Beantwoord

WIFI netwerksnelheid icm Apple Airport Extreme

  • 26 maart 2017
  • 11 reacties
  • 2946 keer bekeken

Onlangs ben ik overgestapt naar KPN en neem het Interactieve TV pakket af en heb een upgrade gedaan naar 500/500 glasvezel internet snelheid. Ik maak gebruik van een ZTE v10 modem. Deze snelheid haal ik gemakkelijk wanneer ik rechtstreeks verbonden (Macbook Pro) ben met het ZTE modem op de Wireless AC band. Tot zover zeer tevreden en KPN levert netjes.Aan het ZTE V10 modem hangen twee Apple routers met DHCP in brugmodus. Een Airport Extreme en een Apple Time Capsule. Beiden zijn verbonden met degelijke Cat 6 bekabeling. Groene lampjes en alles is netjes verbonden. In het V10 modem heb ik beide apparaten DHCP binding gegeven en krijgen dus een vast IP in het thuisnetwerk.De Apple Airport Extreme (woonkamer) ondersteunt ook Wireless AC. De snelheid van 500/500 is voor dit router in brugmodus dan theoretisch gezien geen enkel probleem. Het zijn waardes die ik in het verleden ook heb gehaald bij een andere aanbieder. Wanneer ik echter verbonden ben met het WIFI netwerk van de Airport Extreme haal is slechts snelheid waardes van ca. 90/90. De snelheid blijft dus flink achter bij de snelheid van mijn abonnement. Aan de Extreme hangt met CAT6 een Arris TV ontvanger. Verder met CAT 6 een audio netwerkstreamer en met CAT 6 een Televisie. Deze werken allen probleemloos. De wifi snelheid op de AC 5Ghz band stelt echter teleur omdat ik de potentie van mijn snelle 500/500 verbinding zo niet benut.

Hierbij wat instellingen van de Apple Extreme:
Deze zendt zowel op 2.4 GHZ als 5GHZ uit. Daarbij maak ik gebruik van twee netwerk namen (SSID). Ik weet dus zeker dat ik verbonden ben met AC op 5GHz. Er zijn geen noemenswaardige stoorzenders in de omgeving die de WIFI performance nadeling kunnen beïnvloeden. Het wisselen van WIFI kanalen biedt geen oplossing. Ik zit op ca. 3 meter afstand in een directe lijn met de extreme zonder obstakels.Ik heb het vermoeden dat de ZTE V10 de verbinding met de Airport Extreme naar beneden schaalt in plaats van 1000/1000 duplex. Maar ik kan dit nergens in het V10 modem terugvinden.

Wie heeft de gouden tip of instellingen beschikbaar om het volledige potentieel van de Airport Extreme te benutten? Wat zou ik kunnen wijzigen? Alvast dank voor het meedenken!
icon

Beste antwoord door KPNFlyinghigh 29 maart 2017, 20:39

En inderdaad heb ik met de nieuwe connectoren succes! Nooit gedacht dat de connectoren het verschil kunnen maken. Dit topic kan worden gesloten en ik dank WJB voor zijn suggesties en oplossingsgerichte aanpak om het probleem te tackelen!
Bekijk origineel

11 reacties

Reputatie 7
De verbinding tussen de V10 en de Airport Extreme zal gewoon een Gigabit verbinding zijn, daar wordt niet geschaald.
Ik heb achter onze tweede router nog steeds ruim 500Mbps.
Heb je dit fenomeen ook als er geen TV gekeken wordt via die TV ontvanger beneden?
Kan je een device bekabeld aansluiten op die Extreme en wat is daarmee de snelheid?
Heb je de Extreme al eens met een andere kabel op de V10 aangesloten. Desnoods even met een korte kabel om te testen of je dan wellicht hogere snelheden via wifi haalt.
Heb je ook al eens een andere LAN poort van de V10 geprobeerd?
(Die laatste twee om uit te sluiten dat de kabel of LAN poort het probleem veroorzaakt.)

Niet geschoten is altijd mis. 🙂
@wjb Dank voor uw reactie. Ik heb de fysieke poorten op de v10 gecontroleerd en daar blijkt niets mee aan de hand. Als ik de airport Extreme met een kort UTP kabeltje verbind, dan haal ik gewoon de 500/500. Ik vermoed dus dat het probleem ergens in de kabel zit. 90/90 is het maximaal haalbare met die kabel en er zit dus ergens een "kink" in de kabel. Ik ga binnenkort een nieuwe kabel trekken.
Reputatie 7
Dat kan twee dingen betekenen:
1) Één van de data aders is gebroken waardoor er nog maar één data ader paar beschikbaar is en daarmee is maximaal 100Mbps haalbaar.
2) De weerstand is te hoog waardoor de V10 de LAN poort terug zet van 1Gbps naar 100Mbps.
@wjb

1) als ik een kabel tester gebruik, krijg ik wel keurig 8 lampjes. Hierdoor mag ik aannemen dat alle aders een verbinding hebben.
2) de weerstand zou inderdaad te hoog kunnen zijn. er zit waarschijnlijk ergens iets niet lekker. connectoren of een ader die wel verbinding heeft maar een te hoge weerstand heeft. gisteren overigens andere connectoren gemonteerd om te zien of dat de oplossing zou kunnen zijn.
3) de huidige kabel heb ik ook gecontroleerd met een laptop. Deze komt met een speedtest ook niet verder dan 90/90.
Conclusie: nieuwe kabel trekken dan maar! Ik laat je weten of dat de gewenste oplossing heeft geboden!
@wjb

Vandaag heb ik de kabel vervangen. Nieuwe connectoren eraan gezet en de snelheid getest. Helaas zonder bevredigend resultaat. De snelheid komt op het WIFI netwerk niet boven de 100/100. Op het V10 modem/router zie ik op de achterzijde dat niet beide ledjes gaan branden (gigabit 1000 mbit verbinding) Er brandt slechts 1 ledje en dat geeft aan dat de verbinding (fast ethernet 100 mbit) is.

De FTP kabel cat 6 is ca. 16 meter lang. Merk Konig. Een goedkopere patchkabel van cat 5e levert wel de snelheid van 500/500. Maar die kan ik niet door de muur trekken.

Hoe bepaalt het V10 modem hoe een fysieke UTP verbinding wordt geschaald? Hoe lang mag de UTP kabel zijn? Wat kan ik verder nog ondernemen?
Reputatie 7
Mijn hele woning is voorzien van stugge Cat6 shielded FTP kabels van König. In totaal 14 kabels met een gezamelijke lengte van zo'n 100 meter. Ik heb ze allemaal op afgemonteerd in Cat6 shielded wandcontactdozen en niet met pluggen.
Ook ik had op één van die kabels maar een snelheid van 100Mbps en daar bleek één van de vier data aders geen contact te maken. Op twee kabels haalde ik in eerste instantie zelfs maar 9Mbps en daar bleek een data ader contact te maken met de shield en dus met aarde. Een kabeltester is een must, zonder zo'n ding was ik nu waarschijnlijk nog aan het zoeken naar de oorzaak.

Heb jij stugge of soepele Cat6 FTP kabels gebruikt?
Als je stugge hebt gebruikt raad ik je aan om deze op Cat6 wandcontactdozen af te monteren.
Heb je pluggen gebruikt die bij jouw kabeltype (stug/soepel) horen?
Heb je met een kabeltester de kabel doorgemeten?
Mijn vermoeden is dat één van de vier data aders geen contact maakt, maar dat zou je moeten kunnen zien met zo'n kabeltester.


https://www.allekabels.nl/netwerk-kabel-tester/187/2231/netwerk-kabel-tester.html

Tip: Test zo'n kabel ook zonder dat je aan de andere zijde de kabeltester hebt aangesloten. Op deze manier kwam ik toevalligerwijs (:$) achter de kortsluiting tussen een data ader en de shield (aarde).
Een kabeltester heb ik. Keurig op 8 kanalen een lampje. Het is een installatie FTP kabel en dus een stugge kabel. De connectors afgeschermd zijn geschikt voor stugge kabels. Ik heb nu een paar connectoren besteld die ik zonder krimptang kan installeren. Misschien dat de krimptang niet lekker de contacten aandrukt.

Wordt vervolgd!
Reputatie 7
...Het is een installatie FTP kabel en dus een stugge kabel...FTP wil nog niet zeggen dat deze stug ofwel solid is. König heeft ook soepele (stranded) Cat6 FTP kabels en die moet je eigenlijk vermijden.
Deze moet je dus eigenlijk niet hebben en deze wel, met name bij grotere afstanden.
@wjb Ik heb dezelfde kabel op de rol zoals in de link! Met een stevige kern waar de draden omheen liggen.

Mjin vrouw werkt voor een groot ICT bedrijf en heeft geïnformeerd bij de afdeling netwerken. Daar zegt een specialist dat met name de verbinding van de RJ 45 connector naar de kabel ontzettend belangrijk is om het maximale potentieel van de kabel te behouden. En dat zelfs de mensen die hier dagelijks mee bezig zijn, weleens een misser hebben. Misschien moet ik een van haar collega's maar eens uitnodigen!

Ik heb nu andere connectoren besteld die ik zonder krimptang kan aanbrengen. Niet goedkoop maar die krijgen wel goede reviews!

Ik laat je weten of ik hiermee het probleem kan oplossen!
Reputatie 7
Succes, ik hoop dat het probleem verholpen zal zijn met die nieuwe connectoren.
En inderdaad heb ik met de nieuwe connectoren succes! Nooit gedacht dat de connectoren het verschil kunnen maken. Dit topic kan worden gesloten en ik dank WJB voor zijn suggesties en oplossingsgerichte aanpak om het probleem te tackelen!

Reageer