Draytek Vigor 2760n, 2865 en 3910 en vast en zeker ook andere (nieuwere) modellen
 • Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560
 • TP-Link AX10 hardware versie 1.0. Andere modellen uit de AX serie zouden ook geschikt moeten zijn maar helaas worden er veel problemen gemeld. 
 • TP-Link ER605 v2.0
 • Routers/PC's op basis van RouterOS van Mikrotik
 • Routers/PC's op basis van OPNsense of pfSense

Lijst met modems die op een KPN aansluiting gebruikt kunnen worden.

 • Draytek Vigor 130 of 165/167 in full-bridge-mode. Let op: De Vigor 130 en 165/167 ondersteunen (nog) geen bonding. De Vigor 165 en 167 ondersteunen wel VPlus.
 • Zyxel VMG4005-B50A. Dit modem ondersteunt zowel bonding als VPlus.
 • ZTE H186 DSL NT. Ook dit modem ondersteunt zowel bonding als Vplus.

Ik hoop dat deze lijst steeds langer zal gaan worden, maar staat jouw (modem)router er niet tussen Google dan eerst of er al iemand is die dat apparaat succesvol in gebruik genomen heeft.


8566 reacties

Ja de edgerouter-x is ook maar een tijdelijke oplossing totdat ik weet waar ik hem mee wil gaan vervangen maar vind het vreemd dat ik met download de dubbele snelheid van de upload haal.

 

Heb even gecontroleerd en de hardware offloading was denk ik met het gebruik van het script weer uitgezet of toch niet geactiveerd door mij van te voren.

Heb het net weer geactiveerd en opnieuw de router opgestart maar de uploadsnelheid blijft gehalveerd in vergelijking met de downloadsnelheid.

 

 

Reputatie 7

Heb even gecontroleerd en de hardware offloading was denk ik met het gebruik van het script weer uitgezet of toch niet geactiveerd door mij van te voren.

In het script wordt hardware offloading aan gezet.

 

Heb het net weer geactiveerd en opnieuw de router opgestart maar de uploadsnelheid blijft gehalveerd in vergelijking met de downloadsnelheid.

Ik zie niet eigenlijk geen reden waarom dee ER-X achter een Experia Box wel 1Gbps upload zou halen en rechtsreeks aangesloten niet.

Dat zou betekenen dat de pppoe functionaliteit van de ER-X roet in het eten zou gooien immers dat is eigenlijk het enige verschil.

 

Wat nog wel zou kunnen is dat de MTU waarden niet goed staan.

De MTU sizes moeten zijn:

pppoe: 1500

vlan 6: 1508

wan poort: 1512

Reputatie 6
Badge +9

Ha, ik zie dat je nu ook firewall regels voor IPTV hebt toegevoegd.
Zelf had ik dat ook al eens gedaan, voor de lol en ben daarin nog een stapje verder gegaan, ik heb naast WAN → IN ook regels gemaakt voor WAN → Local.
Eerst gewoon een default regel Allow established/related en Drop Invalid en daarna gewoon de log gekeken wat ik langs zag komen en net zo lang regels gemaakt tot ik geen drops meer kreeg.
Alle IPTV functies werken, live kijken, pauzeren, terugkijken, updates ontvangen.

In feite is het wat overdone, maar baat het niet, dan schaadt het niet :relaxed:

https://pastebin.com/raw/m2Qze8tt

 

ik heb een probleem, een van mijn tv boxen doet al een tijdje moeilijk en geeft steeds error 506 of probeert neiuwe software te downloaden en geeft dan error 307.

de andere werkte gewoon naar behoren.  nu heb ik de tv boxjes omgewisseld en toen wilde de andere tv box direct ook nieuwe software en ik mocht het ook niet uitstellen. vervolgens loopt die ook vast op error 307.

kaniemand mij helpen hoe ik dit op moet lossen? ik heb niks veranderd aan mijn settings en een van de 2 werkte gewoon naar behoren totdat hij gepowercycled is bij het verplaatsen, nu doet ze het beiden zowel boven als beneden niet meer.

Geef op de EdgeRouter in de cli eens het commando restart igmp-proxy.

Werkt het dan wel weer?

 

dat werkte in het verleden altijd als ik ooit een kuren had. (meetsal na stroomuitval ofzo)

maar nu help het helaas niet

 

Reputatie 7

Geef op de EdgeRouter in de cli eens het commando restart igmp-proxy.

Werkt het dan wel weer?

dat werkte in het verleden altijd als ik ooit een kuren had. (meetsal na stroomuitval ofzo)

maar nu help het helaas niet

Staat er jij bij jou op het tablad Firewall/NAT -> Firewall Policies een policy met de naam WAN_IPTV_IN? 

Zo ja, kan je die eens loskoppelen van de interface (Actions - Interfaces - remove).

Onderhoud de interface wel even want het is de bedoeling dat je die naderhande weer terugplaatst. 

Kan de TV ontvanger nu wel opstarten?

ik zie nu idd dat ik die niet heb dus verwijderen heeft geen zin.

heb dus nog een oude configuratie. kan ik gewoon het nieuwste configuratiescript erop gooien en dan een config backup terugzetten?

 

Reputatie 7

ik zie nu idd dat ik die niet heb dus verwijderen heeft geen zin.

heb dus nog een oude configuratie. kan ik gewoon het nieuwste configuratiescript erop gooien en dan een config backup terugzetten?

Nee, dan weet ik in ieder geval dat de oorzaak daar niet in zit. Je kunt rustig jouw huidige configuratie blijven gebruiken.

Als je er voor kiest om die nieuwe configuratiescipts te gebruiken dan zal je jouw eigen wijzigingen opnieuw moeten doorvoeren.

Maar nogmaals, dat is niet nodig. De oorzaak van het probleem ligt ergens anders.

Koppel al jouw wifi toegangspunten eens los en kijk eens of een TV ontvanger dan wel op wil starten.

er zitten geen wifi AP's aan de router die zitten allemaal aan mijn main switch.  enige reden waarom je die verdenkt?

Reputatie 7

er zitten geen wifi AP's aan de router die zitten allemaal aan mijn main switch.  enige reden waarom je die verdenkt?

Ik heb het vermoeden dat er broadcaststorms optreden die de communicatie van de TV ontvangers verstoren.

 

Wat is het merk en type van de accesspoints?

Is het een "mesh" opstelling?

Heb even gecontroleerd en de hardware offloading was denk ik met het gebruik van het script weer uitgezet of toch niet geactiveerd door mij van te voren.

In het script wordt hardware offloading aan gezet.

 

Heb het net weer geactiveerd en opnieuw de router opgestart maar de uploadsnelheid blijft gehalveerd in vergelijking met de downloadsnelheid.

Ik zie niet eigenlijk geen reden waarom dee ER-X achter een Experia Box wel 1Gbps upload zou halen en rechtsreeks aangesloten niet.

Dat zou betekenen dat de pppoe functionaliteit van de ER-X roet in het eten zou gooien immers dat is eigenlijk het enige verschil.

 

Wat nog wel zou kunnen is dat de MTU waarden niet goed staan.

De MTU sizes moeten zijn:

pppoe: 1500

vlan 6: 1508

wan poort: 1512

Dat leek mij ook al vreemd inderdaad. Maar hij de hardware offloading stond echt uit vreemd genoeg. Zou het mogelijk kunnen zijn dat het script niet compleet is uitgevoerd? 

 

Maar de MTU waardes zijn correct als ik het goed zie : 

 

ppoe0 : 1500

eth0.6 : 1508

FTTH (eth0) : 1500

 

Ik heb ook nog even de speedtest resultaten nagekeken om te kijken of ik het mij niet verkeerd herinnerde maar de resultaten qua upload zijn echt gehalveerd helaas.

 

Zou het een optie zijn om te kijken als ik het script nog een keer uitvoer? Of zou dat geen effect mogen hebben?

 

 

 

Reputatie 7

Maar de MTU waardes zijn correct als ik het goed zie : 

 

ppoe0 : 1500

eth0.6 : 1508

FTTH (eth0) : 1500

De MTU size voor FTTH (eth0) is dus niet goed, deze moet 1512 zijn.

Ik zie net dat dat een typefout was en die al op 1512 stond.  Zat weer eens twee dingen tegelijk te doen.

Reputatie 1

Sinds een aantal weken heb ik een regelmatig spontane reset van de EB-10A waarna internet er een minuut uit ligt en ik verschillende devices in mijn netwerk moet resetten.

Ook ben ik dan een stukje logging kwijt van energie en andere zaken.

(zie topic: experia box v10a herstart spontaan enkele keren per dag)

 

Nu twijfel ik of een EdgeRouter X mijn problemen kan oplossen om niet meer afhankelijk te zijn van KPN routers…

 

Een paar vragen die ik nu over de ER-X heb:

 1. Is deze stabiel/betrouwbaar/robust met een redelijk groot thuisnetwerk (30-50 devices)
 2. Kan ik IPTV blijven gebruiken met een vaste kabel naar een managed router (Netgear GS305E) in de zithoek waar settopbox, tv en mediaspeler aanhangen?
 3. Kan ik mijn eigen (192.168.1.x) subnet instellen met de ER-X op 192.168.1.254, DHCP reservations tussen 1 en 99 en pool tussen 100 en 200 ?
 4. Kan ik voldoende (30+) port forwarding rules voor mijn netwerk instellen?
 5. Waar ik weinig verstand van heb, maar regelt de ER-X ook de name-resolution voor alle devices (ook achter de AP’s). (De EB10A ziet de meeste niet)
 6. Is het moeilijk de ER-X voor bovenstaande zaken goed ingesteld te krijgen? (Ik beheer mijn eigen router en AP’s; DHCP, firewall, forwarding, dmz, etc, maar snap niet veel van vlans, igmp, etc.

Hieronder een overzichtsplaatje van mijn netwerk qua vaste ip-adressen (DHCP reservations):

 

Reputatie 7

Een paar vragen die ik nu over de ER-X heb:

 1. Is deze stabiel/betrouwbaar/robust met een redelijk groot thuisnetwerk (30-50 devices) Dat is geen probleem.
 2. Kan ik IPTV blijven gebruiken met een vaste kabel naar een managed router (Netgear GS305E) in de zithoek waar settopbox, tv en mediaspeler aanhangen? Ja, dat kan.
 3. Kan ik mijn eigen (192.168.1.x) subnet instellen met de ER-X op 192.168.1.254, DHCP reservations tussen 1 en 99 en pool tussen 100 en 200 ? Ja, dat kan.
 4. Kan ik voldoende (30+) port forwarding rules voor mijn netwerk instellen? Ja, geen probleem.
 5. Waar ik weinig verstand van heb, maar regelt de ER-X ook de name-resolution voor alle devices (ook achter de AP’s). (De EB10A ziet de meeste niet) Ja.
 6. Is het moeilijk de ER-X voor bovenstaande zaken goed ingesteld te krijgen? (Ik beheer mijn eigen router en AP’s; DHCP, firewall, forwarding, dmz, etc, maar snap niet veel van vlans, igmp, etc. Nee, na de initiële installatie met een script uit het openingsbericht zijn aanpassingen vrij eenvoudig te beheren.

 

Reputatie 1

@wjb 

Dat klinkt goed!

In de openingpost staat bij EdgeRouter X:
Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan de onderstaande scripts.
"Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45)."

 

Moet ik die dan gebruiken ook al zit er bij mij nog wel een smartswitch tussen voor internet naar TV en mediaplayer?

(Ik heb nog wel telefoon in mijn abo, maar niet meer aangesloten/in gebruik)

Moet ik naderhand nog zaken aanpassen ?

 

Overigens werken voor mij de downloads voor de ER-X in de openingspost allemaal niet (voor andere ER’s wel)

Reputatie 7

In de openingpost staat bij EdgeRouter X:
Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan de onderstaande scripts.
"Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45)."

 

Moet ik die dan gebruiken ook al zit er bij mij nog wel een smartswitch tussen voor internet naar TV en mediaplayer?

Nee, die mag je gebruiken als je de TV ontvanger rechtstreeks op de ER-X kunt aansluiten.

 

Overigens werken voor mij de downloads voor de ER-X in de openingspost allemaal niet (voor andere ER’s wel)

Vreemd, hier zijn ze allemaal prima te downloaden.

Wat voor een melding krijg je dan?

Plaats anders eens een screenshot.

Reputatie 1

ok, dan moet ik dus Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45). gebruiken en dan maakt het niet uit dat de settopbox er via een managed switch aan hangt?

 

Ik heb m inmiddels wel gedownload door copy link address te doen, dat in notepad++ te kopieren en er dan dubbel op te klikken.

Het lijkt dus iets met chrome in die pagina te zijn; link klikken gebeurt gewoon helemaal niks

 

Reputatie 7

ok, dan moet ik dus Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45). gebruiken en dan maakt het niet uit dat de settopbox er via een managed switch aan hangt?

Klopt, zolang die switch maar IGMP snooping ondersteunt.

Reputatie 1

Mooi, nu nog een EdgeRouter-X zien te vinden (zijn nergens meer op voorraad)

Reputatie 7

Mooi, nu nog een EdgeRouter-X zien te vinden (zijn nergens meer op voorraad)

Dat lijkt inderdaad een uitdaging vandaag de dag.

De EdgeRouter 4 is nog wel op voorraad te vinden maar dan zit je wel in een andere prijsklasse.

 

Mooi, nu nog een EdgeRouter-X zien te vinden (zijn nergens meer op voorraad)

als alternatief kan je altijd nog een edgerouter-x-sfp kopen, die is hier en daar op vooraad leverbaar, maar wel paart tientjes duurder.  https://tweakers.net/pricewatch/463803/ubiquiti-edgerouter-x-sfp.html

 

Ik heb het vermoeden dat er broadcaststorms optreden die de communicatie van de TV ontvangers verstoren.

 

Wat is het merk en type van de accesspoints?

Is het een "mesh" opstelling?

als antwoord op je vraag, ik heb Unify AP's achter een netgear GS116E switch. en geen mesh netwerk. heb vandaag beide eruit gehad en gaf geen resultaat.

Reputatie 7

@snikje, Kan jij, als test, eens één TV ontvanger rechtstreeks op de EdgeRouter aansluiten op de poort waar jouw switch nu aangesloten is.

Ervaar je dan ook nog problemen?

@wjb ja dan krijgt hij nog steeds geen update binnen.

heb een van de 2e nu geupdate door de experiabox tijdelijk aan te sluiten met dat kastje erachter. toen kreeg hij update binnen(duurde wel 20 minuten voordat hij hem helemaal binnen had maar voortgang was gestaag).  nu na de update het netwerk weer in originele staat teruggebracht en dat kastje werkt nu weer naar behoren. het andere krijgt nog steeds geen update binnen (error 307)

ik wil toch proberen uit te vogelen waar het probleem zit. maar iig kan ik dara nu de tijd voor nemen. Nu een van de 2 weer werkt kan mijn vrouw weer tv kijken ;)

 

Reputatie 7

@wjb ja dan krijgt hij nog steeds geen update binnen.

Heel erg vreemd,.ik heb nog geen andere berichten gezien van dergelijke problemen en ik ervaar geen issues.

Wat de oorzaak dan wel is ... :thinking:

Reputatie 1

 

Mooi, nu nog een EdgeRouter-X zien te vinden (zijn nergens meer op voorraad)

als alternatief kan je altijd nog een edgerouter-x-sfp kopen, die is hier en daar op vooraad leverbaar, maar wel paart tientjes duurder.  https://tweakers.net/pricewatch/463803/ubiquiti-edgerouter-x-sfp.html

Ook al naar gekeken maar niet leverbaar behalve voor 120 euro wat mij te veel wordt.

 

Ik hou marktplaats wel even in de gaten…
Het hoeft van mij ook niet perse een X te zijn; begrijp uit de openingspost dat meeste EdgeRouters te gebruiken zijn toch?

Eventueel een 3L, 4, 6P, 8P, etc...

Reageer