Kennisbank

KPN SuperWifi: installatie en gebruik

 • 1 April 2021
 • 0 reacties
 • 173002 keer bekeken
KPN SuperWifi: installatie en gebruik
Reputatie 7
Badge +25

KPN SuperWifi is de oplossing voor goede wifi in huis. Dit topic is een handleiding voor SuperWifi. Lees hoe je makkelijk de SuperWifi punten installeert en wat je moet als je een probleem ervaart.

Inhoud:

Wat is KPN SuperWifi?

Met KPN SuperWifi creëer je, samen met het KPN modem, de KPN Thuis app en de KPN SuperWifi punten, overal in huis een betrouwbaar en snel wifinetwerk.

En dit zonder ethernetkabels door het hele huis te trekken. Met deze oplossing is het mogelijk om bijvoorbeeld met hoge wifisnelheden HD content zoals YouTube en Netflix te streamen, ook op zolder, zonder haperingen.

SuperWifi 1 (wit) en SuperWifi 2 (zwart)

SuperWifi aansluiten - handleiding

KPN SuperWifi aansluiten wordt makkelijk gemaakt met de Thuis app. In een paar simpele stappen sluit je de Experia Box (modem) en je SuperWifi punten aan. Via de app kan je ook je wifinetwerk en wifiversterkers beheren. SuperWifi installeren is dus simpel.

Je kunt het natuurlijk ook zonder Thuis app installeren. Installeer de SuperWifi punten in drie gemakkelijke stappen:

 

Stap 1: Het eerste KPN SuperWifi punt aansluiten

 • Sluit de kabel met gele stekkers aan op de gele ethernetpoort van het KPN SuperWifi punt.
 • Sluit de andere kant van de gele kabel aan op een willekeurige ethernetpoort van de Experia Box. Als je geen ethernetpoort meer vrij hebt op de Experia Box dan kun je een switch bestellen
 • Sluit het KPN SuperWifi punt aan met de stroomadapter en steek de adapter in het stopcontact.
 • Zet het KPN SuperWifi punt aan met de aan/uit knop. Onderaan de voorkant van het KPN SuperWifi punt gaat een lampje na ongeveer vijf minuten groen branden. Laat de SuperWifi echter ongeveer een kwartier aangesloten voor je verder gaat.
  • ​​​​​​​Het KPN SuperWifi punt neemt de wififunctie van het modem over bij een V10 en ouder.
  • Heb je een V10A of Box 12? Dan blijft de wifi aan en werkt het modem als ‘SuperWifi punt’. Het modem is dan ook de ‘master’. Dat betekent dat je in dat geval het eerste SuperWifi punt ook draadloos kan gebruiken. Ga dan naar stap 3.
 • Als het overnemen van de instellingen niet meteen de eerste keer goed gaat, voer dan een fabrieksreset uit van de SuperWifi en wacht tot de instellingen helemaal overgenomen zijn.

 

Stap 2: Het tweede KPN SuperWifi punt aansluiten

Voordat het tweede KPN SuperWifi punt draadloos geplaatst kan worden moet* deze tijdelijk aangesloten worden aan de Experia box om gegevens op te halen.

 • Sluit de kabel met gele stekkers aan op de gele ethernetpoort van het tweede KPN SuperWifi punt.
 • Sluit de andere kant van de gele kabel aan op een willekeurige gele ethernetpoort van de Experia box.
 • Sluit het tweede KPN SuperWifi punt met de stroomadapter aan in het stopcontact.
 • Zet het KPN SuperWifi punt aan met de aan/uit knop.
 • Wanneer het lampje constant groen brandt, ga dan naar stap 3. Laat ook deze SuperWifi ongeveer een kwartier bekabeld aangesloten zitten, Als het lampje niet constant groen gaat branden kijk dan verderop op deze pagina bij ‘Betekenis lampjes SuperWifi’.

*Alternatief: het tweede KPN SuperWifi punt (en verdere) kan ook via de WPS-knop worden gekoppeld. Op de eerst geïnstalleerde SuperWifi houd je de WPS-knop ingedrukt totdat de deze oranje gaat knipperen. Daarna doe je hetzelfde op de tweede SuperWifi (vanuit een factory default stand (paarse lampje)). Als deze elkaar nu vinden vindt precies dezelfde synchronisatie plaats als de manier via de ethernetkabel.

 

Stap 3: Aanvullende KPN SuperWifi punt(en) op de juiste plek zetten

 • Ontkoppel het KPN SuperWifi punt.
 • Plaats deze tussen de Experia Box en de plek waar je het wifisignaal wilt verbeteren.
 • Sluit het tweede KPN SuperWifi punt aan met een stroomadapter in een stopcontact op de plek waar je deze wilt plaatsen. Het lampje op het tweede KPN SuperWifi punt brandt groen als de plek optimaal is, oranje als de onderlinge verbinding via 2.4 Ghz is (minder snel dan bij een groen lampje), of rood als het tweede KPN SuperWifi punt dichter bij het eerste KPN SuperWifi punt moet komen te staan.
 • Voor het aansluiten van elke volgende (derde, vierde) KPN SuperWifi punt doorloop de stappen 2 en 3.

 

SuperWifi in gebruik

Het basisprincipe van de SuperWifi is een onderling communicatieprotocol (een mesh). Verschillende apparaten werken samen om een zo naadloos mogelijke wifiverbinding te hebben in je hele huis. 

Eén van de apparaten is de baas (de master). Deze zorgt ervoor dat wijzigingen die je doet in alle SuperWifi's worden doorgevoerd. Als je, bijvoorbeeld, de wifi netwerknaam (SSID) verandert in de master, dan zorgt de master dat het bij de (andere) SuperWifi's ook wordt veranderd. Geef je de master een reset, dan zorgt de master dat dit resetcommando ook uitgevoerd wordt op de (andere) SuperWifi's in je netwerk. Geef je een Superwifi die niet de master is een reset, dan helpt het niet. In dat geval krijgt alleen dát apparaat weer de fabrieksinstellingen, en neemt daarna weer de instellingen over die in de master staan. Dit werkt overigens alleen de SuperWifi's correct zijn gekoppeld met de master.

 

Experia Box V10A of Box 12 + SuperWifi

Heb jij een V10A of een KPN Box 12 dan is dit de master. Deze 2 modems draaien mee in het meshnetwerk van de SuperWifi's. Als je instellingen wilt veranderen van het wifinetwerk, kun je dus gewoon inloggen in de webinterface van het modem zelf.

 

Experia Box V10 + SuperWifi

Heb je een V10 (of ouder) dan is de master SuperWifi degene die bekabeld is aangesloten op het modem. Je kunt makkelijk herkennen welke SuperWifi de master is: Het is degene die blauw staat te knipperen op het moment dat er een verbinding via de browser of via de KPN Thuis app met de master is. Verbinding maken met het masterapparaat is ook simpel. Onafhankelijk van met welke SuperWifi je verbinding maakt, ze sturen je automatisch door naar de master.

 

Inloggen SuperWifi webinterface

Je kunt verschillende instellingen, zoals je netwerknaam en wachtwoord, veranderen via de webinterface van je SuperWifipunt. Via de Thuis app kun je makkelijk de SuperWifipunten beheren, maar het kan ook zonder. 

Je benadert het SuperWifi punt als volgt:

 • Start je browser op.
 • Typ in de browserbalk een van de standaard IP adressen. Welke dit is hangt af van welke SuperWifi je hebt.
  Gebruik 192.168.2.149 als je SuperWifi 1 hebt (witte)
  Gebruik 192.168.2.150 als je SuperWifi 2 hebt (zwarte)
  Let op: als dit IP-adres al in gebruik is door een ander apparaat dan gebruikt de SuperWifi een ander IP-adres. Welke dit is kun je achterhalen door in te loggen op je modem via 192.168.2.254.
 • Je kunt ook via de Windows netwerkomgeving de SuperWifi benaderen. Dit is meestal makkelijker. In de netwerkomgeving zie je een lijst met alle aangesloten SuperWifi. Als je op een van deze dubbelklikt wordt je automatisch doorgestuurd naar de master.
Windows netwerkomgeving

Eenmaal op de inlogpagina van de SuperWifi wordt er gevraagd om een Gebruikersnaam en Wachtwoord. 

 • Bij Gebruikersnaam hoeft niets ingevuld te worden.
 • Het wachtwoord om mee in te loggen staat achterop het apparaat. Als er meer dan 1 is aangesloten dan geldt het wachtwoord van het apparaat dat blauw staat te knipperen. Als er de eerste keer is ingelogd dan wordt er gevraagd om een nieuw eigen wachtwoord op te geven en dat is dan vanaf dat moment het beheerderswachtwoord voor de SuperWifi, en niet meer diegene die op de sticker staat. 
 • Kies Inloggen. Je hebt nu toegang tot de webinterface van het SuperWifipunt.

Bij gebruik van de KPN Thuis app is inloggen nog makkelijker, omdat het masterapparaat automatisch gevonden wordt en het wachtwoord van de sticker gescand kan worden met de camera van de smartphone. Ook in de Thuis app moet je, na de eerste keer inloggen, het wachtwoord aanpassen. Dit is vanaf dat moment het beheerderswachtwoord voor de SuperWifi, en niet meer wat er op de sticker staat. 

 

Beheerderswachtwoord KPN Thuis app

Het beheerderswachtwoord is het wachtwoord om in te loggen op de webinterface van de SuperWifi. Als je nog niet eerder ingelogd bent geweest, vind je het admin password achter op de SuperWifi. Als je al eens eerder bent ingelogd, heb je het wachtwoord aan moeten passen. Je kunt dit wachtwoord vinden (en veranderen) in de KPN Thuis app. Ben je dit wachtwoord vergeten, en kom je niet meer in de Thuis app? Dan zul je de master (SuperWifi/Box 12/V10A) moeten resetten doormiddel van het resetknopje achter op het apparaat. Daarna kun je het wachtwoord (admin password) gebruiken dat achter op de master staat.
 

De functie ‘Extra Wifi’ instellen op de SuperWifi

Extra Wifi biedt de mogelijkheid om een extra, losstaand wifinetwerk aan te maken op de SuperWifi. Daar heb je de vrije hand. Je kunt dus bijvoorbeeld de 2.4 en 5Ghz splitsen met aparte netwerknamen en wachtwoorden.  Je kunt de optie gebruiken door in te loggen op de webinterface van de SuperWifi. Het is niet mogelijk om dit in te stellen en/of te beheren via de Thuis app.

Hoe je deze functie instelt lees je hier:

 

Wifi tijdschema op de SuperWifi

Het is ook mogelijk om de wifi in een vooraf bepaald tijdschema volledig uit te zetten. Dit wifi schedule is handig als je om specifieke tijdstippen totaal geen wifisignalen in de lucht wil hebben.

Let op: Heb je een V10a of Box 12 i.c.m. SuperWifi in gebruik? Gebruik dan de wifi scheduler in de webinterface van het modem.

Wifi tijdschema instellen:

 1. Log in op de webinterface van de “master” zoals hierboven uitgelegd.
 2. Ga naar Instellingen (bovenaan), en daar zie je de functie Wi-Fi Schedule (links).
 3. Zet Wi-Fi planner op Ingeschakeld.
 4. Selecteer in het schema de gewenste tijdblokken dat wifi wel/niet ingeschakeld moet zijn.
 5. Kies Opslaan om het schema op te activeren
 6. Zodra het schema is opgeslagen op de “master” zal het sychroniseren met de andere SuperWifi punten.
Wifi Schedule

 

Lampjes, knoppen en aansluitingen op de SuperWifi

 

Een schone installatie van SuperWifi punten

Ervaar je problemen die niet goed te verklaren zijn? Bijvoorbeeld de installatie wil maar niet lukken, of de lampjes gaan niet branden zoals ze moeten. Dan kan het helpen om even helemaal opnieuw te beginnen. Dat doe je als volgt.

 1. Zet alle SuperWifi punten uit en verwijder eventuele ethernetkabels.
 2. Zet het eerste SuperWifi punt aan en laat 'm helemaal opstarten.
 3. Reset dat eerste SuperWifi punt (resetknopje ingedrukt houden totdat deze meerdere keren rood knippert) en laat 'm helemaal opstarten. Na verloop van tijd zal het lampje paars gaan branden (fabrieksinstelling). Doordat er geen kabelverbinding is, kan dit SuperWifi punt niet communiceren met andere SuperWifi punten en is dus geïsoleerd.
 4. Herhaal stap 2 en 3 met het tweede SuperWifi punt (en daarna voor elke aanvullend SuperWifi punt). Laat ook bij dit SuperWifi punt de ethernetkabel er nog uit. Alle SuperWifi punten hebben nu een paars lampje.
 5. Reset nu het KPN modem (resetknopje ingedrukt houden totdat alles gaat knipperen). Laat deze weer helemaal opstarten (geef het 15 minuten). 
 6. Sluit nu het eerste SuperWifi punt aan op het modem met een ethernetkabel. Het lampje zal eerst groen gaan knipperen en uiteindelijk constant groen branden. Geef dit proces de tijd en koppel niet te vroeg af. Als de installatie is gelukt dan zal bij het loskoppelen van de ethernetkabel het lampje groen blijven branden.
 7. Herhaal stap 6 met de eventuele andere SuperWifi punten.
 8. Nu kun je de SuperWifi punten verplaatsen in huis.

 

Veelgestelde vragen

 

Waar vind ik de SuperWifi handleiding?

De handleiding voor de SuperWifi punten vind je hier

 

​​​​​​​Hoe reset ik een SuperWifi punt?

 1. Koppel het SuperWifi punt los van het modem als er een ethernetkabel is aangesloten
 2. Hou het resetknopje achterop (zie afb. hierboven) het apparaat ingedrukt tot het lampje meerdere keren rood knippert
 3. Na opstarten zal het lampje paars branden en staat de SuperWifi in de fabrieksinstelling

 

Wat is de beste plek voor een KPN SuperWifi punt?

Heb je een V10? Plaats dan het eerste SuperWifi punt bekabeld naast je Experia Box. Het tweede SuperWifi punt plaats je richting de plek waar je goede wifi wilt en waar het lampje op het SuperWifi punt nog groen is. Wordt het lampje oranje? Dan ben je te ver bij het eerste SuperWifi punt vandaan.

Bij de V10A en de Box 12 blijft de wifi aan staan en gedraagt het modem zich als SuperWifi punt. Het eerste SuperWifi punt kun je daarom al ergens anders plaatsen. 

 

Hoe bestel ik de KPN SuperWifi punten?

De KPN SuperWifi punten kun je makkelijk bestellen. Kies uit 1, 2 of 3 KPN SuperWifi punten.

 

Wat kan ik nog meer doen om mijn wifi te verbeteren?

Naast het juist installeren van KPN SuperWifi, zijn er andere manieren waarop je jouw wifi kunt verbeteren. Lees de tips en zorg zelf voor een optimale verbinding.

 

Kan ik als bestaande klant ook gratis SuperWifi punten krijgen?

Nee. Je kunt ze wel bestellen via de webshop of de Wifi Manager.


Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van het forum of stel je vraag in een nieuw topic.