Sticky

Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box

 • 8 September 2018
 • 8566 reacties
 • 565013 keer bekeken
Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box
Reputatie 7

Wil je om wat voor een reden dan ook af van de Experia Box, vervang deze dan door een eigen router. Dat is mogelijk, al kan het best een uitdaging zijn om een eigen router zo te configureren dat deze goed overweg kan met het iTV platform van KPN.

 

Wijzigingen in configuratie scripts voor EdgeRouters (22 juli 2022).

Edit (22 juli 2022): Wijziging van 21 juli 2022 teruggedraaid. De scripts voor te EdgeRouter X met vlan zijn bedoeld om op de corresponderende poort een switch aan te sluiten en niet een TV ontvanger. 

Edit (21 juli 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 niet als vid maar als pvid op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (12 maart 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (10 maart 2022): Scripts toegevoegd voor het gebruik van vlan 4 voor TV.

Edit (21 december 2021): Foutje in het script voor de EdgeRouter 4-SFP met TV ontvanger(s) op eth0 en eth1 hersteld

Edit (18 oktober 2021): Scripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 met TV ontvanger(s) op aparte poorten.

Edit (4 september 2021): Firewall inkomend toegevoegd op vlan 4 (IPTV). Overbodige global options op DHCP server verwijderd. Foutje in configuratie van IGMP proxy server in configuratiescripts voor EdgeRouters met SFP gecorrigeerd. 

Edit (3 augustus 2021): Het configuratiescript voor de EdgeRouter Lite 3 is hernoemd naar de EdgeRouter 4.

Configuratiescripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 waarbij de SFP poort gebruikt wordt als WAN poort.

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X SFP zijn nu voor gebruik van de SFP poort als WAN poort. Als de SFP poort niet gebruikt wordt dan kan het configuratiescript voor de EdgeRouter X gebruikt worden.

Kleine optimalisaties doorgevoerd in configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV ontvangers op aparte poorten.

 

Edit (1 augustus 2021): Configuratiescripts voor Telfort verwijderd en configuratiescript voor EdgeRouter X met 2 TV ontvangers toegevoegd.

 

Edit (22 februari 2021): De config.boot in het configuratiescript voor de EdgeRouter X KPN met telefonie via Experia Box bleek voor de Telfort variant van de EdgeRouter Lite 3 te zijn.

 

Edit (20 februari 2021): De config.boot bleek te missen in het Telfort script voor de EdgeRouter Lite 3 zonder telefonie via de Experia Box. Tevens bleek de verkeerde readme.txt opgenomen te zijn in de Telfort configuratiescripts voor de EdgeRouter Lite 3. 

 

Edit (14 februari 2021): Kleine aanpassing zodat het plaatsen van de TV ontvangers op een eigen subnet iets eenvoudiger wordt.

 

Edit (15 januari 2021): Het lijkt er op, als de technische migratie gestart wordt, dat ex Telfort abonnees hun Experia Box tijdelijk zullen moeten aansluiten om overgezet te kunnen worden van de Telfort architectuur naar de KPN architectuur. Daarna kan je direct de eigen router weer gebruiken mits de configuratie daarvan ook omgezet is van Telfort naar KPN.

 

Edit (14 januari 2021): Foutje gecorrigeerd in de configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV op eth1.

 

Edit (19 december 2020): KPN heeft op 14 december een nieuwe dienst geïntroduceerd zijnde een malwarefilter. Feitelijk is dit niets anders dan het gebruik van andere DNS servers.

De anti-malware DNS servers van KPN hebben de onderstaande IP adressen:

 • 195.121.97.202
 • 195.121.97.203
 • 2a02:a47f:ac::210
 • 2a02:a47f:ac::212

Wil je gebruik maken van deze dienst dan zal je de DNS servers moeten overnemen.

 

Edit (27 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor Telfort met telefonie via de Experia Box aangepast. 

 

Edit (21 november 2020): Ik heb een foutje in de bootstrap hersteld die er voor zou moeten zorgen dat na een reboot van de EdgeRouter de IGMP proxy server wel automatisch opgestart gaat worden. Ik raad bestaande gebruikers, die hun EdgeRouter met een configuratiescript van voor 21 november 2020 geconfigureerd hebben, aan de fix (EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 21 november 10:13) te downloaden en de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (7 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor onze Telfort broeders toegevoegd.

 

Edit (6 november 2020): Ik heb in de configuratiescripts de bootstrap voor de EdgeRouter aangepast zodat standaard geconfigureerd wordt dat de IGMP proxy server pas gestart wordt nadat het netwerk geactiveerd is. Hierdoor is een herstart van de IGMP proxy server na een reboot niet meer nodig. Bestaande EdgeRouter gebruikers kunnen het script EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 6 november 17:40) downloaden om de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (25 maart 2020): De vrije (modem)routerkeuze is vanaf vandaag een feit. 😀 Daarmee is het nu ook mogelijk een eigen router te gebruiken als je vaste telefonie bij KPN hebt ondergebracht.Als je een EdgeRouter gaat gebruiken met een eigen VoIP ATA voor telefonie dan kan je kiezen voor de configuratiescripts zonder telefonie. Zet hierbij wel de SIP functionaliteit uit op de EdgeRouter.

Edit (4 september 2019): Sinds 12 augustus is dit ook voor VDSL abonnees -zonder vaste telefoon abonnement van KPN- mogelijk nu in OS 7.13 van de Fritz!Box routers een configuratie wizard voor de KPN netwerken is opgenomen. Overigens is de Fritz!Box met OS 7.13 ook inzetbaar op glasvezelaansluitingen. Gebruik de Fritz!Box vergelijker om een voor jouw aansluiting geschikt model te selecteren. Laat je hierbij overigens niet misleiden door de filter "glasvezel". Het lijkt er dan op dat alleen de 5490 geschikt zou zijn maar dat is niet zo. Elke Fritz!Box met een WAN poort kan op de NTU aangesloten worden. Let er ook goed op dat OS 7.13 of nieuwer beschikbaar is op die Fritz!Box.


Met dit topic hoop ik dat wij als abonnees van KPN elkaar kunnen helpen met het configureren van een eigen router.

LET OP: Het onderstaande zal waarschijnlijk al snel een vrij hoog technisch gehalte gaan krijgen waardoor het voor velen best lastig te volgen zou kunnen zijn. Toch hoop ik dat uiteindelijk in dit topic goede en begrijpelijke handleidingen zullen ontstaan waardoor ook de minder technisch aangelegde abonnee in staat zal zijn zijn/haar eigen router te gebruiken. Mocht je denken ... dit gaat me toch echt mijn pet te boven ... dan is wellicht het volgende topic iets voor jou: Gebruik een eigen router achter de Experia Box.

Wees je er overigens terdege van bewust dat lang niet elke router geschikt is om de Experia Box te vervangen. Met name de configuratie van het IPTV gedeelte kan nog wel eens een spelbreker blijken te zijn. Zo zie je bijvoorbeeld op TP-Link en Asus routers functionaliteit voor het inrichten van IPTV maar dat is bridged-IPTV waarbij een LAN poort van de router gebridged wordt op het IPTV vlan van KPN (vlan 4). KPN maakt echter gebruik van routed-IPTV waarbij de TV ontvangers, net als alle andere apparatuur, gewoon met Internet (vlan 6) verbonden worden en een IGMP proxy server op de router er voor zorgt dat de TV streams van vlan 4 betrokken worden. Gelukkig zijn er ook routers te vinden waarmee de Experia Box wel succesvol vervangen kan worden maar het is wel cruciaal dat je bij de aanschaf van een router goed kijkt of deze geschikt is voor routed IPTV van KPN.

Bron.

Onderaan dit topic staat een lijst met routers die tot op heden succesvol op een KPN aansluiting met IPTV in gebruik genomen zijn.

 

KPN zal je geen support meer kunnen bieden bij eventuele storingen en dus ben je dan op jezelf aangewezen om zo'n storing te verhelpen. Daarnaast zullen de KPN servicetools niet meer werken.

Zelf heb ik een Ubiquiti EdgeRouter 4 ingezet om de Experia Box te vervangen. Deze router heeft geen ingebouwde wifi, maar daarvoor gebruik ik losse WiFi accesspoints zoals de EDIMAX CAP1200, de KPN WiFi "versterker", de Experia WiFi of bijvoorbeeld de Ubiquiti Unifi AP AC PRO.

Onderstaand een screenshot van het dashboard van mijn EdgeRouter 4 waarin zichtbaar is dat deze een (pppoe) verbinding opgebouwd heeft met het KPN netwerk op vlan 6 en dat het IPTV op vlan 4 operationeel is.

Ik hoop dat voor een aantal geschikte routers configuratie scripts geschreven gaan worden die we dan hier op kunnen nemen.

Configuratie scripts (downloads)

Let op: De onderstaande scripts zetten de login en wachtwoord op de standaard die Ubiquiti zelf ook gebruikt (ubnt). Men doet er zeer verstandig deze na de configuratie te wijzigen.

 

EdgeRouter 4

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter 4 zijn ook geschikt voor de EdgeRouter Lite 3 en EdgeRouter 6P. De SFP poort alsmede eth3 en hoger worden in deze scripts niet geconfigureerd, dat kan dan eventueel achteraf handmatig gedaan worden.

 

EdgeRouter 4 - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth0/1 voor TV ontvangers (zip 21 december 2021 17:22).

 

De SFP poort zal voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

EdgeRouter X
Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth2 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan de onderstaande scripts.

Met telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1/2 voor TV ontvangers (zip 4 september 2021 16:45).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X werken ook voor de EdgeRouter 10X, 12 en 12P waarbij eth3 en hoger achteraf handmatig geconfigureerd moeten worden.

 

EdgeRouter X - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth0 (zip 22 juli 2022 11:55).

 

De SFP poort zal dan dus voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

Heb je vaste telefonie van KPN en wil je jouw Experia Box blijven gebruiken voor telefonie, kies dan voor een configuratiescript "met telefonie via Experia Box". Let op, de V12 is hier niet voor geschikt.

Heb je vaste telefonie van KPN en laat je die via een eigen VoIP ATA lopen, kies dan voor een configuratiescript "zonder telefonie via Experia Box".

Het wachtwoord voor jouw SIP account van je via de SIP service tool instellen.

Zorg er dan tevens voor dat de SIP module op de EdgeRouter gedisabled is.

 

De bovenstaande configuraties zetten IPv6 op de EdgeRouter aan. Mocht het zijn dat op jouw aansluiting IPv6 nog niet volledig operationeel is, dan kan je op de EdgeRouter IPv6 eenvoudig uitzetten (disablen) via de Config Tree -> System -> ipv6.
Druk daartoe op het plusteken naast disable en vervolgens op Preview en Apply.

5072ea1a-b210-40bf-9353-e00794843939.png

Let op: Het uit (of aan) zetten van IPv6 vereist wel dat de EdgeRouter gereboot wordt.

 

Heb je services draaien die je vanaf Internet moet kunnen benaderen, configureer dan de port-forwarding als onderstaand...

...en voeg daarna de benodigde poorten toe met de verwijzing naar het LAN IP adres van het apparaat dat die service levert.

In het onderstaande voorbeeld forward ik OpenVPN naar mijn Synology NAS.


Ubiquiti UniFi Security Gateway: Zie https://www.vanachterberg.org/usg-kpn-ftth/posts/unifi-security-gateway-kpn-ftth-iptv-ipv6/

 

UniFi Dream Machine (Pro): Zie https://github.com/fabianishere/udm-iptv

 

Unifi Gateway Lite: Zie dit bericht.

 

OPNsense & pfSense: Zie https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/67694326#67694326


DrayTek Vigor: Zie dit bericht.
De DrayTek Vigor brengt het gebruik van een eigen router binnen bereik van de VDSL abonnee en dat is een zeer grote stap voorwaarts, waarvoor dank aan @Pipo10.

 

Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560: Zie dit topic

 

TP-Link ER605 v2.0: Zie dit topic.

 

Ik heb mijn EdgeRouter 4 voorzien van een Let's Encrypt SSL certificaat waardoor ik een https verbinding kan opzetten en de uitwisseling van informatie dus encrypted is.

Hiervoor heb ik de github van j-c-m gebruikt en een taak in de task-scheduler geplaatst die om de 14 dagen opgestart wordt om het SSL certificaat te vernieuwen mocht dit nodig zijn.

 

Je hebt wel een url nodig die naar jouw publieke IP adres wijst.

 

Lijst met (modem)routers die succesvol op een KPN aansluiting i.c.m. IPTV in gebruik genomen zijn.

 • EdgeRouter (verschillende typen)
 • UniFi Dream Machine (Pro) / Unifi Dream Router
 • Unifi Gateway Lite
 • FRITZ!Box voorzien van FRITZ!OS 7.13 of hoger
 • Draytek Vigor 2760n, 2865 en 3910 en vast en zeker ook andere (nieuwere) modellen
 • Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560
 • TP-Link AX10 hardware versie 1.0. Andere modellen uit de AX serie zouden ook geschikt moeten zijn maar helaas worden er veel problemen gemeld. 
 • TP-Link ER605 v2.0
 • Routers/PC's op basis van RouterOS van Mikrotik
 • Routers/PC's op basis van OPNsense of pfSense

Lijst met modems die op een KPN aansluiting gebruikt kunnen worden.

 • Draytek Vigor 130 of 165/167 in full-bridge-mode. Let op: De Vigor 130 en 165/167 ondersteunen (nog) geen bonding. De Vigor 165 en 167 ondersteunen wel VPlus.
 • Zyxel VMG4005-B50A. Dit modem ondersteunt zowel bonding als VPlus.
 • ZTE H186 DSL NT. Ook dit modem ondersteunt zowel bonding als Vplus.

Ik hoop dat deze lijst steeds langer zal gaan worden, maar staat jouw (modem)router er niet tussen Google dan eerst of er al iemand is die dat apparaat succesvol in gebruik genomen heeft.


8566 reacties

Reputatie 7

Welk script heb je gebruikt om jouw EdgeRouter 4 te configureren?

Dat is blijkbaar niet het script waarbij de SFP poort als WAN poort geconfigureerd wordt.

Door een SFP RJ45 module in de SFP poort te plaatsen kan je er een gewone 4e ethernet poort van maken en die als WAN (of LAN) poort gebruiken. Het genoemde script configureert SFP poort (eth3) als WAN poort en eth2 als LAN poort voor het thuisnetwerk. eth0 en eth1 zijn door dat script ook geconfigureerd als aparte LAN poorten met een eigen subnet waardoor ze gescheiden zijn van jouw thuisnetwerk. Dan kan je eth0 of eth1 dus gebruiken voor de gaming router van jouw zoon.

dat heb ik in eerste instantie geprobeerd. maar dat werkt niet icm mijn glasvezel kastje. blijkbaar.
dus zoek ik een andere oplossing.

 

Reputatie 7

Ook met jouw Internet kastje moet dat prima werken mits je het overeenkomstige configuratiescript hebt gebruikt.

dan zal ik het nogmaals proberen. dan denk ik dat de fout zit in de module. dat is een sfp+ zie ik ipv een sfp module.  aansluiting van de edgerouter 4 is geen +

Reputatie 7

dan zal ik het nogmaals proberen. dan denk ik dat de fout zit in de module. dat is een sfp+ zie ik ipv een sfp module.  aansluiting van de edgerouter 4 is geen +

Je moet inderdaad een SFP module hebben en niet een SFP+ module.

Heb je nu dan wellicht een 10Gbps RJ45 SFP+ module gebruikt? (Merk en type)

ja klopt.

van unifi  SFP+ to RJ45 Adapter
UACC-CM-RJ45-MG

 

Reputatie 7

van unifi  SFP+ to RJ45 Adapter

UACC-CM-RJ45-MG

Ik hoop dat je die nog kunt retourneren want die gaat niet werken in de EdgeRouter 4.

De SFP module die ik eerder gelinkt heb wel.

ik heb alles nauwkeurig mee gelezen en gevolgd. ik zou graag mijn box12 aan de kant willen gooien en mijn deco m9 plus er neer zetten, maar kan toch niet vinden hoe. ik gebruik geen tv van kpn, dus puur enkel en alleen het internet (glasvezel) 

m9 al geinstalleerd achter de box, zowel als router als ap, maar beide manieren geven problemen ( trage verbindingen) en uiteraard met de wifi uit op de box12

normaal zou gateway modus werken, maar die optie zit niet bij de box. hoe kan ik de m9 zo configureren dat hij de box12 kan vervangen?

Reputatie 7

Je zult de pppoe verbinding op vlan 6 moeten opzetten, that's it.

dan zal ik het nogmaals proberen. dan denk ik dat de fout zit in de module. dat is een sfp+ zie ik ipv een sfp module.  aansluiting van de edgerouter 4 is geen +

Je moet inderdaad een SFP module hebben en niet een SFP+ module.

Heb je nu dan wellicht een 10Gbps RJ45 SFP+ module gebruikt? (Merk en type)

Dankjewel Wjb! Heb alles werkend gekregen. Super fijn.

is het ook mogelijk een command te geven in de ER om dagelijks of wekelijks eventueels de igmp te restarten? Of is dat niet nodig 

Reputatie 7

Tom44 schreef:​​​​​​

is het ook mogelijk een command te geven in de ER om dagelijks of wekelijks eventueels de igmp te restarten? Of is dat niet nodig 

Dat is nergens voor nodig en heeft ook geen zin.

Het herstarten van de IGMP proxy server is alleen nodig (en zinvol) als deze de geest gegeven heeft dat komt normaliter zelden voor. Ik denk dat ik in al die jaren drie of vier keer de igmp proxy server heb moeten herstarten.

Beste wjb,

aangezien ik binnenkort naar KPN overga en een EdgeRouterX achter mn internetrouter heb, kwam ik op jouw interessante en uitgebreide post terecht. Ik heb er wel een vraag over, geen idee of die al eens gesteld is, maar ik hoop dat je het me vergeeft dat ik niet alle 8400+ reacties naloop 😆. Ik heb een beetje kennis van netwerken en vlan’s, vind het leuk er mee te stoeien.

Mijn gewenste setup is:

Experiabox v12— ERX — TPLink SG105e switch (unmanaged)— TVBox KPN

192.168.2.254

ERX: 192.168.1.1 op VLAN1 als native lan. Daarnaast nog vlan10 voor RaspberryPi stuff en vlan20 als gast-netwerk.

Nu kan ik jouw scripts gebruiken, maar dat gooit mijn huidige setup overhoop, als ik het goed begrijp, dus ik dacht aan iets simpelers.

Als ik de info goed begrijp wordt IPTV via vlan4 vanuit de Experiabox aan de TVBox van KPN doorgegeven, tagged. Je kunt de TVBox nl in elke ethernet poort van de Experiabox pluggen.

Is het mogelijk de ERX als een vlan-aware switch voor vlan4 in te stellen? Dus in de ERX vlan4 aan te maken, die te als tagged (vid) aan eth0 te koppelen en aan eth2 (waar de TPLink switch op zit en die igmp doorgeeft)? Of maak ik nu in onwetendheid een te grote sprong 😎. Het is aannemelijk dat je die scripts niet voor niets gemaakt hebt, haha!

Ik hoor graag!

mvg,

Bart

Beste wjb,

aangezien ik binnenkort naar KPN overga en een EdgeRouterX achter mn internetrouter heb, kwam ik op jouw interessante en uitgebreide post terecht. Ik heb er wel een vraag over, geen idee of die al eens gesteld is, maar ik hoop dat je het me vergeeft dat ik niet alle 8400+ reacties naloop 😆. Ik heb een beetje kennis van netwerken en vlan’s, vind het leuk er mee te stoeien.

Mijn gewenste setup is:

Experiabox v12— ERX — TPLink SG105e switch (unmanaged)— TVBox KPN

192.168.2.254

ERX: 192.168.1.1 op VLAN1 als native lan. Daarnaast nog vlan10 voor RaspberryPi stuff en vlan20 als gast-netwerk.

Nu kan ik jouw scripts gebruiken, maar dat gooit mijn huidige setup overhoop, als ik het goed begrijp, dus ik dacht aan iets simpelers.

Als ik de info goed begrijp wordt IPTV via vlan4 vanuit de Experiabox aan de TVBox van KPN doorgegeven, tagged. Je kunt de TVBox nl in elke ethernet poort van de Experiabox pluggen.

Is het mogelijk de ERX als een vlan-aware switch voor vlan4 in te stellen? Dus in de ERX vlan4 aan te maken, die te als tagged (vid) aan eth0 te koppelen en aan eth2 (waar de TPLink switch op zit en die igmp doorgeeft)? Of maak ik nu in onwetendheid een te grote sprong 😎. Het is aannemelijk dat je die scripts niet voor niets gemaakt hebt, haha!

Ik hoor graag!

mvg,

Bart

ERX gebruiken ipv exeperia. Dan een swicth achter de erx

Reputatie 7
Badge +24

Mijn gewenste setup is:

Experiabox v12— ERX — TPLink SG105e switch (unmanaged)— TVBox KPN

Dan is dit het verkeerde topic voor u. Dit topic gaat over het vervangen van de KPN router door een eigen router. Dat wilt u niet. U zet hem er gewoon achter.

U moet hier zijn:

https://forum.kpn.com/modems-123/gebruik-een-eigen-router-achter-de-experia-box-164983

 

Mijn gewenste setup is:

Experiabox v12— ERX — TPLink SG105e switch (unmanaged)— TVBox KPN

Dan is dit het verkeerde topic voor u. Dit topic gaat over het vervangen van de KPN router door een eigen router. Dat wilt u niet. U zet hem er gewoon achter.

Ah, snap m. Had even niet door dat je met glasvezel geen experiabox meer nodig hebt. Heb op mn huidige dsl router nog een raspberry pi met portforwarding zitten om die buiten m’n gewone netwerk te houden en dat wil ik zo houden (misschien wat te angstig met portforwarding). Zal kijken naar de link die je stuurde. Had die wel al gezien maar zat met die bridge-mode. Tot later elders wellicht.

dank!

Reputatie 7

Heb op mn huidige dsl router nog een raspberry pi met portforwarding zitten om die buiten m’n gewone netwerk te houden en dat wil ik zo houden (misschien wat te angstig met portforwarding).

Ook dan is mijn advies om de Experia/KPN Box niet te gebruiken. Als je die rapsberry pi buiten jouw thuisnetwerk wilt houden dan kan je die eenvoudig op een apart vlan plaatsen.

Ook ik gebruik meerdere vlans om mijn thuisnetwerk te scheiden van mijn zakelijke netwerk, gastnetwerk en netwerk voor IoT apparaten.

Beste wjb (en anderen),

Recent ben ik begonnen met home-hosting/homelabbing en moet mijn netwerk op de schop zetten om VLANs te ondersteunen. Zo kan ik dan mijn netwerk scheiden en isoleren m.b.v. firewall. Na een beetje bestuderen van internet topology heb ik wat vraag tekens.

Ik heb nog geen apparatuur aangeschaft omdat ik nog niet zeker weet hoe het aangepakt moet worden. Ik weet namelijk nog niet veel over Networking. In de afbeelding hieronder is dan ook te zien hoe ik het ongeveer wil aansluiten nadat ik het apparatuur heb.

We hebben meerdere TVs en ze staan nogal verspreid door het huis wat IPTV op een dedicated port moeilijk maakt(?). We hebben ook de V12 wat er dus uitgaat omdat telefonie er niet doorheen kan.
 


Ik heb de volgende vragen:

 1. Kan een managed switch hier helpen om een VLAN te maken voor IoT omdat mijn APs geen VLAN opties hebben? Of is het handiger om mijn oude Linksys router met DD-WRT naar voren te halen met 2.4Ghz?
 2. Ik wil graag dat VoiP en IPTV priority heeft, is dat al ingesteld met de ER-X script?
 3. Als ik wil verbinden met 192.168.10.2 vanaf 192.168.2.22 bijvoorbeeld, moet al het data dan via de router of kan de unmanaged switch de data overbrengen naar de juiste VLAN?
Reputatie 7
Badge +9

@Jockie Om VLAN te gebruiken is een managed switch een eis. Je eindapparaat weet niet van VLAN, dus de managed switsch moet tagged VLAN omzetten naar untagged VLAN voor jouw apparaten.

Reputatie 7

@Jockie, Al jouw switches zijn vlan aware dus hoef je geen andere switches aan te schaffen.

Om TV met een hogere prioriteit op jouw netwerk te plaatsen zal je moeten kiezen voor een configuratiescript met TV via vlan 4. Dit configuratiescript zet IPTV op vlan 4 met een hogere prioriteit.

Het is niet echt nodig om telefonie ook een hogere prioriteit te geven.

Ik heb begrepen dat KPN haar gastnetwerk op vlan 1977 plaatst (bron). Dat zou betekenen dat dit ook zou moeten weken als jij op de ER-X een vlan 1977 opzet en deze tagged naar de "super"WiFi's brengt. Ik heb het zelf nooit getest maar theoretisch zou dat moeten werken.

Standaard kunnen verbindingen tussen apparaten op verschillende vlans zonder problemen gemaakt. Wil je dit beperken dan zal je op de ER-X firewall tussen de vlans in moeten richten.

Reputatie 7
Badge +24

Als je met 1 WiFi accespoint meerdere WiFi netwerken uit wilt zenden die op verschillende vlans zitten, dan zal je accespoints moeten hebben die dat ondersteunen. Dan kom je bij de semi-professionele apparatuur uit. Bijvoorbeeld TP-Link Omada.

Er zijn mogelijkheden met het gastennetwerk van de zwarte SuperWiFi’s. Zoals WJB schrijft. Maar dan moeten die wel de nieuwste KPN firmware hebben. Bij de oude firmware werkt dat volgens mij niet.

Reputatie 7

Er zijn mogelijkheden met het gastennetwerk van de zwarte SuperWiFi’s. Zoals WJB schrijft. Maar dan moeten die wel de nieuwste KPN firmware hebben. Bij de oude firmware werkt dat volgens mij niet.

Klopt.

Reputatie 7
Badge +9

Als je met 1 WiFi accespoint meerdere WiFi netwerken uit wilt zenden die op verschillende vlans zitten, dan zal je accespoints moeten hebben die dat ondersteunen. Dan kom je bij de semi-professionele apparatuur uit. Bijvoorbeeld TP-Link Omada.

 

Mijn deco M4 van meer dan 10 jaren geleden kan naast een reguliere WiFi ook een gast wifi uitzenden. Dus bij TP-Link hoef je geen enterprise product kopen om dat te realiseren.

Reputatie 7

Als je met 1 WiFi accespoint meerdere WiFi netwerken uit wilt zenden die op verschillende vlans zitten, dan zal je accespoints moeten hebben die dat ondersteunen. Dan kom je bij de semi-professionele apparatuur uit. Bijvoorbeeld TP-Link Omada.

Mijn deco M4 van meer dan 10 jaren geleden kan naast een reguliere WiFi ook een gast wifi uitzenden. Dus bij TP-Link hoef je geen enterprise product kopen om dat te realiseren.

Groot verschil is dat jouw Deco M4 in accesspoint mode geen apart vlan gebruikt voor het gastnetwerk maar cliënt isolation.

Reputatie 7
Badge +24

Mijn deco M4 van meer dan 10 jaren geleden kan naast een reguliere WiFi ook een gast wifi uitzenden. Dus bij TP-Link hoef je geen enterprise product kopen om dat te realiseren.

Daar kan je geen vlan id aan koppelen zoals bij TP-Link Omada.

Hier 75. Dat id gebruik je ook in de switchen. En met een router die vlans ondersteund kun je zo verschillende gescheiden netwerken maken.

Met firewall regels kan je dan vervolgens hele leuke dingen doen. Zo kan je gasten op het gastennetwerk toegang geven tot je WiFi printer op het normale netwerk zonder dat ze daarbij uiteraard toegang hebben tot de rest.

IOT apparaten op het gastennetwerk... het is de vraag of dat een optie is. Want deze apparaten hebben dan alleen toegang tot internet. Ze hebben geen toegang tot bijvoorbeeld je eigen Home Assistant of Domoticz.

Met vlans kun je een apart netwerk maken wat geen gastennetwerk is en waarbij alle IOT apparaten wel gewoon rechtstreeks met elkaar kunnen praten. Je kunt zo ook je laptop even tijdelijk verbinden met het WiFi van het IOT netwerk zo heb je dan toegang tot alle webinterfaces van alle IOT apparaten. 

Heb op mn huidige dsl router nog een raspberry pi met portforwarding zitten om die buiten m’n gewone netwerk te houden en dat wil ik zo houden (misschien wat te angstig met portforwarding).

Ook dan is mijn advies om de Experia/KPN Box niet te gebruiken. Als je die rapsberry pi buiten jouw thuisnetwerk wilt houden dan kan je die eenvoudig op een apart vlan plaatsen.

Ook ik gebruik meerdere vlans om mijn thuisnetwerk te scheiden van mijn zakelijke netwerk, gastnetwerk en netwerk voor IoT apparaten.

Beste wjb en anderen, ik zal jullie tips en adviezen ter harte nemen, zeker als ik tzt echt glasvezel heb en de experia-box niet meer nodig. Wellicht tot dan!

mvg,

Bart.

Reageer