Gigabit Glasvezel ontwikkelingen

  • 16 May 2021
  • 7 reacties
  • 598 keer bekeken

Reputatie 2

Uitleg over gigabit glasvezel:

Bron: https://www.kpn.com/internet/glasvezel/gigabit.htm

Gigasnel internetten
met 1 Gbit/s van KPN

Uploaden gaat ook razendsel met 500 Mbit/s. In het eerste half jaar van 2021 verdubbelen we de uploadsnelheid naar 1000 Mbit/s, zodat downloaden en uploaden even snel gaat. Dit gaat automatisch.

Gigasnel uploaden
met 500 Mbit glasvezel van kpn

500 Mbit/s Glasvezel uploadsnelheid krijg je bij een internetsnelheid van 500 Mbit/s en 1 Gbit/s downloadsnelheid. In het eerste half jaar van 2021 wordt uploaden met een snelheid van 1 Gbit/s mogelijk. Stay tuned!

 

1 gigabit per seconde
nóg sneller internet

Let op: 1 Gbit/s is al voor een groot deel beschikbaar maar nog niet voor iedereen in Nederland. In de eerste helft van 2021 maken we de downloadsnelheid van 1 Gbit/s voor iedereen met een glasvezelverbinding beschikbaar. Check met de postcodechecker of het bij jou al beschikbaar is.

Waar de downloadsnelheid nu al 1 Gbit/s is, is de uploadsnelheid op dit moment nog 500Mbit/s. Halverwege 2021 verhogen we dit naar 1 Gbit/s. Vanaf dat moment kun je met Glasvezel van KPN net zo snel downloaden als uploaden.

 

Hier staat letterlijk dat we 1 Gbits download en upload binnenkort beschikbaar moet zijn als je een glasvezel hebt.

 

Het was eerst eind 2020 en dat hebben ze uitgesteld wat niet nodig was want dat had gewoon door kunnen gaan.


Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.

7 reacties

Reputatie 7
Badge +11

Het had inderdaad door kunnen gaan, echter is het niet gewoon een kwestie van een knop omzetten om dergelijke snelheden te kunnen bieden, er moeten serieuze updates gedaan worden aan het netwerk om die snelheden ook daadwerkelijk te kunnen bieden. Momenteel worden er in het netwerk 10GbE-SFP+ modules gebruikt om de glasvezelwijkcentrales te verbinden met het netwerk van KPN en vervolgens met het internet. Afhankelijk van het formaat van de centrale en de totale hoeveelheid bandbreedte die er vanaf die centrale wordt afgenomen zijn er één of meerdere 10GbE-uplinks actief in de centrale. Om die snelheid van 1000Mbps download en 1000Mbps upload te kunnen halen zullen er dus upgrades gedaan moeten worden, niet alleen in die uplinks maar ook in de bijbehorende apparatuur. 

 

De uplink is al met glasvezel gerealiseerd dus daar hoeft gelukkig geen nieuwe vezel voor getrokken te worden naar die centrales maar zoals ik al zei moet er wel een upgrade gebeuren aan de apparatuur om dit mogelijk te maken. Dit kost niet alleen een flinke bak geld maar ook veel tijd, al helemaal met het wereldwijde chip-tekort waar we nog steeds in zitten waardoor het allemaal vertraging oploopt.

 

Kleine sidenote: wat ik hier omschrijf waardoor het langer zou kunnen duren is pure speculatie, KPN NetwerkNL is beheerder van het glasvezelnetwerk en daarmee verantwoordelijk voor dergelijke upgrades samen met partners zoals Allinq en VolkerWessels Telecom.

Reputatie 2

24 juni 2021 - Ons netwerk

KPN verhoogt upstreamsnelheid glasvezel tot 1 Gigabit

Goed nieuws voor thuiswerkers, gamers en andere intensieve internetgebruikers, KPN verdubbelt de uploadsnelheid van glasvezel tot 1 Gbps. Vanaf juli 2021 verhoogt KPN de upstreamsnelheid van het 1 Gbps abonnement. Daarmee is het straks mogelijk om ook in de hoogste snelheden symmetrisch te kunnen internetten, waardoor gebruikers net zo snel kunnen downloaden als uploaden. Downstream –naar het huis toe– was het natuurlijk al 1 Gbps, maar de uploadsnelheid was nog beperkt tot de helft. Binnenkort zal symmetrisch internet mogelijk zijn op nieuwe en bestaande 1 Gbps glasvezelabonnementen.

KPN biedt snelheden van 1 Gigabit per seconde (1 Gbps) op zijn glasvezelnetwerk. Stapsgewijs is deze snelheid commercieel beschikbaar gekomen voor een groot deel van de huishoudens met een glasvezelaansluiting van het KPN netwerk. Voor circa 2,5 miljoen adressen is dit inmiddels beschikbaar en eind 2021 geldt dit voor vrijwel alle glasvezelaansluitingen van KPN. De nieuwe uploadsnelheid komt voor consumenten, zakelijke en wholesale klanten van KPN beschikbaar.

Dankzij deze stap zijn alle glasvezel abonnementen van KPN symmetrisch, waardoor klanten net zo snel iets kunnen downloaden als uploaden. Dit is een uniek voordeel ten opzichte van internet via de coax-kabel. “Naast stabiliteit en toekomstbestendigheid is dit de kracht van glasvezel, een evenwichtige communicatie waarbij zenden (uploaden) net zo snel kan als ontvangen (downloaden),” aldus Babak Fouladi, Chief Technology and Digital Officer bij KPN. “We blijven investeren in ons glasvezelnetwerk om tot ver in de 21ste eeuw Nederland van een veilig en snel digitaal netwerk te voorzien, dat ook aan toekomstige eisen voldoet.”

Met glasvezel kan iedereen thuis tegelijkertijd snel internetten; videoconferencing, online gaming in de beste kwaliteit en het delen van bestanden. Nu het werken vanuit de cloud steeds aan populariteit wint, is het belangrijk om net zo snel te kunnen uploaden als downloaden. Het afgelopen anderhalf jaar heeft meer dan ooit het belang van een goede internetverbinding duidelijk gemaakt. Handig als de één in hoge kwaliteit wil streamen en de ander online wil gamen. Glasvezel biedt de stabielste internetverbinding met de minste storingen. We gebruiken de verbinding niet alleen om te streamen, maar bijvoorbeeld ook steeds vaker om hele grote bestanden te verzenden. Dit stelt steeds hogere eisen aan de internetverbinding. Glasvezel is de beste oplossing voor snel internet voor nu en in de toekomst. KPN is bezig met een grootschalige operatie om overal in Nederland zijn kopernetwerk te vervangen door glasvezel. Inmiddels staat de teller op ruim drie miljoen aansluitingen.

 

Bron: https://www.overons.kpn/nl/nieuws/2021/kpn-verhoogt-upstreamsnelheid-glasvezel-tot-1-gigabit

Reputatie 2

KPN verdubbelt maximale uploadsnelheid glasvezel vanaf juli tot 1Gbit/s

24-06-2021 • 09:38

KPN verhoogt vanaf juli de uploadsnelheid van zijn snelste glasvezelabonnement tot 1Gbit/s. Momenteel is dat nog 500Mbit/s. Door de wijziging krijgt het abonnement symmetrische download- en uploadsnelheden, wat bij andere glasvezelaanbieders al gangbaar is.

Het abonnement met een downloadsnelheid van 1Gbit/s en een upload van 500Mbit/s is momenteel het enige glasvezelabonnement van KPN met asymmetrische download- en uploadsnelheden. Vanaf juli komt daar verandering in, de beperking op de uploadsnelheid gaat dan weg. Alle klanten met een abonnement dat de 1Gbit/s-downloadsnelheid biedt, krijgen de nieuwe uploadsnelheid.

Waarom KPN de beperking op de uploadsnelheid eerder oplegde, is niet bekend. Andere glasvezelaanbieders leveren op eigen glasvezelnetwerken over het algemeen abonnementen met symmetrische download- en uploadsnelheden.

De snelheidsverhoging heeft ook invloed op andere providers die glasvezel aanbieden via het KPN-netwerk. Freedom doet dat bijvoorbeeld in sommige regio's en daarbij is de uploadsnelheid nu ook beperkt tot 500Mbit/s. Vanaf juli kunnen die partijen ook de uploadsnelheid van 1Gbit/s aanbieden.

Volgens KPN is het 1Gbit/s-abonnement inmiddels voor 2,5 miljoen adressen beschikbaar en eind dit jaar moet dat voor 'vrijwel alle' glasvezelaansluitingen van KPN gelden. Momenteel heeft KPN drie miljoen huishoudens aangesloten op glasvezel.

 

Bron: https://tweakers.net/nieuws/183550/kpn-verdubbelt-maximale-uploadsnelheid-glasvezel-vanaf-juli-tot-1gbit-s.html

Reputatie 2

KPN: Glasvezel eind 2026 in heel Nederland beschikbaar

21 jun 2021

  •  

leestijd 1 minuten

  •  

1234 keer bekeken

kabel internet glasvezel web

Telecombedrijf KPN verwacht dat eind 2026 glasvezel voor de meeste huishoudens in Nederland beschikbaar is. Vandaag heeft het bedrijf in Zwolle de drie miljoenste woning op het glasvezelnetwerk aangesloten.

KPN vervangt op dit moment zijn kopernetwerk door glasvezel. Als het glasvezelnetwerk is aangelegd gaat op termijn het kopernetwerk uit. Inmiddels hebben 3,9 miljoen Nederlandse huishoudens de mogelijkheid om glasvezel af te nemen. 75 procent van de aansluitingen wordt beheerd door KPN.

Ongeveer 40 van de huishoudens die zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk, heeft ook daadwerkelijk een abonnement bij een glasvezelaanbieder. De andere huishoudens kiezen voor bijvoorbeeld kabel of dsl. Onderzoeksbureau Stratix houdt op een kaartje bij waar op dit moment in Nederland al glasvezel  ligt.

Dorpen en kleine woonkernen

Het telecombedrijf sluit de komende jaren nog eens circa 2,5 miljoen woningen aan op glasvezel. Het recent opgerichte glasvezelbedrijf Glaspoort, een joint venture van KPN en pensioenfonds APG, zorgt de komende vijf jaar voor nieuwe aansluitingen in zo’n duizend dorpen, kleine woonkernen en op bedrijventerreinen.

In 2004 was het Noord-Brabantse Nuenen de eerste Nederlandse gemeente die werd aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Bronnen: Consumentenbond, KPN

 

Bron: https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/kpn-glasvezel-eind-2026-in-heel-nederland-beschikbaar

24 juni 2021 - Ons netwerk

KPN verhoogt upstreamsnelheid glasvezel tot 1 Gigabit

Goed nieuws voor thuiswerkers, gamers en andere intensieve internetgebruikers, KPN verdubbelt de uploadsnelheid van glasvezel tot 1 Gbps. Vanaf juli 2021 verhoogt KPN de upstreamsnelheid van het 1 Gbps abonnement. Daarmee is het straks mogelijk om ook in de hoogste snelheden symmetrisch te kunnen internetten, waardoor gebruikers net zo snel kunnen downloaden als uploaden. Downstream –naar het huis toe– was het natuurlijk al 1 Gbps, maar de uploadsnelheid was nog beperkt tot de helft. Binnenkort zal symmetrisch internet mogelijk zijn op nieuwe en bestaande 1 Gbps glasvezelabonnementen.

KPN biedt snelheden van 1 Gigabit per seconde (1 Gbps) op zijn glasvezelnetwerk. Stapsgewijs is deze snelheid commercieel beschikbaar gekomen voor een groot deel van de huishoudens met een glasvezelaansluiting van het KPN netwerk. Voor circa 2,5 miljoen adressen is dit inmiddels beschikbaar en eind 2021 geldt dit voor vrijwel alle glasvezelaansluitingen van KPN. De nieuwe uploadsnelheid komt voor consumenten, zakelijke en wholesale klanten van KPN beschikbaar.

Dankzij deze stap zijn alle glasvezel abonnementen van KPN symmetrisch, waardoor klanten net zo snel iets kunnen downloaden als uploaden. Dit is een uniek voordeel ten opzichte van internet via de coax-kabel. “Naast stabiliteit en toekomstbestendigheid is dit de kracht van glasvezel, een evenwichtige communicatie waarbij zenden (uploaden) net zo snel kan als ontvangen (downloaden),” aldus Babak Fouladi, Chief Technology and Digital Officer bij KPN. “We blijven investeren in ons glasvezelnetwerk om tot ver in de 21ste eeuw Nederland van een veilig en snel digitaal netwerk te voorzien, dat ook aan toekomstige eisen voldoet.”

Met glasvezel kan iedereen thuis tegelijkertijd snel internetten; videoconferencing, online gaming in de beste kwaliteit en het delen van bestanden. Nu het werken vanuit de cloud steeds aan populariteit wint, is het belangrijk om net zo snel te kunnen uploaden als downloaden. Het afgelopen anderhalf jaar heeft meer dan ooit het belang van een goede internetverbinding duidelijk gemaakt. Handig als de één in hoge kwaliteit wil streamen en de ander online wil gamen. Glasvezel biedt de stabielste internetverbinding met de minste storingen. We gebruiken de verbinding niet alleen om te streamen, maar bijvoorbeeld ook steeds vaker om hele grote bestanden te verzenden. Dit stelt steeds hogere eisen aan de internetverbinding. Glasvezel is de beste oplossing voor snel internet voor nu en in de toekomst. KPN is bezig met een grootschalige operatie om overal in Nederland zijn kopernetwerk te vervangen door glasvezel. Inmiddels staat de teller op ruim drie miljoen aansluitingen.

 

Bron: https://www.overons.kpn/nl/nieuws/2021/kpn-verhoogt-upstreamsnelheid-glasvezel-tot-1-gigabit

Klopt het dat het nog niet overal is ingevoerd?

Hier staat nog steeds een maximale upload snelheid van 500 mbit/s aangegeven...

Reputatie 1

zitten ondertussen in 30/12/2021 en nog steeds geen gigabit beschikbaar.

Eerst werd het aangekondigd met juli 2020, toen werd het al eind 2020 , nu is het voor eind 2021. 
 

Heb net willekeurig van 5 collega's die glasvezel hebben van KPN gecheckt of ze in aanmerking komen voor gigabit, echter bij 3 van de 5 is dit maar zo.

 

Aparte is dat in mijn woonplaats 2 wijkkasten staan, het lijkt er op dat 1 wel is voorbereid alleen de andere niet. Dit is al bijna een jaar zo.


Is er achter te komen wanneer een wijkcentrale wordt geupgrade ? Gaat in mijn geval om 8181WL 

 

Mvg,

 

Ronald

Reputatie 2

Als het goed is moet iedereen dat kunnen afnemen omdat KPN eind 2021 alles gereed moest hebben.

Check het even en dan weet je het zeker of bel KPN anders.