Sticky

Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box

 • 8 September 2018
 • 8586 reacties
 • 568826 keer bekeken
Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box
Reputatie 7

Wil je om wat voor een reden dan ook af van de Experia Box, vervang deze dan door een eigen router. Dat is mogelijk, al kan het best een uitdaging zijn om een eigen router zo te configureren dat deze goed overweg kan met het iTV platform van KPN.

 

Wijzigingen in configuratie scripts voor EdgeRouters (22 juli 2022).

Edit (22 juli 2022): Wijziging van 21 juli 2022 teruggedraaid. De scripts voor te EdgeRouter X met vlan zijn bedoeld om op de corresponderende poort een switch aan te sluiten en niet een TV ontvanger. 

Edit (21 juli 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 niet als vid maar als pvid op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (12 maart 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (10 maart 2022): Scripts toegevoegd voor het gebruik van vlan 4 voor TV.

Edit (21 december 2021): Foutje in het script voor de EdgeRouter 4-SFP met TV ontvanger(s) op eth0 en eth1 hersteld

Edit (18 oktober 2021): Scripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 met TV ontvanger(s) op aparte poorten.

Edit (4 september 2021): Firewall inkomend toegevoegd op vlan 4 (IPTV). Overbodige global options op DHCP server verwijderd. Foutje in configuratie van IGMP proxy server in configuratiescripts voor EdgeRouters met SFP gecorrigeerd. 

Edit (3 augustus 2021): Het configuratiescript voor de EdgeRouter Lite 3 is hernoemd naar de EdgeRouter 4.

Configuratiescripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 waarbij de SFP poort gebruikt wordt als WAN poort.

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X SFP zijn nu voor gebruik van de SFP poort als WAN poort. Als de SFP poort niet gebruikt wordt dan kan het configuratiescript voor de EdgeRouter X gebruikt worden.

Kleine optimalisaties doorgevoerd in configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV ontvangers op aparte poorten.

 

Edit (1 augustus 2021): Configuratiescripts voor Telfort verwijderd en configuratiescript voor EdgeRouter X met 2 TV ontvangers toegevoegd.

 

Edit (22 februari 2021): De config.boot in het configuratiescript voor de EdgeRouter X KPN met telefonie via Experia Box bleek voor de Telfort variant van de EdgeRouter Lite 3 te zijn.

 

Edit (20 februari 2021): De config.boot bleek te missen in het Telfort script voor de EdgeRouter Lite 3 zonder telefonie via de Experia Box. Tevens bleek de verkeerde readme.txt opgenomen te zijn in de Telfort configuratiescripts voor de EdgeRouter Lite 3. 

 

Edit (14 februari 2021): Kleine aanpassing zodat het plaatsen van de TV ontvangers op een eigen subnet iets eenvoudiger wordt.

 

Edit (15 januari 2021): Het lijkt er op, als de technische migratie gestart wordt, dat ex Telfort abonnees hun Experia Box tijdelijk zullen moeten aansluiten om overgezet te kunnen worden van de Telfort architectuur naar de KPN architectuur. Daarna kan je direct de eigen router weer gebruiken mits de configuratie daarvan ook omgezet is van Telfort naar KPN.

 

Edit (14 januari 2021): Foutje gecorrigeerd in de configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV op eth1.

 

Edit (19 december 2020): KPN heeft op 14 december een nieuwe dienst geïntroduceerd zijnde een malwarefilter. Feitelijk is dit niets anders dan het gebruik van andere DNS servers.

De anti-malware DNS servers van KPN hebben de onderstaande IP adressen:

 • 195.121.97.202
 • 195.121.97.203
 • 2a02:a47f:ac::210
 • 2a02:a47f:ac::212

Wil je gebruik maken van deze dienst dan zal je de DNS servers moeten overnemen.

 

Edit (27 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor Telfort met telefonie via de Experia Box aangepast. 

 

Edit (21 november 2020): Ik heb een foutje in de bootstrap hersteld die er voor zou moeten zorgen dat na een reboot van de EdgeRouter de IGMP proxy server wel automatisch opgestart gaat worden. Ik raad bestaande gebruikers, die hun EdgeRouter met een configuratiescript van voor 21 november 2020 geconfigureerd hebben, aan de fix (EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 21 november 10:13) te downloaden en de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (7 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor onze Telfort broeders toegevoegd.

 

Edit (6 november 2020): Ik heb in de configuratiescripts de bootstrap voor de EdgeRouter aangepast zodat standaard geconfigureerd wordt dat de IGMP proxy server pas gestart wordt nadat het netwerk geactiveerd is. Hierdoor is een herstart van de IGMP proxy server na een reboot niet meer nodig. Bestaande EdgeRouter gebruikers kunnen het script EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 6 november 17:40) downloaden om de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (25 maart 2020): De vrije (modem)routerkeuze is vanaf vandaag een feit. 😀 Daarmee is het nu ook mogelijk een eigen router te gebruiken als je vaste telefonie bij KPN hebt ondergebracht.Als je een EdgeRouter gaat gebruiken met een eigen VoIP ATA voor telefonie dan kan je kiezen voor de configuratiescripts zonder telefonie. Zet hierbij wel de SIP functionaliteit uit op de EdgeRouter.

Edit (4 september 2019): Sinds 12 augustus is dit ook voor VDSL abonnees -zonder vaste telefoon abonnement van KPN- mogelijk nu in OS 7.13 van de Fritz!Box routers een configuratie wizard voor de KPN netwerken is opgenomen. Overigens is de Fritz!Box met OS 7.13 ook inzetbaar op glasvezelaansluitingen. Gebruik de Fritz!Box vergelijker om een voor jouw aansluiting geschikt model te selecteren. Laat je hierbij overigens niet misleiden door de filter "glasvezel". Het lijkt er dan op dat alleen de 5490 geschikt zou zijn maar dat is niet zo. Elke Fritz!Box met een WAN poort kan op de NTU aangesloten worden. Let er ook goed op dat OS 7.13 of nieuwer beschikbaar is op die Fritz!Box.


Met dit topic hoop ik dat wij als abonnees van KPN elkaar kunnen helpen met het configureren van een eigen router.

LET OP: Het onderstaande zal waarschijnlijk al snel een vrij hoog technisch gehalte gaan krijgen waardoor het voor velen best lastig te volgen zou kunnen zijn. Toch hoop ik dat uiteindelijk in dit topic goede en begrijpelijke handleidingen zullen ontstaan waardoor ook de minder technisch aangelegde abonnee in staat zal zijn zijn/haar eigen router te gebruiken. Mocht je denken ... dit gaat me toch echt mijn pet te boven ... dan is wellicht het volgende topic iets voor jou: Gebruik een eigen router achter de Experia Box.

Wees je er overigens terdege van bewust dat lang niet elke router geschikt is om de Experia Box te vervangen. Met name de configuratie van het IPTV gedeelte kan nog wel eens een spelbreker blijken te zijn. Zo zie je bijvoorbeeld op TP-Link en Asus routers functionaliteit voor het inrichten van IPTV maar dat is bridged-IPTV waarbij een LAN poort van de router gebridged wordt op het IPTV vlan van KPN (vlan 4). KPN maakt echter gebruik van routed-IPTV waarbij de TV ontvangers, net als alle andere apparatuur, gewoon met Internet (vlan 6) verbonden worden en een IGMP proxy server op de router er voor zorgt dat de TV streams van vlan 4 betrokken worden. Gelukkig zijn er ook routers te vinden waarmee de Experia Box wel succesvol vervangen kan worden maar het is wel cruciaal dat je bij de aanschaf van een router goed kijkt of deze geschikt is voor routed IPTV van KPN.

Bron.

Onderaan dit topic staat een lijst met routers die tot op heden succesvol op een KPN aansluiting met IPTV in gebruik genomen zijn.

 

KPN zal je geen support meer kunnen bieden bij eventuele storingen en dus ben je dan op jezelf aangewezen om zo'n storing te verhelpen. Daarnaast zullen de KPN servicetools niet meer werken.

Zelf heb ik een Ubiquiti EdgeRouter 4 ingezet om de Experia Box te vervangen. Deze router heeft geen ingebouwde wifi, maar daarvoor gebruik ik losse WiFi accesspoints zoals de EDIMAX CAP1200, de KPN WiFi "versterker", de Experia WiFi of bijvoorbeeld de Ubiquiti Unifi AP AC PRO.

Onderstaand een screenshot van het dashboard van mijn EdgeRouter 4 waarin zichtbaar is dat deze een (pppoe) verbinding opgebouwd heeft met het KPN netwerk op vlan 6 en dat het IPTV op vlan 4 operationeel is.

Ik hoop dat voor een aantal geschikte routers configuratie scripts geschreven gaan worden die we dan hier op kunnen nemen.

Configuratie scripts (downloads)

Let op: De onderstaande scripts zetten de login en wachtwoord op de standaard die Ubiquiti zelf ook gebruikt (ubnt). Men doet er zeer verstandig deze na de configuratie te wijzigen.

 

EdgeRouter 4

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter 4 zijn ook geschikt voor de EdgeRouter Lite 3 en EdgeRouter 6P. De SFP poort alsmede eth3 en hoger worden in deze scripts niet geconfigureerd, dat kan dan eventueel achteraf handmatig gedaan worden.

 

EdgeRouter 4 - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth0/1 voor TV ontvangers (zip 21 december 2021 17:22).

 

De SFP poort zal voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

EdgeRouter X
Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth2 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan de onderstaande scripts.

Met telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1/2 voor TV ontvangers (zip 4 september 2021 16:45).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X werken ook voor de EdgeRouter 10X, 12 en 12P waarbij eth3 en hoger achteraf handmatig geconfigureerd moeten worden.

 

EdgeRouter X - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth0 (zip 22 juli 2022 11:55).

 

De SFP poort zal dan dus voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

Heb je vaste telefonie van KPN en wil je jouw Experia Box blijven gebruiken voor telefonie, kies dan voor een configuratiescript "met telefonie via Experia Box". Let op, de V12 is hier niet voor geschikt.

Heb je vaste telefonie van KPN en laat je die via een eigen VoIP ATA lopen, kies dan voor een configuratiescript "zonder telefonie via Experia Box".

Het wachtwoord voor jouw SIP account van je via de SIP service tool instellen.

Zorg er dan tevens voor dat de SIP module op de EdgeRouter gedisabled is.

 

De bovenstaande configuraties zetten IPv6 op de EdgeRouter aan. Mocht het zijn dat op jouw aansluiting IPv6 nog niet volledig operationeel is, dan kan je op de EdgeRouter IPv6 eenvoudig uitzetten (disablen) via de Config Tree -> System -> ipv6.
Druk daartoe op het plusteken naast disable en vervolgens op Preview en Apply.

5072ea1a-b210-40bf-9353-e00794843939.png

Let op: Het uit (of aan) zetten van IPv6 vereist wel dat de EdgeRouter gereboot wordt.

 

Heb je services draaien die je vanaf Internet moet kunnen benaderen, configureer dan de port-forwarding als onderstaand...

...en voeg daarna de benodigde poorten toe met de verwijzing naar het LAN IP adres van het apparaat dat die service levert.

In het onderstaande voorbeeld forward ik OpenVPN naar mijn Synology NAS.


Ubiquiti UniFi Security Gateway: Zie https://www.vanachterberg.org/usg-kpn-ftth/posts/unifi-security-gateway-kpn-ftth-iptv-ipv6/

 

UniFi Dream Machine (Pro): Zie https://github.com/fabianishere/udm-iptv

 

Unifi Gateway Lite: Zie dit bericht.

 

OPNsense & pfSense: Zie https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/67694326#67694326


DrayTek Vigor: Zie dit bericht.
De DrayTek Vigor brengt het gebruik van een eigen router binnen bereik van de VDSL abonnee en dat is een zeer grote stap voorwaarts, waarvoor dank aan @Pipo10.

 

Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560: Zie dit topic

 

TP-Link ER605 v2.0: Zie dit topic.

 

Ik heb mijn EdgeRouter 4 voorzien van een Let's Encrypt SSL certificaat waardoor ik een https verbinding kan opzetten en de uitwisseling van informatie dus encrypted is.

Hiervoor heb ik de github van j-c-m gebruikt en een taak in de task-scheduler geplaatst die om de 14 dagen opgestart wordt om het SSL certificaat te vernieuwen mocht dit nodig zijn.

 

Je hebt wel een url nodig die naar jouw publieke IP adres wijst.

 

Lijst met (modem)routers die succesvol op een KPN aansluiting i.c.m. IPTV in gebruik genomen zijn.

 • EdgeRouter (verschillende typen)
 • UniFi Dream Machine (Pro) / Unifi Dream Router
 • Unifi Gateway Lite
 • FRITZ!Box voorzien van FRITZ!OS 7.13 of hoger
 • Draytek Vigor 2760n, 2865 en 3910 en vast en zeker ook andere (nieuwere) modellen
 • Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560
 • TP-Link AX10 hardware versie 1.0. Andere modellen uit de AX serie zouden ook geschikt moeten zijn maar helaas worden er veel problemen gemeld. 
 • TP-Link ER605 v2.0
 • Routers/PC's op basis van RouterOS van Mikrotik
 • Routers/PC's op basis van OPNsense of pfSense

Lijst met modems die op een KPN aansluiting gebruikt kunnen worden.

 • Draytek Vigor 130 of 165/167 in full-bridge-mode. Let op: De Vigor 130 en 165/167 ondersteunen (nog) geen bonding. De Vigor 165 en 167 ondersteunen wel VPlus.
 • Zyxel VMG4005-B50A. Dit modem ondersteunt zowel bonding als VPlus.
 • ZTE H186 DSL NT. Ook dit modem ondersteunt zowel bonding als Vplus.

Ik hoop dat deze lijst steeds langer zal gaan worden, maar staat jouw (modem)router er niet tussen Google dan eerst of er al iemand is die dat apparaat succesvol in gebruik genomen heeft.


8586 reacties

Reputatie 7
Ik ben momenteel in het buitenland, maar probeer het onderstaande eens:configuredelete protocolsset protocols igmp-proxy disable-quickleave

set protocols igmp-proxy interface eth0.4 alt-subnet 10.16.0.0/16

set protocols igmp-proxy interface eth0.4 alt-subnet 213.75.0.0/16

set protocols igmp-proxy interface eth0.4 role upstream

set protocols igmp-proxy interface eth0.4 threshold 1

set protocols igmp-proxy interface eth1 alt-subnet 0.0.0.0/0

set protocols igmp-proxy interface eth1 role downstream

set protocols igmp-proxy interface eth1 threshold 1

set protocols static interface-route6 '::/0' next-hop-interface pppoeset service nat rule 5005 description IPTV

set service nat rule 5005 destination address 10.16.0.0/16

set service nat rule 5005 log disable

set service nat rule 5005 outbound-interface eth0.4

set service nat rule 5005 protocol all

set service nat rule 5005 type masqueradecommit

save

exit
Reputatie 2
Helaas vastlopen blijft.

Met name als ik rond 89 aan het zappen ben.Ik heb de EB v9 weer even aangesloten want familie......
Reputatie 2
Helaas vastlopen blijft.

Met name als ik rond 89 aan het zappen ben.Ik heb de EB v9 weer even aangesloten want familie......
In de ER web interface onder het menu Routing zie ik ook geen static ip-address verschijnen.

Dat zou volgens mij wel moeten t.b.v. iptv.
Reputatie 7
In de ER web interface onder het menu Routing zie ik ook geen static ip-address verschijnen.

Dat zou volgens mij wel moeten t.b.v. iptv.
Je ziet, neem ik aan, wel een kernel route 0.0.0.0/0 naar pppoe0, 10.x.y.0/18 naar eth0.4 en 213.75.112.0/21 naar next hop 10.x.y.1.

Onderstaand de routing op mijn EdgeRouter.

Let op, ik heb lokaal 3 vlans:

- Privé op eth1.1 (192.168.2.0/24)

- Gastnetwerk eth1.2 (172.30.0.0/24)

- Zakelijk op eth1.10 (10.2.1.0/24)

Reputatie 2
In de ER web interface onder het menu Routing zie ik ook geen static ip-address verschijnen.

Dat zou volgens mij wel moeten t.b.v. iptv.
Je ziet, neem ik aan, wel een kernel route 0.0.0.0/0 naar pppoe0, 10.x.y.0/18 naar eth0.4 en 213.75.112.0/21 naar next hop 10.x.y.1.

Onderstaand de routing op mijn EdgeRouter.

Let op, ik heb lokaal 3 vlans:

- Privé op eth1.1 (192.168.2.0/24)

- Gastnetwerk eth1.2 (172.30.0.0/24)

- Zakelijk op eth1.10 (10.2.1.0/24)

In de loop van zondag ben ik pas weer in de gelegenheid om e.e.a. na te kijken en te reageren.
Reputatie 2
Toch nog even kans gezien.

Zoals je ziet niets van 213.75.112.0/21 naar next hop 10.x.y.
Reputatie 7
Zou jij jouw hele config.boot hier eens kunnen posten.
Reputatie 2
Zou jij jouw hele config.boot hier eens kunnen posten.Met alle beperkingen van cop/paste op dit forum:all-ping enable

broadcast-ping disable

ipv6-name WANv6_IN {

default-action drop

description "WAN IPv6 naar Intern"

enable-default-log

rule 10 {

action accept

description "Allow established/related"

state {

established enable

related enable

}

}

rule 20 {

action drop

description "Drop invalid state"

state {

invalid enable

}

}

}

ipv6-name WANv6_LOCAL {

default-action drop

description "WAN IPv6 naar Router"

enable-default-log

rule 10 {

action accept

description "Allow established/related"

state {

established enable

related enable

}

}

rule 20 {

action drop

description "Drop invalid state"

state {

invalid enable

}

}

rule 30 {

action accept

description "Allow IPv6 icmp"

protocol ipv6-icmp

source {

}

}

rule 40 {

action accept

description "allow dhcpv6"

destination {

port 546

}

protocol udp

source {

port 547

}

}

}

ipv6-receive-redirects disable

ipv6-src-route disable

ip-src-route disable

log-martians enable

name WAN_IN {

default-action drop

description "WAN naar Intern"

enable-default-log

rule 10 {

action accept

description "Allow established/related"

log enable

protocol all

state {

established enable

related enable

}

}

rule 20 {

action drop

description "Drop invalid state"

log enable

protocol all

state {

invalid enable

}

}

}

name WAN_LOCAL {

default-action drop

description "WAN naar Router"

enable-default-log

rule 10 {

action accept

description "Allow established/related"

log disable

protocol all

state {

established enable

invalid disable

new disable

related enable

}

}

rule 20 {

action drop

description "Drop invalid state"

log disable

protocol all

state {

established disable

invalid enable

new disable

related disable

}

}

}

receive-redirects disable

send-redirects enable

source-validation disable

syn-cookies enable

}

interfaces {

bridge br0 {

aging 300

bridged-conntrack disable

description "KPN Telefonie"

hello-time 2

max-age 20

priority 32768

promiscuous disable

stp false

}

ethernet eth0 {

description FTTH

duplex auto

mtu 1508

speed auto

vif 4 {

address dhcp

description "KPN IPTV"

dhcp-options {

client-option "send vendor-class-identifier "IPTV_RG";"

client-option "request subnet-mask, routers, rfc3442-classless-static-routes;"

default-route no-update

default-route-distance 210

name-server update

}

}

vif 6 {

description "KPN Internet"

mtu 1508

pppoe 0 {

default-route auto

dhcpv6-pd {

pd 0 {

interface eth1 {

prefix-id :1

service slaac

}

prefix-length /48

}

rapid-commit enable

}

firewall {

in {

ipv6-name WANv6_IN

name WAN_IN

}

local {

ipv6-name WANv6_LOCAL

name WAN_LOCAL

}

}

idle-timeout 180

ipv6 {

address {

autoconf

}

dup-addr-detect-transmits 1

enable {

}

}

mtu 1500

name-server auto

password kpn

user-id XX-XX-XX-XX-XX-XX@internet

}

}

vif 7 {

bridge-group {

bridge br0

}

description "KPN Telefonie"

mtu 1500

}

}

ethernet eth1 {

address 192.168.2.254/24

description "Thuis netwerk"

duplex auto

ipv6 {

dup-addr-detect-transmits 1

router-advert {

cur-hop-limit 64

link-mtu 0

managed-flag false

max-interval 600

name-server 2a02:a47f:e000::53

name-server 2a02:a47f:e000::54

other-config-flag false

prefix ::/64 {

autonomous-flag true

on-link-flag true

valid-lifetime 2592000

}

radvd-options "RDNSS 2a02:a47f:e000::53 2a02:a47f:e000::54 {};"

reachable-time 0

retrans-timer 0

send-advert true

}

}

speed auto

}

ethernet eth2 {

description "KPN Experia Box"

duplex auto

speed auto

vif 7 {

bridge-group {

bridge br0

}

description "KPN Telefonie"

mtu 1500

}

}

loopback lo {

}

}

protocols {

igmp-proxy {

disable-quickleave

interface eth0.4 {

alt-subnet 10.16.0.0/16

alt-subnet 213.75.0.0/16

role upstream

threshold 1

}

interface eth1 {

alt-subnet 0.0.0.0/0

role downstream

threshold 1

}

}

static {

interface-route6 ::/0 {

next-hop-interface pppoe {

}

}

}

}

service {

dhcp-server {

disabled false

global-parameters "option vendor-class-identifier code 60 = string;"

global-parameters "option broadcast-address code 28 = ip-address;"

hostfile-update disable

shared-network-name Thuis {

authoritative enable

subnet 192.168.2.0/24 {

default-router 192.168.2.254

dns-server 192.168.2.254

domain-name Thuis

lease 86400

start 192.168.2.1 {

stop 192.168.2.200

}

}

}

static-arp disable

use-dnsmasq disable

}

dns {

forwarding {

cache-size 4000

listen-on eth1

name-server 195.121.1.34

name-server 195.121.1.66

name-server 2a02:a47f:e000::53

name-server 2a02:a47f:e000::54

options listen-address=192.168.2.254

}

}

gui {

http-port 80

https-port 443

older-ciphers enable

}

nat {

rule 5000 {

description IPTV

destination {

address 213.75.112.0/21

}

log disable

outbound-interface eth0.4

protocol all

type masquerade

}

rule 5005 {

description IPTV

destination {

address 10.16.0.0/16

}

log disable

outbound-interface eth0.4

protocol all

type masquerade

}

rule 5010 {

description "KPN Internet"

log disable

outbound-interface pppoe0

protocol all

type masquerade

}

}

ssh {

port 22

protocol-version v2

}

telnet {

port 23

}

unms {

disable

}

}

system {

host-name Thuis

login {

user ubnt {

authentication {

encrypted-password $1$zKNoUbAo$gomzUbYvgyUMcD436Wo66.

}

level admin

}

}

name-server 127.0.0.1

ntp {

server 0.nl.pool.ntp.org {

}

server 1.nl.pool.ntp.org {

}

server ntp0.nl.net {

}

server ntp1.nl.net {

}

server time.kpn.net {

}

}

offload {

hwnat disable

ipsec enable

ipv4 {

forwarding enable

pppoe enable

vlan enable

}

ipv6 {

forwarding enable

pppoe enable

}

}

syslog {

global {

facility all {

level notice

}

facility protocols {

level debug

}

}

}

time-zone Europe/Amsterdam

}

m:
Reputatie 7
Wat je kunt doen is er eerste deel van https://KRIEGSMAN.io doorvoeren.

Hierdoor wordt een static route aangemaakt voor 213.75.112.0/21.

Laat even weten of je dan wel die route terug ziet.
Reputatie 2
Wat je kunt doen is er eerste deel van https://KRIEGSMAN.io doorvoeren.

Hierdoor wordt een static route aangemaakt voor 213.75.112.0/21.

Laat even weten of je dan wel die route terug ziet.
De eerste regels doorgevoerd.

Zoals je ziet krijg ik wel een static route maar geen Kernel.

Tv werkt nu prima.

Even de rest nog uittesten.
Reputatie 7
Apart, ik zal eens hard nadenken waarom ik een kernel route krijg en dat script niet nodig heb terwijl jij dat script wel nodig hebt omdat jij vanwege de missende kernel route die static route moet aanmaken.Maar in ieder geval werkt het nu.
Reputatie 2
ipv6 lijkt niet te werken.
Reputatie 7
ipv6 lijkt niet te werken.Daar zat inderdaad een typefoutje in de configuratie. Ik heb de configuratie in het eerste bericht aangepast.

Met de onderstaande commando's in telnet of ssh zou het voor jou ook opgelost moeten zijn:configuredelete protocols static interface-route6 '::/0' next-hop-interface pppoe

set protocols static interface-route6 '::/0' next-hop-interface pppoe0commit

save

exitReputatie 2
Idd. Opgelost.

Bedankt👍
Reputatie 7
Tot op heden bevalt mij de EdgeRouter Lite 3 in combinatie met mijn EDIMAX CAP1200's voor wifi uitstekend.

Voorheen had ik een Experia Box V10 voor ons privénetwerk met daarachter een Cisco RV180W voor mijn zakelijke netwerk. De CAP1200's verzorgde daarbij ook nog een wifi gastnetwerk binnen het subnet van de Experia Box.

Die Cisco RV180W was al "end-of-maintenance" sinds februari 2016 en het werd dus hoog tijd dat deze uitgefaseerd zou gaan worden.Ik had een aantal eisen waar mijn router absoluut aan moest voldoen.

1) Multiple vlan voor volledig gescheiden privé, zakelijk en gastnetwerk.

2) VPN server voor zowel site-2-site IPSec als L2TP/IPSec.

3) Hoge throughput.

4) Goed configureerbare firewall, DHCP - en DNS server.

5) Geschikt voor IPTV van KPN. (IGMP Proxy server op apart vlan aan WAN zijde)De Ubiquiti EdgeRouter Lite 3 voldoet aan al die eisen waarbij met name de throughput van de VPN enorm verbeterd is t.o.v. mijn oude Cisco RV180W. Dit heeft als voordeel dat de synchronisatie van de backups en bewakingsbeelden tussen mijn Synology NAS thuis en mijn Synology NAS op kantoor een stuk sneller is geworden.

Helaas blijft een behoorlijk nadeel dat het inrichten en beheren van een router als deze toch behoorlijk wat technische affiniteit vereist en daarmee niet voor iedereen weggelegd zal zijn.
Reputatie 4
Badge +4
Hi wjb,Top werk!

Ik ga ook weer eens aan de gang met de edgerouter lite, deze heb ik noodgedwongen uit moeten zetten omdat ik destijds problemen kreeg met haperende TV's in huis en dus hoop vijanden kreeg😁Lees ik het nu goed dat het script van kriegsman om de statische routed TV route te updaten niet meer nodig is want ik sprak vorige week nog een kennis die er van overtuigd is dat dit juist middels een scheduler zeer regelmatig moet worden gedaan.Hoor graag en tnx
Reputatie 7
Lees ik het nu goed dat het script van kriegsman om de statische routed TV route te updaten niet meer nodig is want ik sprak vorige week nog een kennis die er van overtuigd is dat dit juist middels een scheduler zeer regelmatig moet worden gedaan.Ik heb inderdaad dat script niet draaien. De route voor 213.75.112.0/21 richting het IPTV platform van KPN wordt op mijn EdgeRouter Lite 3 automatisch in de kernel aangemaakt.

Het vreemde is dat deze niet aangemaakt wordt op de EdgeRouter van @FredK2017 waardoor hij dat script wel moeten laten draaien.
Reputatie 4
Badge +4
Dat is inderdaad vreemd, ik zie die kennis donderdag en zal eens vragen wat hij ervan denkt.

Ik ga het weekend je script eens uitproberen m.u.v. IPV6, dat werkt blijkbaar weer niet lekker met de HW offload.Dank je en kom weer in de lucht als ik ook aan het testen ben👍🏻Ed
Reputatie 7
Ik heb IPv6 aan staan en ervaar geen problemen met de HW offload.

Wel staat IPv6 pppoe offloading uit.

Reputatie 2
M'n Edgerouter-Lite 3 met @wjb's script werkt nu ruim 1 week heel stabiel.

Inmiddels 2 X nas , enkele ip camera's en een Netgear router als wifi ap aangesloten en het werkt allemaal prima.

Als leek moet ik opmerken dat het Kriegsman-script bij mij ook fijn werkte.Ik ben nieuwsgierig of @Multiedje die Iptv route in de kernel wel aan de praat krijgt.
Reputatie 7
Als leek moet ik opmerken dat het Kriegsman-script bij mij ook fijn werkte.Er zit ook niet zoveel verschil tussen. Ik heb het Kriegsman-script als basis genomen en alleen aangepast zodat de configuratie min of meer gelijk is aan de configuratie van een Experia Box. Zo zijn de DNS servers in het Kriegsman-script op die dan Google gezet, terwijl ik deze in het script op die van KPN zet.

Ook zijn er een aantal onderdelen weggelaten omdat je ze niet nodig hebt zoals bijvoorbeeld de installatie van "wheezy".
Helaas blijft een behoorlijk nadeel dat het inrichten en beheren van een router als deze toch behoorlijk wat technische affiniteit vereist en daarmee niet voor iedereen weggelegd zal zijn.Ik denk ook niet dat "iedereen" belangstelling heeft voor een eigen router. En zij die dat wel hebben willen - zoals jij - vaak een eigen router vanwege technsche beperkingen van de standaard modem/router van KPN. Zij hebben dan doorgaans ook wel de kennis/kundigheid om het aansluitprobleem te tackelen en zien het vaak als een leuke uitdaging.

Maar natuurlijk: hoe eenvoudiger, hoe beter.
Reputatie 7
Ik denk ook niet dat "iedereen" belangstelling heeft voor een eigen router.Helemaal eens, ik denk dat het overgrote meerendeel van de abonnees van KPN helemaal geen eigen router wil en tevreden is met de Experia Box.
Reputatie 5
Hoi @FredK2017 @wjb

Mocht je vanaf vandaag problemen ondervinden met IPTV , lees dan dit even door!
Reputatie 7
Hoi @FredK2017 @wjb

Mocht je vanaf vandaag problemen ondervinden met IPTV , lees dan dit even door!
Dank je voor de melding. De IGMP proxy server staat in de, in het startbericht opgenomen, configuratie ingesteld op alle IP adressen (0.0.0.0/0) en daar valt de nieuwe IP range van KPN automatisch onder. Ik ben momenteel niet thuis, maar dat zou betekenen dat IPTV met deze configuratie eigenlijk gewoon zou moeten blijven werken.

Reageer