Sticky

Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box

 • 8 September 2018
 • 8585 reacties
 • 568156 keer bekeken
Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box
Reputatie 7

Wil je om wat voor een reden dan ook af van de Experia Box, vervang deze dan door een eigen router. Dat is mogelijk, al kan het best een uitdaging zijn om een eigen router zo te configureren dat deze goed overweg kan met het iTV platform van KPN.

 

Wijzigingen in configuratie scripts voor EdgeRouters (22 juli 2022).

Edit (22 juli 2022): Wijziging van 21 juli 2022 teruggedraaid. De scripts voor te EdgeRouter X met vlan zijn bedoeld om op de corresponderende poort een switch aan te sluiten en niet een TV ontvanger. 

Edit (21 juli 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 niet als vid maar als pvid op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (12 maart 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (10 maart 2022): Scripts toegevoegd voor het gebruik van vlan 4 voor TV.

Edit (21 december 2021): Foutje in het script voor de EdgeRouter 4-SFP met TV ontvanger(s) op eth0 en eth1 hersteld

Edit (18 oktober 2021): Scripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 met TV ontvanger(s) op aparte poorten.

Edit (4 september 2021): Firewall inkomend toegevoegd op vlan 4 (IPTV). Overbodige global options op DHCP server verwijderd. Foutje in configuratie van IGMP proxy server in configuratiescripts voor EdgeRouters met SFP gecorrigeerd. 

Edit (3 augustus 2021): Het configuratiescript voor de EdgeRouter Lite 3 is hernoemd naar de EdgeRouter 4.

Configuratiescripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 waarbij de SFP poort gebruikt wordt als WAN poort.

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X SFP zijn nu voor gebruik van de SFP poort als WAN poort. Als de SFP poort niet gebruikt wordt dan kan het configuratiescript voor de EdgeRouter X gebruikt worden.

Kleine optimalisaties doorgevoerd in configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV ontvangers op aparte poorten.

 

Edit (1 augustus 2021): Configuratiescripts voor Telfort verwijderd en configuratiescript voor EdgeRouter X met 2 TV ontvangers toegevoegd.

 

Edit (22 februari 2021): De config.boot in het configuratiescript voor de EdgeRouter X KPN met telefonie via Experia Box bleek voor de Telfort variant van de EdgeRouter Lite 3 te zijn.

 

Edit (20 februari 2021): De config.boot bleek te missen in het Telfort script voor de EdgeRouter Lite 3 zonder telefonie via de Experia Box. Tevens bleek de verkeerde readme.txt opgenomen te zijn in de Telfort configuratiescripts voor de EdgeRouter Lite 3. 

 

Edit (14 februari 2021): Kleine aanpassing zodat het plaatsen van de TV ontvangers op een eigen subnet iets eenvoudiger wordt.

 

Edit (15 januari 2021): Het lijkt er op, als de technische migratie gestart wordt, dat ex Telfort abonnees hun Experia Box tijdelijk zullen moeten aansluiten om overgezet te kunnen worden van de Telfort architectuur naar de KPN architectuur. Daarna kan je direct de eigen router weer gebruiken mits de configuratie daarvan ook omgezet is van Telfort naar KPN.

 

Edit (14 januari 2021): Foutje gecorrigeerd in de configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV op eth1.

 

Edit (19 december 2020): KPN heeft op 14 december een nieuwe dienst geïntroduceerd zijnde een malwarefilter. Feitelijk is dit niets anders dan het gebruik van andere DNS servers.

De anti-malware DNS servers van KPN hebben de onderstaande IP adressen:

 • 195.121.97.202
 • 195.121.97.203
 • 2a02:a47f:ac::210
 • 2a02:a47f:ac::212

Wil je gebruik maken van deze dienst dan zal je de DNS servers moeten overnemen.

 

Edit (27 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor Telfort met telefonie via de Experia Box aangepast. 

 

Edit (21 november 2020): Ik heb een foutje in de bootstrap hersteld die er voor zou moeten zorgen dat na een reboot van de EdgeRouter de IGMP proxy server wel automatisch opgestart gaat worden. Ik raad bestaande gebruikers, die hun EdgeRouter met een configuratiescript van voor 21 november 2020 geconfigureerd hebben, aan de fix (EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 21 november 10:13) te downloaden en de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (7 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor onze Telfort broeders toegevoegd.

 

Edit (6 november 2020): Ik heb in de configuratiescripts de bootstrap voor de EdgeRouter aangepast zodat standaard geconfigureerd wordt dat de IGMP proxy server pas gestart wordt nadat het netwerk geactiveerd is. Hierdoor is een herstart van de IGMP proxy server na een reboot niet meer nodig. Bestaande EdgeRouter gebruikers kunnen het script EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 6 november 17:40) downloaden om de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (25 maart 2020): De vrije (modem)routerkeuze is vanaf vandaag een feit. 😀 Daarmee is het nu ook mogelijk een eigen router te gebruiken als je vaste telefonie bij KPN hebt ondergebracht.Als je een EdgeRouter gaat gebruiken met een eigen VoIP ATA voor telefonie dan kan je kiezen voor de configuratiescripts zonder telefonie. Zet hierbij wel de SIP functionaliteit uit op de EdgeRouter.

Edit (4 september 2019): Sinds 12 augustus is dit ook voor VDSL abonnees -zonder vaste telefoon abonnement van KPN- mogelijk nu in OS 7.13 van de Fritz!Box routers een configuratie wizard voor de KPN netwerken is opgenomen. Overigens is de Fritz!Box met OS 7.13 ook inzetbaar op glasvezelaansluitingen. Gebruik de Fritz!Box vergelijker om een voor jouw aansluiting geschikt model te selecteren. Laat je hierbij overigens niet misleiden door de filter "glasvezel". Het lijkt er dan op dat alleen de 5490 geschikt zou zijn maar dat is niet zo. Elke Fritz!Box met een WAN poort kan op de NTU aangesloten worden. Let er ook goed op dat OS 7.13 of nieuwer beschikbaar is op die Fritz!Box.


Met dit topic hoop ik dat wij als abonnees van KPN elkaar kunnen helpen met het configureren van een eigen router.

LET OP: Het onderstaande zal waarschijnlijk al snel een vrij hoog technisch gehalte gaan krijgen waardoor het voor velen best lastig te volgen zou kunnen zijn. Toch hoop ik dat uiteindelijk in dit topic goede en begrijpelijke handleidingen zullen ontstaan waardoor ook de minder technisch aangelegde abonnee in staat zal zijn zijn/haar eigen router te gebruiken. Mocht je denken ... dit gaat me toch echt mijn pet te boven ... dan is wellicht het volgende topic iets voor jou: Gebruik een eigen router achter de Experia Box.

Wees je er overigens terdege van bewust dat lang niet elke router geschikt is om de Experia Box te vervangen. Met name de configuratie van het IPTV gedeelte kan nog wel eens een spelbreker blijken te zijn. Zo zie je bijvoorbeeld op TP-Link en Asus routers functionaliteit voor het inrichten van IPTV maar dat is bridged-IPTV waarbij een LAN poort van de router gebridged wordt op het IPTV vlan van KPN (vlan 4). KPN maakt echter gebruik van routed-IPTV waarbij de TV ontvangers, net als alle andere apparatuur, gewoon met Internet (vlan 6) verbonden worden en een IGMP proxy server op de router er voor zorgt dat de TV streams van vlan 4 betrokken worden. Gelukkig zijn er ook routers te vinden waarmee de Experia Box wel succesvol vervangen kan worden maar het is wel cruciaal dat je bij de aanschaf van een router goed kijkt of deze geschikt is voor routed IPTV van KPN.

Bron.

Onderaan dit topic staat een lijst met routers die tot op heden succesvol op een KPN aansluiting met IPTV in gebruik genomen zijn.

 

KPN zal je geen support meer kunnen bieden bij eventuele storingen en dus ben je dan op jezelf aangewezen om zo'n storing te verhelpen. Daarnaast zullen de KPN servicetools niet meer werken.

Zelf heb ik een Ubiquiti EdgeRouter 4 ingezet om de Experia Box te vervangen. Deze router heeft geen ingebouwde wifi, maar daarvoor gebruik ik losse WiFi accesspoints zoals de EDIMAX CAP1200, de KPN WiFi "versterker", de Experia WiFi of bijvoorbeeld de Ubiquiti Unifi AP AC PRO.

Onderstaand een screenshot van het dashboard van mijn EdgeRouter 4 waarin zichtbaar is dat deze een (pppoe) verbinding opgebouwd heeft met het KPN netwerk op vlan 6 en dat het IPTV op vlan 4 operationeel is.

Ik hoop dat voor een aantal geschikte routers configuratie scripts geschreven gaan worden die we dan hier op kunnen nemen.

Configuratie scripts (downloads)

Let op: De onderstaande scripts zetten de login en wachtwoord op de standaard die Ubiquiti zelf ook gebruikt (ubnt). Men doet er zeer verstandig deze na de configuratie te wijzigen.

 

EdgeRouter 4

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter 4 zijn ook geschikt voor de EdgeRouter Lite 3 en EdgeRouter 6P. De SFP poort alsmede eth3 en hoger worden in deze scripts niet geconfigureerd, dat kan dan eventueel achteraf handmatig gedaan worden.

 

EdgeRouter 4 - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth0/1 voor TV ontvangers (zip 21 december 2021 17:22).

 

De SFP poort zal voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

EdgeRouter X
Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth2 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan de onderstaande scripts.

Met telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1/2 voor TV ontvangers (zip 4 september 2021 16:45).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X werken ook voor de EdgeRouter 10X, 12 en 12P waarbij eth3 en hoger achteraf handmatig geconfigureerd moeten worden.

 

EdgeRouter X - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth0 (zip 22 juli 2022 11:55).

 

De SFP poort zal dan dus voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

Heb je vaste telefonie van KPN en wil je jouw Experia Box blijven gebruiken voor telefonie, kies dan voor een configuratiescript "met telefonie via Experia Box". Let op, de V12 is hier niet voor geschikt.

Heb je vaste telefonie van KPN en laat je die via een eigen VoIP ATA lopen, kies dan voor een configuratiescript "zonder telefonie via Experia Box".

Het wachtwoord voor jouw SIP account van je via de SIP service tool instellen.

Zorg er dan tevens voor dat de SIP module op de EdgeRouter gedisabled is.

 

De bovenstaande configuraties zetten IPv6 op de EdgeRouter aan. Mocht het zijn dat op jouw aansluiting IPv6 nog niet volledig operationeel is, dan kan je op de EdgeRouter IPv6 eenvoudig uitzetten (disablen) via de Config Tree -> System -> ipv6.
Druk daartoe op het plusteken naast disable en vervolgens op Preview en Apply.

5072ea1a-b210-40bf-9353-e00794843939.png

Let op: Het uit (of aan) zetten van IPv6 vereist wel dat de EdgeRouter gereboot wordt.

 

Heb je services draaien die je vanaf Internet moet kunnen benaderen, configureer dan de port-forwarding als onderstaand...

...en voeg daarna de benodigde poorten toe met de verwijzing naar het LAN IP adres van het apparaat dat die service levert.

In het onderstaande voorbeeld forward ik OpenVPN naar mijn Synology NAS.


Ubiquiti UniFi Security Gateway: Zie https://www.vanachterberg.org/usg-kpn-ftth/posts/unifi-security-gateway-kpn-ftth-iptv-ipv6/

 

UniFi Dream Machine (Pro): Zie https://github.com/fabianishere/udm-iptv

 

Unifi Gateway Lite: Zie dit bericht.

 

OPNsense & pfSense: Zie https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/67694326#67694326


DrayTek Vigor: Zie dit bericht.
De DrayTek Vigor brengt het gebruik van een eigen router binnen bereik van de VDSL abonnee en dat is een zeer grote stap voorwaarts, waarvoor dank aan @Pipo10.

 

Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560: Zie dit topic

 

TP-Link ER605 v2.0: Zie dit topic.

 

Ik heb mijn EdgeRouter 4 voorzien van een Let's Encrypt SSL certificaat waardoor ik een https verbinding kan opzetten en de uitwisseling van informatie dus encrypted is.

Hiervoor heb ik de github van j-c-m gebruikt en een taak in de task-scheduler geplaatst die om de 14 dagen opgestart wordt om het SSL certificaat te vernieuwen mocht dit nodig zijn.

 

Je hebt wel een url nodig die naar jouw publieke IP adres wijst.

 

Lijst met (modem)routers die succesvol op een KPN aansluiting i.c.m. IPTV in gebruik genomen zijn.

 • EdgeRouter (verschillende typen)
 • UniFi Dream Machine (Pro) / Unifi Dream Router
 • Unifi Gateway Lite
 • FRITZ!Box voorzien van FRITZ!OS 7.13 of hoger
 • Draytek Vigor 2760n, 2865 en 3910 en vast en zeker ook andere (nieuwere) modellen
 • Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560
 • TP-Link AX10 hardware versie 1.0. Andere modellen uit de AX serie zouden ook geschikt moeten zijn maar helaas worden er veel problemen gemeld. 
 • TP-Link ER605 v2.0
 • Routers/PC's op basis van RouterOS van Mikrotik
 • Routers/PC's op basis van OPNsense of pfSense

Lijst met modems die op een KPN aansluiting gebruikt kunnen worden.

 • Draytek Vigor 130 of 165/167 in full-bridge-mode. Let op: De Vigor 130 en 165/167 ondersteunen (nog) geen bonding. De Vigor 165 en 167 ondersteunen wel VPlus.
 • Zyxel VMG4005-B50A. Dit modem ondersteunt zowel bonding als VPlus.
 • ZTE H186 DSL NT. Ook dit modem ondersteunt zowel bonding als Vplus.

Ik hoop dat deze lijst steeds langer zal gaan worden, maar staat jouw (modem)router er niet tussen Google dan eerst of er al iemand is die dat apparaat succesvol in gebruik genomen heeft.


8585 reacties

Reputatie 7

Ik ben bang dat die QNAP ook niet geschikt is voor televisie van KPN aangezien er geen IGMP proxy server op de QNAP aanwezig lijkt te zijn die je zo kunt configureren dat deze het TV platform op vlan 4 kan bereiken.

Er zijn wel al wat firmware updates voor uitgekomen voor de Qhora. Kwam ook een IPTV stukje tegen, Gisteren screenshots hier van genomen. Mogelijk dat dit wel gaat werken?  Heb mij hier nog niet in verdiept. Wilde eerst Internet aan de gang krijgen.

 

Reputatie 7

Dat zou inderdaad kunnen gaan werken.

Zet bij  Network / IPTV de VLAN ID voor WAN op 6 en voor IPTV op 4.

De priority voor IPTV zet je op 5.

Dank, dan ga ik dat proberen. Ik heb de Netgear switch net besteld. Vrijdag/In het weekend verder troubleshooten. Geeft mij de tijd om de 300 pagina's van dit topic door te nemen …. Voor de volledigheid. De Switch moet ik plaatsen tussen het KPN XGS-PON kastje en de Qhora router? en daarna aansluiten via

KPN XGS-PON  WAN→  port 1 Netgear 

Netgear port 2,3,4,5?→ WAN port Qhora (port 1)

Reputatie 7

De Switch moet ik plaatsen tussen het KPN XGS-PON kastje en de Qhora router? en daarna aansluiten via

Als je bij Network / IPTV vlan 6 kunt invullen bij WAN dan denk ik dat die switch niet eens meer nodig is.

hey @wjb, I would be glad to buy you a coffee. Thx a lot for making it easier for me. https://www.buymeacoffee.com/

Reputatie 7

hey @wjb, I would be glad to buy you a coffee. Thx a lot for making it easier for me. https://www.buymeacoffee.com/

There is no need to buy me a coffee, just knowing that I was able to make life a little easier for you is more than enough.

But thanks anyway!

Reputatie 1

ik gebruik deze:
Zonder telefonie via Experia Box en eth1/2 voor TV ontvangers (zip 4 september 2021 16:45).

Nu was mijn vraag kan ik een (IoT-)device naar een afwijkende dns of vlan of iets soortgelijks doorsturen?

Ik heb 2 super-wifi punten (achter een switch) op eth3 in Switch0 (DHCP-server:Thuis) @ mijn Edgerouter-X zitten, ik heb 1 (IoT-)device in het wifi netwerk die ik een andere richting op wil sturen aangezien die mijn custom-dns ‘flood’. In de DHCP-server:Thuis heb ik in de DNS mijn Pihole opgenomen. Is daar in de Edgerouters wellicht een mogelijk trucje voor toevallig? Dat die op basis van MAC-adress een andere specifieke routing of iets dergelijk krijgt? (of andere DHCP, of DNS, of…???)

Een losse accesspoint op een van de rest losgekoppelde ethernetpoort leek me nogal een zwaar overdreven paardenmiddel, maar leek me vooral ook wel op een andere manier mogelijk, maar krijg er nog niet echt de vinger op…

PS. Ik las dat dit wellicht met een static-mapping-parameter mogelijk is?

static-mapping TestMapping_iOT-Device { 
ip-address 192.168.69.69
mac-address 13:69:13:69:13:69
static-mapping-parameters "option domain-name-servers 1.1.1.2, 9.9.9.9;"
Wat dan wellicht alleen via de cli of een gemodificeerde config.boot geknutseld zou kunnen worden? Vanuit de GUI zie ik die mogelijkheid zo 1-2-3 niet, of zit dat wel ergens onder de ‘config tree’ verstopt?
Reputatie 7

Die instellingen kan je via de config-tree opgeven.

 

Reputatie 1

Die instellingen kan je via de config-tree opgeven.

 

Oe nice, toch overheen gekeken schijnbaar, ga ik die even testen, hartelijk dank!

Reputatie 1

Die instellingen kan je via de config-tree opgeven.

 

Zet jij hem wel onder een eigen interface? Ik heb die superwifischotels onder DHCP 'Thuis' (.2.0/24) dus die IoT-device zit daar ook onder dus dan doe ik die static-mapping inclusief dus

static-mapping-parameters "option domain-name-servers 1.1.1.2, 9.9.9.9;

daar ook onder de DHCP-thuis (als volgens het eth1+2 basis script). Als ik een extra IoT aanmaak onder shared-network-name dan kreeg m'n device geen nieuw ip inclusief dns maar bleef die ip+dns van de DHCP-thuis krijgen (aangezien daar ook de DNS1 vast ingezet is denk ik). 

Ik had verwacht dat die de dns zou overrulen maar ik krijg toch de hoofd DNS1 toegewezen zoals die in 'Thuis' staat helaas (ook ma herstart Edgerouter). 

Reputatie 1

Ga het op een andere manier proberen, denk erover om een frankenbuild van VLAN4+ETH2 (uit het Eth1/2-script) te combineren voor mijn Edgerouter-X.

 • Op de VLAN4 (@Eth1) plaat ik dan mijn managed-switch (incl. igmp-snoop, vlan-supp., etc.)
 • Op de ETH2 dan KPN-TV

ETH2 kan ik letterlijk handhaven uit het script voor KPN-TV, geldt dit ook voor de VLAN4 op de Eht1-poort waarop ik dan mijn managed-switch dan wil gaan gebruiken? Dus incl. igmp-proxy (wel/niet) en vid 4 (switch-port) en kan je de alt-subnet 0.0.0.0/0 (interface switch0.4) handhaven, etc. OF zitten hier nog expliciete (TV-)koppelingen aan vast die eigenlijk alleen voor KPN-TV gelden en je juist bij gebruik van alleen een TP-link (TL-SG108E) managed-switch (met hierop o.a. 2x SuperWIFI-schotels, NAS, GoogleTV-chromecast, ed.) zou kunnen/moeten weglaten, of wellicht nu juist beter nog kunnen toevoegen?
Ik heb nu alles bij DNS Forwarding verwijderd, want ik stuur via de DHCP-server(s) de DNS1 van mijn Pihole mee, OF zou ik nu vanwege deze combinatie nu beter wèl hier iets kunnen aangeven, bijvoorbeeld voor wat betreft listen-on switch0 en/of name-server en/of options listen-address=192.168.2.254
Het leek mij dat die leeg kan blijven want inprincipe stuur je vie da DHCP-servers als een DNS-server mee in de shared-network-name IPTV/VLAN (195.121.1.34 / 195.121.1.66) en Thuis (Pihole@192.168.2.xxx)

Waarom die VLAN? ik wil hiermee namelijk wat gaan experimenteren met: IoT, Guest, Etc. (en een brakke ‘Lightpack’-device kijken of ik die kan isoleren van de rest).

Ik was even benieuwd of ik hier geen denkfout in heb zitten 😉

Aansluitend moet ik dan op mijn managed-switch dan dus ook nog e.e.a. afstemmen v.w.b. tag/untag en vlan-id's (vlan4) afstemmen, dat tag/untag is mij niet geheel duidelijk:

 • de ER-Xmanaged-switch is die poort vid 4 (tagged) dus v/d ER-X naar de managed-switch.
 • bij managed-switchER-X zet je VLAN4 ook tagged (vid), en mocht ik hier TV-ontvanger(s) op deze managed-switch willen dan zet ik op die poort richting TV-ontvanger(s) op untagged (pvid) had ik hier al wel eens gelezen,

Geldt untag (pvid) eigenlijk voor alle poorten naar andere devices dan de ER-X op de unmanaged-switch?
Dus in het geval van de managed-switch poort naar SuperWifi-accespoints doe je die dan ook untagged?
En dit geldt dan ook voor de andere devices? Of zijn die accesspoints een wat meer bijzondere situatie?

Was al wat aan het verbouwen geweest, maar dat werd hem niet, dus toch maar even opnieuw vanaf scratch om te voorkomen dat er nog ergens rest afval staat wat roet in het eten gooit…

[De devices op de managed-switch hoeven op 1 na (‘Lightpack’-device) niet noodzakelijk van elkaar geïsoleerd/gescheiden overigens.]

Hi allemaal, ik probeer mijn Experiabox te vervangen door een pfsense router. 

De opzet die ik nu heb is:

NTU -> pfsense WAN

pfsense LAN poort -> TL switch (SG108E) 

Ik heb een VLAN met tag 6 aangemaakt (met de WAN poort als parent) en gelinkt aan de  PPPoE interface (met login internet/internet, maar de login doet er niet toe las ik hier in de thread). De PPPoE interface is aan de WAN poort toegewezen.

Voor nu heb ik nog geen IPv6 opgezet met het idee om eerst dit aan de praat te krijgen.

Als het goed is zou ik met deze configuratie een IPv4 adres op de PPPoE verbinding moeten krijgen toch? 

In de logs zie ik de WAN interface steeds een ppp connect timeout geven. Zie ik misschien iets over het hoofd? 

Reputatie 7

De PPPoE interface is aan de WAN poort toegewezen.

Ik neem aan dat je bedoelt dat de PPPoE interface aan vlan 6 op de WAN poort is toegewezen. Klopt dat?

@wjb dank voor de snelle reactie! 

Jep dat klopt, heb het bij het opschrijven door elkaar gehaald. 

Reputatie 7

Ik heb geen ervaring met pfSense maar heb je met Google het forum al een keer doorzocht op pfsense

m.b.v. de zoekopdracht: site:forum.kpn.com pfSense

Misschien vind je dan een topic die je verder kan helpen.

Hallo,

Ik heb het volgende probleem met kpn iptv i.s.m een edgerouter X (en arris vip2952 kastje).

Ik heb de configuratie van "Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55” gebruikt.  En de Edgerouter firmware is v2.09-hotfix6. 

Nu is het probleem dat het beeld na 2 seconden bevriest als ik van zender wissel. Als ik dan op pause en weer play druk blijft de stream hierna gewoon verder lopen. 

 

Iemand nog tips? 

Reputatie 7

Iemand nog tips? 

Voer in de cli eens het command restart igmp-proxy uit.

Hello All… First sorry for bit bad English...

Might I missing the place/tread to ask, but hey…

Recently we got fiber optic and I’m still using XperiaV10 (or smth like that), which is working fine and all. Bit cranky with WiFi strength =/

I wish to replace it with my own modem. So far i read this article and look a bit around for advice of setting it up by my self and which one to chose as 3rd party modem.
I do plan take bit more expensive one so i can set it, also I’m familiar working in Linux/Unix area so the manual configuration and terminal is not unknown area to work in.

 

The question i have is do anyone have experience with Asus modems and, if so, which one is tested to work?

I was in few shops and asked if they have knowledge if any of modems they sell is compatible with KPN network that they can recommend me… None of them answered with 100% so that is part where I’m nor rdy to spend 300+ euro’s on device that might not work or can’t be set up =/

Any words of wisdom is nice to hear =)

Had ik al geprobeerd maar helaas. Ik denk dat de router firmware het probleem is, alles wat ik lees over een werkende oplossing lijken met een v1.x firmware te zijn...

Reputatie 7

@MatijaD, Do you have television from KPN as well or only Internet?

Reputatie 7

Had ik al geprobeerd maar helaas. Ik denk dat de router firmware het probleem is, alles wat ik lees over een werkende oplossing lijken met een v1.x firmware te zijn...

Nee, dat is geen firmware probleem, ook ik draai firmware v2.09-hotfix6.

Wat heb je verder allemaal in jouw thuisnetwerk staan?

Ik neem overigens aan dat jij de TV ontvanger rechtstreeks op eth1 aangesloten hebt en dat deze ook opnieuw opgestart is, klopt dat?

@wjb I do have TV also, just no one is watching it in the house =)

Option to have TV functional is not needed. 

Yes I have a problem with iptv so I have kpn tv.  Now i am watching tv through an app on  my tv but that's not iptv :)

Reputatie 7

@wjb I do have TV also, just no one is watching it in the house =)

Option to have TV functional is not needed. 

Why do you spent money on a TV subscription when you are not using it.

For Internet only any router will do on which you can setup a pppoe session on vlan 6. This is the only requirement.

When you want to have TV operational, please check the list of routers in de openings message of this topic as those are the only router known to be successfully used by customers on the KPN network.

Reageer