Uitleg: Zet IGMP uit op de SMA omvormer

  • 17 April 2023
  • 63 reacties
  • 1603 keer bekeken

  • Anonymous
  • 0 reacties

De SMA zonnepanelen omvormers kunnen problemen geven op de Experia Box V10a en Box 12.Bijvoorbeeld dat het TV beeld opeens gaat haperen of dat het modem uitvalt.

 

 

Het is mogelijk IGMP uit te zetten op de SMA, dat gaat als volgt:

 

Stap 1: Log in op de SMA, dit doe je standaard via http://192.168.12.3/ , maar dat kan gewijzigd zijn.Kijk daarvoor in jouw modem bij verbonden apparaten, en vul het IP adres in wat achter SMA staat.

Stap 2: Klik bij gebruikersgroep op '’installateur'’ en login:

Stap 3: Klik op '’apparaat parameters'’

Stap 4: Klik op ‘’parameters bewerken'’’.

Stap 5: Klik op '’installatie communicatie'’

Stap 6: Ga naar '’speedwire'’

Stap 7: Zet '’IGMP- aanvragen verzenden'’ op ‘’uit’’

Stap 8: Klik boven in op '’alle opslaan’’

 


63 reacties

Reputatie 7

Heel goed dat je dit topic gestart bent. De SMA blijkt regelmatig de veroorzaker van STB-NMC-400 meldingen op de TV ontvangers. Wat ik echter vaak hoor is dat de eindgebruiker het installateurswachtwoord niet heeft en zonder de installateur dus ook niet bij deze instelling kan komen.

Laat je een SMA installeren, zorg er dan direct voor dat de installateur IGMP uit zet, of dat je het installateurswachtwoord krijgt.

Hoi @wjb ,

Je bedoelt SMA neem ik aan😉

Solaredge heeft dit probleem niet naar mijn weten.

Laat je een SMA installeren, zorg er dan direct voor dat de installateur IGMP uit zet, of dat je het installateurswachtwoord krijgt.

En als dat niet gebeurd is, neem dan gewoon achteraf contact op met de leverancier.En desnoods -als ze het wachtwoord niet hebben- kunnen ze de omvormer vast wel resetten.

 

Reputatie 7

Je bedoelt SMA neem ik aan😉

Oeps ... You're right.

Reputatie 7
Badge +8

Waarom denkt een zonnepaneel omvormer fabrikant dat het een goed idee is om standaard ff lekker te gaan IGMPen in een gemiddeld thuis netwerk. 

Waarom denkt een zonnepaneel omvormer fabrikant dat het een goed idee is om standaard ff lekker te gaan IGMPen in een gemiddeld thuis netwerk. 

Ik begrijp het ook niet helemaal.

Maar in mijn netwerk gaf het geen problemen, maar ik kijk ook via de coax kabel en niet via IP.Alsnog heb ik het voor de zekerheid maar uitgezet.

Reputatie 7
Badge +7

Ze noemen het wel prominent in de documentatie.

https://manuals.sma.de/EDMM-10/nl-NL/967285899.html

Om vervolgens te adviseren om dit uit te zetten:

https://manuals.sma.de/SBxx-1VL-40/nl-NL/5629839371.html
 

Kennelijk niet in gebruik maar waarom dan wel inbouwen is me dan ook niet duidelijk.

Reputatie 1

Ik heb IGMP uitgezet in de omvormer maar helaas nog steeds stb-nmc-400 meldingen…. Alléén de SMA omvormer van het netwerk loskoppelen (UTP uit mijn TP-Link switch halen) is het enige dat werkt maar is uiteraard geen oplossing. Heeft iemand nog ander suggesties? De V12 box heb ik vervangen door een Asus RT-AX86U router. Misschien de SMA in een ander VLAN plaatsen en hoe zou je dat dat moeten configureren?

Goedemorgen @IvoSp ,

IGMP snooping staat echt op '’uit'’?Heb je wel op opslaan gedrukt?

 

Reputatie 1

Goedemorgen @martijn197108 ,

Volgens de SMA GUI staat IGMP echt uit. Heb op ‘opslaan’ geklikt en ben opnieuw in de management portaal ingelogd om de wijziging te checken.

Wat ik wel vreemd vind is dat als ik op mijn TP-Link switch (TL- SG1016DE) bij de IGMP-snooping instellingen kijk nog steeds in de ‘Multicast IP Table’ zie dat er op de poort waarop de SMA zit aangesloten Multicast verkeer wordt waargenomen?

Reputatie 7

Start dan de omvormer en de switch eens opnieuw op.

Staat IGMP snooping aan op alle switches tussen de Experia/KPN Box en de TV ontvanger(s)?

Reputatie 1

@wjb 

Heb alles al (meerdere malen) herstart. Nog even ter verheldering, ik maak nu geen gebruik van de Experia/KPN box maar van een eigen ASUS router. Situatie is:

XGS-PON ONT => ASUS RT-AX86U router => TP-Link TL- SG1016DE 16 poorts Managed Switch => SMA omvormer.

Heb verder een 2e RT-AX86U router in AiMesh opzet die als node via Ethernet backhaul direct aan de main router gekoppeld is. Aan deze router heb ik vervolgens de Arris VIP5202 hangen. 

Alles in één enkel ‘flat’ VLAN op dit moment (192.168.0.1/24)

Als ik het goed begrepen heb dan komen de problemen niet voor bij een V10 modem en de Fritzbox? Aangezien het wijzigen van de instellingen in de SMA omvormer niet helpt zal ik het denk ik moeten zoeken in de configuratie van de ASUS. Maar wát doen de V10 en Fritzbox dan anders en hoe stel ik de ASUS juist in?

Ik zal dit draadje ook nog eens opwerpen in het tweakers forum ([KPN Glasvezel] Een eigen Asus router gebruiken - Netwerken - GoT (tweakers.net))

 

Met de Asus werkt iTV niet, wat ik op het forum lees.

 

Een ZTE V10 is zeker een oplossing, alleen krijg je waarschijnlijk vanuit KPN geen V10, maar je kan het via de klantenservice en/of een KPN winkel proberen.Wie weet kan het inmiddels wel.Maar geen garanties.

Een fritzbox is op eigen kosten maar zal ook wel een oplossing bieden.

Reputatie 1

De ASUS is het probleem niet maar het Multicast verkeer van de SMA omvormer. Zodra ik de SMA van het netwerk trek blijft iTV zonder probleem werken. De KPN V10 Box en de Fritzbox handelen het verkeer blijkbaar op een bepaalde manier af waardoor de SMA geen roet in het eten kan gooien.

 

De vraag is dus waarin deze twee boxen verschillen van de V12 (maar ook de ASUS) en wat er moet worden ingesteld om zowel iTV als SMA omvormer samen op het netwerk te laten werken. 

 

Ik begrijp dat KPN geen verantwoordelijkheid kan nemen voor (de werking van) de ASUS router maar dat er met de V12 dit conflict bestaat is natuurlijk wel een ding. Ik hoop dus dat KPN zich gaat inzetten om een oplossing voor de V12 te vinden waarmee ik vermoedelijk als ASUS gebruiker dan ook mijn voordeel kan doen!

Het zal dus wel iets te maken hebben met de manier waarop het Multicast verkeer wordt afgehandeld (binnen één of meerdere VLANs).

Reputatie 7

En haal nu eens alleen de tweede Asus los van het netwerk.

Heb je dan ook nog dit issue?

De afhandeling van IGMP multicast is inderdaad anders bij de V10(en tevens ook de V9 en V8).

 

Hoe dat precies zit weet ik niet, maar ik heb in mijn eigen situatie wel een voorbeeld gehad.Een TV ontvanger op een RE200 wifi versterker aangesloten werkte niet i.c.m. mijn V9, maar na een omruil naar een V10a werkte dat wel.Dat zal met IGMP multicasts te maken hebben.

Reputatie 7
Badge +7

Goedemorgen @martijn197108 ,

Volgens de SMA GUI staat IGMP echt uit. Heb op ‘opslaan’ geklikt en ben opnieuw in de management portaal ingelogd om de wijziging te checken.

Wat ik wel vreemd vind is dat als ik op mijn TP-Link switch (TL- SG1016DE) bij de IGMP-snooping instellingen kijk nog steeds in de ‘Multicast IP Table’ zie dat er op de poort waarop de SMA zit aangesloten Multicast verkeer wordt waargenomen?

Ik lees mee ter lering. Als je op die poort nog steeds Multicast verkeer ziet, dan wilt dat toch zeggen dat de SMA omvormer nog steeds als IGMP device aangemerkt wordt? Omdat je al herstart hebt na de wijziging is dit wel opmerkelijk. Ik neem aan dat de firmware van de omvormer bijgewerkt kan worden en dit ook is uitgevoerd?

Je situatie is als ik het verhaal goed lees zo dat de IGMP proxy op je Asus router het Multicast verkeer broadcast naar je hele netwerk. Je hebt IGMP snooping aan op de switch en ook deze is herstart.

Heb je Multicast routing enabled op de tweede Asus waarop je tv hebt aangesloten? Ik neem aan van wel omdat het wel werkt als je de SMA uit je netwerk haalt.

Als niets werkt om dit op te lossen kan ik me voorstellen dat een apart vlan op de switch en iets van tagging voor de poort waarop SMA is aangesloten kan helpen. Daarmee kan je volgens mij voorkomen dat IGMP verkeer dat vlan kan bereiken. Mijn netwerk is eenvoudiger maar ben zelf als eens wat gaan puzzelen om dit beter in te richten.

 

Reputatie 7
Badge +7

Ik heb over je zin gelezen dat je de tweede Asus in AP mode hebt gezet. De IGMP proxy zou dan toch het tv verkeer naar je tv ontvanger moeten sturen. En dat doet ie dus ook tenzij je de SMA op de switch hebt aangesloten. Apart.

Heb je een mogelijkheid om de tv ontvanger aan te sluiten op de switch? Vraag me af of dit dan wel goed gaat samen met de SMA op dezelfde switch.

Reputatie 1

 @Roy74

Het lijkt er inderdaad op dat het ‘uitschakelen’ van IGMP op de SMA niet (goed) werkt. De firmware van de omvormer wordt automatisch bijgewerkt dus die moet up-to-date zijn. Lees dat er diverse personen al contact hebben genomen met SMA over dit issue maar de uitkomst is dat je van hun zijde geen support hoeft te verwachten….

Ik heb inmiddels zo'n beetje alle fysieke verbindingsopties al geprobeerd, dus met één of twee routers, met of zonder switch ertussen, etc….

Ben bang dat zolang alles in hetzelfde netwerk zit deze incompatibilitiet toch zal blijven bestaan. Aangezien de SMA alléén maar naar buiten hoeft te communiceren (voor het doorgeven van bedrijfsstatus en het versturen van opbrengst rapporten naar Sunny Portal) ga ik maar eens uitzoeken hoe ik het verkeer van de omvormer via een apart VLAN kan laten lopen. Dan ga ik er even vanuit dat IGMP verkeer ook gescheiden wordt (ben IT-er maar geen netwerkspecialist dus ik moet me even in VLAN configuraties verdiepen).

Reputatie 7
Badge +7

@IvoSp ik ben ook IT-er en net als jij geen netwerkspecialist. Daarom lees ik af en toe mee in dit soort discussies om er wat van te leren.

Ik vind het toch al vreemd dat er iets als IGMP in de SMA zit. Het ontgaat me aan het nut. Minder dat er geen enkele support is van die kant. Lijkt me dat SMA nog altijd IGMP verkeer wilt ontvangen en dat lijkt me een bug.

Is er in de tweede router nog een optie als IGMP snooping in de AIMesh mode?
Enable Efficient MultiCast Forwarding (IPMG Snooping)

https://www.snbforums.com/threads/enable-efficient-multicast-forwarding-ipmg-snooping-on-ax-routers.68598/

Volgens mij ben je niet de enige met wat tv problemen met de Asus.
https://www.snbforums.com/threads/igmp-snooping-in-aimesh-node.69887/


Als ik alles zo beschouw dan is een apart vlan wel een oplossing. Volgens mij moet je een trunk poort instellen op je Asus router en de switch. En dan een apart vlan voor de SMA op de switch en een ander vlan voor de overige poorten op de switch. Met behulp van tagging kan je vervolgens het tv verkeer uitsluiten om naar de SMA vlan te gaan. 

https://jarnobaselier.nl/vlan-tagging-wat-betekent-tagged-untagged/
 

Ik lees hier ook:
Als een pakket met een VLAN tag aankomt op een switch welke dit VLAN niet herkent of op een zogenaamde “domme” switch zonder VLAN intelligentie dan zal deze switch het pakket broadcasten op zijn native VLAN. Het native VLAN is dus het default VLAN. Best practice is dan ook om geen enkele access poort lid te maken van het native VLAN om VLAN attacks te voorkomen.

Wellicht is dit ook goed om mee te nemen. Best complex haha. Ik moet ook eens kijken of ik hier de boel nog verder mee kan optimaliseren.

 

Reputatie 7
Badge +24

Ik vind het toch al vreemd dat er iets als IGMP in de SMA zit. Het ontgaat me aan het nut.

Indien je meerdere omvormers hebt zullen ze zo met elkaar communiceren denk ik. En in die situatie is het misschien ook maar 1 omvormer die communiceert naar het online portaal en daar de data aanlevert van alle omvormers. 

Reputatie 1

@Roy74 

VLANs worden standaard niet ondersteund op de AX86U las ik maar met Asuswrt Merlin (die ik uiteraard draai) wél. Configuratie moet dan alleen via de CLI.

 

Hier een mooi artikel over hoe dit op de AX88U kan worden uitgevoerd:

LAN port isolation (port-based VLAN) on ASUS RT-AX88U with Asuswrt-Merlin 384.16 - I’m Renjie Wu

 

Daar ga ik binnenkort maar eens naar kijken. Simpele workaround voor nu is om mijn omvormer dan maar even aan het WiFi Guest netwerk te hangen ipv via een fysieke ethernetpoort. De omvormer is dan wel niet via mijn netwerk benaderbaar maar aangezien hij alleen maar data naar buiten stuurt en ik er nooit op hoef te zijn om iets te configureren kan ik daar prima mee leven!

Reputatie 1

@Nick83 

IGMP wordt voor SMA Speedwire communicatie gebruikt en is alleen nodig als je meerdere componenten in je installatie hebt zitten (zoals een laadpaal). Dat is (op dit moment) bij mij niet het geval dus voor nu kan ik prima leven met een geisoleerde omvormer!

Reputatie 7
Badge +7

@Nick83

IGMP wordt voor SMA Speedwire communicatie gebruikt en is alleen nodig als je meerdere componenten in je installatie hebt zitten (zoals een laadpaal). Dat is (op dit moment) bij mij niet het geval dus voor nu kan ik prima leven met een geisoleerde omvormer!

Bedankt voor deze info. Toch interessant om te weten waarom IGMP er op die dingen is. Voor als ik zelf aan de panelen ga met laadpaal. IGMP uitzetten is dan geen optie. Auto laden is dan geen tv of zo haha

Volgens mij moet je zelf bij SMA wel een ticket kunnen aanmaken van een probleem, wellicht kan dat ook met dit issue dat IGMP niet uit gezet kan worden.De optie zit er immers wel op, het moet dan ook gewoon werken.Zeker standalone zonder andere SMA apparatuur.

 

Ik heb geen SMA account en kan zelf helaas dus geen ticket aanmaken.

 

 

 

 

 

Auto laden is dan geen tv of zo haha

Gewoon zo min mogelijk afhankelijk van internet laten zijn, krijg je ook dat gedoe niet😉

Reageer