Sticky

Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box

 • 8 September 2018
 • 8585 reacties
 • 568556 keer bekeken
Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box
Reputatie 7

Wil je om wat voor een reden dan ook af van de Experia Box, vervang deze dan door een eigen router. Dat is mogelijk, al kan het best een uitdaging zijn om een eigen router zo te configureren dat deze goed overweg kan met het iTV platform van KPN.

 

Wijzigingen in configuratie scripts voor EdgeRouters (22 juli 2022).

Edit (22 juli 2022): Wijziging van 21 juli 2022 teruggedraaid. De scripts voor te EdgeRouter X met vlan zijn bedoeld om op de corresponderende poort een switch aan te sluiten en niet een TV ontvanger. 

Edit (21 juli 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 niet als vid maar als pvid op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (12 maart 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (10 maart 2022): Scripts toegevoegd voor het gebruik van vlan 4 voor TV.

Edit (21 december 2021): Foutje in het script voor de EdgeRouter 4-SFP met TV ontvanger(s) op eth0 en eth1 hersteld

Edit (18 oktober 2021): Scripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 met TV ontvanger(s) op aparte poorten.

Edit (4 september 2021): Firewall inkomend toegevoegd op vlan 4 (IPTV). Overbodige global options op DHCP server verwijderd. Foutje in configuratie van IGMP proxy server in configuratiescripts voor EdgeRouters met SFP gecorrigeerd. 

Edit (3 augustus 2021): Het configuratiescript voor de EdgeRouter Lite 3 is hernoemd naar de EdgeRouter 4.

Configuratiescripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 waarbij de SFP poort gebruikt wordt als WAN poort.

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X SFP zijn nu voor gebruik van de SFP poort als WAN poort. Als de SFP poort niet gebruikt wordt dan kan het configuratiescript voor de EdgeRouter X gebruikt worden.

Kleine optimalisaties doorgevoerd in configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV ontvangers op aparte poorten.

 

Edit (1 augustus 2021): Configuratiescripts voor Telfort verwijderd en configuratiescript voor EdgeRouter X met 2 TV ontvangers toegevoegd.

 

Edit (22 februari 2021): De config.boot in het configuratiescript voor de EdgeRouter X KPN met telefonie via Experia Box bleek voor de Telfort variant van de EdgeRouter Lite 3 te zijn.

 

Edit (20 februari 2021): De config.boot bleek te missen in het Telfort script voor de EdgeRouter Lite 3 zonder telefonie via de Experia Box. Tevens bleek de verkeerde readme.txt opgenomen te zijn in de Telfort configuratiescripts voor de EdgeRouter Lite 3. 

 

Edit (14 februari 2021): Kleine aanpassing zodat het plaatsen van de TV ontvangers op een eigen subnet iets eenvoudiger wordt.

 

Edit (15 januari 2021): Het lijkt er op, als de technische migratie gestart wordt, dat ex Telfort abonnees hun Experia Box tijdelijk zullen moeten aansluiten om overgezet te kunnen worden van de Telfort architectuur naar de KPN architectuur. Daarna kan je direct de eigen router weer gebruiken mits de configuratie daarvan ook omgezet is van Telfort naar KPN.

 

Edit (14 januari 2021): Foutje gecorrigeerd in de configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV op eth1.

 

Edit (19 december 2020): KPN heeft op 14 december een nieuwe dienst geïntroduceerd zijnde een malwarefilter. Feitelijk is dit niets anders dan het gebruik van andere DNS servers.

De anti-malware DNS servers van KPN hebben de onderstaande IP adressen:

 • 195.121.97.202
 • 195.121.97.203
 • 2a02:a47f:ac::210
 • 2a02:a47f:ac::212

Wil je gebruik maken van deze dienst dan zal je de DNS servers moeten overnemen.

 

Edit (27 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor Telfort met telefonie via de Experia Box aangepast. 

 

Edit (21 november 2020): Ik heb een foutje in de bootstrap hersteld die er voor zou moeten zorgen dat na een reboot van de EdgeRouter de IGMP proxy server wel automatisch opgestart gaat worden. Ik raad bestaande gebruikers, die hun EdgeRouter met een configuratiescript van voor 21 november 2020 geconfigureerd hebben, aan de fix (EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 21 november 10:13) te downloaden en de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (7 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor onze Telfort broeders toegevoegd.

 

Edit (6 november 2020): Ik heb in de configuratiescripts de bootstrap voor de EdgeRouter aangepast zodat standaard geconfigureerd wordt dat de IGMP proxy server pas gestart wordt nadat het netwerk geactiveerd is. Hierdoor is een herstart van de IGMP proxy server na een reboot niet meer nodig. Bestaande EdgeRouter gebruikers kunnen het script EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 6 november 17:40) downloaden om de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (25 maart 2020): De vrije (modem)routerkeuze is vanaf vandaag een feit. 😀 Daarmee is het nu ook mogelijk een eigen router te gebruiken als je vaste telefonie bij KPN hebt ondergebracht.Als je een EdgeRouter gaat gebruiken met een eigen VoIP ATA voor telefonie dan kan je kiezen voor de configuratiescripts zonder telefonie. Zet hierbij wel de SIP functionaliteit uit op de EdgeRouter.

Edit (4 september 2019): Sinds 12 augustus is dit ook voor VDSL abonnees -zonder vaste telefoon abonnement van KPN- mogelijk nu in OS 7.13 van de Fritz!Box routers een configuratie wizard voor de KPN netwerken is opgenomen. Overigens is de Fritz!Box met OS 7.13 ook inzetbaar op glasvezelaansluitingen. Gebruik de Fritz!Box vergelijker om een voor jouw aansluiting geschikt model te selecteren. Laat je hierbij overigens niet misleiden door de filter "glasvezel". Het lijkt er dan op dat alleen de 5490 geschikt zou zijn maar dat is niet zo. Elke Fritz!Box met een WAN poort kan op de NTU aangesloten worden. Let er ook goed op dat OS 7.13 of nieuwer beschikbaar is op die Fritz!Box.


Met dit topic hoop ik dat wij als abonnees van KPN elkaar kunnen helpen met het configureren van een eigen router.

LET OP: Het onderstaande zal waarschijnlijk al snel een vrij hoog technisch gehalte gaan krijgen waardoor het voor velen best lastig te volgen zou kunnen zijn. Toch hoop ik dat uiteindelijk in dit topic goede en begrijpelijke handleidingen zullen ontstaan waardoor ook de minder technisch aangelegde abonnee in staat zal zijn zijn/haar eigen router te gebruiken. Mocht je denken ... dit gaat me toch echt mijn pet te boven ... dan is wellicht het volgende topic iets voor jou: Gebruik een eigen router achter de Experia Box.

Wees je er overigens terdege van bewust dat lang niet elke router geschikt is om de Experia Box te vervangen. Met name de configuratie van het IPTV gedeelte kan nog wel eens een spelbreker blijken te zijn. Zo zie je bijvoorbeeld op TP-Link en Asus routers functionaliteit voor het inrichten van IPTV maar dat is bridged-IPTV waarbij een LAN poort van de router gebridged wordt op het IPTV vlan van KPN (vlan 4). KPN maakt echter gebruik van routed-IPTV waarbij de TV ontvangers, net als alle andere apparatuur, gewoon met Internet (vlan 6) verbonden worden en een IGMP proxy server op de router er voor zorgt dat de TV streams van vlan 4 betrokken worden. Gelukkig zijn er ook routers te vinden waarmee de Experia Box wel succesvol vervangen kan worden maar het is wel cruciaal dat je bij de aanschaf van een router goed kijkt of deze geschikt is voor routed IPTV van KPN.

Bron.

Onderaan dit topic staat een lijst met routers die tot op heden succesvol op een KPN aansluiting met IPTV in gebruik genomen zijn.

 

KPN zal je geen support meer kunnen bieden bij eventuele storingen en dus ben je dan op jezelf aangewezen om zo'n storing te verhelpen. Daarnaast zullen de KPN servicetools niet meer werken.

Zelf heb ik een Ubiquiti EdgeRouter 4 ingezet om de Experia Box te vervangen. Deze router heeft geen ingebouwde wifi, maar daarvoor gebruik ik losse WiFi accesspoints zoals de EDIMAX CAP1200, de KPN WiFi "versterker", de Experia WiFi of bijvoorbeeld de Ubiquiti Unifi AP AC PRO.

Onderstaand een screenshot van het dashboard van mijn EdgeRouter 4 waarin zichtbaar is dat deze een (pppoe) verbinding opgebouwd heeft met het KPN netwerk op vlan 6 en dat het IPTV op vlan 4 operationeel is.

Ik hoop dat voor een aantal geschikte routers configuratie scripts geschreven gaan worden die we dan hier op kunnen nemen.

Configuratie scripts (downloads)

Let op: De onderstaande scripts zetten de login en wachtwoord op de standaard die Ubiquiti zelf ook gebruikt (ubnt). Men doet er zeer verstandig deze na de configuratie te wijzigen.

 

EdgeRouter 4

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter 4 zijn ook geschikt voor de EdgeRouter Lite 3 en EdgeRouter 6P. De SFP poort alsmede eth3 en hoger worden in deze scripts niet geconfigureerd, dat kan dan eventueel achteraf handmatig gedaan worden.

 

EdgeRouter 4 - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth0/1 voor TV ontvangers (zip 21 december 2021 17:22).

 

De SFP poort zal voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

EdgeRouter X
Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth2 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan de onderstaande scripts.

Met telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1/2 voor TV ontvangers (zip 4 september 2021 16:45).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X werken ook voor de EdgeRouter 10X, 12 en 12P waarbij eth3 en hoger achteraf handmatig geconfigureerd moeten worden.

 

EdgeRouter X - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth0 (zip 22 juli 2022 11:55).

 

De SFP poort zal dan dus voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

Heb je vaste telefonie van KPN en wil je jouw Experia Box blijven gebruiken voor telefonie, kies dan voor een configuratiescript "met telefonie via Experia Box". Let op, de V12 is hier niet voor geschikt.

Heb je vaste telefonie van KPN en laat je die via een eigen VoIP ATA lopen, kies dan voor een configuratiescript "zonder telefonie via Experia Box".

Het wachtwoord voor jouw SIP account van je via de SIP service tool instellen.

Zorg er dan tevens voor dat de SIP module op de EdgeRouter gedisabled is.

 

De bovenstaande configuraties zetten IPv6 op de EdgeRouter aan. Mocht het zijn dat op jouw aansluiting IPv6 nog niet volledig operationeel is, dan kan je op de EdgeRouter IPv6 eenvoudig uitzetten (disablen) via de Config Tree -> System -> ipv6.
Druk daartoe op het plusteken naast disable en vervolgens op Preview en Apply.

5072ea1a-b210-40bf-9353-e00794843939.png

Let op: Het uit (of aan) zetten van IPv6 vereist wel dat de EdgeRouter gereboot wordt.

 

Heb je services draaien die je vanaf Internet moet kunnen benaderen, configureer dan de port-forwarding als onderstaand...

...en voeg daarna de benodigde poorten toe met de verwijzing naar het LAN IP adres van het apparaat dat die service levert.

In het onderstaande voorbeeld forward ik OpenVPN naar mijn Synology NAS.


Ubiquiti UniFi Security Gateway: Zie https://www.vanachterberg.org/usg-kpn-ftth/posts/unifi-security-gateway-kpn-ftth-iptv-ipv6/

 

UniFi Dream Machine (Pro): Zie https://github.com/fabianishere/udm-iptv

 

Unifi Gateway Lite: Zie dit bericht.

 

OPNsense & pfSense: Zie https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/67694326#67694326


DrayTek Vigor: Zie dit bericht.
De DrayTek Vigor brengt het gebruik van een eigen router binnen bereik van de VDSL abonnee en dat is een zeer grote stap voorwaarts, waarvoor dank aan @Pipo10.

 

Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560: Zie dit topic

 

TP-Link ER605 v2.0: Zie dit topic.

 

Ik heb mijn EdgeRouter 4 voorzien van een Let's Encrypt SSL certificaat waardoor ik een https verbinding kan opzetten en de uitwisseling van informatie dus encrypted is.

Hiervoor heb ik de github van j-c-m gebruikt en een taak in de task-scheduler geplaatst die om de 14 dagen opgestart wordt om het SSL certificaat te vernieuwen mocht dit nodig zijn.

 

Je hebt wel een url nodig die naar jouw publieke IP adres wijst.

 

Lijst met (modem)routers die succesvol op een KPN aansluiting i.c.m. IPTV in gebruik genomen zijn.

 • EdgeRouter (verschillende typen)
 • UniFi Dream Machine (Pro) / Unifi Dream Router
 • Unifi Gateway Lite
 • FRITZ!Box voorzien van FRITZ!OS 7.13 of hoger
 • Draytek Vigor 2760n, 2865 en 3910 en vast en zeker ook andere (nieuwere) modellen
 • Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560
 • TP-Link AX10 hardware versie 1.0. Andere modellen uit de AX serie zouden ook geschikt moeten zijn maar helaas worden er veel problemen gemeld. 
 • TP-Link ER605 v2.0
 • Routers/PC's op basis van RouterOS van Mikrotik
 • Routers/PC's op basis van OPNsense of pfSense

Lijst met modems die op een KPN aansluiting gebruikt kunnen worden.

 • Draytek Vigor 130 of 165/167 in full-bridge-mode. Let op: De Vigor 130 en 165/167 ondersteunen (nog) geen bonding. De Vigor 165 en 167 ondersteunen wel VPlus.
 • Zyxel VMG4005-B50A. Dit modem ondersteunt zowel bonding als VPlus.
 • ZTE H186 DSL NT. Ook dit modem ondersteunt zowel bonding als Vplus.

Ik hoop dat deze lijst steeds langer zal gaan worden, maar staat jouw (modem)router er niet tussen Google dan eerst of er al iemand is die dat apparaat succesvol in gebruik genomen heeft.


8585 reacties

Reputatie 7

fubje schreef:

Raar dat ik dan de eerste ben met dit probleem of zou het ook weer te maken hebben dat ik een edgerouter 4 heb?

Ik denk dat er maar weinig abonnees zijn die dat script gebruiken en daarbij komt dat het issue dan ook alleen optreedt als op beide TV ontvangers naar dezelfde zender gekeken wordt.

 

fubje schreef:

Als ik het andere script gebruik en een vlan4 aan maak dan moet het wel werken?

Dat script gebruik ik zelf ook.

Reputatie 2

wverbeek schreef:

Kan ik dan wel een VOIP ATA gebruiken en die achter de USG aansluiten?

Zoals de HT812 bijvoorbeeld?

Dat kan maar dat doe je dan op het gewone thuisnetwerk.

En daarbij zal je de KPN SIP/VoIP Servicetool moeten gebruiken om een wachtwoord in te stellen.

Zelf heb ik een Gigaset N300A IP achter mijn EdgeRouter 4 geplaatst.

Nou de HT218 in huis, maar helaas werkt de servicetool niet :(

Heb de modem even aangesloten en de telefoonlijn doet het, maar zodra ik de servicetool gebruik en een wachtwoord verzin, krijg ik; Er is een fout opgetreden

 

Heb het nu al 10x geprobeerd vandaag.

Ook al met kpn gebeld, maar die kunnen mij niet verder helpen helaas,..

 

@wjb nog tips ? :)

 

Thanks!!

 

Reputatie 2

Kon helaas mijn vorige post niet meer aanpassen, maar wilde jullie nog even op de hoogte brengen van de ontwikkelingen. 

 

Vandaag opnieuw gebeld met KPN, na veel controles en checks kon de medewerker helaas niks geks vinden. Helaas werdt er gezegd dat er geen verdere ondersteuning is voor een eigen modem, waarop ik antwoordde dat het simpelweg de servicetool is die niet werkt.

 

Hij ging dan ook een storingsticket aanmaken en doorzetten. Ik blijf het even proberen en anders moest ik vrijdag even terugbellen. 

 

We zullen zien, ik hou jullie op de hoogte :)

Hallo,

Laatste bericht is al weer jaren oud op dit forum, geen idee of iemand hier nog naar kijkt.

Maar ik ben benieuwd of iemand deze config heeft aangepast met meerdere VLANs aan het interne netwerk? Zou er graag een DMZ aan toevoegen en deze via een trunk-port  aan een andere switch willen koppelen.

Reputatie 7

Laatste bericht is al weer jaren oud op dit forum, geen idee of iemand hier nog naar kijkt.

Vreemd want het laatste bericht voor jouw bericht is van gisteren.

 

Maar ik ben benieuwd of iemand deze config heeft aangepast met meerdere VLANs aan het interne netwerk?

Zoals je in het screenshot in het openingsbericht kunt zien heb ik naast mijn LAN (eth2) ook vier vlans actief (eth2.2, eth2.4, eth2.6 en eth2.10).

Ik heb sinds 2 weken vaak last van een moeizaam opstartende KPN tv box.

Melding: “geen internetverbinding”

 

Nu heb ik wel internet, alles werkt verder. Na een aantal keer restarten doet tie het dan.

Edgrouter 4, bedraad aangesloten.  

Reputatie 7

Welk type TV ontvanger heb je?

Android versie

Reputatie 7

Dan moet je, denk ik, eerder naar die TV+ Box kijken dan naar jouw EdgeRouter.

Dat vermoeden had ik, heb je nog tips en tricks?

Ik vind verder op het net ook geen oplossingen

Reputatie 7

Dat vermoeden had ik, heb je nog tips en tricks?

Ik vind verder op het net ook geen oplossingen

Ik heb zelf ook een TV+ Box aan mijn EdgeRouter 4 hangen en ik heb geen problemen met dat apparaat.

Laatste bericht is al weer jaren oud op dit forum, geen idee of iemand hier nog naar kijkt.

Vreemd want het laatste bericht voor jouw bericht is van gisteren.

 

Maar ik ben benieuwd of iemand deze config heeft aangepast met meerdere VLANs aan het interne netwerk?

Zoals je in het screenshot in het openingsbericht kunt zien heb ik naast mijn LAN (eth2) ook vier vlans actief (eth2.2, eth2.4, eth2.6 en eth2.10).

Hallo wjb,

Dank voor je antwoord, had ik nog nie gezien.

Zou je misschien het config gedeelte van de switch met we willen delen zodat ik kan zien hoe ik deze moet configureren.

Reputatie 7

Zie het onderstaande voorbeeld voor de configuratie van een Netgear switch.

 

Of bedoel je de configuratie van de switch in jouw EdgeRouter?

Zie het onderstaande voorbeeld voor de configuratie van een Netgear switch.

 

Of bedoel je de configuratie van de switch in jouw EdgeRouter?

Zie het onderstaande voorbeeld voor de configuratie van een Netgear switch.

 

Of bedoel je de configuratie van de switch in jouw EdgeRouter?

Zie het onderstaande voorbeeld voor de configuratie van een Netgear switch.

 

Of bedoel je de configuratie van de switch in jouw EdgeRouter?

 

De configuratie van de trunks op de (3) netgear switches is in orde, alleen heb ik nu 3 verschillende upinks van de edge router naar de eerste switch en  zou dit ook in een trunk willen hebben. 

Dus op de Edgerouter port 0 naar KPN, poort 1-9 - VLAN 1  en port 10 trunk oor VLAN 1-4

Dit laatste krijg ik niet werkend

 

Reputatie 7

Zo te lezen heb je een EdgeRouter 10X, klopt dat?

Heb je de configuratie van switch0 dan al eens vergeleken met een script voor de EdgeRouter X (SFP) met vlan 4 op één van de ethernet poorten?

In de config.boot van zo'n script zie je een voorbeeld voor de configuratie van switch0.

En uiteraard moet je voor elk vlan ook een aparte DHCP server configureren.

Zo te lezen heb je een EdgeRouter 10X, klopt dat?

Heb je de configuratie van switch0 dan al eens vergeleken met een script voor de EdgeRouter X (SFP) met vlan 4 op één van de ethernet poorten?

In de config.boot van zo'n script zie je een voorbeeld voor de configuratie van switch0.

En uiteraard moet je voor elk vlan ook een aparte DHCP server configureren.

Inderdaad een 10X, ik ga de config bekijken.

Hallo, ik heb deze avond succesvol mijn EdgeRouter ingesteld. Ik heb de router een factory reset gegeven en de config in dit topic ingeladen. Daarnaast heb ik VLANs toegevoegd voor o.a. privé en IOT in subnets 10.0.10.1/24 en 10.0.30.1/24. Alles werkt naar behoren behalve de IPv6 configuratie. Ik zie in het dashboard dat de WAN en Local een IPv6 krijgen, maar clients op andere VLANs niet. Ik heb het idee dat ik een eenvoudige instelling mis in de configuratie van de DHCP server. Vooral gezien ik ben afgestapt van de 192.168.x.x range. Iemand die mij op weg kan helpen?

 

 

Reputatie 7

Er komt heel wat kijken bij het configureren van IPv6 op jouw vlans.

De vlans moeten toegevoegd worden aan de dhcpv6 prefix delegation onder de pppoe interface.

Bij jou zit de pppoe definitie op eth0 / vif / 6 en jij hebt hier nu alleen switch0 staan. Daar moeten switch0.1, switch0.10 en switch0.30 aan toegevoegd worden en voor elk vlan zal je hierbij een andere prefix ID in moeten stellen.

Vervolgens zal je de IPv6 instellingen onder switch0 ook moeten maken voor de vlans.

 

Vraag is wel waarom je ook een vlan 1 gemaakt hebt. Normaliter zien we het native LAN als vlan 1 en worden "echte" vlans opgezet vanaf ID 2.

Er komt heel wat kijken bij het configureren van IPv6 op jouw vlans.

De vlans moeten toegevoegd worden aan de dhcpv6 prefix delegation onder de pppoe interface.

Bij jou zit de pppoe definitie op eth0 / vif / 6 en jij hebt hier nu alleen switch0 staan. Daar moeten switch0.1, switch0.10 en switch0.30 aan toegevoegd worden en voor elk vlan zal je hierbij een andere prefix ID in moeten stellen.

Vervolgens zal je de IPv6 instellingen onder switch0 ook moeten maken voor de vlans.

 

Vraag is wel waarom je ook een vlan 1 gemaakt hebt. Normaliter zien we het native LAN als vlan 1 en worden "echte" vlans opgezet vanaf ID 2.

Thanks! Ingesteld en werkt helemaal prima. Die vlan 1 was ik niet van op de hoogte… even kijken of ik die nog kan aanpassen.

 

Voor andere die hetzelfde willen, let wel op dat je ook eventuele custom firewall rules aanmaakt voor ipv6. Dit kan niet via de UI helaas en moet dus via de console.

Reputatie 7

Bad-Resolution scbreef:

Voor andere die hetzelfde willen, let wel op dat je ook eventuele custom firewall rules aanmaakt voor ipv6. Dit kan niet via de UI helaas en moet dus via de console.

Op een EdgeRouter kan je zo ongeveer alles via de UI configureren en dus ook de IPv6 firewall.

Deze kan je terugvinden in de Config Tree.

 

Hallo Wjb,

Ik heb sinds deze week edgerouter 4 sfp geïnstalleerd volgens script. Alles heeft 2 dagen prima gewerkt . echter sinds gisteren ging de  happeren en bleef die hangen en stond er dat ik de zender moest zappen. even later werd de verbinding verbroken.
Ik denk dat er ergens iets niet goed gaat want volgens mij moet de edgerouter prima werken.

Reputatie 7

Uiteraard moet de EdgeRouter prima werken.

Geef in de cli eens het commando restart igmp-proxy.

Werkt het dan allemaal weer?

ja daar heb ik niet aandacht. dat kan ik niet meer testen. ik heb nu schone installatie weer gedaan. instellingen naar default en weer opnieuw ingeladen.en het werkt weer. 

zal fijn zijn als het blijft draaien nu want klopt het dat de tv ontvanger niet kan updaten (kanalen inlaad) via de edgerouter? dus ik denk dat er eigenlijk iets niet goed zit

Reputatie 7

...klopt het dat de tv ontvanger niet kan updaten (kanalen inlaad) via de edgerouter? 

Uiteraard werkt een TV ontvanger volledig achter een EdgeRouter.

Mijn EdgeRouter staat al jaren probleemloos z'n werk te doen.

ja dat hoop ik ook eigenlijk.

kan ik trouwens de sfp poort activeren en daar via switch mijn thuisnetwerk op aansluiten? wat moet ik daarvoor aanpassen. want dan heb ik een extra poort over op de edgerouter om een gaming router voor mijn zoon apart op aan te sluiten.

Reageer