Beantwoord

Ericsson PTT wandtelefoon uit 1960 aansluiten op mijn Experia box v10A

  • 2 May 2019
  • 12 reacties
  • 1710 keer bekeken

Reputatie 1
Ik heb enkele vragen over het aansluiten van het toestel op het modem.
1. De kabel in de groene 'phone' aansluiting van het modem, moet naar de telefoon op rood en blauw, dat weet ik. Maar op welke aansluiting op de telef. moet ik ze schroeven. Op de foto staan meerdere rode aansluitingen (1, 5 en 11) en de blauwe zitten op 3,6 en 10.

2. Ik heb de microfoon open gemaakt, laat de kool drogen en wil het weer terugplaatsen. Moet het kool worden verdeeld over het witte plaatje, waar het, op de foto te zien, op ligt? Of moet het in het kuiltje van het andere, koperen gedeelte? Ik hoop dat iemand de antwoorden heeft ๐Ÿ˜ฃ En anders hang ik hem als wandversiering op ๐Ÿ˜

icon

Beste antwoord door PeterG 3 May 2019, 12:32

Bekijk origineel

12 reacties

Reputatie 7
Badge +9
@Gerard68 De vraag is of je hem wel kunt gebruiken. Het is namelijk een toestel dat kiest door middel van pulsen, en dat wordt niet ondersteund door een Experia Box. Daarvoor is een toestel dat kiest door middel van tonen nodig.

Piet.
Inderdaad. Draaischijf (puls) telefoons werken niet met de Experiabox. Zelfs niet met een puls>toon converter รกls je die nog kunt krijgen. De draaischijf (tijd tussen cijfers) is dan te traag. De tonen volgen elkaar dan te langzaam op.
Dit staat in de vgv (faq) (die helaas niet bestaat op dit forum)
Zoek op het www met :
draaischijf site:https://forum.kpn.com
of evt.
draaischijf "KeesYagi" site:https://forum.kpn.com
De links van @KeesYagi maar even makkelijker gemaakt.

https://www.google.com/search?q=draaischijf+site%3Ahttps%3A%2F%2Fforum.kpn.com

https://www.google.com/search?q=draaischijf+%22KeesYagi%22+site%3Ahttps%3A%2F%2Fforum.kpn.com
Kan ook met een andere zoekmachine :-///

Zojuist even getest hier , met een draaischijf kan ik prima bellen hier op mijn oude fritzbox.
Wellicht met een nieuwe ook, dat zou ik ook nog kunnen testen, maar die aansluiting zit iets verder weg cq gebruik ik niet want . . .
Reputatie 1
Allen hartelijk dank voor de reacties. Het was de bedoeling van mijn echtgenote om hem op te hangen (brocante ๐Ÿ˜…) maar ik dacht misschien krijg ik hem wel werkend. Alles weer o.k. en nu ophangen.
Klopt. Fritzbox ondersteunt wel puls. Experiaboxen doen dat niet. Nooit gedaan.
Hallo @Gerard68 ,
je kunt op die telefoon nog wel gebeld worden, maar niet meer zelf bellen, zoals reeds eerder uitgelegd is.
Als het goed is zit er aan de telefoon ook een aansluitsnoer met een 4-pins 'varkenssnuit'-stekker.
Op de A- en B- aansluiting hoort de rode en blauwe draad te zitten.
de draad die op EB (extra bel) aangesloten zit verplaatst je naar de B-aansluiting, waar ook de rode of blauwe draad zit, dan doet de telefoonbel het ook weer als je gebeld wordt.
Succes.
Reputatie 1
Ik begrijp door de antwoorden dat pulsbellen niet mogelijk is. Maar kan ik dan wel worden gebeld? Want daar gaat het om. Zelf bellen doe ik alleen mobiel. En het snoertje van het modem naar mijn huidige tel. bevat 2 draadjes. Weet iemand welk type snoer dit is? En op welke aansluitingen (ik neem aan rood en blauw) moet het worden geschroefd? Op de foto staan alle aansluitingen. Van li naar re 1 t/m 13. En zoals je ziet meerdere rode en blauwe. Ps: er zit geen aansluitsnoer aan mijn telefoon.
Tja, het probleem is:

Ik had dit inderdaad, tot zo'n 20 jaar geleden, vrijwel maandelijks aan de hand bij klantjes. 2-draads telefoon aansluiting en 3-draads telefoons.

Ik ben weer even gaan zoeken.

Het was even zoeken (30 sec. via google, maar ik zoek met goede termen kennelijk).

De meest linkse 1 t/m 7 zijn voor de hoorn.
En 9 t/m 12 voor het aansluitsnoer. 10 (a) en 11 (b) zijn i.i.g. voor verbinding met de telefoonaansluiting (Experiabox).
Schroef 9 en 10 met elkaar doorverbinden voor de bel.

Uitgaand bellen kan alleen als je eerst op een modern(er) toestel het nummer kiest. Zodra die klaar is met kiezen de hoorn van de Bakeliet opnemen en op de moderne de verbinding uitzetten.

Hoe je de HOORN aansluit, zie foto op de gelinkte website.
https://www.circuitsonline.net/forum/view/message/1271633#1271633

Dat het inderdaad werkt is met zo'n oud toestel (kan ook stuk zijn) natuurlijk niet te garanderen.
Reputatie 1
Hallo Peter G.
Bedankt voor jouw reactie. Ga het nog dit weekend proberen. En wat is de benaming van het snoertje met 2 draadjes dat in de telefoonuitgang van de experia wordt aangesloten. Heb op internet gezocht om te bestellen maar kom steeds bij de J11 en J12 uit maar die zijn te breed. Kan bij 'allekabels.nl' niets vinden.
Stekkertje dat in de Experiabox moet is RJ11.

Wat ik in zo'n situatie deed:

Zelf een snoertje aan de telefoon zetten met een ouderwetse PTT stekker (meer ruimte om het snoertje in vast te zetten).
Vervolgens met een losse "PTT" doosje met op de voorkant de 'varkenssnuit'-aansluiting en aan de zijkant een RJ11 aansluiting.
Dan nog met een RJ11 - RJ11 snoerje met de Experiabox verbinden.

Het snelst heb je het natuurlijk in huis via een bouwmarkt. Die heeft al die spullen.

Reageer