Digitenne frequenties, transportstreams en regionale omroepen

  • 26 March 2019
  • 3 reacties
  • 6028 keer bekeken

Reputatie 7
Badge +29
Bij Digitenne wordt het tv- en radiosignaal door de lucht verstuurd, opgesplitst in een vijftal clusters. Dit houdt in dat je deze signalen met een antenne moet opvangen. Daar komen dingen bij kijken zoals frequenties en transportstreams. Meestal hoef je daar zelf niets aan te doen en stelt de ontvanger alles automatisch in. Maar als je die gegevens wel een keer nodig hebt, dan vind je ze hier.

Inhoud


Transportstreams en zenderverdeling
Regionale omroepen
Frequenties van de transportstreams


3 reacties

Reputatie 7
Badge +29

Transportstreams (bouquetten) en zenderverdeling


De transportstreams zijn de clusters waarin we de zenders uitzenden. Vroeger noemden we dit bouquetten. De transportstreams zijn onderverdeeld in vier Nationale Transportstreams (NTS) en een Regionale Transportstream (RTS). Per stream wordt een aantal tv- en radiozenders uitgezonden. De regionale transportstream bevat de de zogenaamde free to air (FTA) zenders. Dit zijn de tv- en radiozenders van de NPO samen met de regionale omroep van de regio waar je bent. Deze zenders zijn ook te bekijken zonder een Digitenne-abonnement bij KPN. Wel zul je dan zelf een Digitenne ontvanger (DVB-T2) moeten aanschaffen. Voor een overzicht van welke regionale omroepen in welke regio's beschikbaar zijn, zie de reactie hieronder.

 

Reputatie 7
Badge +29

Regionale omroepen


Na de omzetting naar DVB-T2 zenden we per mast in de Regionale Transportstream twee regionale omroepen uit. De enige uitzondering daarop zijn enkele masten in Noord Holland. 

Hier een overzicht van de regionale omroepen die elke mast uitzendt.

 

Reputatie 7
Badge +29

Frequenties van de transportstreams


Elke transportstreaam heeft een frequentie waarop hun signaal binnenkomt. Deze frequenties hangen af van je regio en de mast waar je verbinding mee maakt. In de meeste gevallen heb je deze frequenties niet nodig. Als je de ontvanger automatisch zenders laat zoeken komt het meestal in orde. In sommige gevallen kan het echter goed zijn om op een specifieke frequentie te zoeken. Als je bijvoorbeeld zenders uit een specifiek bouquet niet goed ontvangt. In deze tabel kun je dan de benodigde frequentie terugvinden.

 

 

Reageer