Sticky

Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box

 • 8 September 2018
 • 7707 reacties
 • 479010 keer bekeken

Reputatie 7

Wil je om wat voor een reden dan ook af van de Experia Box, vervang deze dan door een eigen router. Dat is mogelijk, al kan het best een uitdaging zijn om een eigen router zo te configureren dat deze goed overweg kan met het iTV platform van KPN.

 

Wijzigingen in configuratie scripts (22 juli 2022).

Edit (22 juli 2022): Wijziging van 21 juli 2022 teruggedraaid. De scripts voor te EdgeRouter X met vlan zijn bedoeld om op de corresponderende poort een switch aan te sluiten en niet een TV ontvanger. 

Edit (21 juli 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 niet als vid maar als pvid op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (12 maart 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (10 maart 2022): Scripts toegevoegd voor het gebruik van vlan 4 voor TV.

Edit (21 december 2021): Foutje in het script voor de EdgeRouter 4-SFP met TV ontvanger(s) op eth0 en eth1 hersteld

Edit (18 oktober 2021): Scripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 met TV ontvanger(s) op aparte poorten.

Edit (4 september 2021): Firewall inkomend toegevoegd op vlan 4 (IPTV). Overbodige global options op DHCP server verwijderd. Foutje in configuratie van IGMP proxy server in configuratiescripts voor EdgeRouters met SFP gecorrigeerd. 

Edit (3 augustus 2021): Het configuratiescript voor de EdgeRouter Lite 3 is hernoemd naar de EdgeRouter 4.

Configuratiescripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 waarbij de SFP poort gebruikt wordt als WAN poort.

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X SFP zijn nu voor gebruik van de SFP poort als WAN poort. Als de SFP poort niet gebruikt wordt dan kan het configuratiescript voor de EdgeRouter X gebruikt worden.

Kleine optimalisaties doorgevoerd in configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV ontvangers op aparte poorten.

 

Edit (1 augustus 2021): Configuratiescripts voor Telfort verwijderd en configuratiescript voor EdgeRouter X met 2 TV ontvangers toegevoegd.

 

Edit (22 februari 2021): De config.boot in het configuratiescript voor de EdgeRouter X KPN met telefonie via Experia Box bleek voor de Telfort variant van de EdgeRouter Lite 3 te zijn.

 

Edit (20 februari 2021): De config.boot bleek te missen in het Telfort script voor de EdgeRouter Lite 3 zonder telefonie via de Experia Box. Tevens bleek de verkeerde readme.txt opgenomen te zijn in de Telfort configuratiescripts voor de EdgeRouter Lite 3. 

 

Edit (14 februari 2021): Kleine aanpassing zodat het plaatsen van de TV ontvangers op een eigen subnet iets eenvoudiger wordt.

 

Edit (15 januari 2021): Het lijkt er op, als de technische migratie gestart wordt, dat ex Telfort abonnees hun Experia Box tijdelijk zullen moeten aansluiten om overgezet te kunnen worden van de Telfort architectuur naar de KPN architectuur. Daarna kan je direct de eigen router weer gebruiken mits de configuratie daarvan ook omgezet is van Telfort naar KPN.

 

Edit (14 januari 2021): Foutje gecorrigeerd in de configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV op eth1.

 

Edit (19 december 2020): KPN heeft op 14 december een nieuwe dienst geïntroduceerd zijnde een malwarefilter. Feitelijk is dit niets anders dan het gebruik van andere DNS servers.

De anti-malware DNS servers van KPN hebben de onderstaande IP adressen:

 • 195.121.97.202
 • 195.121.97.203
 • 2a02:a47f:ac::210
 • 2a02:a47f:ac::212

Wil je gebruik maken van deze dienst dan zal je de DNS servers moeten overnemen.

 

Edit (27 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor Telfort met telefonie via de Experia Box aangepast. 

 

Edit (21 november 2020): Ik heb een foutje in de bootstrap hersteld die er voor zou moeten zorgen dat na een reboot van de EdgeRouter de IGMP proxy server wel automatisch opgestart gaat worden. Ik raad bestaande gebruikers, die hun EdgeRouter met een configuratiescript van voor 21 november 2020 geconfigureerd hebben, aan de fix (EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 21 november 10:13) te downloaden en de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (7 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor onze Telfort broeders toegevoegd.

 

Edit (6 november 2020): Ik heb in de configuratiescripts de bootstrap voor de EdgeRouter aangepast zodat standaard geconfigureerd wordt dat de IGMP proxy server pas gestart wordt nadat het netwerk geactiveerd is. Hierdoor is een herstart van de IGMP proxy server na een reboot niet meer nodig. Bestaande EdgeRouter gebruikers kunnen het script EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 6 november 17:40) downloaden om de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (25 maart 2020): De vrije (modem)routerkeuze is vanaf vandaag een feit. 😀 Daarmee is het nu ook mogelijk een eigen router te gebruiken als je vaste telefonie bij KPN hebt ondergebracht.Als je een EdgeRouter gaat gebruiken met een eigen VoIP ATA voor telefonie dan kan je kiezen voor de configuratiescripts zonder telefonie. Zet hierbij wel de SIP functionaliteit uit op de EdgeRouter.

Edit (4 september 2019): Sinds 12 augustus is dit ook voor VDSL abonnees -zonder vaste telefoon abonnement van KPN- mogelijk nu in OS 7.13 van de Fritz!Box routers een configuratie wizard voor de KPN netwerken is opgenomen. Overigens is de Fritz!Box met OS 7.13 ook inzetbaar op glasvezelaansluitingen. Gebruik de Fritz!Box vergelijker om een voor jouw aansluiting geschikt model te selecteren. Laat je hierbij overigens niet misleiden door de filter "glasvezel". Het lijkt er dan op dat alleen de 5490 geschikt zou zijn maar dat is niet zo. Elke Fritz!Box met een WAN poort kan op de NTU aangesloten worden. Let er ook goed op dat OS 7.13 of nieuwer beschikbaar is op die Fritz!Box.


Met dit topic hoop ik dat wij als abonnees van KPN elkaar kunnen helpen met het configureren van een eigen router.

LET OP: Het onderstaande zal waarschijnlijk al snel een vrij hoog technisch gehalte gaan krijgen waardoor het voor velen best lastig te volgen zou kunnen zijn. Toch hoop ik dat uiteindelijk in dit topic goede en begrijpelijke handleidingen zullen ontstaan waardoor ook de minder technisch aangelegde abonnee in staat zal zijn zijn/haar eigen router te gebruiken. Mocht je denken ... dit gaat me toch echt mijn pet te boven ... dan is wellicht het volgende topic iets voor jou: Gebruik een eigen router achter de Experia Box.

Wees je er overigens terdege van bewust dat lang niet elke router geschikt is om de Experia Box te vervangen. Met name de configuratie van het IPTV gedeelte kan nog wel eens een spelbreker blijken te zijn. Zo zie je bijvoorbeeld op TP-Link en Asus routers functionaliteit voor het inrichten van IPTV maar dat is bridged-IPTV waarbij een LAN poort van de router gebridged wordt op het IPTV vlan van KPN (vlan 4). KPN maakt echter gebruik van routed-IPTV waarbij de TV ontvangers, net als alle andere apparatuur, gewoon met Internet (vlan 6) verbonden worden en een IGMP proxy server op de router er voor zorgt dat de TV streams van vlan 4 betrokken worden. Gelukkig zijn er ook routers te vinden waarmee de Experia Box wel succesvol vervangen kan worden maar het is wel cruciaal dat je bij de aanschaf van een router goed kijkt of deze geschikt is voor routed IPTV van KPN.

Bron.

Onderaan dit topic staat een lijst met routers die tot op heden succesvol op een KPN aansluiting met IPTV in gebruik genomen zijn.

 

KPN zal je geen support meer kunnen bieden bij eventuele storingen en dus ben je dan op jezelf aangewezen om zo'n storing te verhelpen. Daarnaast zullen de KPN servicetools niet meer werken.

Zelf heb ik een Ubiquiti EdgeRouter 4 ingezet om de Experia Box te vervangen. Deze router heeft geen ingebouwde wifi, maar daarvoor gebruik ik losse WiFi accesspoints zoals de EDIMAX CAP1200, de KPN WiFi "versterker", de Experia WiFi of bijvoorbeeld de Ubiquiti Unifi AP AC PRO.

Onderstaand een screenshot van het dashboard van mijn EdgeRouter 4 waarin zichtbaar is dat deze een (pppoe) verbinding opgebouwd heeft met het KPN netwerk op vlan 6 en dat het IPTV op vlan 4 operationeel is.

Ik hoop dat voor een aantal geschikte routers configuratie scripts geschreven gaan worden die we dan hier op kunnen nemen.

Configuratie scripts (downloads)

Let op: De onderstaande scripts zetten de login en wachtwoord op de standaard die Ubiquiti zelf ook gebruikt (ubnt). Men doet er zeer verstandig deze na de configuratie te wijzigen.

 

EdgeRouter 4

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter 4 zijn ook geschikt voor de EdgeRouter Lite 3 en EdgeRouter 6P. De SFP poort alsmede eth3 en hoger worden in deze scripts niet geconfigureerd, dat kan dan eventueel achteraf handmatig gedaan worden.

 

EdgeRouter 4 - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth0/1 voor TV ontvangers (zip 21 december 2021 17:22).

 

De SFP poort zal voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

EdgeRouter X
Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth2 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan de onderstaande scripts.

Met telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1/2 voor TV ontvangers (zip 4 september 2021 16:45).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X werken ook voor de EdgeRouter 10X, 12 en 12P waarbij eth3 en hoger achteraf handmatig geconfigureerd moeten worden.

 

EdgeRouter X - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth0 (zip 22 juli 2022 11:55).

 

De SFP poort zal dan dus voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

Heb je vaste telefonie van KPN en wil je jouw Experia Box blijven gebruiken voor telefonie, kies dan voor een configuratiescript "met telefonie via Experia Box". Let op, de V12 is hier niet voor geschikt.

Heb je vaste telefonie van KPN en laat je die via een eigen VoIP ATA lopen, kies dan voor een configuratiescript "zonder telefonie via Experia Box".

Het wachtwoord voor jouw SIP account van je via de SIP service tool instellen.

Zorg er dan tevens voor dat de SIP module op de EdgeRouter gedisabled is.

 

De bovenstaande configuraties zetten IPv6 op de EdgeRouter aan. Mocht het zijn dat op jouw aansluiting IPv6 nog niet volledig operationeel is, dan kan je op de EdgeRouter IPv6 eenvoudig uitzetten (disablen) via de Config Tree -> System -> ipv6.
Druk daartoe op het plusteken naast disable en vervolgens op Preview en Apply.

5072ea1a-b210-40bf-9353-e00794843939.png

Let op: Het uit (of aan) zetten van IPv6 vereist wel dat de EdgeRouter gereboot wordt.

 

Heb je services draaien die je vanaf Internet moet kunnen benaderen, configureer dan de port-forwarding als onderstaand...

...en voeg daarna de benodigde poorten toe met de verwijzing naar het LAN IP adres van het apparaat dat die service levert.

In het onderstaande voorbeeld forward ik OpenVPN naar mijn Synology NAS.


Ubiquiti UniFi Security Gateway: Zie https://www.vanachterberg.org/usg-kpn-ftth/posts/unifi-security-gateway-kpn-ftth-iptv-ipv6/

 

UniFi Dream Machine (Pro): Zie https://github.com/fabianishere/udm-iptv

 

OPNsense & pfSense: Zie https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/67694326#67694326


DrayTek Vigor: Zie dit bericht.
De DrayTek Vigor brengt het gebruik van een eigen router binnen bereik van de VDSL abonnee en dat is een zeer grote stap voorwaarts, waarvoor dank aan @Pipo10.

 

Synology RT1900ac / RT2600ac / MR2200ac: Zie dit topic

 

Ik heb mijn EdgeRouter 4 voorzien van een Let's Encrypt SSL certificaat waardoor ik een https verbinding kan opzetten en de uitwisseling van informatie dus encrypted is.

Hiervoor heb ik de github van j-c-m gebruikt en een taak in de task-scheduler geplaatst die om de 14 dagen opgestart wordt om het SSL certificaat te vernieuwen mocht dit nodig zijn.

 

Je hebt wel een url nodig die naar jouw publieke IP adres wijst.

 

Lijst met (modem)routers die succesvol op een KPN aansluiting i.c.m. IPTV in gebruik genomen zijn.

 • EdgeRouter (verschillende typen)
 • UniFi Dream Machine (Pro) / Unifi Dream Router
 • FRITZ!Box voorzien van FRITZ!OS 7.13 of hoger
 • Draytek Vigor 2760n, 2865 en 3910
 • Synology RT1900ac / RT2600ac / MR2200ac
 • TP-Link AX10 hardware versie 1.2. Andere modellen uit de AX serie zouden ook geschikt moeten zijn maar helaas worden er veel problemen gemeld. 
 • Routers/PC's op basis van RouterOS van Mikrotik
 • Routers/PC's op basis van OPNsense of pfSense

Lijst met modems die op een KPN aansluiting gebruikt kunnen worden.

 • Draytek Vigor 130 of 165 in full-bridge-mode. Let op: De Vigor 130 en 165 ondersteunen (nog) geen bonding. De Vigor 165 ondersteunt wel VPlus.
 • Zyxel VMG4005-B50A. Dit modem ondersteunt zowel bonding als VPlus.
 • ZTE H186 DSL NT. Ook dit modem ondersteunt zowel bonding als Vplus.

Ik hoop dat deze lijst steeds langer zal gaan worden, maar staat jouw (modem)router er niet tussen Google dan eerst of er al iemand is die dat apparaat succesvol in gebruik genomen heeft.


7707 reacties

Reputatie 7

Nu ik een aparte Vlan heb voor iptv is het wel een goed idee om intervlan verkeer te blokkeren naar mijn primaire lan?

De TV ontvangers zullen geen andere apparaten op jouw thuisnetwerk benaderen en dus heeft het weinig zin om een firewall tussen de vlans te plaatsen.

Reputatie 5
Badge +4

Nou zou ik graag de snelheid rechtstreeks op de EdgeRouter willen meten en kwam deze post daarover tegen.
https://help.ui.com/hc/en-us/articles/205202560-EdgeMAX-Add-other-Debian-packages-to-EdgeOS

Is het veilig om dit package toe te voegen aan de EdgeRouter lite?

Het is mijns inziens juist beter om vanaf een achterliggende computer te meten i.p.v. vanaf de EdgeRouter zelf.

Persoonlijk ben ik geen voorstander dit soort packages te installeren.

Oke, dan ga ik nogmaals direct meten wat er uit de EdgeRouter komt. Als dat maar 400 is, dan mag ik aannemen dat er een issue met de verbinding is, maar moet ik eerst de KPN router terug plaatsen neem ik aan, anders gaan ze zeggen dat je je eigen router gebruikt en ze niets kunnen doen?

Reputatie 7
Badge +29

Oke, dan ga ik nogmaals direct meten wat er uit de EdgeRouter komt. Als dat maar 400 is, dan mag ik aannemen dat er een issue met de verbinding is, maar moet ik eerst de KPN router terug plaatsen neem ik aan, anders gaan ze zeggen dat je je eigen router gebruikt en ze niets kunnen doen?

@slingshot, ja. Klantenservice kan geen ondersteuning geven bij gebruik van een eigen router zoals deze. Dus dan is het inderdaad zaak om onze Box aan te sluiten. Als de verbinding dan ook issues geeft kunnen we aan de slag.

Reputatie 7

KPN zal sowieso zeggen dat je de Experia/KPN Box moet aansluiten om support te krijgen.

We zien de laatste tijd heel veel meldingen dat de download snelheid achterblijft.

Beste allemaal,

Heb 2 dagen geleden de Box 12 ontvangen, samen met IPTV op glasvezel. Zonder Telefonie.

Nu loop ik nu al tegen een hoop nadelen aan, waaronder het IPadres niet aan te kunnen passen. Nu wil ik dan dus ook kijken voor een andere eigen router welke dan dus (zoals ik hier heb gelezen) geschikt is voor IPTV. Heb dit nog nooit gedaan en wil het dan dus simpel houden en voor de Edge Router 4 gaan zodat deze ook mooi in mijn 10inch patchkast past.

Maar nu staat er aan het begin allemaal scripts voor als je een V12 had, kan ik die zelfde scripts nu ook gebruiken? Aangezien ik de Box 12 heb. En zijn er nog andere punten waar ik rekening mee moet houden?

 

Nog even als aanvulling. De Wifi ga ik met de Wifi6 Netgear RBK853 regelen.

Reputatie 7

Maar nu staat er aan het begin allemaal scripts voor als je een V12 had, kan ik die zelfde scripts nu ook gebruiken?

Die scripts in het openingsbericht zijn helemaal niet voor als je een V12 had maar die zijn generiek te gebruiken.

Maar nu staat er aan het begin allemaal scripts voor als je een V12 had, kan ik die zelfde scripts nu ook gebruiken?

Die scripts in het openingsbericht zijn helemaal niet voor als je een V12 had maar die zijn generiek te gebruiken.

Dan heb ik dat verkeerd begrepen. Als link tekst staat er Zonder telefonie via Experia Box (zip 18 oktober 2021 15:17). dus ik ging er meteen vanuit de Experia Box V12.

Maar deze kan ik dus ook gebruiken ipv de Box12 ? Of heet dit ding officeel Experia Box 12? Want dan snap ik hem 😅

Reputatie 7

Dan heb ik dat verkeerd begrepen. Als link tekst staat er Zonder telefonie via Experia Box (zip 18 oktober 2021 15:17). dus ik ging er meteen vanuit de Experia Box V12.

De configuratiescripts met de tekst "zonder telefonie via Experia Box" zijn de scripts voor abonnees die überhaupt geen vaste telefonie bij KPN hebben of vaste telefonie door eigen VoIP apparatuur laten afwikkelen. De configuratiescripts met de tekst "met telefonie via de Experia Box" zijn voor abonnees die vaste telefonie bij KPN hebben en hun Experia Box willen blijven gebruiken voor telefonie. Er staat ook een disclaimer in het openingsbericht dat de V12 hier niet geschikt voor is.

 

Maar deze kan ik dus ook gebruiken ipv de Box12 ?

Klopt.

 

Of heet dit ding officeel Experia Box 12?

KPN heeft de naamgeving van haar Experia Box bij de introductie van de V12 gewijzigd in KPN Box. Waarschijnlijk heeft ze dit gedaan in een poging om af te komen van het negatieve imago van de Experia Box. De nummering heeft KPN echter wel voortgezet en dat is mijns inziens eigenlijk niet zo slim geweest. Mijns inziens had KPN gewoon moeten komen met de KPN Box 1 i.p.v. de KPN Box 12 zodat er echt een breuk gemaakt zou zijn met de Experia Box.

Dan heb ik dat verkeerd begrepen. Als link tekst staat er Zonder telefonie via Experia Box (zip 18 oktober 2021 15:17). dus ik ging er meteen vanuit de Experia Box V12.

De configuratiescripts met de tekst "zonder telefonie via Experia Box" zijn de scripts voor abonnees die überhaupt geen vaste telefonie bij KPN hebben of vaste telefonie door eigen VoIP apparatuur laten afwikkelen. De configuratiescripts met de tekst "met telefonie via de Experia Box" zijn voor abonnees die vaste telefonie bij KPN hebben en hun Experia Box willen blijven gebruiken voor telefonie. Er staat ook een disclaimer in het openingsbericht dat de V12 hier niet geschikt voor is.

 

Maar deze kan ik dus ook gebruiken ipv de Box12 ?

Klopt.

 

Of heet dit ding officeel Experia Box 12?

KPN heeft de naamgeving van haar Experia Box bij de introductie van de V12 gewijzigd in KPN Box. Waarschijnlijk heeft ze dit gedaan in een poging om af te komen van her negatieve imago van de Experia Box. De nummering heeft KPN echter wel voortgezet en dat is mijns inziens eigenlijk niet zo slim geweest. Mijns inziens had KPN gewoon moeten komen met de KPN Box 1 i.p.v. de KPN Box 12 zodat er echt een breuk gemaakt zou zijn met de.Experia Box.

A top,

Dankje wel wjb.

Ik ga er eens verder in duiken en dan toch gewoon in het diepen duiken en de edge 4 router aanschaffen.

Reputatie 7

Ik ga er eens verder in duiken en dan toch gewoon in het diepen duiken en de edge 4 router aanschaffen.

Ik weet niet wat voor een eisen jij aan jouw router stelt maar kijk bijvoorbeeld ook eens naar een FRITZ!Box om te zien of die wellicht ook voldoet.

Badge

Tijdje geleden (2 jaar) dat ik dit vroeg en inmiddels ben ik wederom benieuwd:

Heeft iemand de EdgeRouter Lite i.c.m. firmware v2 draaiend met KPN config? Toen ik het 2 jaar geleden probeerde werkte dit niet en sindsdien zit ik op v1.10.11, maar wil eigenlijk wel een keer over naar v2...

Reputatie 7

Tijdje geleden (2 jaar) dat ik dit vroeg en inmiddels ben ik wederom benieuwd:

Heeft iemand de EdgeRouter Lite i.c.m. firmware v2 draaiend met KPN config? Toen ik het 2 jaar geleden probeerde werkte dit niet en sindsdien zit ik op v1.10.11, maar wil eigenlijk wel een keer over naar v2...

Ik heb al hele lange tijd firmware versie 2 met KPN config draaiend op zowel een ER-Lite als een ER-4.

Badge

Merci, probeer ik het binnenkort weer een keer :-)

Reputatie 5
Badge +4

Tijdje geleden (2 jaar) dat ik dit vroeg en inmiddels ben ik wederom benieuwd:

Heeft iemand de EdgeRouter Lite i.c.m. firmware v2 draaiend met KPN config? Toen ik het 2 jaar geleden probeerde werkte dit niet en sindsdien zit ik op v1.10.11, maar wil eigenlijk wel een keer over naar v2...

Met de scripts van @wjb uit de eerste post draait het prima.

Badge

Gisterenavond de update gedaan en tot nu toe draait het vlekkeloos. Weet eigenlijk ook niet meer wat het probleem was waar ik tegenaan liep met v2... 

Reputatie 7

Gisterenavond de update gedaan en tot nu toe draait het vlekkeloos. Weet eigenlijk ook niet meer wat het probleem was waar ik tegenaan liep met v2... 

De eerste builds van firmware versie 2 waren best "buggy" en als ik me goed kan herinneren was er ook een probleem met de IGMP proxy server. Zelf ben ik bij v2.06 overgestapt.

Reputatie 7

Bron

Reputatie 5
Badge +4

Voor iedereen die net vol enthousiasme zijn eigen router heeft geconfigureerd en daarna een speedtest doet en de resultaten tegen vindt vallen, plaat ik deze post. 
Mijn snelheid viel tegen na verhoging van 200 mbit naar 1000 mbit. Op een andere forum post werd me toen geadviseerd om in plaats van de speedtest in de browser te gebruiken de Ookla speedtest te gebruiken. De verschillen blijken enorm te zijn. Alle online tests geven bij mij hetzelfde ongeveer aan, ook op de website van Ookla zelf. Maar de resultaten van Ookla in de app zijn wel goed, soms een negatieve uitschieter naar beneden (600 Mbit).

P.s. Weet iemand waarom deze verschillen zo groot zijn. Komt dat door de virusscanner wellicht?

 

 

Hallo allemaal,

Ik probeer mijn Experia Box 12 te vervangen door mijn eigen wifi router dmv PPPoE instelling en Vlan 6. Op zich werkt het wel, maar mijn internetsnelheid is dan gecapped op 150-200Mbps down- en upload, terwijl ik een verbinding van 1000/1000 heb.
Wat slingshot aangeeft heb ik ook geprobeerd, maar dat geeft geen verbetering.
Ik heb een speedtest gedaan op 2 PC's en telefoon, maar ze geven allemaal hetzelfde aan.

Ik gebruik een Netgear Nighthawk R7000 en heb geen IPTV van KPN.
Met de standaard firmware van de R7000 kan ik alleen Vlan 6 op alle poorten instellen en niet specifiek op WAN. Ik weet niet of dit het probleem kan zijn of dat het ergens anders aan ligt?


Heeft iemand een idee?

Reputatie 7

Ik gebruik een Netgear Nighthawk R7000 en heb geen IPTV van KPN.
Met de standaard firmware van de R7000 kan ik alleen Vlan 6 op alle poorten instellen en niet specifiek op WAN. Ik weet niet of dit het probleem kan zijn of dat het ergens anders aan ligt?

Vlan 6 moet echt alleen op de WAN poort actief zijn.

Ik gebruik een Netgear Nighthawk R7000 en heb geen IPTV van KPN.
Met de standaard firmware van de R7000 kan ik alleen Vlan 6 op alle poorten instellen en niet specifiek op WAN. Ik weet niet of dit het probleem kan zijn of dat het ergens anders aan ligt?

Vlan 6 moet echt alleen op de WAN poort actief zijn.

Bedankt voor je reactie!

Dan zou ik een custom firmware erop moeten zetten. Ik las ook dat zodra PPPoE enabled is op de R7000, dat dan Hardware Acceleration uitgaat en dit zorgt ook voor lagere snelheid. Ook hiervoor zou ik een custom firmware moeten hebben.
Ik zal daar eens een keer naar kijken.

Goedemiddag,

 

Momenteel heb ik KPN met IPTV werkend op mijn Unifi Dream Router (wetende van de beperkende snelheid tot ± 600mbps).

Nu zag ik hier in de begin post een aantal scripts voor de Edgerouter X om deze te configureren. Aangezien ik deze nog had liggen, geprobeerd of dit werkt en ja hoor! Met de Edgerouter haal ik ± 930mbps. 
 

Nu zat ik te denken, is het de moeite waard om mijn Dream router om te switchen voor de Edgerouter? Echter, gaat dat goed met mijn ecosysteem; Unifi switch en Unifi AP’s. Ik gebruik een raspberry pi voor Pi Hole maar zal deze dan mogelijk ook in moeten zetten als Unifi controller? Wat denken jullie? De moeite waard?

 

Bedankt weer! :D

Reputatie 5
Badge +4

Met de KPN router experia box 10 haal ik download snelheden van 920 mbit (niet altijd maar wel regelmatig), maar met mijn EdgeRouter lite kom ik niet hoger dan rond de 500. 
Kan dit inderdaad aan de router liggen of zou deze ook gewoon 920 moeten halen? De upload gaat wel richting de 800. 
Ik wil liever mijn eigen router blijven gebruiken.

Reputatie 7

..maar met mijn EdgeRouter lite kom ik niet hoger dan rond de 500. 
Kan dit inderdaad aan de router liggen of zou deze ook gewoon 920 moeten halen?

De EdgeRouter Lite zou, net als de EdgeRouter X en alle andere EdgeRouters best 940Mbps moeten kunnen halen.

Controleer of harware offloading aan staat en dpi (trafic analysis) uit.

Goedemiddag,

 

Momenteel heb ik KPN met IPTV werkend op mijn Unifi Dream Router (wetende van de beperkende snelheid tot ± 600mbps).

Nu zag ik hier in de begin post een aantal scripts voor de Edgerouter X om deze te configureren. Aangezien ik deze nog had liggen, geprobeerd of dit werkt en ja hoor! Met de Edgerouter haal ik ± 930mbps. 
 

Nu zat ik te denken, is het de moeite waard om mijn Dream router om te switchen voor de Edgerouter? Echter, gaat dat goed met mijn ecosysteem; Unifi switch en Unifi AP’s. Ik gebruik een raspberry pi voor Pi Hole maar zal deze dan mogelijk ook in moeten zetten als Unifi controller? Wat denken jullie? De moeite waard?

 

Bedankt weer! :D

Momenteel zit ik even door de configuratie heen te neuzen die gezet is na het uitvoeren van de scripts op mijn Edgerouter X. Het valt mij op dat er een DNS forwarding rule gezet is naar KPN dns voor thuis netwerk. Maar dat voor IPTV vlan deze DNS gezet wordt via DHCP. Kan ik deze forward gewoon weghalen aangezien ik mijn pihole ga gebruiken die mij uiteindelijk doorstuurt naar Google DNS, of moet er perse gebruik gemaakt worden van de KPN dns servers?

Reageer